Kommunevalget 2019:

Seierherren

Partileder Trygve Slagsvold Vedum ble lokalvalgets klare vinner. Senterpartiet økte med 5,9 prosentpoeng fra 2015 og ble landets tredje største parti. ABC Nyheter fikk følge seierherren gjennom valgdagen fra frokost.

STANGE/STORTINGET/VIKA (ABC Nyheter): Smilet er om mulig enda bredere. Et realt glis. Fortjent. Ryggen rakere. Holdningen sterkere. Løftet av et historisk tall. 14,4 prosent. I sitt andre kommunevalg som partileder for Senterpartiet, har Trygve Slagsvold Vedum ledet partiet inn i sitt beste lokalvalg noensinne. Han er seierherren og som bytte har han tatt en hær av Arbeiderparti-velgere.

Gang på gang har senterpartistene reist seg under valgvaken på Ingeniørenes hus i Oslo sentrum. Jubelen har skylt over lokalet i etterdønningene fra gledesrusen valgresultatene gir gnist til. Og nå, en knapp time før midnatt mandag 9. september, kommer «Dugnadslederen» for å holde tale. Seieren er et faktum.

Men historien begynner ikke her.

Den begynner ikke med blomsterbuketter eller trampeklapp. Nei, den begynner halv ni mandag morgen på gården til Vedum. 14 timer før han går på scenen.

Naboen har stukket innom kjøkkenet til Trygve Slagsvold Vedum for å diskutere kornet. Kommunikasjonsleder Lars Vangen er med. Foto: Martin Huseby Jensen
Naboen har stukket innom kjøkkenet til Trygve Slagsvold Vedum for å diskutere kornet. Kommunikasjonsleder Lars Vangen er med. Foto: Martin Huseby Jensen

Det er dagen Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum skal begå et brakvalg. Målingene ligger langt over 2015-valget.

– Trygve, sier han og smiler sitt sedvanlige brede smil. Vi har snakket sammen på telefonen, men ikke møttes før. Nå sitter vi på kjøkkenet på Stange og venter på at klokken skal bli tid for å avgi stemme.

Kornet er vått, og tiden går trått

Ved kjøkkenbordet sitter naboen som hjelper Vedum med kornet. I helgen regnet det, dermed er ikke jordene tresket.

Senterpartiets leder tok for 14 år siden over familiegården Bjørby på Stange. 26 år gammel. Til helgen håper han kornet kan tas. I morgentimene på valgdagen håper han på et bra valg og bra vær.

– Tenker du på valgdeltakelsen?

– Jeg tenker bare på kornet, svarer partilederen kjapt og ler sin karakteristiske latter.

– Du kan se det lyse dollartegn i øynene på ham når han snakker om kornet, humrer naboen.

– Nei, altså, Vedum legger stemmen i et litt dypere toneleie; – for valget har jeg gjort det jeg kunne. Nå er det opp til velgerne.

Dagen startet rolig. Partilederen har hatt tid til å smøre matpakker. Under valgkampen var det ikke tid. Da skyves det på de små praktiske tingene, sier han. På veien til Stange forteller rådgiver Lars Vangen at Vedum hegner om familien.

Leiligheten han har i Oslo brukes bare når det er nødvendig. Får han det til, drar han hjem for å tilbringe så mye tid som mulig med kone og barn.

I august hadde han 20 overnattinger på reise.

– Vi jobber og jobber. Det er egoistisk på en måte, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

Trygve Slagsvold Vedums latter sitter løst. Men så er den også kåret til Norges beste latter av VGTV. Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedums latter sitter løst. Men så er den også kåret til Norges beste latter av VGTV. Foto: Martin Huseby Jensen

Helgen før valget ble viet familien. Nesten hele tiden. Etter partilederdebatten i Trondheim på fredag, fløy han snarlig hjem. Lørdag kjørte han rundt med noen av ordførerkandidatene i distriktet. Søndag var fri.

Vedum er restriktiv; han ønsker ikke å drive valgkamp, eller for den saks skyld kommentere valgkamputspill, søndagen og valgdagen.

Naboen ønsker lykke til med valget og forlater oss. Og en etter en ankommer NRK Trygdekontorets fotograf. Og en fotograf fra VG.

– Det er Helge (Mikalsen red.anm) som kommer, kommenteres det ved bordet.

Samtalen fortsetter å være løs. Om at det er mye rogn. Om å stå på ski. Vedum slapper av og ler med. Det er i grunn overraskende å se hvordan partilederen av det som ventes å bli valgets vinner, er så rolig. Likevel er det opplagt at Vedum karakteriseres som en person full av energi, men her sitter han ved kjøkkenbordet og slapper av og ler.

– Det er greit at det er valgdag og at valgkampen er over. Men hadde det vart ei uke til, ville jeg vært innstilt på det.

Vedum og Vangen på vei for å stemme. Foto: Martin Huseby Jensen
Vedum og Vangen på vei for å stemme. Foto: Martin Huseby Jensen

Det gode sovehjertet

Vedum er A-menneske, men så må han kanskje være det om han skal pendle daglig fra Stange til Oslo. Tegn på alderdom, sier han og forteller at jo eldre han blir desto tidligere våkner han. Vedum våkner tidlig, står opp og etter en time tar han seg en lur på sofaen.

– Jeg sovner fort. Og jeg kan sove hvor som helst. I fly eller i bil, det er bra i valgkampen. For meg er det veldig ålreit. Det er nesten en forutsetning i denne rollen, at du har et godt sovehjerte.

Det er blitt mange hender som er klemt og ristet i løpet av at valgkampen har pågått. I nesten alle tilfellene liker han møtene med folk. Men noen ganger er det vanskelig. Som når han møter folk som trenger hjelp, men som har problemer som ligger utenfor politikernes påvirkningsmulighet. Dem han kan se er på søken etter noen som kan høre dem og trenger personlig hjelp. Det er vanskelig. Da er det lett å gi folk et håp, et falskt håp.

– Det kan være menneskelig behagelig for deg der og da å gi løfter du ikke kan holde, men det handler om folks liv.

– Det er viktig ikke å gi dem falskt håp.

Ansiktet, og latteren, er blitt godt kjent blant folk med årene. Det innebærer at flere vil snakke med ham. Han kommer i kontakt med mange.

– Som han på bensinstasjonen på Fet.

– Ja, det var en kar som spilte der. Alle de små møtene. Jeg får energi fra dem. I sum lærer jeg også mye av de korte møtene, sier han.

Det handler om å komme innpå folk. Å høre dem. Det er viktig i politikken.

Klokken er nesten ti. Det er tid for å stemme.

– Et vanskelig valg

Bli med Trygve Slagsvold Vedum til valglokalet og fotografering med VG i video:

Tut-tut sier Vedums bil

Vedum og Vangen har fulgt hverandre på veien i flere uker. Noe som også blir tydelig for fotografen i baksetet gjennom tonen og dialogen de to har.

Vedums bil er på verksted. Derfor har han satt seg bak rattet på Vangens etter at stemmen er gitt.

Like utenfor Hamar tuter noen foran oss i en rundkjøring. Ingen av oss forstår hvorfor hånden ble lagt på hornet.

– Man må være varsom med å tute. Du veit ikke hvordan folk reagerer, sier Vedum og sukker.

– Det verste er de som sitter i passasjersetet og tuter, sier Vangen i et stikk til sjefen.

Vedums latter fyller bilen.

Tallenes tale

Ti timer før trampeklapp, åtte timer før valgdagsmålingene er vi på Stortinget. På kontoret er stemningen avslappet. Samtalen går lett over bordet, men både Vedum og kollegene hans virker preget av dagen. Partilederen er litt mer elektrisk enn tidligere. Han er på oppadgående. Som et barn som venter på å åpne drømmegaven til jul. Kan det virkelig være?

– Hvordan får TV 2 til 15,7 prosent? spør politisk rådgiver Per Martin Sandtrøen. Dagen før har kanalen tatt utgangspunktet i meningsmålingene og spådd Senterpartiet til rekordhøyt resultat i et kommunevalg. Ingen klarer å gi noe godt svar.

– Så du Alstadheim? spør Sandtrøen Vedum og viser til Kjetil B. Alstadheims kommentar i Dagens Næringsliv lørdag. Under tittelen «Det eneste Trygve Slagsvold Vedum mangler, er svar» skriver han at «Vedum har helt rett. Norge bør bli med i EU».

– Nei. Jeg skal lese den, sier Vedum og forsøker, men ikke unaturlig finner han ikke roen. Sekretariatsleder Ane Hansdatter Kismul kommer på jobb.

– Har du tatt valgklippen? spør Vedum. – Det har jeg óg, sier han og latteren ruller.

Trygve Slagsvold Vedum knekker nesten sammen av latter på partikontoret. Her sammen med sekretariatsleder Ane Hansdatter Kismul Foto: Martin Huseby Jensen
Trygve Slagsvold Vedum knekker nesten sammen av latter på partikontoret. Her sammen med sekretariatsleder Ane Hansdatter Kismul Foto: Martin Huseby Jensen

Til Vedums store overraskelse er barneskolene i Oslo stengt på grunn av valget. Siden skolene benyttes som valglokaler.

– Så valgdagen er noe positivt for skolebarna, sier han.

Samtalene kastes frem og tilbake over bordet. De er spente på kvelden.

– Er det mange som kommer på vaken?

– Jeg vet ikke, men det er mange som spør om de kan komme, forteller Vangen.

– Søstra mi vil komme, sier Vedum.

Praten om festlighetene fortsetter. Lett, munter og passe tilbakelent. De er alle ivrige. De snakker fort. Det er stille før stormen.

Vedum jobber for å mobilisere krefter nok til å skrive reiseregninger. Men han ligger mer enn sitter i stolen. Elektrisk eller ei, det ser ut som om energien sitter langt inne.

Han skal straks på partikontoret for å bli med på ventelunsj, og å takke av praktikanter. Men først får vi ham med på kontoret for å få en prat.

Video: Se Trygve Slagsvold Vedum oppsummere valgkampen

Like etter samtalen ringer VG for å få kommentar fra Vedum på et utspill. Svaret er kontant: – Nei.

– Klokken er kvart på to på valgdagen, vi driver ikke valgkamp da. Folk bør spares for politiske utspill på valgdagen.

Nervøst-ledig

Tiden går. Valgspenningen består. Klokken kryper mot den ordinære arbeidsdagens slutt. Vedum har vært på ventelunsj, og han har klart å fylle ut reiseregningene. Ifølge sikre kilder er de trolig litt lavere på papiret enn praksis tilsier. Klok av andre stortingskollegers skade.

– Jeg ser du har vært spøkefull i valglokalet

Også parlamentarisk leder Marit Arnstad har funnet veien til partikontoret. Rundt bordet diskuteres terningkastene Vedum har fått i forskjellige medier etter siste partilederdebatt. Vedum gratuleres med femmer. Og helgens mediedekningen kommenteres.

– Intervjuet med pappa og meg ble fint, sier Vedum og ler. Skuldrene er fortsatt et stykke fra ørene.

– Jeg ser du har vært spøkefull i valglokalet, sier Arnstad.

– Ja, var så mange som ventet, sa vel noe om at det var vanskelig å velge. Har du husket å stemme Marit?

– Ja, jeg forhåndsstemte for lenge siden. Det er en ting jeg liker veldig godt. At de har gjort det så enkelt å stemme.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad er blitt med på venterommet sammen med Per Martin Sandtrøen og Vedum. Foto: Martin Huseby Jensen
Parlamentarisk leder Marit Arnstad er blitt med på venterommet sammen med Per Martin Sandtrøen og Vedum. Foto: Martin Huseby Jensen

Stemningen kan i beste fall karakteriseres som nervøs-ledig. Som om de alle skal på et første stevnemøte i kveld. De kommende ukene er det nettopp det som kommer til å skje rundt i mange av landets kommuner. Nye og gamle konstellasjoner skal finne sammen og se om de passer for hverandre.

Partiledelsen og rådgivere trekker seg tilbake. Generalsekretær Knut Olsen kommer sammen med assisterende generalsekretær Oddvar Igland. De går like inn til Vedums kontor for å finne ut hva de skal si ved de forskjellige scenariene, og hvem som skal si det.

Sannelig blir det også tid til middag i stortingsrestauranten.

Dugnadslederen

– Så klart jeg er spent. For selv om det er gode målinger, så er det bare målinger, sier Vedum på tomannshånd på kontoret etter middagen. Klart er det bedre enn om målingene var lavere. Men summen av tall, erkjenner han, er det nok de sentrale politikerne som er mest opptatt av.

Kismul stikker hodet inn. Hvor vil partilederen tilbringe tiden fram til han skal tale til vaka? Hotellet eller kontoret. Vedum trives best på kontoret. Og da blir det der.

– Jeg har vært dugnadsleder.

– Det er mye på spill i de lokale valgene. Jeg er en lagleder som skal motivere. Det er min jobb. Sammen er vi et lag med mange tusen som har drevet med en kjempedugnad.

Han vil ikke velge ut noen lokale valgkamper han følger tettere. Vedum forteller at han ser kandidatene for seg, og gjentar at han er heldig som har fått møte mange folk under valgkampen.

Vedum stryker skjorte på direkten hos NRK. Her med reporter Ann Kristin Leistøl. Foto: Martin Huseby Jensen
Vedum stryker skjorte på direkten hos NRK. Her med reporter Ann Kristin Leistøl. Foto: Martin Huseby Jensen

Verre ting enn å smile

Talen til valgvaken har romstert i hodet hans hele dagen. Klokken nærmer seg 18 og den begynner å ta form. To ting vil han ta opp. To ting han vil formidle til det som kan bli 2500 folkevalgte fra Senterpartiet.

– Vi må leve ut det vi lover, da må vi være nære folk for å gjøre en god jobb. Vi må lytte og lære. Og, som folkevalgte er det viktig å huske hvem som ga oss mandatet. Folket. Det må være grunntanken.

Vedum ler og har funnet et bilde hvor han gliser bredt.

– Det er verre ting enn å smile, sier han og ler.

(Artikkelen fortsetter under)

Knekkebrødtid i påvente av valgdagsmålingen. Vangen med ryggen til, Sandtrøen, Kismul og Vedum. Foto: Martin Huseby Jensen
Knekkebrødtid i påvente av valgdagsmålingen. Vangen med ryggen til, Sandtrøen, Kismul og Vedum. Foto: Martin Huseby Jensen

Så skrus tempo ørlite granne opp. VGTV gjør intervju med Vedum på gangen. VG på kontoret. Ikke lenge etter stryker partilederen skjorta direkte på NRK.

– Dette er en av de roligste dagene jeg har hatt på lenge. Det er nesten som en feriedag, sier Vedum mens han og kollegene spiser knekkebrød.

– Fint du har hatt den med oss da, sier Kismul ironisk.

De ansatte i stortingsgruppa forteller at de tipper på valgresultatet.

– Vi skal ikke ha tipping på valget. Valg er alvorlige greier, sier partilederen.

– Du får heller ikke lov til å være med fordi du ikke er ansatt.

Vedum trekker seg tilbake på kontoret, med hodetelefoner, for å skrive på talen.

De nære møtene

Vedum trekker seg tilbake for å jobbe med talen. Foto: Martin Huseby Jensen
Vedum trekker seg tilbake for å jobbe med talen. Foto: Martin Huseby Jensen

Klokken tikker mot 21 og noen enkelte medier får være til stede når valgdagsmålingene presenteres. TV 2 melder 14,4 prosent, en økning på 5,9 prosentpoeng fra forrige kommunevalg. NRK melder om 12,7 prosent.

Spenningen får endelig en forløsning.

– Knallbra. Superbra, sier partilederen.

– Hva tenker du om målingene?

– Det er fortsatt målinger, men det er ... lenger kommer han ikke. Det er tilmålt glede i lokalet. Ingen stor jubel. Bare nøkternt. Så sendes journalistene på gangen og får beskjed om at nå skal Vedum ha ro fram til talen.

Grønt lys setter farge på lokalet Senterpartiet har valgt til vaken. Det klappes og jubles når resultatene dukker opp på storskjermen.

Og så kommer han på scenen. Dugnadslederen. Til trampeklapp, jubel, blomster, glede og grønne flagg. Og det beste resultatet partiet har hatt i et lokalvalg i sine 99 år.

– Jeg vil takke alle de jeg har fått møte. Det har vært enormt mange folk som har møtt meg. Valgkamp er ikke bare å snakke. Valgkamp er også å lytte, og det har vært en fantastisk reise.

Video: Bli med på den siste delen av kvelden