Meny

Har Norges Skiforbund gjort antidoping-hjemmeleksen sin?

Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har sonet hver sin dopingdom. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Stemmer: Robin Mackenzie-Robinson
Jurist og CAS-ekspert.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Strakstiltak, nye rutiner og handlingsplaner - hva er status for Norges Skiforbunds antidopingarbeid i 2018?

Du tenker sikkert; Hvorfor dette maset om doping nå som dommene er ferdig sonet og vi går en VM-sesong i møte? Grunnen til «maset» er meget enkel. Skiforbundets ledelse tåler ikke en ny dopingsak. Egentlig er det ganske utrolig at den allerede har tålt to. Så hvordan kan Skiforbundet og landslagsutøverne sikre seg mot at dette ikke skjer igjen? De kan aldri helgardere seg, men med fasiten i hånden etter Sundby- og Johaug-saken var det tydelig at forbedringspotensialet var enormt.

Vi ble lovet forbedringer. Skiforbundet skulle gjøre det de kunne for å forhindre en ny dopingsak. Men hva er egentlig status for dette arbeidet? Nå som vi har kommet til september 2018 og det snart er to år siden det smått skandaløse fant sted i Livigno er det kanskje på tide å finne ut av nettopp det.

Begge dopingsakene avdekket at de aktuelle utøverne samt Skiforbundet manglet elementær kunnskap om antidopingregelverket. Hadde slik kunnskap vært på plass hadde man trolig unngått dopingsakene. Den erkjennelsen er hard å svelge. Av den grunn har det naturlig nok vært veldig viktig å øke kunnskapsnivået hos Skiforbundet og utøverne. Som skipresidenten, Erik Røste, selv uttalte i VG i november 2017 på spørsmål om Skiforbundet tålte en dopingsak til: «Man kan aldri garantere seg for at ting ikke kan skje igjen, men vår oppgave er å lage så høye og mange barrierer som mulig for at det ikke skal skje igjen, og da tenker jeg på alt som kan gå galt».

Reseptbelagte medisiner var fritt tilgjengelig på smørebussen

Så hva har egentlig skjedd siden sist? Er Skiforbundet og utøverne i dag bedre rustet enn de var for to år siden? For å finne ut av dette må vi «tåle» litt mer «dopingsnakk». «Kjedelig» tenker du og mulig du har rett. Bryr du deg imidlertid om norsk langrenn har du forhåpentligvis fått meg deg følgende: Det å unngå en ny dopingsak er mye viktigere enn alt edelt metal som skal vinnes i Seefeld til vinteren.

Noe har skjedd. Etter Sundby-saken ble det blant annet nedsatt et granskningsutvalg, «astma-utvalget», som skulle kartlegge bruken av reseptpliktige medisiner for plager i nedre luftveier blant norske langslagsutøvere i langrenn. Skiforbundet lanserte også flere tiltak samt nye rutiner, og etter at Johaug-saken sprakk ble ytterligere tiltak lovet. En revidert handlingsplan for skiidrettens antidopingarbeid ble også vedtatt. I 2017 sørget Skiforbundet igjen for å få hedersmerke «rent særforbund» av Antidoping Norge som et bevis på et aktivt arbeid mot doping.

Konklusjonen til granskningsutvalget kjenner vi til. I den såkalte «Rise-rapporten» ble Skiforbundet frikjent på et generelt grunnlag for hvordan de medisinerte utøverne sine. Men rapporten avdekket også flere problematiske forhold. Reseptbelagte medisiner som var fritt tilgjengelig på smørebussen og et papirbasert journalsystem med fare for at utøvernes helseopplysninger skulle komme på avveie.

I tillegg har vi disse skandaløse forskningsprosjektene som «Rise-rapporten» ikke omhandlet hvor blant annet astmamedisin ble testet på utøvere som ikke hadde astma. Prosjektene måtte trekkes og forskningsmaterialet måtte destrueres.

Skiforbundets tillit har utvilsomt fått seg en trøkk blant det norske folk

Hva med Skiforbundets oppfølgning av sine nye rutiner, strakstiltak og handlingsplan for antidopingarbeid? Det vet vi litt mindre om, men det er ikke nødvendigvis helt unaturlig. Innføring av nye rutiner og oppfølgning av en handlingsplan er i utgangspunktet et internt arbeid. Rapportering av hva som har blitt gjennomført i handlingsplanen skal skje til skistyret. Kan offentligheten da forvente noe svar om hva som har blitt gjennomført? La oss håpe det. For Skiforbundets tillit har utvilsomt fått seg en trøkk blant det norske folk etter dopingsakene. En eventuelt fornyet tillit i denne sammenhengen vinnes ved åpenhet. Nærmere bestemt, den vinnes ved at vi får svar på de vanskelige spørsmålene.

Som vanlig er det lagt opp til en (eller to) pressedag(er) under langrennslandslagets Livigno-samling. Her får sportsjournalistene en gylden mulighet til å stille spørsmål til utøverne og Skiforbundet om noe annet enn utøverens form, private sponsoravtaler og SoMe-aktivitet. Så hvilke spørsmål kan stilles og hva kan vi forvente å få svar på? Ved å ta en nærmere titt på strakstiltakene og handlingsplanen til Skiforbundet får vi en del hjelp.

Det følger av Skiforbundets strakstiltak at alle landslagsutøvere skal gjennomføre Antidoping Norges sitt «ren utøver» e-læringsprogram. Dette er nærmere spesifisert i handlingsplanens pkt. 6.6. hvor det står at utøverne skal gjennomføre dette på årlig basis. Har alle utøverne gjort dette? Det fremgår også at det skal tilbys ytterligere opplæring om antidoping. Har dette blitt gjort? Videre fremgår det at Skiforbundets støtteapparat skal gjennomføre samtaler med alle utøvere om «etikk og moral». Har disse samtalene funnet sted og hva har vært innholdet i dem? Når det gjelder ansvaret for gjennomføring av planens pkt. 6.6. fremgår det av pkt. 7.2 at det er sportsjef i den enkelte gren som har gjennomføringsansvaret. I dette tilfellet er vel det Vidar Løfshus.

Hva gjør svenskene annerledes enn oss?

Ifølge strakstiltakene til Skiforbundet skulle det iverksettes en grundig prosess for å sette opp et kvalitetssystem i samarbeid med Olympiatoppen. Hva helt konkret menes med dette? Det fremgår videre av strakstiltakene at man har opprettet kontakt med Sveriges Olympiska Komité når det gjelder antidopingarbeid og deres praksis. Hvilke erfaringer har Skiforbundet gjort seg og hva gjør svenskene annerledes enn oss? Det fremgår at bruken av kosttilskudd skal kartlegges. Hvor omfattende er bruken av kosttilskudd blant landslagsutøvere og hvilke tanker har utøverne om potensielle farer ved bruk av slike tilskudd?

Dette er bare noen eksempler på spørsmål som kan stilles Skiforbundet og landslagsutøverne. Så får vi håpe at det ikke bare er jeg som er interessert i å finne ut om de har gjort «antidoping-hjemmeleksen» sin.

Robin Mackenzie-Robinson er jurist og CAS-ekspert. Han har skrevet masteroppgave om dopingreglementet, hvor han blant annet har vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 Kristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs
Siste nytt
08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportKristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs
Populært