Meningsmåling:Én av tre mener Støre gjør en god jobb

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ikke klart å samle støtte i krisetider i motsetning til forgjengerne Erna Solberg og Jens Stoltenberg. En fersk måling viser at kun 33 prosent mener Støre gjør en god jobb.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ikke klart å samle støtte i krisetider i motsetning til forgjengerne Erna Solberg og Jens Stoltenberg. En fersk måling viser at kun 33 prosent mener Støre gjør en god jobb. Foto: Carina Johansen / NTB

Kun 33 prosent mener Jonas Gahr Støre gjør en god jobb som statsminister. – Ikke overraskende, sier statsviter Svein Erik Tuastad.

Stasminister Jonas Gahr Støres (Ap) forgjenger i statsministerstolen, Erna Solberg (H), møtte også på sine kriser, spesielt coronapandemien, men støtten til statsministeren økte, og lå på rundt 50 prosent i ulike målinger, etter at landet gikk inn i nedstengninger. Støre opplever ikke den samme støtten i krisetider, med strømkrise, renteøkninger, økt inflasjon og krig på kontinentet.

En meningsmåling som Norstat har utført for ABC Nyheter, viser at kun 33 prosent mener statsminister Jonas Gahr Støre gjør en god jobb. 42 prosent mener han gjør en dårlig jobb. 24 prosent av de spurte svarer at de er usikre.

Norstat har spurt et representativt utvalg på 1056 personer.

Valgforsker: – Ikke overraskende

– Tallene er ikke overraskende. Det kan kanskje høres rart ut at det ikke er overraskende siden man kanskje ville trodd at Støres oppslutning økte nå som nasjonen trenger samhold i de internasjonale krisetidene, sier statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad til ABC Nyheter.

Han sier at statsminister-målingene i veldig stor grad er et speilbilde av meningsmålingene om partioppslutning. Der har Arbeiderpartiet og Senterpartiet slitt med støtten mer eller mindre hele veien siden valget i september 2021.

– Når det går bra for de rødgrønne partiene, skårer Støre høyere og omvendt. I dagens situasjon, med strømkrisen og alt, er regjeringspartiene upopulære. Det er dét denne målingen i hovedsak viser, mer enn at det er en nøye vurdering av Støres krisehåndtering, sier Tuastad.

– Ingen grunn til å miste motet

– Er dette tall som burde skape bekymring på statsministerens kontor?

– Generelt burde man jo der være bekymret over at Arbeiderpartiet og regjeringspartiene har så elendig oppslutning. De framstår som svake i motsetning til hva Erna Solberg og hennes regjeringer gjorde, sier statsviteren, men påpeker:

– Samtidig har de ingen grunn til å miste motet heller. For det vi har sett de senere årene, er at det skjer store velgervandringer fort. Det er lokalvalg neste år og først nytt stortingsvalg i 2025. Før det kan mye skje. Men regjeringen trenger å framstå som mer handlekraftig enn den gjør i dag, advarer han.

Meningsmålingen ble utført midten av september og det var 1056 respondenter. Støre opplever mest støtte i Midt-Norge (41 prosent mener han gjør en god jobb), mens over halvparten av de spurte på Vestlandet (51 prosent), mener han gjør en dårlig jobb.

– Interessante kjønnsforskjeller

– Er det noe i disse tallene som overrasker deg?

– Jeg synes det er interessant at kjønnsforskjellene er så tydelige, sier Tuastad

Kjønnsfordelingen viser at kvinner i større grad mener Støre gjør en god jobb enn menn. 37 prosent av kvinnene mener han gjør en god innsats som statsminister, mens kun 30 prosent av mennene gjør det samme. 51 prosent av mennene mener han derimot gjør en dårlig jobb, mens kun 34 prosent av kvinnene mener det samme.

– Vi vet at det er politiske forskjeller mellom kjønnene. Men her komme de fram på en sjeldent tydelig måte, sier statsviteren.

Også Stoltenberg og Solberg hadde svake målinger

Om det er noen trøst for statsministeren, så opplevde begge hans forgjengere også lignende dupper i populariteten. 34 prosent mente Erna Solberg gjorde en god jobb som statsminister våren 2015, ifølge en meningsmåling fra Ipsos. Også Jens Stoltenberg hadde målinger under 30 prosent som statsminister i sensommeren og høsten 2010.

For både Stoltenberg og Solberg økte populariteten igjen for håndteringene av henholdsvis 22. juli-angrepene og coronapandemien.

Statsministerens kontor har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser.