Trekker Norge for EFTA-domstolen:

Nå kjører ESA på for friere flyt i EØS av sykehusbehandling i utlandet

SYKEHUS-FLYT I EØS: Overvåkingsorganet ESA trekker Norge for domstolen for at norske helsemidler lettere skal bli brukt i utenlandske sykehus.
SYKEHUS-FLYT I EØS: Overvåkingsorganet ESA trekker Norge for domstolen for at norske helsemidler lettere skal bli brukt i utenlandske sykehus. Foto: Colourbox

I kjølvannet av trygdeskandalene i NAV kommer et framstøt fra ESA for friere flyt av norske pasienter til sykehusbehandling i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA har besluttet å bringe Norge inn for EFTA-domstolen for regler som begrenser pasienters rettigheter til å søke sykehusbehandling i andre EØS-stater, betalt av Norge.

Det varsler ESA i en pressemelding onsdag.

Norske myndigheter har fryktet manglende kontroll med tilgangen til sykehustjenster i EU, som følge av EØS-avtalen.

Nå konkluderer ESA med at heller ikke de norske reglene om tilgang til sykehusbehandling i andre EØS-land er i samsvar med EØS-retten.

Les også: Stadig flere nordmenn får helsehjelp i utlandet

– Innfrir ikke EØS-retten

«Reglene strider mot viktige prinsipper om pasientrettigheter, koordinering av trygderettigheter, og om friheten til å motta sykehustjenester.», skriver ESA.

Nasjonale regler forbyr pasienter å henvende seg direkte til et sykehus i et annet EØS-land selv når fristen for når behandlingen skulle ha startet i Norge, er utløpt.

Andre norske regler innfrir ikke EØS-rettens krav for hvordan myndighetene skal vurdere om pasientene i tide kan tilbys en like effektiv behandling hjemme som det som kan tilbys i andre EØS-land. Dette har vært spesielt problematisk for pasienter med sjeldne sykdommer, ifølge klager ESA har fått.

Sykehusbakterier herjer

«De norske reglene sikrer dessuten ikke at det som er anerkjent i internasjonal medisin, blir tatt tilstrekkelig hensyn til når nytten av en medisinsk behandling i et annet EØS-land blir vurdert.»

ESA iverksatte traktatsbruddsprosedyren etter en rekke klager mot Norge om tilgang til sykehusbehandling i andre EØS-stater.

Økt bruk av sykehus i utlandet øker for øvrig risikoen for å bringe tilbake farlige sykehusbakterier.

Startet prosessen i 2014

ESA sendte et formelt åpningsbrev til Norge om sykehusbehandling i utlandet i mai 2014, og fikk svar fra Norge i august 2014. ESA sendte et supplerende åpningsbrev i februar 2016, som Norge svarte i mai 2016.

Siden problemene ikke ble løst, leverte ESA en grunngitt uttalelse 20.09.2017, der Norge ble pålagt å overholde de aktuelle EØS-reglene.

Dagens beslutning er den tredje og siste fasen i ESAs formelle overtredelsesbehandling mot Norge. Det er nå opp til EFTA-domstolen å avgjøre saken.

Les også: Høie åpner for fritt sykehusvalg i hele Europa

Personvernpolicy