Dopingekspert: – Beskyldningene i dokumentaren er alvorlige

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson under høringen i dopingsaken mot Therese Johaug sist vinter.
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson under høringen i dopingsaken mot Therese Johaug sist vinter. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson mener dopingbeskyldningene i SVTs dokumentar bør tas på alvor av Norges Skiforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Informasjon om mulig bloddoping som fremkommer i dokumentaren er alvorlige. Det er en klar indikasjon på at dette har vært et større problem i internasjonal langrenn enn det som tidligere har vært kjent, sier Robin Mackenzie Robinson, ABC Nyheters dopingekspert.

Mackenzie-Robinson er jurist og har skrevet masteroppgave om dopingreglementet. Han har blant annet vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Onsdag sendte SVT en dokumentar hvor de beskylder 16 norske langrennsløperne for å ha hatt blodverdier som kun én av hundre kan ha naturlig. Sannsynligheten for doping ble pekt på som høy i tre tilfeller.

– At norske langrennsløpere mistenkes av eksperter for å ha vært bloddopet, bør tas på alvor av Norges Skiforbund. Tidligere har de hatt et sterkt ønske om å «renvaske» seg. De lovte i 2013 at de skulle publisere blodverdier fra vintersesongene, men droppet senere dette fordi de mente at det angivelig ikke lenger eksisterte noe «mistanke» mot dem, sier Mackenzie Robinson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVT har også tidligere laget lignende dokumentarer om blodverdier i langrenn. Disse ble sendt i 2013 og 2014.

– Det eksisterer konkret mistanke

Mackenzie-Robinson reagerer på en uttalelse fra Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, ga til VG i 2013.

– Slik denne saken har utviklet seg i ettertid og situasjonen er nå, ser vi ikke hensikten med å samle inn disse prøvene. Det finnes ikke indisier eller dokumentasjon mot norske utøvere. Det forholder vi oss til, sa Graff etter at SVT beskyldte norske langrennsløperne for å ha unormalt høye blodverdier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Robin Mackenzie-Robinson mener dette bildet nå har endret seg.

– Det eksisterer konkret mistanke, og dokumentasjon på mulig bloddoping blant noen få norske utøvere. Da er vel tiden inne for å publisere blodverdiene som faktisk er av interesse - blodverdiene fra vintersesongene, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, slår tilbake mot påstandene i SVT-dokumentaren. Onsdag sa han til ABC Nyheter at ingen i forbundet har sett den.

– Vi har bare informasjon om innholdet fra mediene. Skiforbundet ønsker ikke å kommentere prøver eller tester vi ikke har noen kunnskap om, men alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Anklagene fra SVT er godt kjent fra tidligere dokumentarer og vi har ved en rekke anledninger tilbakevist og forklart hva som er årsakene til suksessen, sa han.

– Jeg hater dem

Russlands trener Markus Cramer Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Russlands trener Markus Cramer Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

SVTs dokumentar får også kritikk. Russlands landslagssjef i langrenn, Markus Cramer, er ikke nådig mot de som har laget dokumentaren.

– Selvfølgelig kan ikke jeg si at alle er rene. Det har jeg ikke innsikt i, men jeg tror Norge og Sverige er det. Jeg håper bare at denne diskusjonen slutter, og at vi kan fokusere på det sportslige igjen. Jeg blir så forbanna over at det her bobler opp til overflaten, sier han til svenske Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I SVTs dokumentar hevdes det også at tolv svenske løpere har hatt unormalt høye blodverdier. Sannsynligheten for doping pekes på som høy i to av tilfellene.

Cramer mener at journalistene bak dokumentaren ikke kan mistenke utøvere uten bevis. Det mener han er «feigt». Han forstår ikke hvorfor journalistene gjør dette, og mener de ødelegger sporten.

– Jeg hater dem, sier den russiske landslagssjefen.