Tidligere sikkerhetsrådgiver, John Bolton, advarer Europa: Trump vil ta USA ut av Nato

USAs daværende president Donald Trump sjekker klokken mens NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg står ved siden av ham, i Brussel, 11. juli 2018, da NATO markerte 75 år med kollektivt forsvar over hele Europa og Nord-Amerika.
USAs daværende president Donald Trump sjekker klokken mens NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg står ved siden av ham, i Brussel, 11. juli 2018, da NATO markerte 75 år med kollektivt forsvar over hele Europa og Nord-Amerika. Foto: Geert Vanden Wijngaert / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om et halvt år kan den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden bli snudd på hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarselen kommer fra John Bolton.

– USA vil gå ut av Nato hvis Donald Trump vinner presidentvalget. Det ville vært en katastrofal feil for USA.

Den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren i Trumps regjering vet godt hvordan hans daværende sjef tenker, og hva han kan være i stand til å gjøre. Derfor nøler han ikke med å rope et tydelig varsko til USAs allierte.

I et lengre intervju med svenske Aftonbladet forteller Bolton at Trump ikke fokuserer på nasjonale sikkerhetsspørsmål på samme måte som andre amerikanske presidenter har gjort.

– Det vil føre til kaos

John Bolton og Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
John Bolton og Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Bolton er en av rundt 20 tidligere Trump-medarbeidere som har skiftet side etter den stormfulle presidentperioden. Nå advarer flere av dem om den store risikoen som en Trump-seier kan innebære, og at en ny Trump-æra vil bli betydelig verre enn den første, blant annet fordi Trump trolig vil hevne seg på mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er fortsatt besatt av den falske ideen om at valget i 2020 ble stjålet. Vil han stadig gi tilbake og prøve å straffe sine politiske motstandere? Det tror jeg. Jeg tror det vil føre til fortsatt kaos, sier Bolton til Aftonbladet.

Mener Biden er uskikket

Han legger heller ikke skjul på at han mener at også Joe Biden er uskikket til å lede USA i fire nye år.

Video: Hva skjer om Donald Trump vinner valget i USA?

Trump har flere ganger lovet sine velgere å demontere «den dype staten». Han vil samtidig sørge for å innsette personer som er lojale i det amerikanske embetsverket, og på den måten strømlineforme USA etter sin egen visjon, skriver The Atlantic.

Vil avvikle «den dype staten»

Umiddelbart etter innsettelsen hans i januar 2025 er det ventet at Trump vil forsøke å bytte ut tusenvis av byråkrater for å styrke sin egen posisjon. På den måten håper Trump å få full kontroll over Det hvite hus og departementene som i flere tiår har fungert som enten helt eller delvis uavhengige offentlige avdelinger.

I Europa har flere statsledere uttrykt uro ved tanken på at Trump igjen kan bli president. Trump har flere ganger sådd tvil om USAs lojalitet overfor Europa når det virkelig gjelder.