Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba snakker varmt om Trump

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba (i midten) sammen med Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: AP / NTB
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba (i midten) sammen med Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Natos hovedkvarter i Brussel. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens mange vestlige ledere er urolige for hva som vil skje dersom Donald Trump igjen kommer til makten i USA, signaliserer Ukraina at de er innstilt på å samarbeide tett med Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump er kjent for sine, skal vi si, ultrakarismatiske handlinger, sitt rykte og sine fraser. Det er mange «hvis», men Ukraina skal ikke være redd for noe, ingen valg og ingen nåværende eller fremtidige politikere,

Det uttaler Dmytro Kuleba, skriver European Pravda.

Gir Trump æren

Tidligere president Donald Trump under rettssaken for sivil svindel av Trump Organization, i New York State Supreme Court 7. desember 2023. Foto: Mike Segar / Reuters
Tidligere president Donald Trump under rettssaken for sivil svindel av Trump Organization, i New York State Supreme Court 7. desember 2023. Foto: Mike Segar / Reuters

Han gjør et poeng av hvem som solgte de første amerikanskproduserte våpnene til Ukraina, antitank-våpenet Javelin, og som senere ga grønt lys til gratis levering av marinefartøy til Ukraina.

– Det var Trump. Hvem kjempet mot Nord Stream 2-prosjektet og innførte sanksjoner mot det velkjente, men allerede glemte Fortuna-skipet som la denne rørledningen? Det var Trump, illustrerer Kuleba.

– Trump er en mann du kan jobbe med

I motsetning til mange skeptikere tror han ikke at det potensielle valget av Donald Trump som amerikansk president i 2024 vil påvirke støtten til Ukraina negativt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump er en mann du kan jobbe med, du trenger bare å vite hvordan. Hvis han kommer til valget og hvis han vinner, vil han være helt annerledes enn president Joe Biden, som vi er ekstremt takknemlig for alt, sier den ukrainske utenriksministeren.

Video: Skal vise nedskyting av russiske missiler

Hva vil Trump gjøre med Ukraina?

Trump har ikke besøkt Ukraina, men har en stående invitasjon fra president Zelenskyj. Trump har uttalt at han kan stanse krigen i løpet av 24 timer.

Det er stor usikkerhet om hvilken linje Trump vil føre dersom han blir president. Republikanerne har allerede sabotert flere pengeoverføringer til Ukraina, og det er uvisst om USA vil gi Ukraina våpnene de trenger.

– Hvis Trump har en spesifikk fredsplan, kan han dele den. Ja, vi kan stoppe denne krigen hvis vi gir Russland Donbas og Krim. Etter min mening vil landet vårt ikke gå med på en slik fred. Dette er ikke en fredsplan sa Zelenskyj til European Pravda. 22. november.

Trump sier det «ville det være upassende» for ham å reise til Ukraina mens Biden er president, og at han «ikke ønsker å skape en interessekonflikt».