Sveriges øverstkommanderende, Micael Bydén: – Alle må forberede seg på krig

– Vi må ha innbyggere som forstår at dette er alvorlig, og at det kan bli verre for oss også. Men ikke gi opp håpet, sier Sveriges øverstkommanderende Micael Bydén.
– Vi må ha innbyggere som forstår at dette er alvorlig, og at det kan bli verre for oss også. Men ikke gi opp håpet, sier Sveriges øverstkommanderende Micael Bydén. Foto: Försvarsmakten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lyden av krigstrommer har nådd Sverige. Nå bes landets 10,5 millioner innbyggere om å stålsette seg for det utenkelige: Krig på svensk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må forstå hvor alvorlig denne situasjonen egentlig er, og at man må forberede seg mentalt på individnivå.

Det sier general Micael Bydén i et intervju med svensk TV 4.

Bakteppet for den dystre meldingen er den svært blodige og langvarige krigen mellom Europas sto største land, Russland og Ukraina. Krigen har allerede kostet flere hundre tusen soldater livet. Like mange er såret. Samtidig er nærmere ti millioner ukrainere på flukt i eget land eller utenfor landets grenser.

– Det kan bli verre for oss også

Øverste sjef for det svenske forsvaret, Micael Byden. Foto: Claudio Bresciani / AFP
Øverste sjef for det svenske forsvaret, Micael Byden. Foto: Claudio Bresciani / AFP

Lidelsene er enorme, og Putins krigsmaskin fortsetter terrorbombingen av sivile og militære mål. Samtidig forsyner Vesten, og Nato spesielt, det ukrainske forsvaret med store mengder våpen og ammunisjon. Nå frykter den svenske forsvarsledelsen at krigen kan spre seg videre. Også til svensk territorium.

– Hvis du ikke er stridsdisponert og må melde fra, så har du en jobb å gå til, sørge for at de sosiale funksjonene som er viktig fungerer, barnevern, eldreomsorg, helsevesen at alt der fungerer. At vi har innbyggere som forstår nå at dette er alvorlig og det kan bli verre for oss også. Men ikke gi opp håpet, sier Bydén.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan bli krig i Sverige

Nøyaktig hva han baserer den kraftige advarselen på, er ikke kjent, men svensk etterretning jobber tett med Nato. Selv om Sverige fortsatt står på utsiden av alliansen, fordi både Tyrkia og Ungarn ikke har villet godkjenne svensk medlemsskap, har Sverige nære bånd til Nato og øver jevnlig med Nato-styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er Sverige i en sikkerhetspolitisk svært krevende situasjon. De må stå på egne ben, ha et sterkt forsvar, og må kunne stå opp mot en fiende dersom situasjonen krever det.

Sveriges sivilforsvarsminister, Carl-Oskar Bohlin, brukte samme språk som Bydén da han henvendte seg til det svenske folk i en tale søndag.

– Alle må forberede seg mentalt på det kan bli krig i Sverige, var hans tydelige budskap. Øverstkommanderende Micael Bydén har gjentatt Bohlins advarsel.

(Artikkelen fortsetter under video)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Kjemper mot sine egne: – Russland er ikke lenger mitt land

– Ekstremt ubehagelig

Michael Claesson er sjef for den svenske Forsvarsstab. Også han er bekymret nå.

– Et Russland som på en eller annen måte lykkes i denne konflikten, vil både være revansjistisk i forhold til det kollektive Vesten men også på krigsfot med en enorm produksjonskapasitet. Og den kombinasjonen er ekstremt ubehagelig, sier Claesson til Expressen.

Han trekker paralleller til årene 1913-1914 og 1938-1940, og mener faresignalene er mange nå.

– Det betyr ikke automatisk at Sverige vil bli trukket inn i en åpen konflikt, men at den må eksistere som en del av utfallsrommet, advarer Claesson.

– Jeg tror ikke Russland vinner, men det ville vært en veldig alvorlig situasjon

Forsvarsminister Pål Jonsson (M) mener behovet for raskt å styrke det svenske forsvaret nå er åpenbart.

– Russland er mye svakere i dag enn før krigen brøt ut fordi det har mistet over halvparten av hæren. Men vi må også forholde oss til deres uttalte ambisjoner. Og det er å øke militært forsvar kraftig innen 2026. Og nettopp derfor er det så viktig at vi gjennomfører den opprustningen som vi har sagt vi skal gjøre i Sverige men også i resten av Europa. Jeg tror ikke Russland vinner, men det ville vært en veldig alvorlig situasjon både for Sverige og hele Europa. Derfor vil vi fortsette å støtte Ukraina, sier Pål Jonson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Prøver å påvirke publikums mentalitet og psykologiske beredskap

Mats Knutson er innenrikspolitisk kommentator i SVT. Han tolker signalene fra forsvarsledelsen slik:

– Det ligger en rekke ulike faktorer bak regjeringens og øverstbefalendes advarsler om økt fare for krig. Men det handler også om å prøve å påvirke publikums mentalitet og psykologiske beredskap før en eventuell krise, skriver Knutson.

– Utenkelig for mange svensker at landet kan havne i krig

Han tror hensikten er å øke den offentlige bevissthetheten om truslene og risikoene, og at det kan være minst like viktig for å styrke samfunnets motstandskraft.

– Etter flere tiår med redusert risiko for krig, har det blitt utenkelig for mange svensker at landet kan havne i krig. Det var en konstant kilde til bekymring under den kalde krigen, men forsvant gradvis etter Sovjetunionens sammenbrudd. Nå vokser truslene igjen, og omorganisering av forsvar og samfunn er en viktig del av å øke samfunnets robusthet.