Moxnes om å bli kalt populist: – En hedersbetegnelse

Helst ser Rødt-leder Bjørnar Moxnes at dagens regjering kollapser før nyttår, men det går fint om det skjer neste år også. I mellomtiden går han i én bestemt butikk for å koble ut.

Det er bare timer før Bjørnar Moxnes skal haste til barnehagen for å se sitt yngste barn gå Lucia. Utenfor minner desemberværet mer om november. Noen få solstråler kjemper mot det tette skydekket. Inne på Stortinget er det ennå ikke juleferie. Der er det høy aktivitet.

Vi støter på Rødt-lederen i Vandrehallen, utenfor stortingssalen. I telefonen.

– Vi rekker en kaffe og kan begynne før voteringen, sier han.

Stortinget skal om en knapp halvtime votere over Rødts forslag om gi Stortingets lønnskommisjon ordre om å bremse lønnsutviklingen på Stortinget.

– Det er slik at på Stortinget passer bukken havresekken. Vi regulerer vår egen lønn, det er få som har det privilegiet i Norge. Å få alle med på å stramme inn lønningene er en litt lang vei å gå. Jeg har liten tro på at jeg får flertall i dag, det kommer ikke til å skje, sier Moxnes.

Det synes likevel tydelig at han håper på det der han snakker engasjert om lønningene til stortingspolitikerne. Selv tjener han rundt 300.000 kroner mindre enn de andre stortingsrepresentantene på grunn av partiskatten han betaler til Rødt – en slags tiende, bare større. Moxnes er ikke alene om det. Alle som tjener penger på politikk for Rødt gjør det.

Fakta om Rødt

* Norsk revolusjonært sosialistisk og marxistisk parti

* Stiftet 2007

* Leder: Bjørnar Moxnes
* Har 1 representant på Stortinget (Bjørnar Moxnes)

* Etter at Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV) la seg ned, dannet de samme miljøene Rødt.

Kommer partiet over sperregrensen ved stortingsvalget i 2021, har han derimot langt større tro på å få strammet lønnstømmene i nasjonalforsamlingen. Da kan partiet fort ha styrke til å tvinge gjennom endring.

Dessuten kuttes politikerlønningene i flere kommuner rundt om i landet, påpeker han. I Stavanger. I Ullensaker. Og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil kutte på lederlønna i staten. Det gir Moxnes håp om moderasjon.

– Jeg tror flere her inne skjønner at det må endres på sikt. Utenfor Stortinget tror jeg de fleste skjønner at én million i årslønn som folkevalgt er for drøyt. Det handler om magemål. Politikerlønningene raser fra folk flest, sier han og slår håndflaten i bordplaten.

Senterpartiet er ikke eneste som partiet som har hatt et strålende 2019. Rødt har fra årets begynnelse til årets slutt ligget på 5 prosent. Med flere stortingsdelegater enn KrF og Venstre til sammen, dersom det var valg neste uke. Det er rekord.

– Det har som regel gått i dass

– Vi har også nok folk rundt meg som kan holde meg på bakken, hvis det skulle bli et problem.

Moxnes er mest vant med dårlige valg og dårlige meningsmålinger.

– Det har som regel gått i dass. Men målingene det siste året viser at vi ikke er det blaffet som folk trodde. Vi har bygget stein på stein, hele landet. Fra 1700 medlemmer i 2007 til 10.000 ved nyttår.

Moxnes smiler og tar en bit av julekaken med brunost han har kjøpt i stortingsrestauranten. Det er tross alt snart jul.

– Vi har også nok folk rundt meg som kan holde meg på bakken, hvis det skulle bli et problem.

– Må du ha ankellodd?

– Nei, jeg tror ikke … altså, nei. Vi har et ankellodd i partiskatten, sier han om lønnsandelen til partiet.

– Det holder Rødts politikere nede på bakken. Det er for å hindre at vi blir en lønnsadel. Det er vanskeligere å forstå problemene folk med dårlig råd i Norge har, når du har så høy lønn. Og å gjøre noe med det. Det handler om å sikre litt jording.

Moxnes sier han ikke er på jakt etter statsrådjobben, men ifølge siste meningsmålingen er det enten Rødt eller MDG som får en rødgrønn regjering over 50 prosent. Så hvilke departement ville han og Rødt valgt?

– Arbeids og sosial.

– Ja?

– Ja.

Bjørnar Moxnes vil kjempe for å redusere de økende forskjellene i landet. Foto: Martin Huseby Jensen
Bjørnar Moxnes vil kjempe for å redusere de økende forskjellene i landet. Foto: Martin Huseby Jensen
– Er det et parti du vet hvor du har, så er det Rødt

Mest er Rødt og Moxnes klare for å felle den sittende regjeringen, men det er intet nytt. Om meningsmålingene holder seg på samme nivå fram til valget, tror han at det er mest fornuftig ikke å gå inn i regjering, men heller være samarbeidsparti. På mellom 4 og 5 prosent mener han Rødt ikke ville fått stort nok gjennomslag i regjering.

Derfor mener han at norsk politikk blir dratt mer i det Rødt mener er riktig retning, med en stor og sterk gruppe på Stortinget.

– Om den som blir statsminister ønsker det, så kan vedkommende komme til oss for å gjennomføre et krafttak mot sosial dumping i Norge.

– Er det et parti du vet hvor du har, så er det Rødt

Nå begynner hendene til Moxnes å flytte på seg med ordene. Sosial dumping. Sosiale forskjeller. Klasseskillet. Partilederens engasjement er åpenbart. Julekaken får ligge i fred.

– Ønsker de en rettferdig miljøpolitikk og at de som har mest tar den største delen av regningen, så kan de komme til oss.

– Det er ikke slik at vi aldri skal i regjering, men da skal vi være veldig mye sterkere enn 4,5 prosent og vi må ha flere folk med erfaring fra Stortinget. Det må også være mer trøkk i fagbevegelsen hvis Rødt skal få gjennomslag i regjeringsforhandlinger bak lukkede dører. For der er det kjøttvekta og styrken du har i ryggen som rår.

– Vi har ikke snudd kappen med vinden

– Det er i ferd med å rakne fullstendig. Det gjør det i flere bransjer, sier han og slår neven i den andre hånden.

Populist. Et ord som i flere omganger er benyttet som beskrivelse på Moxnes og hans politikk. Andre igjen har lest Rødts fremgang som en protest. Hva mener han selv, er han en populist?

– Det tar jeg nesten som hedersbetegnelse når det kommer fra kommentatorene i Akersgata og de store partiene på Stortinget. Da er det helt greit, sier han.

Les også: Høie trollet Rødt i Stortinget

Om noen mener Rødt vender kappen med vinden, da heller de bensin på bålet hans. For Rødt har lenge vært opptatt av de økte forskjellene og sosial dumping. De har alltid vært motstandere av EØS, ikke fordi andre er blitt motstandere. De er motstandere av EUs energipakke ACER.

– Er det et parti du vet hvor du har, så er det Rødt. Vi har ikke i en uke ment at luftambulanse skulle være statlig. Vi har ment det alltid, og foreslo det allerede sommeren 2018, lenge før Ap og de andre, som nå følger etter oss og fremmer dette kravet. Vi har ikke snudd kappen med vinden, vinden har snudd.

Moxnes mener det skyldes at folk er bekymret, at de opplever at den norske modellen svekkes. Det er viktig å ha fast jobb og trygghet. Et sterkt vern og fagbevegelse.

– Det er i ferd med å rakne fullstendig. Det gjør det i flere bransjer, sier han og slår neven i den andre hånden.

– Det gjør det i flere bransjer, gjentar han og gjør samme slaget i bordet igjen.

– I byggebransjen, innen hotell og restaurant, bilpleie, fiskeforedlingsindustri.

Regjeringens politikk fører til økte forskjeller, slår han fast. Klokkene ringer og varsler at det er snart er tid for votering i salen.

– Mange i Norge synes det er ille at håndverksyrkene blir undergravd av sosial dumping. Ungdom søker seg ikke til maler- og murerfag, fordi de ikke vil inn i «polakkyrkene». Det kan føre til at kompetanse som er bygget opp over generasjoner blir rasert, fordi unge ikke vil inn i yrkene. Dette skyldes den frie flyten av arbeidskraften i EU. Da kan arbeidsgiverne hente inn billigere arbeidskraft.

Robin Hood

– Det er lov å si det. Det er i hvert fall bedre enn en omvendt Robin Hood, som jeg mener Siv Jensen er.

Hendene til Moxnes er igjen aktive. Han viser til Rødts kamp mot sosial dumping og arbeidskriminalitet med overkroppen.

– Hvis du kunne valgt én sak du mener er feil i det norske samfunnet, og kunne rettet på den. Hvilken sak ville det vært?

Moxnes bruker noen sekunder til å tenke.

At Norges rikeste får rundt 80 milliarder i skattefrie inntekter i året, mens folk flest får økte avgifter. De som må pendle til jobben eller bo på brakke får skatteøkninger. De som er sjuke og trenger hjelp fra fellesskapet får kutt i ytelsene. Pensjonen til de eldre blir beskåret. Når de rikeste får så store skattefrie inntekter, ligger løsningen på noen av problemene her. Rettferdig skatt til fellesskapet, kun på den måten klarer vi å finansiere velferdsstaten også i fremtiden. Og å løfte dem som har minst.

Les også: – Jeg trodde Thon ville vist større raushet

– Er du Stortingets Robin Hood?

Moxnes smiler skjevt.

– Det er lov å si det. Det er i hvert fall bedre enn en omvendt Robin Hood, som jeg mener Siv Jensen er.

– Hun tar fra folk flest med begge hender, gjennom avgiftsøkninger og kutt i sårbare grupper, og skuffer milliarder inn på konto til de rikeste. Det er helt meningsløst.

Moxnes går til stortingssalen for å votere. Det går fort. Sak etter sak. Innstilling etter innstilling. Lovendring etter lovendring. Det ene forslaget etter det andre forkastes. Noen blir godkjent. Representantene reiser seg opp og ned etter hvordan de stiller seg i saken. Så velger de mellom for- eller imot-knappene. Hele affæren er ganske stramt regissert. Forslaget fra Rødt knuses. Kun MDG stemmer for. 101 stemmer imot.

(Artikkelen fortsetter under)