Donald Trump med valgløfte: – Jeg kan løse Ukraina-krigen på 24 timer

– Min personlighet holdt oss unna krig. Hvis jeg hadde vært president, så ville det ha vært null sjanse for krig, sa Trump under et valgkampmøte i helgen.
– Min personlighet holdt oss unna krig. Hvis jeg hadde vært president, så ville det ha vært null sjanse for krig, sa Trump under et valgkampmøte i helgen. Foto: Alex Brandon / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere president, Donald Trump, hevder han er rett mann til å avslutte den blodige krigen i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et nytt valgløfte til det amerikanske folk lover han å ta politiske grep som han mener vil være en quick fix på den største krigen på europeisk jord siden 2. verdenskrig.

– Null sjanse for krig

– Min personlighet holdt oss unna krig. Hvis jeg hadde vært president, så ville det ha vært null sjanse for krig, sa Trump på et valgkampmøte i helgen, skriver Newsweek.

Under sin presidenttid ble det startet færre kriger i USAs regi enn på mange år. Han forsøkte å dempe konflikter med noen av USAs argeste motstandere, og lykkes delvis med det.

Les alt om krigen i Ukraina!

Trump besøkte Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un i 2019, og ble dermed den første amerikanske president til å avlegge diktaturet et offisielt statsbesøk.

God kjemi med omstridte statsledere

Tidligere USA-president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong Un møttes i september 2019. Foto: Saul Loeb / AFP
Tidligere USA-president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong Un møttes i september 2019. Foto: Saul Loeb / AFP

Trump fant også tonen med Russlands president Vladimir Putin. Bilder og uttalelser fra felles møter viste en langt mer jovial tone enn det som har kjennetegnet forholdet mellom de to stormaktene de siste tiårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg fremsto flere omstridte statsledere som beundrere av Trumps personlige image og politikk, blant andre Brasils tidligere president Jair Bolsonaro, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Kinas president Xi Jinping med flere.

Trump kunne riktignok være tøff i tonen også i forhold til disse landene, men personlig klarte han å oppnå en kjemi med statsledere som flere land ikke var i nærheten av å matche.

– Putin ville aldri ha gått inn

Nå prøver Trump igjen å vinne de amerikanske velgernes gunst. I helgen startet han sin personlige valgkamp. På selvsikkert vis gikk ha høyt på banen for å profilere sitt kandidatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest oppsikt vekker trolig utspillet om at han vil kunne stanse Russlands blodige krig som nå er inne i sin 12. måned.

– Det ville aldri ha skjedd med Russland. Putin ville aldri ha gått inn. Og selv nå kunne jeg løse det på 24 timer. Det er så forferdelig det som skjedde. Disse byene er ødelagt nå, sa Trump til sine velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han hadde sine egne problemer som han ikke kunne løse

Ikke alle er like overbevist om Trumps evne til å løse selv de mest fastlåste politiske floker.

– Tidligere president Trump hevder alltid at han lett kan løse ethvert problem som eksisterer for øyeblikket. Selv om dokumentene viser at han hadde sine egne problemer som han ikke kunne løse mens han var i embetet, påpeker politisk analytiker og professor ved Dillard University, Robert Collins.