Konseptvalgutredning (KVU) ennå ikke igangsatt

SV lei av løfter om utredninger: – Narrespill Nord-Norge har vært utsatt for i tiår

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener løfter om nye utredninger, men ingen vedtak om gjennomføring, er en del av et narrespill Nord-Norgebanen har vært utsatt for i flere tiår. Her fra stasjonen i Mo i Rana.
SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener løfter om nye utredninger, men ingen vedtak om gjennomføring, er en del av et narrespill Nord-Norgebanen har vært utsatt for i flere tiår. Her fra stasjonen i Mo i Rana. Foto: NTB scanpix

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener regjeringen og Arbeiderpartiet trenerer arbeidet med Nord-Norgebanen med sine utredninger og forslag om utredninger.

«Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med å realisere Nord-Norgebanen».

Slik lyder forslaget SV-nestleder og Frp-politiker Per-Willy Amundsen har fremmet i Stortinget, som skal behandles i mars.

– Forslaget innebærer at vi bestemmer oss for at vi skal bygge jernbane videre nordover. All videre utredning vil handle om hvordan dette skal gjøres, ikke om det skal gjøres, sier Fylkesnes.

Det har vært knyttet spenning til om forslaget har mulighet til å få flertall, etter at Frp gikk ut av regjering. SV og Senterpartiet har sagt at de vil støtte forslaget, mens Frp har vært mer tilbakeholdne om hva de vil stemme. Sist uke gikk imidlertid Arbeiderpartiet ut og sa det var uaktuelt for dem å støtte forslaget. Dermed kommer det ikke til å få flertall.

– Man kan ikke vedta å gå i gang med et så omfattende og dyrt prosjekt før man har utredet hva man skal gå i gang med. Jeg vil gå så langt som å kalle det useriøst, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til VG.

Les også: Reiselivsbransjen ønsker Nord-Norgebanen velkommen

Utspillet fikk Fylkesnes til å se rødt. Han mener argumentasjonen fra Arbeiderpartiet ikke holder mål.

– Det er en tøyseargumentasjon, sier SV-nestlederen til ABC Nyheter.

– Det er kanskje dette som kanskje irriterer nordlendinger mest. Her møter man formalistiske motforestillinger som ikke finnes i andre, store samferdselsprosjekter i andre deler av landet. I 2013 vedtok Arbeiderpartiet i regjering at de ville gjøre E39 ferjefri – uten at det forelå en eneste utredning. Sånne vedtak fattes hele tiden. Det viser en manglende vilje til å overhode bygge i nord.

Artikkelen fortsetter under.

Torgeir Knag Fylkesnes valgt inn på Stortinget for Troms, og er nestleder i SV. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Torgeir Knag Fylkesnes valgt inn på Stortinget for Troms, og er nestleder i SV. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ap: – En bjørnetjeneste

Fylkesnes synes det virker som om mange politikere fører en form for argumentasjon for Nord-Norge, og en annen type argumentasjon som gjelder for resten av landet.

– Det blir et skille mellom oss og dem som blir veldig påtakelig, og som provoserer enormt.

Sverre Myrli (Ap) sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, som skal behandle forslaget fra Fylkesnes og Amundsen, som også han omtaler som useriøst. Han advarer mot å sette landsdeler opp mot hverandre.

– Jeg mener Fylkesnes og Amundsen gjør Nord-Norgebanen en bjørnetjeneste. Det er et prosjekt til mellom 100 og 150 milliarder kroner. Vi behandler ikke store samferdselsprosjekter på den måten. Det er ikke sånn at vi først fatter vedtak, og så ser hvordan vi skal gjøre det. Hva vil resten av landet si om vi behandlet Nord-Norgebanen på den måten?

Les også: – Sør for Midt-Norge får man store bevilgninger til både vei og jernbane. Urimelig at vi må velge

Arbeiderpartiet fremmet et forslag i oktober om å gjennomføre en grundig konseptvalgutredning (KVU) av Nord-Norgebanen. Forslaget ble nedstemt. Myrli sier Ap vil fremme dette forslaget igjen som et justert forslag i Transportkomiteen når de behandler forslaget fra Fylkesnes og Amundsen. Han håper det vil få flertall i Stortinget denne gangen.

– Vi i Arbeiderpartiet er utålmodige. Vi vil ha mer fakta på bordet. Vi vil ha faglige utredninger slik vi får i andre, store samferdselsprosjekter.

Les også: Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen

Artikkelen fortsetter under.

Sverre Myrli er Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson, og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Sverre Myrli er Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson, og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Regjeringens utredning: – Ren trenering

I regjeringens bompengeavtale fra i fjor høst, lød et av punktene: «Det gjennomføres en helhetlig konseptvalgutredning (KVU) for utvikling av transportløsninger i Nord-Norge, herunder Norge-Norgebanen». I statsbudsjettet er det satt av 10 millioner kroner til utredningen.

Sverre Myrli (Ap) håper regjeringen gjør arbeidet med utredningen ordentlig og grundig.

– Jeg håper det arbeidet er godt i gang så det blir ferdig i tide til at de kan få med faglige innspill om Nord-Norgebanen til neste Nasjonale transportplan.

Hvert fjerde år reviderer regjeringen Nasjonalt transportplan (NTP), en plan som gjelder i tolv år for transport- og samferdselsprosjekter i Norge. Revidert plan oversendes som en melding til Stortinget i forkant av hvert stortingsvalg. Arbeidet med ny NTP er godt i gang, og plan skal oversendes Stortinget før valget i 2021.

Samferdselsdepartementet opplyser i en e-post at de arbeider med grunnlaget for den nye utredningen om transport i Nord-Norge, men at mandatet ikke er klart enda. Selve utredningen er dermed ikke igangsatt. Som regel tar det rundt to år å gjennomføre en KVU.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener det illustrerer godt hva han kritiserer.

– Det er dette narrespillet Nord-Norge har vært utsatt for i tiår. Det at man lover noen utredninger som er veldig uklare hva egentlig består av, og der tidshorisonten alltid er «om noen år». Når disse utredningene – endelig – kommer til Stortinget, har det gang på gang vist seg at de har store mangler. Det ser vi nå igjen fra regjeringen, og det tangerer min kritikk av Arbeiderpartiet, sier Fylkesnes.

Han har ikke tro på at utredningen fra regjeringen vil gi nytt giv for Nord-Norgebanen.

– Det er ikke en KVU om Nord-Norgebanen, men om transport i nord til sjøs, på land og i lufta. I det skal de vurdere om Nord-Norgebanen kan passe inn. Jeg tror ikke de kommer til å gjøre noe nytt med banen med utgangspunkt i den KVU-en. Det er et rent treneringsforslag, og det er vi godt vant med.

SV: – Dette er et viljeforslag

Den fireårige rulleringen av NTP gjør at Fylkesnes mener både regjeringens og Arbeiderpartiets utredningspolitikk ikke er veien å gå dersom Nord-Norgebanen skal realiseres i nær framtid.

– Ap får neppe gjennomslag for en KVU for Nord-Norgebanen før neste Stortingsperiode. Hvis de klarer å få den klar før 2025, vil prosjektet tidligst bli med i Nasjonal Transportplan da. Da får vi ikke kommet ordentlig i gang med arbeidet før nærmere 2030, sier SVs nestleder.

Tromsø-politikeren viser til at det finnes en rekke utredninger om Nord-Norgebanen fra før, og at det er på tide å vedta at prosjektet skal realiseres.

– Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har oppfattet forslaget vårt som et spade i jorda-vedtak. Det er ingen grunn til å forstå det sånn. Vi mener dette først og fremst er et viljevedtak. Jernbanen skal bygges nordover i en eller annen forstand, det er det som er viktig for oss.

Det mener han burde være viktig for alle partiene som ønsker å ta Nord-Norge på alvor.

Spørreundersøkelser viser at det er et stort flertall i alle landets regioner og blant alle partienes velgere for å bygge Nord-Norgebanen. Her har vi landet med oss, mens det er enkeltpersoner i enkeltpartier som er ute og kjøre.

Aktuelt: Nord-Norgebanen: 7 av 10 nordmenn ønsker tog helt til Finnmark

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få kommentarer fra regjeringen i denne saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:45 Mann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42 FIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56 Xi advarer mot mulig ny smittebølge08:36 Nent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18 80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09 To menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21 Trump gjentok kritikken av WHO07:00 Slik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00 FHIs corona-app kommer like over påske06:45 Sjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Mann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11 Studie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45 6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31 Macron med full støtte til WHO04:29 Tre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07 Kina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34 Venezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12 Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10 Fransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45 Den afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32 Millionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49 Linda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29 Medietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09 Premier League-spillerne gir til helsevesenet23:00 Premier League-spillerne gir til helsevesenet21:29 Herreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21 Saudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05 Ansatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45 TV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01 To reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50 Supermåne på himmelen natt til torsdag19:48 WHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29 Forførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28 Tre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27 FHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04 Uværet har truffet Nordland med full styrke19:04 Stor kvalitetsforskjell på coronatester19:01 Seks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15 Tysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14 Stortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54 Pave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44 Coronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26 Bernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet
Siste nytt
09:45NorgeMann pågrepet etter å ha skutt en mann i beinet i Larvik09:42SportFIS' rennsjef ser ikke for seg en normal langrennssesong08:56VerdenXi advarer mot mulig ny smittebølge08:36SportNent Group mister Champions League-fotballen – sikret seg «lillebroren»08:18Norge80 år siden invasjonen av Norge, forbigås i stillhet08:09NorgeTo menn pågrepet etter bildrama i Oslo07:21VerdenTrump gjentok kritikken av WHO07:00NorgeSlik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus07:00NorgeFHIs corona-app kommer like over påske06:45NorgeSjefsjobben i Økokrim lyst ut etter seks måneder06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeMann dømt til å betale erstatning etter et dødsfall han er frifunnet for05:11VerdenStudie: Virussmitten kom til New York fra Europa04:45Norge6.160 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 15004:31VerdenMacron med full støtte til WHO04:29NorgeTre menn pågrepet etter trusler med våpen i Oslo04:07VerdenKina med svak økning i smittetall for andre dag på rad03:34VerdenVenezuela får 90 tonn nødhjelpsutstyr03:12VerdenErna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV03:10VerdenFransk epidemiolog: Fedme en vesentlig risikofaktor02:45VerdenDen afrikanske utviklingsbanken gir 10 milliarder dollar til koronatiltak01:32NorgeMillionbot til politiet i Trøndelag etter ulovlige direkte anskaffelser00:49VerdenLinda Tripp, kvinnen som bidro til å avsløre Lewinsky-affæren, er død23:29NorgeMedietilsynet-undersøkelse: Over halvparten av unge bruker penger når de spiller23:09SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet23:00SportPremier League-spillerne gir til helsevesenet21:29VerdenHerreløse Antarktis er verdens siste corona-frie kontinent21:21VerdenSaudi-Arabia: Våpenhvile i Jemen fra torsdag21:05NorgeAnsatte i helsevesenet får høyere overtidsbetaling20:45KulturTV-stjerne Tori Spelling i hardt vær: – Folk dør og du tenker på penger20:01NorgeTo reddet da fiskebåt forliste utenfor Tromsø19:50NorgeSupermåne på himmelen natt til torsdag19:48VerdenWHO-sjefen etter Trump-kritikk: – Ikke politiser dette viruset19:29VerdenForførerinnen, myten og sadisten: Hun ble kalt «Heksa fra Buchenwald»19:28NorgeTre personer til sykehus etter snøscooterulykke i Voss19:27Helse og livsstilFHI-forsker: – Koronatiltakene har negative konsekvenser for folkehelsa19:04NorgeUværet har truffet Nordland med full styrke19:04NorgeStor kvalitetsforskjell på coronatester19:01NorgeSeks helsevikarer i Trondheim har testet positivt for covid-1918:15VerdenTysk redningsbåt med 150 migranter avvist i Italia18:14NorgeStortinget gjenopptar normalt arbeid etter påske17:54VerdenPave Frans: Enkelte europeiske politikere minner om Hitler17:44NorgeCoronaviruset har tatt 101 liv i Norge17:26VerdenBernie Sanders trekker seg fra presidentkampen i USA17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet
Populært