Meny

Bekymret Løfshus: – Jeg liker det ikke

Landslagssjef Vidar Løfshus mener fremtiden ikke ser altfor lys ut for norsk kvinnelangrenn.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Landslagssjefen er bekymret for fremtiden til norsk kvinnelangrenn. 

 – Nå har Sverige veldig mange spennende ungjenter på gang. Det samme har Russland. Jeg liker det ikke. Marte Mæhlum Johansen ble juniorverdensmester i fjor, men har fått det tungt i sin første sesong som senior, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Norge har dominert internasjonal kvinnelangrenn i mange år, men framtiden ser ikke altfor lys ut. Mens for eksempel Sverige og Russland har flere yngre løpere som hevder seg i verdenseliten, sliter Norge med å få nye, unge storløpere.

Etterlyser ressurser

Løfshus sier at det burde blitt brukt mer tid på området - hvis tid og ressurser hadde vært på plass.

Tiril Udnes Weng er den beste rangerte norske løperen i kvinnenes U23-klasse. Hun er på 7. plass. Det de russiske løperne som dominerer denne klassen. 

De unge russiske løperne Natalja Neprayeva, Julia Beloruka og Anastasija Sedova har alle utmerket seg i seniorklassen. Alle disse er født i 1995. 

– Det ser mye bedre ut for Sverige

Svenske Ebba Andersson (født i 1997) har også hevdet seg bedre enn de norske løperne i U23-klassen denne sesongen. 

I tillegg har Sverige løpere som Stina Nilsson (1993), Jonna Sundling (1994) og Anna Dyvik (1994). De to sistnevnte ble henholdsvis nummer to og fire på sprinten under verdenscupavslutningen i Falun sist helg. Stina Nilsson ble på sin side olympisk mester i Pyeongchang. 

Expressens skikommentator, Tomas Pettersson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ragnhild Haga og Heidi Weng er begge født i 1991, og er foreløpig de yngste norske løperne som hevder seg i toppen i internasjonal kvinnelangrenn. 

– Det er veldig enkelt å dra en parallell til det svenske herrelandslaget og hva som kan skje om vi tar bort noen årskull helt. Så ja, på sikt ville jeg vært bekymret for norsk kvinnelangrenn. Det er ser veldig, veldig mye bedre ut for både Sverige og Russland, sier Expressen-kommentator Tomas Pettersson til Dagbladet.

Populært