Stöckl om Norge: – Hjemme er her. Det har det vært i syv år

Video: Alexander Stöckl om reaksjonene fra det norske folk og om han har vurdert å bli norsk statsborger.

Østerrikeren har vært landslagssjef for de norske hopperne i syv år. Han føler fortsatt at han har mye å bidra med. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Oslo): Alexander Stöckl, Norges landslagstrener i hopp, forteller at han får mye respons fra det norske folk.

– Jeg får veldig mange positive meldinger. Det er mange som er glade for at jeg snakker såpass bra norsk. Det synes jeg er morsomt, forteller en lattermild landslagstrener.

Før han blir mer alvorlig:

– Jeg tror vi får gode tilbakemeldingene fordi utøverne framstår som ordentlige mennesker. Det handler ikke bare om at de presterer på et høyt nivå, men også om verdiene vi lever etter, som er respekt, ydmykhet og glede.

ABC Nyheter møter den sympatiske østerrikeren i Skiforbundets lokaler på Ullevaal Stadion i Oslo. Stöckl bor sammen med samboeren og datteren i Oslo. Men norsk statsborger har han ikke tenkt til å bli.

– Nei, det har jeg ikke tenkt på egentlig. Det gjør ingen forskjell. Hjemme er her for øyeblikket, og det har det vært nå i syv år. Så får vi se hvor lenge det blir mitt hjem i fremtiden. Jeg har fortsatt en jobb å gjøre. Familien min tenker alltid i perioder, sier han.

44-åringen har kontrakt med Norges Skiforbund frem til 2022.

– Tidenes sesong

Landslagssjefen er tydelig godt fornøyd med årets sesong, som ble avsluttet den siste helgen i mars. Etter sesongen har Stöckl vært hjemme i Østerrike på feire, men allerede nå er han i gang med planleggingen av neste sesong.

– For norsk hoppsport var det tidenes sesong. Vi har hatt kjempesuksess i alle store konkurranser. Det har vært en veldig bra sesong for hele laget. Vårt store mål var gull i lagkonkurransen under OL og det klarte vi. Det viser at vi har gjort en bra jobb de siste årene, sier Stöckl.

En glad og stolt Alexander Stöckl i normalbakken under vinter-OL i Pyeongchang. Norge tok sølv og henholdsvis sølv og bronse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
En glad og stolt Alexander Stöckl i normalbakken under vinter-OL i Pyeongchang. Norge tok sølv og henholdsvis sølv og bronse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge hadde fire hoppere innenfor topp åtte i verdenscupen sammenlagt. Men ingen nordmenn var i nærheten av sammenlagtvinneren, polske Kamil Stoch.

Neste sesong ønsker Stöckl å ta opp kampen mot polakken.

– Helt klart. Det er et mål for oss. Gjennom mange år har vi stilt med et veldig sterkt lag, sier han bestemt.

Anders Bardal er foreløpig den siste norske skihopperen som vant verdenscupen sammenlagt. Det skjedde i sesongen 2011/2012.

– Det er stund siden. Det er viktig for oss å få minst én ener. En som står øverst på pallen oftere enn vi har klart frem til nå. Lagmessig har det vært en veldig bra sesong, men vi sliter nok litt med å få ut det aller beste til enhver tid med våre utøvere. Det skyldes kanskje erfaring, vi har et veldig ungt lag. De sitter nok igjen med litt mer erfaring etter vinteren som har vært, så da håper jeg vi kan ta neste steg i vinteren som kommer, forteller en engasjert Stöckl.

– Trist å se

Stöckls hjemland Østerrike har til tider vært svært dominerende i hoppsporten. For øyeblikket sliter det østerrikske laget tungt.

Stefan Kraft ble beste østerriker i verdenscupen denne sesongen. Nest beste er helt nede på 23. plass.

I 2009/2010-sesongen hadde Østerrike fem hoppere topp åtte i verdenscupen.

– For meg er det litt trist å se. De har vært ekstremt suksessrike i mange, mange år. En grunn til at det nå går nedover er kanskje at de ikke er sultne nok lenger. Jeg tror de har vært litt på hælen når det gjelder utvikling av utstyr, sier Stöckl.

Før vinterens Raw Air-turnering fortalte Stöckl at han igjen var ønsket i hjemlandet, men på ny hadde takket nei.

Se video: Stöckl: – Jeg har ikke tenkt til å forlate Norge

Forrige uke ble det kjent at Heinz Kuttin, Østerrikes landslagstrener i hopp, gir seg med umiddelbar virkning.

– Jeg ble kontaktet av det østerrikske skiforbundet for to måneder siden, men de visste at jeg hadde kontrakt med det norske forbundet til 2022. Det var ikke noe konkret om en trenerjobb nå, men mer om fremtiden min. Om jeg en eller annen gang skal komme tilbake til Østerrike. Det var vel litt overraskende for alle at Kuttin sluttet.

– Skal det mye til for deg å forlate Norge?

– For øyeblikket har jeg ikke tenkt til det. Jeg føler meg veldig godt tatt imot, og føler at jeg fortsatt har noe å bidra med. I tillegg er jeg veldig fornøyd med jobben jeg har. Det er veldig spennende med de utøverne vi har, de er unge og har høy motivasjon. Da er det lett å jobbe, og gi alt for at de skal få suksess, svarer den ærlige 44-åringen.

– Usikker på om vi får oppmerksomheten vi fortjener

Stöckl tok over som norsk landslagssjef etter finske Mika Kojonkoski i 2011.

Østerrikeren forteller at han tok tak umiddelbart.

– I starten var den fysiske delen en stor utfordring. Jeg opplevde at utøverne ikke var spenstige nok, kort sagt. Vi brukte en de tid i begynnelsen på å forsøke å endre treningsregimet. I tillegg var det viktig å bygge et system for å kunne utvikle utøvere. Det er viktig å dra alle i samme retning, sier Stöckl til ABC Nyheter.

F.v.: Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande med gullmedaljene sine etter laghoppseieren under OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
F.v.: Robert Johansson, Johann André Forfang, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande med gullmedaljene sine etter laghoppseieren under OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Får norsk hoppsport den oppmerksomheten den fortjener?

– Internasjonalt, ja. Nasjonalt, usikker, sier han og legger til:

– Det er sånn at Norge er en langrennsnasjon. De fleste er opptatt av det, og det skyldes en stor suksess over mange år. Men internasjonalt er bildet annerledes. Med tanke på TV-tall, altså folk som ser på hopprenn, er hopp mye større enn langrenn. I Norge er ikke interessen like stor som den er internasjonalt. Der har vi en jobb å gjøre med tanke på formidling, påpeker Stöckl på sedvanlig rolig vis.

Ikke bare fokus på resultater

Daniel-André Tande og Johann André Forfang er to av verdens beste skihoppere, og er henholdsvis 24 og 22 år gamle. Tande ble nummer tre sammenlagt i verdenscupen denne sesongen, i tillegg ble han verdensmester i skiflyvning. Forfang tok blant annet individuelt sølv under OL i Pyeongchang.

På spørsmål om norsk hoppsport er på vei inn i en ny gullalder, svarer landslagstreneren følgende:

– Jeg håper det, men det viktigste er at de klarer å fortsette å jobbe like hardt som de gjorde i fjor. Det er alltid en utfordring når ting går bra. Kunsten er å ta neste steg, det gjør alle andre rundt oss.

44-åringen har opplevd stor suksess som norsk landslagssjef. Men noe konkret mål for fremtiden har han ikke.

– Jeg har ikke noe konkret mål med tanke på resultater. Det høres litt rart ut, men jeg er kanskje den som er minst opptatt av resultat. Målet mitt er å hjelpe til med å utvikle sporten et steg videre. Vi har en stor ambisjon, vi ønsker å være verdens viktigste hoppnasjon. Det innebærer at vi støtter FIS (Det internasjonale skiforbundet) ved å prøve å utvikle sporten nasjonalt og internasjonalt. Selvfølgelig skal vi ha gode resultater, men vi ønsker også å utvide sporten i flere land. Det er en stor visjon vi har, forteller en ambisiøs Stöckl.

Se hele ABC Nyheters intervju med Alexander Stöckl i videovinduet under.

Personvernpolicy