Japan frykter ny Trump-periode

Tidligere statsminister i Japan Shinzo Abe med presidentkandidat og daværende president Donald Trump i 2019.
Tidligere statsminister i Japan Shinzo Abe med presidentkandidat og daværende president Donald Trump i 2019. Foto: AP/Eugene Hoshiko, File
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan vil blidgjøre Donald Trump i tilfelle han blir valgt igjen. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den japanske regjeringen har angivelig tatt kontakt med Donald Trumps team etter å ha konkludert med at han nesten sikkert vil være den republikanske kandidaten i det amerikanske presidentvalget i 2024 og har gode sjanser for å bli gjenvalgt inn i Det hvite hus.

Målet skal være å forebygge et potensielt mareritt for Tokyo, skriver South China Morning Post (SCMP).

Den 10. januar deltok Taro Aso, nestleder for Liberal Democratic Party og tidligere statsminister, i en middag med senator Bill Hagerty, som var USAs ambassadør til Japan under Trump.

Neste dag reiste han til New York med mål om å møte Trump. Aso skal angivelig ha sagt at besøket hans var ment som et tegn på ønsket om å møte presidentkandidaten.

Møtet ble ikke noe av, men den japanske avisen Asahi skriver at Aso var i kontakt med Trump fordi han, sammen med den avdøde tidligere statsministeren Shinzo Abe, er de eneste to japanske politikerne som Trump husker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Sparer ikke på kruttet: – Gå tilbake til mamma

Vil håndtere Trump

Analytikere mener det er sannsynlig at statsminister Fumio Kishida håper at disse tidlige tilnærmingene til Trump kan dempe eventuelle krav han vil stille til Japan hvis han blir gjenvalgt i november. Denne taktikken skal være rett ut av Abes spillbok fra 2016.

– Abe gikk langt for å håndtere forholdet til Trump og for å håndtere egoet hans. Selv Abes kritikere innrømmet at han gjorde en veldig god jobb med å dempe noen av de verste utfallene som kunne ha kommet ut av Trumps presidentskap, sier Ben Ascione, førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Waseda University i Tokyo. Shinzo Abe ble skutt og drept under et valgarrangement i juli 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En andre Trump-regjering bekymrer Japan på flere områder.

– Trump var toll-ivrig i sin første administrasjon, og innførte tariffer på import fra Kina, men også på langvarige allierte som Japan og Australia, forteller Ascione.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter tilbaketrekning

Hvis Trump tiltrer i presidentembetet, skal japanske myndigheter være redd for deres samarbeid rundt sikkerhet.

Ifølge Ascione vil den japanske ledelsen gå langt i å blidgjøre den sannsynlige republikanske presidentkandidaten. En viktig motivasjon er å sikre at USA vil overholde artikkel fem i forsvarsavtalen mellom landene, selv med Trump i ledelsen. Artikkelen sier at Japan og USA vil handle for å møte felles farer.

De japanske myndighetene frykter at Trump gjentar trusselen han kom med under sin første administrasjon. Den gangen antydet han at USA ville trekke tilbake amerikanske styrker fra Japan med mindre Tokyo dekket en større del av kostnadene for deres tilstedeværelse.

– Japans marerittscenario

Tokyo er også bekymret for at Trump kan forsøke å gjenopplive det SCMP kaller en «bromance» med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump som smir noen form for allianse med Nord-Korea er Japans marerittscenario. Ingen japansk leder vil ha noen innflytelse over Trump når det gjelder hva han vil gjøre med Nord-Korea, noe som gjør Tokyo veldig redd, sier Toshimitsu Shigemura, professor i politikk og internasjonale forhold ved Waseda University.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Donald Trump og Kim Jong-Un møttes i Singapore, mens Trump fortsatt var president. Foto: Evan Vucci / AP
Donald Trump og Kim Jong-Un møttes i Singapore, mens Trump fortsatt var president. Foto: Evan Vucci / AP

Japan frykter at en ny Trump-administrasjon kan være åpen for en avtale med Nord-Korea som ville begrense antallet våpen som kunne treffe USAs fastland. Det kan gjøre at arbeidet for å stoppe utviklingen av missiler som kan treffe mål i Sør-Korea eller Japan, stagnerer.

Shigemura tror det er en god mulighet for at Trump vil trekke tilbake USAs militære og økonomiske støtte til Ukraina. Dette kan være en indikasjon på at USA kanskje ikke vil tilby hjelp til Japan, Taiwan og Filippinene hvis de ble truet av Kina, ifølge Shigemura.