Russlands forsvarssjef, general Valerij Gerasimov, kan ha blitt drept på Krim

Den russiske generalstabssjefen og forsvarssjefen, general Valerij Gerasimov, under et møte med Russlands president Vladimir Putin og den øverste militære ledelsen i Moskva, 19. desember 2023.
Den russiske generalstabssjefen og forsvarssjefen, general Valerij Gerasimov, under et møte med Russlands president Vladimir Putin og den øverste militære ledelsen i Moskva, 19. desember 2023. Foto: Mikhail Klimentyev / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rykter om generalens død er ikke bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere medier omtaler spekulasjonene, blant annet velrennomerte Newsweek.

Gerasimov skal ha oppholdt seg på Krimhalvøya da ukrainske styrker gjennomførte et presisjonsangrep mot en russisk kommandopost på Krim i forrige uke.

Les alt om krigen i Ukraina

Ryktet om Gerasimovs død skal ha begynt å sirkulere etter at en russisk Telegram-kanal kalt «Ordinary Tsarism», la ut en ubekreftet rapport om Gerasimovs død etter angrepet på en kommandopost nær Sevastopol. Senere forsvant meldingen, men tusenvis hadde allerede lest den før den ble fjernet.

– Det mest massive angrepet i nyere tid

Ifølge ukrainske medier skal det ha funnet sted en større eksplosjon på en militærbase ved Yukharin Balka 4. januar. Et annet militært mål ble også truffet i landsbyen Uyutnoye, nær Yevpatoria. Et stor antall ambulanser skal ha blitt sendt ble rapportert av ukrainske kilder på begge steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var det mest massive angrepet i nyere tid, skrev den Putin-utnevnte Sevastopol-guvernøren Mikhail Razvozhayev på russiske Telegram.

Ifølge flere innlegg på plattformen X blir det hevdet at Russlands forsvarssjef trolig er blant de drepte. Russiske myndigheter har så langt ikke kommentert ryktene om Gerasimovs død. Han har heller ikke vist seg offentlig siden 29. desember.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Latterliggjør Putin: – Hva skjedde med han over natta?

Har besøkt fronten flere ganger

Gerasimov har flere ganger besøkt russiske styrker ved fronten, men besøkene blir aldri varslet på forhånd. Militærbasene på Krim blir blant annet brukt som kommandosentral for russiske angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det viser seg at Gerasimov faktisk befant seg ved en av de to militærbasene da det massive angrepet fant sted, og han blir erklært død, vil det være et enormt nederlag for Vladimir Putin. Gerasimov regnes som en av Putins aller nærmeste medarbeidere, og har spilt en nøkkelrolle under den snart to år lange brutale angrepskrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Takket pilotene for det perfekte angrep

Ifølge talskvinne for de ukrainske forsvarsstyrkene i sør, Nataliya Humenyuk, sier de foreløpig ikke kan bekrefte ryktene om at generalen er blant de drepte.

– Vi samler inn informasjonen du for øyeblikket er interessert i. Så snart det er bekreftet, vil det bli offentliggjort. For øyeblikket kan vi bare si det som allerede er kjent, at kontrollpunktet er truffet, sier Humenyuk, skriver Daily Mail.

Den ukrainske flyvåpensjefen, Mykola Oleshchuk, takket pilotene og «alle som planla operasjonen for det perfekte angrep», skrev han i en melding på Telegram.

«Inntil Russland beviser at Gerasimov er i live, bør vi bare anta at han er død», skriver en bruker på X.