Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi

Se debatten: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi

– Det vi ser er at KrF binder de øvrige regjeringspartiene til deres verdipolitikk. De svake må betale prisen for deres konservative verdipolitikk, sa Kari Henriksen (Ap).

Som ABC Nyheter kunne fortelle i morgentimene onsdag ble barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad møtt med tøffe spørsmål da han stilte i Stortingets muntlige spørretime.

Arbeiderpartiets Kari Henriksen åpent Spørretimen med å si at regjeringen har satt likestillingen i revers, og at regjeringens eksistensgrunnlag er abortloven. Med et klart spark til KrF-lederen som stod på gulvet i Stortinget sammen med henne.

Henriksen plukket opp tråden fra intervjuet med ABC Nyheter om opplevelsen om at barneministeren hadde hatt så mye tid til å tenke på omsorg for dyr, om frykten for ettbarnspolitikk, og ikke å beskytte folk mot homoterapi – at han ikke hadde hatt tid til å møte i Stortinget for å redegjøre om situasjonen i Barnevernet.

– Det vi ser er at KrF binder de øvrige regjeringspartiene til deres verdipolitikk. De svake må betale prisen for deres konservative verdipolitikk.

Henriksen viste til at Arbeiderpartiet ønsker å forby praksisen med konverteringsterapi fordi dette ødelegger barn og unges vekst. Og det kan i verste fall føre til selvmord.

Les også: Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi

– Hvordan kan barneministeren sitte og se på, og ikke å bli med på å si at dette er noe vi skal forby, spurte Henriksen.

Stortingspresidenten påpekte at likestilling ikke var statsråd Ropstads ansvarsfelt, noe Ropstad forklarte at han var forberedt på at det ville komme spørsmål om.

– Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi. Det er forbudt i dag, slo Ropstad fast. Han la til at enhver form for praksis av slik terapi må bekjempes. Og fortsatte med å vise til at det handler om holdninger og hvordan ledere i ulike miljøer møter sårbare mennesker.

Statsråden ga klart uttrykk for at det er frustrerende at debatten om homoterapi handler om alt fra overgrep og vold til samtaler om ting folk opplever som vanskelig for dem.

Bakgrunn: Statsminister Erna Solberg presset om homoterapi – vil ikke love forbud

– Jeg er opptatt av å løfte trosfriheten. Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi er at det er forbudt, og fordi det ville begrenset rammene for hva man skal kunne mene og tro om det som er annerledes, svarte statsråden og la til:

– Jeg er opptatt av å ivareta trossamfunn og trosfrihet i et liberalt samfunn.

Stortingsrepresentant Henriksen mente på sin side at Ropstad tar feil. For i praksis, sa hun, er homoterapi lovlig i dag.

– Det må slutte. Det er livsfarlig for barn og unge. Derfor må vi ha forbud.

Tydelig signal

Henriksen understreket at ved å forby praksis ved lov, sender det også et tydelig signal til dem som driver med slik konvertering må stoppe, og at de som utsettes for dette ikke skal finne seg i det.

– Ser ikke Ropstad at forbud sender et tydelig signal? spurte Henriksen.

– Jeg håper at det sender tydelig signal at jeg er så tydelig som jeg er. Jeg har ikke sett ett trossamfunn som ønsker å ha terapi for å endre folks legning. Snarere tvert om. Ikke ett eneste.

Statsråden sa fra talerstolen at han er opptatt av at mer skal gjøres for å stanse en slik praksis, men han skulle ønske debatten heller handlet om hvordan man kan få det til gjennom dialog.

Underveis opplevde Henriksen at Ropstad slapp en katt ut av sekken og kalte homofil legning for en sykdom.

– Jeg tar sterk avstand fra at jeg har sagt at homofili er sykdom. Det reagerer jeg sterkt på. Jeg har ikke sagt det! sa Ropstad.

Les kommentaren: Ropstad famlet seg bort fra en god debatt

Med nebb og klør

Partifelle Ingvild Kjerkol var neste til å følge opp med kritiske spørsmål til statsråden. Kjerkol er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Også hun var opptatt av at Ropstad ikke hadde kommet for å redegjøre om krisen i Barnevernet, men heller var opptatt av ettbarnspolitikk og at han vil kjempe med nebb og klør mot dette.

– Statsråden valgte dyrisk metafor. Han var også opptatt av å skille menneskeverdet fra dyreverdet. Hvilket parti i Norge tar til orde for en ettbarnspolitikk og hvem er det han vil bekjempe med nebb og klør?

– Jeg ser ikke på det som en utfordring i Norge, heldigvis, og jeg ser det heller ikke som noen reell problemstilling, svarte Ropstad.

Han la til at han som partileder i KrF vil kjempe for menneskeverdet. Og at det aldri skal være tvil om at han vil legge til grunn at alle mennesker har lik verdi.

Samtidig advarte han mot å sidestille menneskenes verdi med dyrenes. Ropstad viste til sin tale til landsstyret i KrF og at han snakket om strømninger i den europeiske grønne bevegelsen. Og at det er dette han advarer mot.

Kjerkol viste til Ropstads forgjenger før partiets politiske skille at man ikke skulle tillegge andre partier holdninger, og spurte om det ikke var nettopp det han nå gjorde var nettopp det, da MDG havnet midt i skuddlinjen for hans kamp med nebb og klør.

– Jeg er tydelig på at jeg ønsker å gjennomføre debatten om menneskesyn på en nøktern måte. Det er vanskelig å diskutere. Jeg har sagt gjentatte ganger at min tale til landsstyret i KrF handler om menneskesyn. Jeg har ikke gått til angrep på noe parti, slo statsråden fast.

Må få tro det de vil

Tidligere barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt fulgte opp der partifelle Kjerkol slapp. Hun viste til at KrFs politikk har vist seg å være opptatt av hvordan lovene har en normgivende effekt. Som loven mot prostitusjon, som KrF var mot, og som har hatt effekten i at folk nå stiller seg langt mer negative til prostitusjon.

– Vi ser at lovverket ikke fungerer, sa hun og spurte hvorfor ikke Ropstad vil støtte et forbud for å få til en lovendring og med det en normendring.

– Fordi det er forbudt, gjentok Ropstad.

– Det er tydelig enten det gjelder overgrep, vold eller skadelig behandling. Men jeg har sagt vi godt kan kartlegge hvordan loven fungerer. Men å gi forbud har jeg advart mot. Jeg mener det må være fullt mulig å balansere, og sikre unge og sårbare som utsettes for denne praksisen og parallelt må det være mulig å ivareta trosfrihet.

– Trossamfunn må kunne tro og mene ting som store deler av samfunnet enten er uenig i eller prøver å bekjempe.

Balansen fungerer ikke

Huitfeldt parerte med at de fleste i stortingssalen støtter trosfrihet, og argumenterte med at Ropstad hopper bukk over hvordan lovendringer kan påvirke folk. Og viste denne gangen til ekteskapsloven – som KrF var motstandere av.

– Balansen fungerer ikke. Vil du kontakte folk som har vært utsatt for konverteringsterapi og si at denne balansen faktisk fungerer eller vil han si at her trengs en normendring, og da trenger vi en lovendring for å forby dette.

– Jeg sett folk som har tatt til orde for forbud mot ting som ligger langt inne i trossamfunnets indre. Det jeg mener er forbudt i dag, er tvang og behandling mot sin vilje, overgrep og vold. Det er avskyelig og forbudt. Eller behandling og terapi som er til skade for folk. Det rammes av lovverket i dag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Brann på russisk hangarskip i Murmansk09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Nav legger fram rapport om trygdeskandalen09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter20:09 Dinosaurene hadde også sine plageånder19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Et av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08 11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 – Når begynner det svake rundt oss å slå inn i norsk økonomi? Svaret er nå13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år
Siste nytt
12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenBrann på russisk hangarskip i Murmansk09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeNav legger fram rapport om trygdeskandalen09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38PolitikkIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportHaaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter20:09Helse og livsstilDinosaurene hadde også sine plageånder19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57KulturEt av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08Kultur11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12Penger– Når begynner det svake rundt oss å slå inn i norsk økonomi? Svaret er nå13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år
Populært