ESA: Norge ikke flink nok til å sende pasienter til utlandet på statens regning

EØS OG SYKEHUS: Norge legger ikke til rette for pasientbehandling i utlandet slik EØS-avtalen regler om fri flyt krever, fastslår EFTAs overvåkingsorgan ESA.
EØS OG SYKEHUS: Norge legger ikke til rette for pasientbehandling i utlandet slik EØS-avtalen regler om fri flyt krever, fastslår EFTAs overvåkingsorgan ESA. Foto: Colourbox

Norge bryter EUs regler for fri flyt av helsetjenester, ifølge overvåkingsorganet ESA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har gjort det for vanskelig for borgerne å søke sykehusbehandling i andre EØS-land. EØS-tilsynet ESA åpner derfor sak mot Norge for brudd på EØS-reglene.

Det går fram av en pressemelding fra ESA onsdag.

Blant annet slår tilsynet ned på at norske pasienter ikke selv kan bestille behandling på et sykehus i utlandet når fristen for behandling i Norge er utløpt.

ESA har mottatt en rekke klager på Norges praksis og har funnet flere forhold som ikke er i tråd med reglene.

Generelt er ikke det norske systemet så klart, tydelig og presist som EØS-reglene for pasientrettigheter krever, mener ESA.

De norske reglene sikrer dessuten ikke at det som er anerkjent i internasjonal medisin, blir tatt tilstrekkelig hensyn til når nytten av en medisinsk behandling i et annet EØS-land blir vurdert.

Helse inngår i EUs og dermed EØS-avtalens regler om fri flyt av tjenester.

Dagens grunngitte uttalelse er det andre skrittet i en formell traktatbruddsprosedyre mot Norge. Norske myndigheter har nå to måneder på å svare og uttrykke sitt syn. ESA kan til slutt velge å ta saken til EFTA-domstolen.

Debatten om Norge skal slutte seg ordninger som gjør at helsetjenester skal inngå i tjenestereglene i EØS-avtalen, er lang. Blant annet vedtok LO-kongressen i 2009 å gå imot.

Også innad i EU var helsetjenester som handelsvare så omstridt, at Kommisjonen trakk helse ut av tjenestedirektivet for å få det gjennom. Deretter fremmet de et eget direktiv om helsetjenester.

I Stortinget i mai 2007 sa daværende nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) at Fremskrittspartiet, ikke helsedirektivet, er en trussel mot helsevesenet.

Les også: Nå blir det shopping av helse i utlandet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden