Dopingekspert reagerer på langrennsjentenes Russland-uttalelser

<p>Robin Mackenzie-Robinson er glad for at Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Fallas uttaler seg om Russland-saken, men er ikke veldig imponert over uttalelsene.</p>
Robin Mackenzie-Robinson er glad for at Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Fallas uttaler seg om Russland-saken, men er ikke veldig imponert over uttalelsene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

For drøyt to uker siden ble Russland stemt inn igjen som medlem i WADA. Maiken Caspersen Falla mener det er vanskelig å ha en mening om saken. Det får jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Langrennsjentene kommer først på banen to uker etter at avgjørelsen er tatt, og de virker egentlig mest opptatt av å ikke mene noe som kan oppfattes som kontroversielt av noen av partene i saken, sier Mackenzie-Robinson til ABC Nyheter.

20. september ble Russlands antidopingbyrå (RUSADA) innlemmet i Verdens antidopingbyrå (WADA) igjen som fullverdig medlem. Den tre år lange utestengelsen er opphevet etter at de ble sparket ut i 2015, i etterkant av det som kom fram om statsstyrt russisk doping fram mot OL i Sotsji året før.

Mackenzie-Robinson har tidligere etterlyst at norske idrettsutøvere skal komme på banen i saken. I en kommentar skrev han at «stillheten for lengst er blitt pinlig».

Antidoping Norge og Norges Skiforbund var klare på at de stilte seg kritiske til å ta Russland inn i antidoping-varmen igjen.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) vil fortsatt ikke slippe til russiske utøvere i internasjonale konkurranser, men denne avgjørelsen har Russland anket til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Bakgrunn: Falla om Russlands comeback: – Det er vanskelig å ha en mening om det

– Vi må bare stole på WADA

Tirsdag sa landslagsløper Ingvild Flugstad Østberg dette om saken til NTB:

Jeg har lest litt uten at jeg har satt meg ekstremt godt inn i det, og jeg er litt kritisk til at russerne er tatt inn igjen uten at de har oppfylt kravene som ble satt. Da er det kanskje ingen vits i å sette noen krav.

Også Maiken Caspersen Falla sier at hun har «lest litt om emnet».

Ragnhild Haga under et medietreff for langrennsjentene på Fåvang sist uke. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Ragnhild Haga under et medietreff for langrennsjentene på Fåvang sist uke. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Det er litt vanskelig å ha noen mening om det, men slik jeg har skjønt det så var det noe som skulle være på plass for at de skulle bli tatt inn igjen. De tingene er ikke på plass, men de får fortsatt komme inn. Sett utenfra så høres det litt rart ut. Det må i hvert fall være lov å stille spørsmål ved det.

Ragnhild Haga sier at hun ikke vet grunnene til at Russland er tatt inn i varmen igjen.

– Det virker som at det er litt merkelig. Kravene er ikke oppfylt, og det er rart at det er krav når de ikke blir fulgt. Jeg håper at de har kontroll slik at vi får en mest mulig ren idrett. Vi må bare stole på at WADA gjør en bra jobb.

– De har ikke akkurat vært tidlig ute

Robin Mackenzie-Robinson sier det er bra at Østberg, Falla og Hagen mener noe om temaet.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson under høringen i dopingsaken mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson under høringen i dopingsaken mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er mye bedre enn stillhet. Det kan ingen ta fra dem. Men nå skal det sies at de ikke akkurat har vært tidlig ute. Utøvere fra andre land skrev under omfattende utøveropprop i forkant av avstemningen om RUSADA skulle tas inn i varmen igjen hvor de ga klart uttrykk for at WADA måtte stå ved sine opprinnelige krav overfor Russland, sier han.

CAS-eksperten påpeker videre at Linda Hofstad Helleland, WADAs visepresident, i etterkant av beslutningen uttalte at avgjørelsen var et svik overfor de rene utøverne.

Hvis Østberg, Falla og Haga representerer noen av de rene utøverne, bærer ikke gårsdagens uttalelser mye preg av å være fra personer som føler seg sveket, mener Mackenzie-Robinson.

Personvernpolicy