Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi

Se debatten: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi ser er at KrF binder de øvrige regjeringspartiene til deres verdipolitikk. De svake må betale prisen for deres konservative verdipolitikk, sa Kari Henriksen (Ap). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ABC Nyheter kunne fortelle i morgentimene onsdag ble barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad møtt med tøffe spørsmål da han stilte i Stortingets muntlige spørretime.

Arbeiderpartiets Kari Henriksen åpent Spørretimen med å si at regjeringen har satt likestillingen i revers, og at regjeringens eksistensgrunnlag er abortloven. Med et klart spark til KrF-lederen som stod på gulvet i Stortinget sammen med henne.

Henriksen plukket opp tråden fra intervjuet med ABC Nyheter om opplevelsen om at barneministeren hadde hatt så mye tid til å tenke på omsorg for dyr, om frykten for ettbarnspolitikk, og ikke å beskytte folk mot homoterapi – at han ikke hadde hatt tid til å møte i Stortinget for å redegjøre om situasjonen i Barnevernet.

– Det vi ser er at KrF binder de øvrige regjeringspartiene til deres verdipolitikk. De svake må betale prisen for deres konservative verdipolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Henriksen viste til at Arbeiderpartiet ønsker å forby praksisen med konverteringsterapi fordi dette ødelegger barn og unges vekst. Og det kan i verste fall føre til selvmord.

Les også: Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi

– Hvordan kan barneministeren sitte og se på, og ikke å bli med på å si at dette er noe vi skal forby, spurte Henriksen.

Stortingspresidenten påpekte at likestilling ikke var statsråd Ropstads ansvarsfelt, noe Ropstad forklarte at han var forberedt på at det ville komme spørsmål om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi. Det er forbudt i dag, slo Ropstad fast. Han la til at enhver form for praksis av slik terapi må bekjempes. Og fortsatte med å vise til at det handler om holdninger og hvordan ledere i ulike miljøer møter sårbare mennesker.

Statsråden ga klart uttrykk for at det er frustrerende at debatten om homoterapi handler om alt fra overgrep og vold til samtaler om ting folk opplever som vanskelig for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Statsminister Erna Solberg presset om homoterapi – vil ikke love forbud

– Jeg er opptatt av å løfte trosfriheten. Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi er at det er forbudt, og fordi det ville begrenset rammene for hva man skal kunne mene og tro om det som er annerledes, svarte statsråden og la til:

– Jeg er opptatt av å ivareta trossamfunn og trosfrihet i et liberalt samfunn.

Stortingsrepresentant Henriksen mente på sin side at Ropstad tar feil. For i praksis, sa hun, er homoterapi lovlig i dag.

– Det må slutte. Det er livsfarlig for barn og unge. Derfor må vi ha forbud.

Tydelig signal

Henriksen understreket at ved å forby praksis ved lov, sender det også et tydelig signal til dem som driver med slik konvertering må stoppe, og at de som utsettes for dette ikke skal finne seg i det.

– Ser ikke Ropstad at forbud sender et tydelig signal? spurte Henriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper at det sender tydelig signal at jeg er så tydelig som jeg er. Jeg har ikke sett ett trossamfunn som ønsker å ha terapi for å endre folks legning. Snarere tvert om. Ikke ett eneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsråden sa fra talerstolen at han er opptatt av at mer skal gjøres for å stanse en slik praksis, men han skulle ønske debatten heller handlet om hvordan man kan få det til gjennom dialog.

Underveis opplevde Henriksen at Ropstad slapp en katt ut av sekken og kalte homofil legning for en sykdom.

– Jeg tar sterk avstand fra at jeg har sagt at homofili er sykdom. Det reagerer jeg sterkt på. Jeg har ikke sagt det! sa Ropstad.

Les kommentaren: Ropstad famlet seg bort fra en god debatt

Med nebb og klør

Partifelle Ingvild Kjerkol var neste til å følge opp med kritiske spørsmål til statsråden. Kjerkol er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Også hun var opptatt av at Ropstad ikke hadde kommet for å redegjøre om krisen i Barnevernet, men heller var opptatt av ettbarnspolitikk og at han vil kjempe med nebb og klør mot dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsråden valgte dyrisk metafor. Han var også opptatt av å skille menneskeverdet fra dyreverdet. Hvilket parti i Norge tar til orde for en ettbarnspolitikk og hvem er det han vil bekjempe med nebb og klør?

– Jeg ser ikke på det som en utfordring i Norge, heldigvis, og jeg ser det heller ikke som noen reell problemstilling, svarte Ropstad.

Han la til at han som partileder i KrF vil kjempe for menneskeverdet. Og at det aldri skal være tvil om at han vil legge til grunn at alle mennesker har lik verdi.

Samtidig advarte han mot å sidestille menneskenes verdi med dyrenes. Ropstad viste til sin tale til landsstyret i KrF og at han snakket om strømninger i den europeiske grønne bevegelsen. Og at det er dette han advarer mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjerkol viste til Ropstads forgjenger før partiets politiske skille at man ikke skulle tillegge andre partier holdninger, og spurte om det ikke var nettopp det han nå gjorde var nettopp det, da MDG havnet midt i skuddlinjen for hans kamp med nebb og klør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er tydelig på at jeg ønsker å gjennomføre debatten om menneskesyn på en nøktern måte. Det er vanskelig å diskutere. Jeg har sagt gjentatte ganger at min tale til landsstyret i KrF handler om menneskesyn. Jeg har ikke gått til angrep på noe parti, slo statsråden fast.

Må få tro det de vil

Tidligere barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt fulgte opp der partifelle Kjerkol slapp. Hun viste til at KrFs politikk har vist seg å være opptatt av hvordan lovene har en normgivende effekt. Som loven mot prostitusjon, som KrF var mot, og som har hatt effekten i at folk nå stiller seg langt mer negative til prostitusjon.

– Vi ser at lovverket ikke fungerer, sa hun og spurte hvorfor ikke Ropstad vil støtte et forbud for å få til en lovendring og med det en normendring.

– Fordi det er forbudt, gjentok Ropstad.

– Det er tydelig enten det gjelder overgrep, vold eller skadelig behandling. Men jeg har sagt vi godt kan kartlegge hvordan loven fungerer. Men å gi forbud har jeg advart mot. Jeg mener det må være fullt mulig å balansere, og sikre unge og sårbare som utsettes for denne praksisen og parallelt må det være mulig å ivareta trosfrihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trossamfunn må kunne tro og mene ting som store deler av samfunnet enten er uenig i eller prøver å bekjempe.

Balansen fungerer ikke

Huitfeldt parerte med at de fleste i stortingssalen støtter trosfrihet, og argumenterte med at Ropstad hopper bukk over hvordan lovendringer kan påvirke folk. Og viste denne gangen til ekteskapsloven – som KrF var motstandere av.

– Balansen fungerer ikke. Vil du kontakte folk som har vært utsatt for konverteringsterapi og si at denne balansen faktisk fungerer eller vil han si at her trengs en normendring, og da trenger vi en lovendring for å forby dette.

– Jeg sett folk som har tatt til orde for forbud mot ting som ligger langt inne i trossamfunnets indre. Det jeg mener er forbudt i dag, er tvang og behandling mot sin vilje, overgrep og vold. Det er avskyelig og forbudt. Eller behandling og terapi som er til skade for folk. Det rammes av lovverket i dag.