Hvitt fosfor-anklagerBer Norge ta opp Tyrkias angrep i NATO

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møter onsdag i Nato. Bjørnar Moxnes (R) ber henne der ta opp Tyrkias påståtte bruk av kjemiske våpen i Syria.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møter onsdag i Nato. Bjørnar Moxnes (R) ber henne der ta opp Tyrkias påståtte bruk av kjemiske våpen i Syria. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt-lederen ber utenriksministeren ta initiativ i Nato for å få gransket påstander om tyrkisk bruk av kjemiske våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnar Moxnes (Rødt) vil at Norge skal ta initiativ til å få gransket rapporter om at Nato-landet Tyrkia har brukt hvitt fosfor eller kjemiske våpen mot sivile nord i Syria.

Han ber utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ta opp spørsmålet under onsdagens møte for NATOs utenriksministre i Brussels.

– Anklagene om at uskyldige mennesker rammes på grusomt vis av hvitt fosfor eller mulige kjemiske våpen er så alvorlige at det eneste rette å gjøre er å undersøke dette, sier Moxnes til ABC Nyheter.

– Ta det opp i Nato

Han viser til at «internasjonale medier» som Newsweek og Thimes, skriver at Nato-land aktivt motarbeider initiativer for å undersøke anklagene mot Tyrkia og tyrkisk-kontrollerte militser.

– I dag har Søreide en mulighet til å ta opp dette i Nato, og sørge for at Nato ikke stikker kjepper i hjulene for en helt nødvendig undersøkelse av anklager om alvorlige forbrytelser begått mot sivile. Den burde hun benytte, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødt-lederen har også stilt Søreide et skriftlig spørsmål i Stortinget hvor han ber Norge følge oppfordringen fra kurdiske selvstyremyndigheter og lokale helsemyndigheter om å bidra til at påstandene undersøkes.

Norge fordømmer invasjonen

I sitt svar på spørsmålet har utenriksministeren understreket at man forventer at Tyrkia respekterer folkeretten, og hun påpeker at spørsmålet «så langt ikke vært tema i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) eller andre egnede organer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bakgrunnen for dette er at Kjemivåpenkonvensjonen i utgangspunktet ikke omfatter bruk av hvitt fosfor», svarer Søreide som viser til at hvitt fosfor også brukes i ammunisjon for å danne røyk, og at det først blir ansett som et kjemisk våpen når «det brukes på en måte som utnytter de giftige egenskapene, og ikke de fysiske».

Hun påpeker også at Norge fordømmer Tyrkias operasjon i Syria, selv om landets sikkerhetsbehov anerkjennes: «Vi har hele tiden oppfordret Tyrkia til å avslutte operasjonen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moxnes mener likevel Norge må gå lengre i sine krav:

– Vi mener også at Norge burde ta initiativ til at FN henstiller medlemslandene om å innføre sanksjoner mot Tyrkia som reaksjon på den folkerettsstridige invasjonen, sier han og fortsetter:

– Det er et Nato-land som nå bryter folkeretten med ulovlig invasjon og begår krigsforbytelser. Og det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen. Hvis ikke Søreide tar et kraftfullt oppgjør med Natos opptreden overfor Tyrkia, er fordømmelsen av invasjonen lite verdt.

Forventer at folkeretten respekteres

Til ABC Nyheter onsdag kveld sier Søreide at norske myndigheter anerkjenner at Tyrkia har et sikkerhetsbehov, men at de fordømmer Tyrkias operasjon i Syria.

– Vi har hele tiden oppfordret Tyrkia til å avslutte operasjonen. Norge er opptatt av at stridende parter i alle sammenhenger etterlever internasjonal humanitærrett, herunder reglene om beskyttelse av sivile i væpnet konflikt, sier hun.

Hun tok opp norsk uenighet med Tyrkias invasjon i utenriksmøtet.

– Norge forventer at Tyrkia respekterer folkeretten, sier hun.