Tidligere langrennstopper langer ut mot SVT-profil

<p>Åge Skinstad og Otto Ulseth slår hardt tilbake mot beskyldningene fra Hasse Svens.</p>
Åge Skinstad og Otto Ulseth slår hardt tilbake mot beskyldningene fra Hasse Svens. Foto: NTB scanpix

– Når det gjelder Hasse Svens handler det om mangel på journalistiske ferdigheter enn noe annet. Han utøver dårlig kildekritikk rett og slett, mener Otto Ulseth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag skrev ABC Nyheter at tre norske skiløpere er mistenkt for doping, eller har sannsynligvis vært dopet.

I tillegg har 16 norske langrennsløperne hatt blodverdier som kun én av hundre kan ha naturlig.

Dette er noen av påstandene som legges frem i en dokumentar som blir sendt på SVT onsdag kveld.

Den britiske storavisen The Sunday Times, har i samarbeid med den tyske TV-kanalen ARD, sveitsiske Republik og svenske SVT, fått tilgang til en database som inneholder over 10.000 blodverdier fra rundt 2000 vintersportsutøvere. Verdiene stammer fra årene 2001 - 2010.

– Skulle i så fall vært anmeldt

Blodverdiene det er snakk om stammer fra Det internasjonale skiforbundet (FIS). Testene er gjort flere ganger hvert år, både om sommer, i sesong og rundt mesterskap.

Tidligere pressetalsmann i Norges Skiforbund, Otto Ulseth. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Tidligere pressetalsmann i Norges Skiforbund, Otto Ulseth. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Hvis de har verdier som er for høye under mesterskap skal jo utøveren være anmeldt for doping. Ikke nødvendigvis dømt, men anmeldt. Det ville vi i så fall hatt kunnskap om. Hvis de hadde hatt høye verdier for året for øvrig så er det fortsatt ikke noe nytt. Det har vært minst to norske utøvere som har stått over verdenscuprenn av den grunn og de har aldri vært anklaget eller mistenkt for doping. Det har altså vært snakk om naturlig høye verdier, sier tidligere pressetalsmann i Norges Skiforbund, Otto Ulseth, ABC Nyheter.

Og fortsetter:

– Det sies at det bare er én av hundre i normalbefolkningen som har så høye blodverdier. Det er ganske mange tusen skiløpere i Norge, og sannsynligvis er innslaget litt høyere der enn i normalbefolkningen. Dette er jo noe av forklaringen til at noen har blitt så gode, sier han.

Han reagerer på det han mener er «journalistisk vrøvl» fra SVT og den svenske journalisten Hasse Svens, som er en av flere journalister som har stått bak dokumentaren. Svens var også med da SVT lagde dokumentarene om blodverdier i langrenn som ble sendt på SVT i 2013 og 2014.

– Når det gjelder Svens handler det om mangel på journalistiske ferdigheter enn noe annet. Han utøver dårlig kildekritikk rett og slett, sier han.

Ulseth sier videre at det er en styrke for dokumentaren at Svens ikke har deltatt like mye i arbeidet som ved tidligere dokumentarer.

– Jeg skal også være litt ydmyk, men foreløpig ser det ikke ut til at det er noen ny informasjon, sier Ulseth.

– Forstår ikke at redaktøren kan godta noe sånt

Discoverys ekspertkommentator, Åge Skinstad, sier at han ikke har sett SVT-dokumentaren, og at han dermed ikke kan kommentere innholdet.

– Det jeg kan si er at alle får høye blodverdier etter å ha vært i høyden. Det er hele vitsen med høydetrening, sier han til ABC Nyheter.

Skinstad ledet norsk langrenn mellom 2006 og 2015. Først som sportssjef, senere som langrennssjef.

Åge Skinstad tar et oppgjør med den svenske journalisten Hasse Svens. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Åge Skinstad tar et oppgjør med den svenske journalisten Hasse Svens. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg kan kun snakke for min periode, og vi har absolutt ingenting å frykte. Vi har ikke noe å skjule, understreker Skinstad overfor ABC Nyheter.

I likhet med Otto Ulseth, er også Skinstad kritisk til Hasse Svens.

– Jeg forstår ikke hvordan SVT kan ha en ansatt som uttaler seg slik basert på det grunnlaget. Svens hevder det er nordkoreanske tilstander i Norges Skiforbund. Jeg forstår ikke at SVT-redaktøren kan godta noe sånt, sier han.

Hasse Svens er ikke nådig tilbake mot Skinstad.

– Norges Skiforbund har allerede, som de gjorde med den første dokumentaren, gjort alt de kan for å ødelegge og bagatellisere arbeidet vårt. De bruker en propagandastil som kan sammenlignes med Nord-Korea. Det er veldig beklagelig at de ikke har valgt å samarbeide med oss i stedet. Norges Skiforbund burde erkjenne at doping er et problem i sporten, som alle burde jobbe for å rette opp. Fortsetter det sånn her, blir interessen død for den fine skisporten, sier Svens til ABC Nyheter.

Videre sier Svens at de tre dopingmistenkte norske langrennsløperne, er tre nye navn.

– Dette er tre nye navn, utøvere jeg ikke har sett navnene på tidligere. Vi har konsentrert oss om medaljevinnere og stjernene i Sverige og Norge. Tidligere, i forbindelse med de to andre dokumentarene hvor vi gikk gjennom hver nasjon, har jeg sett 12 norske navn.

– Vi har mange prøver fra utøvere som strekker seg over lang tid, sier han.

Aktuelt: SVT-profil: – Det er mer på gang. Norge kommer til å våkne fra sin Tornerose-drøm

– Jeg skulle helst gått ut med navnene

I de to tidligere dokumentarene til SVT om doping, ble flere norske skiløpere navngitt. Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass ble trukket frem.

SVT-journalist Hasse Svens sier at han helst skulle gått ut med navnene på de dopingmistenkte langrennsløperne. Foto: SVT
SVT-journalist Hasse Svens sier at han helst skulle gått ut med navnene på de dopingmistenkte langrennsløperne. Foto: SVT

– Jeg vet ikke hvordan FIS har jobbet med disse blodpassene tidligere, men vi har gjort vårt arbeid med å hente inn tallene og fremlegge de for noen av verdens fremste eksperter på området. FIS har nok tatt i disse blodpassene med silkehansker, i stedet for å ta et stort ansvar for idretten, sier han.

– Hvorfor navngir dere ikke løperne?

– Dette har vært et samarbeidsprosjekt mellom SVT, Sunday Times og ARD. De to sistnevnte har hatt juridiske restriksjoner i sine land med å gå ut med navnene. Vi bestemte oss for å følge samme linje. Personlig skulle jeg helst gått ut med navnene, understreker Svens overfor ABC Nyheter.

– Hva tenker du om kritikken fra Ulseth om at det virker som du har gjort det til din oppgave i livet å avsløre doping i Norge og Sverige?

– Noen journalister må gjøre den stygge jobben. Det er ikke morsomt. Det er et tungt arbeide som innebærer mye kritikk. Jeg gjør dette fordi jeg har en bakgrunn fra idretten. I den siste dokumentaren har jeg ikke vært veldig aktiv, og ikke kunne påvirke dokumentaren like mye. Denne gangen kan de ikke skylde på meg, sier Svens.

Les også: «Northug» på oppløpet på OL-stadion

– Bedrageri

I et åpent brev går det svenske skilandslaget, Sveriges olympiske komité (SOK) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) felles til motangrep på dokumentaren. Det skriver svenske Expressen.

– Det handler om useriøs journalistikk. Man har bevisst tilbakeholdt fakta, sier den svenske landslagslegen Per Andersson.

FIS' dopingekspert Rasmus Damsgaard er heller ikke nådig i kritikken av dokumentaren som sendes på SVT klokka 20.00 onsdag.

– Det er rent bedrageri. De sier de har bevis, men de har ingen bevis. Det er en ren bløff.

Personvernpolicy