– Drillos prinsipper har alltid stått sterkt i Fotballforbundet

<p>Drillo sier at det forundrer han at spillestilen hans har blitt så mye kritisert. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix</p>
Drillo sier at det forundrer han at spillestilen hans har blitt så mye kritisert. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Fotballkommentator mener at Drillo-fotballen ble et «skjellsord».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er vel riktig å si at debatten i norsk fotball i en periode ble vel svart-hvitt. Enten var du for eller så var du imot. «Drillos» prinsipper har imidlertid alltid stått sterkt i Fotballforbundet. De siste årene har vi utarbeidet planverk som gjelder for spillerutviklingsmodellen vår og aldersbestemte landslag.

– De viktigste suksesskriteriene fra 90-tallet står her sterkt. Blant annet soneforsvaret, gjennombruddsfokuset og dødballer. Samtidig ønsker vi å utvikle spillere og lag som har flere virkemidler mot etablert forsvar. Drillo har selv fått innsyn i planverket vårt og ga utrykk for at han var positivt overasket, sier Håkon Grøttland, fagansvarlig for spillerutvikling i Norges Fotballforbund (NFF), til ABC Nyheter.

Sist uke inviterte det norske fotballmagasinet Josimar flere fotballpersonligheter til Deichmanske hovedbibliotek for å diskutere hva som er galt med det norske herrelandslaget i fotball.

Norges mest suksessrike landslagstrener gjennom tidene, Egil «Drillo» Olsen, var en av dem som satt i panelet.

– Spillestilen min har blitt kritisert og uglesett av mange. Det forundrer meg litt at spillestilen min har fått så mye pepper, sa han.

TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad mener at Drillo-fotballen ble et «skjellsord».

– «Drillo-fotballen» ble et skjellsord i spillerutviklingen. Man mente at vi skulle utvikle spillere på en annen måte. I dag har vi mange gode og tekniske, offensive spillere, men vi har ikke de typene som tar oss til mesterskap, påpekte han.

– Personlig nederlag

Drillo fikk sparken som landslagstrener høsten 2013. Da gjenstod det få kamper av kvalifiseringen til VM i Brasil i 2014. Per-Mathias Høgmo tok over jobben som landslagssjef, og Norge klarte ikke å kvalifisere seg til mesterskapet.

– Da jeg fikk sparken som landslagssjef i 2013 var det et personlig nederlag for meg. Veldig få i styret i Norges Fotballforbund (NFF) har fotballfaglig bakgrunn. Veldig få kan fotball i det hele tatt, mener «Drillo».

Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik. Foto: Trond Tandberg
Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik. Foto: Trond Tandberg

– NFF er en stor og kompleks organisasjon som spenner fra sport, marked og politikk både nasjonalt og internasjonalt. Det er derfor viktig at styrets samlede kompetanse reflekterer akkurat det - også på det sportslige som er kjerneproduktet. Det har da også valgkomiteen i NFF vektlagt. Bjarne Berntsen er i dag visepresident i NFF, og har tung sportslig bakgrunn. Arne Larsen Økland er innstilt som ny visepresident og har fortid som landslagsspiller, utenlandsproff og klubbdirektør i Viking, sier kommunikasjonssjef i NFF Yngve Haavik til ABC Nyheter.

Uenige

Josimar-redaktør Frode Lia mener at samarbeidet mellom Norsk Toppfotball (NTF) og NFF nærmest er ikke-eksisterende. Lia omtaler dette som et «stort problem».

– Det er mer enn NFF som styrer norsk fotball. NFF er en stor del, men kanskje en enda viktigere del er NTF. Det er klubbene som utvikler spillerne våre.

NTF er en interesseorganisasjon som består av klubbene i de to øverste divisjonene i Norge.

Håkon Grøttland er uenig med Lia. Han mener at samarbeidet er bedre enn noen gang.

– Samhandlingen mellom NTF og NFF har aldri vært bedre enn den er nå. Det er daglig god samhandling mellom landslagstrenere og klubbtrenere, og et tresifra antall trenere med daglig virke i norske toppklubber jobber parallelt inn i NFFs spillerutviklingsmodell – Landslagsskolen. Vi har også i felleskap utviklet konsepter som eksempelvis nasjonal G14- og G16-serie, påpeker han overfor ABC Nyheter.

– Dette er det viktigste tiltaket

Leif Øverland er enig i at Norsk Toppfotball har ansvaret spillerutvikling i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Leif Øverland er enig i at Norsk Toppfotball har ansvaret spillerutvikling i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Leder i NTF, Leif Øverland, sier at han er enig med Frode Lia i at spillerutviklingen foregår i klubbene og ikke på landslagene.

– Ansvaret for å gjøre noe med spillerutvikling tar vi. Fakta er at vi utvikler for få internasjonale spillere både med tanke på folketall og antall som spiller fotball. Det til tross for at vi har «verdens beste» breddefotball. Det gjøres flere tiltak der jeg tror «Akademiklassifiseringen» i toppklubber er det viktigste tiltaket, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden