Vedum vil oppheve nasjonal skjenkestopp

– Alle ser at skjenkestopp er vanskelig, men i det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig. Men så må vi heller ikke opprettholde det lenger enn nødvendig. Normalen og målet må jo være at samfunnet er åpent, også restauranter og barer, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
– Alle ser at skjenkestopp er vanskelig, men i det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig. Men så må vi heller ikke opprettholde det lenger enn nødvendig. Normalen og målet må jo være at samfunnet er åpent, også restauranter og barer, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunene må selv få avgjøre om skjenkestopp eller begrensede skjenketider er nødvendige, varsler finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom det ikke kommer tunge faglige råd som fraråder det, så må vi lempe på skjenkestoppen denne uka. Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier Vedum til Dagbladet.

Endringene kommer trolig allerede tidlig neste uke.

Færre sykehusninnleggelser i tiltaksperioden

Regjeringen er under hardt press, både fra næringen selv og fra opposisjonspartiene

. Flere har stilt spørsmål ved behovet for å innføre nasjonal skjenkestopp, og om det er et forholdsmessig tiltak.

I tiltaksperioden har antall sykehusinnleggelser gått ned samtidig som smitten har eksplodert. Det kan tyde på at omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdomsforløp. Omikron er nå den dominernede varianten i Norge.

Storbyene er utålmodige

Et flertall av norske storbyer har signalisert at de helst vil bestemme selv om det er forsvarlig å holde skjenkekranene åpne. Det kom fram under fredagens møte i KS storbynettverk, som består av Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tromsø, Bærum og Drammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan godt være et nasjonalt rammeverk i bunn, men hvis det skal være strengere skjenkeregler, så bør det være ut fra lokale smittevernhensyn og smittesituasjon, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS til NRK.

Ordfører: – Det bør heller være strengt enn stengt

Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) er blant dem som nå er utålmodige.

– Vi må selvsagt fortsette med smitteverntiltak, men det bør heller være strengt enn stengt. For at folk skal slutte opp om reglene, må tiltakene vurderes fortløpende, og det synes jeg nok har manglet fra regjeringen de siste dagene, sier Hammer Krogh til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) signalisert før helgen at det snart vil komme lettelser i smitteverntiltakene når den siste tiltakspakken er over 14. januar.

Kjerkol varsler langsiktig strategi

SHelse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortinget under debatten om skjenkestopp. Foto: Javad Parsa / NTB
SHelse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Stortinget under debatten om skjenkestopp. Foto: Javad Parsa / NTB

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har dessuten lovet at det snart skal komme en langsiktig strategi fra regjeringen om hvordan nordmenn skal leve med coronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker å forberede oss på nye situasjoner hvor vi må reagere raskt med forutsigbarhet for bransjene som rammes hardt og brutalt, sier Kjerkol til Aftenposten.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har fått i oppdrag å utarbeide nye tiltakspakker.

– I det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig

Vedum forsvarer at skjenkestoppen ble innført nasjonalt for restauranter og spisesteder.

– Alle ser at skjenkestopp er vanskelig, men i det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig. Men så må vi heller ikke opprettholde det lenger enn nødvendig. Normalen og målet må jo være at samfunnet er åpent, også restauranter og barer, sier finansministeren til Dagbladet.

Vedum viser til at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var «krystallklare på» at det var nødvendig med tiltak for å begrense smitten og skjerme sykehusene mot risikoen for overbelastning og sprengt kapasitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre kritisk: – Har regjeringen allerede fått faglige råd?

– Har regjeringen allerede fått faglige råd om at skjenkestoppen bør oppheves, siden statsråder går ut og gir slike signaler? spør helsepolitisk talsperson Tone W. Trøen.

I så fall minner Trøen om at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har lovet at endringer kommer så fort situasjonen tilsier det.

– Dersom de ikke har fått slike faglige råd, synes jeg både Vedum og andre i regjeringen bør være forsiktige med å skape forventninger det kanskje ikke er grunnlag for, sier Trøen til NTB.

Hun påpeker at beslutning om skjenkestopp handler om trygghet og forutsigbarhet for arbeidsplasser i en enorm bransje der mange nå er permitterte.

– Denne måten å kommunisere på er forvirrende for de berørte, og rett og slett ikke holdbar, sier hun.