Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi

Se debatten: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi

– Det vi ser er at KrF binder de øvrige regjeringspartiene til deres verdipolitikk. De svake må betale prisen for deres konservative verdipolitikk, sa Kari Henriksen (Ap).

Som ABC Nyheter kunne fortelle i morgentimene onsdag ble barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad møtt med tøffe spørsmål da han stilte i Stortingets muntlige spørretime.

Arbeiderpartiets Kari Henriksen åpent Spørretimen med å si at regjeringen har satt likestillingen i revers, og at regjeringens eksistensgrunnlag er abortloven. Med et klart spark til KrF-lederen som stod på gulvet i Stortinget sammen med henne.

Henriksen plukket opp tråden fra intervjuet med ABC Nyheter om opplevelsen om at barneministeren hadde hatt så mye tid til å tenke på omsorg for dyr, om frykten for ettbarnspolitikk, og ikke å beskytte folk mot homoterapi – at han ikke hadde hatt tid til å møte i Stortinget for å redegjøre om situasjonen i Barnevernet.

– Det vi ser er at KrF binder de øvrige regjeringspartiene til deres verdipolitikk. De svake må betale prisen for deres konservative verdipolitikk.

Henriksen viste til at Arbeiderpartiet ønsker å forby praksisen med konverteringsterapi fordi dette ødelegger barn og unges vekst. Og det kan i verste fall føre til selvmord.

Les også: Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi

– Hvordan kan barneministeren sitte og se på, og ikke å bli med på å si at dette er noe vi skal forby, spurte Henriksen.

Stortingspresidenten påpekte at likestilling ikke var statsråd Ropstads ansvarsfelt, noe Ropstad forklarte at han var forberedt på at det ville komme spørsmål om.

– Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi. Det er forbudt i dag, slo Ropstad fast. Han la til at enhver form for praksis av slik terapi må bekjempes. Og fortsatte med å vise til at det handler om holdninger og hvordan ledere i ulike miljøer møter sårbare mennesker.

Statsråden ga klart uttrykk for at det er frustrerende at debatten om homoterapi handler om alt fra overgrep og vold til samtaler om ting folk opplever som vanskelig for dem.

Bakgrunn: Statsminister Erna Solberg presset om homoterapi – vil ikke love forbud

– Jeg er opptatt av å løfte trosfriheten. Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi er at det er forbudt, og fordi det ville begrenset rammene for hva man skal kunne mene og tro om det som er annerledes, svarte statsråden og la til:

– Jeg er opptatt av å ivareta trossamfunn og trosfrihet i et liberalt samfunn.

Stortingsrepresentant Henriksen mente på sin side at Ropstad tar feil. For i praksis, sa hun, er homoterapi lovlig i dag.

– Det må slutte. Det er livsfarlig for barn og unge. Derfor må vi ha forbud.

Tydelig signal

Henriksen understreket at ved å forby praksis ved lov, sender det også et tydelig signal til dem som driver med slik konvertering må stoppe, og at de som utsettes for dette ikke skal finne seg i det.

– Ser ikke Ropstad at forbud sender et tydelig signal? spurte Henriksen.

– Jeg håper at det sender tydelig signal at jeg er så tydelig som jeg er. Jeg har ikke sett ett trossamfunn som ønsker å ha terapi for å endre folks legning. Snarere tvert om. Ikke ett eneste.

Statsråden sa fra talerstolen at han er opptatt av at mer skal gjøres for å stanse en slik praksis, men han skulle ønske debatten heller handlet om hvordan man kan få det til gjennom dialog.

Underveis opplevde Henriksen at Ropstad slapp en katt ut av sekken og kalte homofil legning for en sykdom.

– Jeg tar sterk avstand fra at jeg har sagt at homofili er sykdom. Det reagerer jeg sterkt på. Jeg har ikke sagt det! sa Ropstad.

Les kommentaren: Ropstad famlet seg bort fra en god debatt

Med nebb og klør

Partifelle Ingvild Kjerkol var neste til å følge opp med kritiske spørsmål til statsråden. Kjerkol er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Også hun var opptatt av at Ropstad ikke hadde kommet for å redegjøre om krisen i Barnevernet, men heller var opptatt av ettbarnspolitikk og at han vil kjempe med nebb og klør mot dette.

– Statsråden valgte dyrisk metafor. Han var også opptatt av å skille menneskeverdet fra dyreverdet. Hvilket parti i Norge tar til orde for en ettbarnspolitikk og hvem er det han vil bekjempe med nebb og klør?

– Jeg ser ikke på det som en utfordring i Norge, heldigvis, og jeg ser det heller ikke som noen reell problemstilling, svarte Ropstad.

Han la til at han som partileder i KrF vil kjempe for menneskeverdet. Og at det aldri skal være tvil om at han vil legge til grunn at alle mennesker har lik verdi.

Samtidig advarte han mot å sidestille menneskenes verdi med dyrenes. Ropstad viste til sin tale til landsstyret i KrF og at han snakket om strømninger i den europeiske grønne bevegelsen. Og at det er dette han advarer mot.

Kjerkol viste til Ropstads forgjenger før partiets politiske skille at man ikke skulle tillegge andre partier holdninger, og spurte om det ikke var nettopp det han nå gjorde var nettopp det, da MDG havnet midt i skuddlinjen for hans kamp med nebb og klør.

– Jeg er tydelig på at jeg ønsker å gjennomføre debatten om menneskesyn på en nøktern måte. Det er vanskelig å diskutere. Jeg har sagt gjentatte ganger at min tale til landsstyret i KrF handler om menneskesyn. Jeg har ikke gått til angrep på noe parti, slo statsråden fast.

Må få tro det de vil

Tidligere barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt fulgte opp der partifelle Kjerkol slapp. Hun viste til at KrFs politikk har vist seg å være opptatt av hvordan lovene har en normgivende effekt. Som loven mot prostitusjon, som KrF var mot, og som har hatt effekten i at folk nå stiller seg langt mer negative til prostitusjon.

– Vi ser at lovverket ikke fungerer, sa hun og spurte hvorfor ikke Ropstad vil støtte et forbud for å få til en lovendring og med det en normendring.

– Fordi det er forbudt, gjentok Ropstad.

– Det er tydelig enten det gjelder overgrep, vold eller skadelig behandling. Men jeg har sagt vi godt kan kartlegge hvordan loven fungerer. Men å gi forbud har jeg advart mot. Jeg mener det må være fullt mulig å balansere, og sikre unge og sårbare som utsettes for denne praksisen og parallelt må det være mulig å ivareta trosfrihet.

– Trossamfunn må kunne tro og mene ting som store deler av samfunnet enten er uenig i eller prøver å bekjempe.

Balansen fungerer ikke

Huitfeldt parerte med at de fleste i stortingssalen støtter trosfrihet, og argumenterte med at Ropstad hopper bukk over hvordan lovendringer kan påvirke folk. Og viste denne gangen til ekteskapsloven – som KrF var motstandere av.

– Balansen fungerer ikke. Vil du kontakte folk som har vært utsatt for konverteringsterapi og si at denne balansen faktisk fungerer eller vil han si at her trengs en normendring, og da trenger vi en lovendring for å forby dette.

– Jeg sett folk som har tatt til orde for forbud mot ting som ligger langt inne i trossamfunnets indre. Det jeg mener er forbudt i dag, er tvang og behandling mot sin vilje, overgrep og vold. Det er avskyelig og forbudt. Eller behandling og terapi som er til skade for folk. Det rammes av lovverket i dag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya
Siste nytt
21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya
Populært