– Nesten ingenting kan markere regjeringen på en god måte

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er i hardt vær om dagen. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttrykt sin støtte til helseministeren.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er i hardt vær om dagen. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttrykt sin støtte til helseministeren.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgforsker tror regjeringen vil merke konsekvensene av sakene med Sandra Borch og Ingvild Kjerkol på kommende målinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svein Erik Tuastad, valgforsker og førsteamanuensis i statsvitenskap ved universitetet i Stavanger, tror det er mest sannsynlig at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol gå av som følge av plagiatsaken.

I forrige uke gikk tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) av som følge av en lignende sak.

Tuastad spår at sakene vil slå ut negativt på kommende meningsmålinger for regjeringen.

– Jeg tror det, men det henger like mye sammen med at det er lite annet som foregår i norsk politikk nå. Det er nesten ingenting som kan markere regjeringen på en god måte. Det er jo det verste med disse sakene for regjeringen. De forhindrer dem i å komme på offensiven og vise hva de holder på med politisk, sier han til ABC Nyheter.

6,9 prosent

Torsdag skrev VG at det er avdekket elleve nye tilfeller av tekstlikhet i Ingvild Kjerkols masteroppgave. Så langt er det funnet 67 tilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilfellene utgjør 6,9 prosent av Kjerkols masteroppgave, skriver VG. Flere setninger er helt eller delvis identiske – og mangler korrekte kildehenvisninger eller siteringer. Noen kilder nevnes heller ikke i litteraturlisten, der alle kilder skal listes opp til slutt.

Nord universitet går nå gjennom masteroppgaven på nytt. Det er usikkert når en konklusjon kommer.

– Samme rotet som i fjor

Statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen er ikke like sikker på at regjeringen vil oppleve fall på målingene fremover som følge av plagiatsakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiske skandaler virker ikke alltid direkte negativt inn på opinionen, det har de siste årene vist oss. En del velgere er nok også blitt litt immune i flommen av alle skandalene, sier han til ABC Nyheter.

Marthinsen påpeker at regjeringspartiene ligger lavt på målingene fra før av, og at bunnivåene kanskje allerede er nådd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men en viss negativ effekt kan nok likevel ikke utelukkes de kommende dagene. Og slike saker kan generelt gjøre det vanskeligere for regjeringspartiene å få det løftet de håper på og trenger for å komme i posisjon til gjenvalg neste år. Støre snakket forhåpningsfullt om et vendepunkt i 2024 sin nyttårstale, foreløpig ser mange velgere mer av det samme personlige statsrådsrotet som i fjor.