Har Norges Skiforbund gjort antidoping-hjemmeleksen sin?

<p>Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har sonet hver sin dopingdom.</p>
Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har sonet hver sin dopingdom. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Strakstiltak, nye rutiner og handlingsplaner - hva er status for Norges Skiforbunds antidopingarbeid i 2018?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Robin Mackenzie-Robinson
Jurist og CAS-ekspert.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Du tenker sikkert; Hvorfor dette maset om doping nå som dommene er ferdig sonet og vi går en VM-sesong i møte? Grunnen til «maset» er meget enkel. Skiforbundets ledelse tåler ikke en ny dopingsak. Egentlig er det ganske utrolig at den allerede har tålt to. Så hvordan kan Skiforbundet og landslagsutøverne sikre seg mot at dette ikke skjer igjen? De kan aldri helgardere seg, men med fasiten i hånden etter Sundby- og Johaug-saken var det tydelig at forbedringspotensialet var enormt.

Vi ble lovet forbedringer. Skiforbundet skulle gjøre det de kunne for å forhindre en ny dopingsak. Men hva er egentlig status for dette arbeidet? Nå som vi har kommet til september 2018 og det snart er to år siden det smått skandaløse fant sted i Livigno er det kanskje på tide å finne ut av nettopp det.

Begge dopingsakene avdekket at de aktuelle utøverne samt Skiforbundet manglet elementær kunnskap om antidopingregelverket. Hadde slik kunnskap vært på plass hadde man trolig unngått dopingsakene. Den erkjennelsen er hard å svelge. Av den grunn har det naturlig nok vært veldig viktig å øke kunnskapsnivået hos Skiforbundet og utøverne. Som skipresidenten, Erik Røste, selv uttalte i VG i november 2017 på spørsmål om Skiforbundet tålte en dopingsak til: «Man kan aldri garantere seg for at ting ikke kan skje igjen, men vår oppgave er å lage så høye og mange barrierer som mulig for at det ikke skal skje igjen, og da tenker jeg på alt som kan gå galt».

Reseptbelagte medisiner var fritt tilgjengelig på smørebussen

Så hva har egentlig skjedd siden sist? Er Skiforbundet og utøverne i dag bedre rustet enn de var for to år siden? For å finne ut av dette må vi «tåle» litt mer «dopingsnakk». «Kjedelig» tenker du og mulig du har rett. Bryr du deg imidlertid om norsk langrenn har du forhåpentligvis fått meg deg følgende: Det å unngå en ny dopingsak er mye viktigere enn alt edelt metal som skal vinnes i Seefeld til vinteren.

Noe har skjedd. Etter Sundby-saken ble det blant annet nedsatt et granskningsutvalg, «astma-utvalget», som skulle kartlegge bruken av reseptpliktige medisiner for plager i nedre luftveier blant norske langslagsutøvere i langrenn. Skiforbundet lanserte også flere tiltak samt nye rutiner, og etter at Johaug-saken sprakk ble ytterligere tiltak lovet. En revidert handlingsplan for skiidrettens antidopingarbeid ble også vedtatt. I 2017 sørget Skiforbundet igjen for å få hedersmerke «rent særforbund» av Antidoping Norge som et bevis på et aktivt arbeid mot doping.

Konklusjonen til granskningsutvalget kjenner vi til. I den såkalte «Rise-rapporten» ble Skiforbundet frikjent på et generelt grunnlag for hvordan de medisinerte utøverne sine. Men rapporten avdekket også flere problematiske forhold. Reseptbelagte medisiner som var fritt tilgjengelig på smørebussen og et papirbasert journalsystem med fare for at utøvernes helseopplysninger skulle komme på avveie.

I tillegg har vi disse skandaløse forskningsprosjektene som «Rise-rapporten» ikke omhandlet hvor blant annet astmamedisin ble testet på utøvere som ikke hadde astma. Prosjektene måtte trekkes og forskningsmaterialet måtte destrueres.

Skiforbundets tillit har utvilsomt fått seg en trøkk blant det norske folk

Hva med Skiforbundets oppfølgning av sine nye rutiner, strakstiltak og handlingsplan for antidopingarbeid? Det vet vi litt mindre om, men det er ikke nødvendigvis helt unaturlig. Innføring av nye rutiner og oppfølgning av en handlingsplan er i utgangspunktet et internt arbeid. Rapportering av hva som har blitt gjennomført i handlingsplanen skal skje til skistyret. Kan offentligheten da forvente noe svar om hva som har blitt gjennomført? La oss håpe det. For Skiforbundets tillit har utvilsomt fått seg en trøkk blant det norske folk etter dopingsakene. En eventuelt fornyet tillit i denne sammenhengen vinnes ved åpenhet. Nærmere bestemt, den vinnes ved at vi får svar på de vanskelige spørsmålene.

Som vanlig er det lagt opp til en (eller to) pressedag(er) under langrennslandslagets Livigno-samling. Her får sportsjournalistene en gylden mulighet til å stille spørsmål til utøverne og Skiforbundet om noe annet enn utøverens form, private sponsoravtaler og SoMe-aktivitet. Så hvilke spørsmål kan stilles og hva kan vi forvente å få svar på? Ved å ta en nærmere titt på strakstiltakene og handlingsplanen til Skiforbundet får vi en del hjelp.

Det følger av Skiforbundets strakstiltak at alle landslagsutøvere skal gjennomføre Antidoping Norges sitt «ren utøver» e-læringsprogram. Dette er nærmere spesifisert i handlingsplanens pkt. 6.6. hvor det står at utøverne skal gjennomføre dette på årlig basis. Har alle utøverne gjort dette? Det fremgår også at det skal tilbys ytterligere opplæring om antidoping. Har dette blitt gjort? Videre fremgår det at Skiforbundets støtteapparat skal gjennomføre samtaler med alle utøvere om «etikk og moral». Har disse samtalene funnet sted og hva har vært innholdet i dem? Når det gjelder ansvaret for gjennomføring av planens pkt. 6.6. fremgår det av pkt. 7.2 at det er sportsjef i den enkelte gren som har gjennomføringsansvaret. I dette tilfellet er vel det Vidar Løfshus.

Hva gjør svenskene annerledes enn oss?

Ifølge strakstiltakene til Skiforbundet skulle det iverksettes en grundig prosess for å sette opp et kvalitetssystem i samarbeid med Olympiatoppen. Hva helt konkret menes med dette? Det fremgår videre av strakstiltakene at man har opprettet kontakt med Sveriges Olympiska Komité når det gjelder antidopingarbeid og deres praksis. Hvilke erfaringer har Skiforbundet gjort seg og hva gjør svenskene annerledes enn oss? Det fremgår at bruken av kosttilskudd skal kartlegges. Hvor omfattende er bruken av kosttilskudd blant landslagsutøvere og hvilke tanker har utøverne om potensielle farer ved bruk av slike tilskudd?

Dette er bare noen eksempler på spørsmål som kan stilles Skiforbundet og landslagsutøverne. Så får vi håpe at det ikke bare er jeg som er interessert i å finne ut om de har gjort «antidoping-hjemmeleksen» sin.

Robin Mackenzie-Robinson er jurist og CAS-ekspert. Han har skrevet masteroppgave om dopingreglementet, hvor han blant annet har vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Populært