Trondheim tapte kampen om ski-VM i 2023Kommentator: – De behersker ikke spillet

Slovenske Planica ble torsdag tildelt ski-VM i 2023. Skipresident Erik Røste (t.v.), Marit Bjørgen og Trondheim-ordfører Rita Ottervik.
Slovenske Planica ble torsdag tildelt ski-VM i 2023. Skipresident Erik Røste (t.v.), Marit Bjørgen og Trondheim-ordfører Rita Ottervik.  Foto: Claes-Tommy Herland / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Adressa-kommentator Birger Løfaldli er ikke imponert over ledelsen for Trondheims ski-VM-søknad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det jeg synes er mest skremmende, er at Trondheim fikk færre stemmer enn de forventet. Det å tape er greit nok. Det var ikke overraskende. Men det er måten man taper på. Hvis man vet hva det er, og hvorfor du tapte, så er det enklere å svelge. Men Trondheim forventet minst syv stemmer. Det må være en ekkel følelse å sitte med, sier han til VG.

Torsdag ettermiddag ble det klart at slovenske Planica ble tildelt ski-VM i 2023. Det etter at de 16 medlemmene i styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde avgitt sin stemme under FIS-kongressen i Hellas.

Planica fikk ni stemmer, mens seks av styremedlemmene gikk for den norske søknaden.

– Vi gratulerer Planica med VM i nordiske grener i 2023. Dette ble akkurat så jevnt som vi hadde trodd på forhånd. Samtidig vil jeg takke alle involverte i Trondheim for en kjempejobb. Jeg har aldri opplevd et større engasjement i noe prosjekt enn det jeg har opplevd i Trondheim og Trøndelag, og alle bør være stolte over den jobben som er gjort, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johaugs manager: – Man blir forbanna og lei seg

– Det er grunn til å stille spørsmål

Planica har tidligere søkt en rekke ganger uten å få VM i nordiske grener.

Trondheim søkte også om å få arrangere VM i 2021. Da gikk tyske Oberstdorf seirende ut.

Birger Løfaldli er kritisk til ledelsen for Trondheims VM-søknad. Foto: Håvard Jensen / Adresseavisen
Birger Løfaldli er kritisk til ledelsen for Trondheims VM-søknad. Foto: Håvard Jensen / Adresseavisen

På den norske nasjonaldagen måtte VM-sjef Guri Hetland, Trondheim-ordfører Rita Ottervik og resten av delegasjonen fra trønderhovedstaden bokføre et nytt stemmenederlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Birger Løfaldli mener den norske ledelsen ikke har vært dyktige nok.

– De har ikke behersket dette og det gjorde de heller ikke for to år siden. Det er grunn til å stille spørsmål rundt hvordan det har blitt jobbet og hvem som har jobbet med det – rett og slett om det er riktige folk som leder prosjektet, sier Adressa-kommentatoren.

Les også: – Klæbo er en tikkende bombe

– Trodde det skulle bli jevnere

Guri Hetland har blitt forelagt kritikken fra Birger Løfaldli. Hun opplyser til VG at evalueringen vil skje senere, og at hun på nåværende tidspunktet trenger tid til å fordøye nederlaget. Hetland understreker også at hun er fornøyd med innsatsen som er blitt lagt ned, men at hun er skuffet over å ikke ha fått mesterskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hetland og hennes støttespillere har de siste dagene jobbet hardt for å sikre Trondheim den nødvendige støtten i FIS-styret. Det har hele veien ligget an til at avstemningen ville bli svært jevn.

Da den norske VM-søknaden ble presentert tirsdag, var langrennsdronningen Marit Bjørgen én av mange stjerner som snakket Trondheims sak. I presentasjonsvideoen bidro både kronprins Haakon, Bjørn Dæhlie og den russiske skipresidenten Jelena Välbe.

– Jeg hadde trodd det skulle bli jevnere til slutt. Det er ingen tvil om at vi hadde en god søknad, men vi må respektere at Planica var en god kandidat, sier Erik Røste til NTB.

Vil ha VM i Trondheim i 2025

En del av den norske VM-argumentasjonen var at mesterskapet burde komme tilbake til Skandinavia i 2023. Nå skal det i stedet arrangeres i Mellom-Europa i tre strake VM. Neste år går det i østerrikske Seefeld, mens tyske Oberstdorf er vert i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Skiforbund ser gjerne at Trondheim søker om 2025-VM. Mange mener trønderne da vil ha svært sterke kort på hånden. Røste er enig i det.

– Det vil de garantert gjøre. Vi ønsker at det blir søkt om VM i 2025, men nå må vi få litt avstand til det hele og deretter ta å evaluere, sier skipresidenten.

Trondheim-ordfører Rita Ottervik er svært skuffet over at FIS vraket Trondheims søknad, men vil fortsette å kjempe for et mesterskap.

– Jeg kommer til å jobbe for å prøve en gang til, bekrefter hun overfor NTB.