Spørretimen:Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad under finansdebatten på Stortinget mandag.
KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad under finansdebatten på Stortinget mandag.  Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Barne- og familieminister og partileder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) møtes med konfrontasjoner om hans utsagn om homoterapi og anklager mot miljøbevegelsen for å ha et forkvaklet menneskesyn i Stortingets spørretime. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kristne menneskesynet er under angrep fra miljøbevegelsen. Deler av den mener mennesket ikke er noe annet enn et litt intelligent dyr, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i Politisk kvarter på NRK i forrige uke. Han siktet til den grønne bevegelsen som kommer med det han kaller farlig tankegods. – En total avvisning av tanken om at mennesket er skapt med iboende egenverdi.

Bakgrunn : KrF-Ropstad mener miljøbevegelsen truer det kristne menneskesynet

Utsagnet har provosert mange. Og Ropstad har måtte svare for seg, selv om kanskje ikke alle er like imponert over statsrådens svar så langt.

«Enkelte har valgt å trekke meg svært langt, og har mistolket meg ...» skriver Ropstad i en kommentarartikkel i Vårt Land.

«Guilt by association», skriver kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende om Ropstads utsagn rettet mot MDG og kaller det et triks.

Les kommentaren: Ropstad famlet seg bort fra en god debatt

– Feilbeskyldninger

– Det er flere som er blitt provosert over utsagnet. At de ifølge Ropstad ikke forsvarer menneskeverdet er en hårreisende påstand i seg selv, og det er helt uakseptabelt når du er statsråd, sier stortingsrepresentant Une Bastholm (MDG) til ABC Nyheter.

Une Bastholm vil stille barne- og familieminister til veggs under spørretimen. Foto: Mariam Butt, NTB scanpix Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Une Bastholm vil stille barne- og familieminister til veggs under spørretimen. Foto: Mariam Butt, NTB scanpix Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Bastholm er én blant flere politikere på Stortinget som har tenkt å ta tak i Ropstads utsagn. En kraftig påstand, sier hun, når man er statsråd med ansvar for barn og familier.

– Han går til angrep på opposisjonen med feilbeskyldninger og stråmannargumentasjon. Og tar til inntekt ting vi ikke har sagt. Det er ingen stemmer som tar til orde for de tingene han fantaserer om, sier Bastholm til ABC Nyheter.

Hun understreker at det er et behov for en statsråd som har fokus på arbeidet sitt.

– Det er mange langt viktigere saker om barns rettigheter på hans bord, og så skal han være opptatt av å bruke tid på falske beskyldninger. Det er useriøst og uprofesjonelt. Når han nå kommer til Stortinget må han realitetsorienteres.

Bastholm mener at som statsråd og medlem av regjeringen kan man ikke gå ut med soloprosjekt som dette fordi han får oppheng i noe man har lest et eller annet sted.

Vil utfordre Ropstad

Men før Bastholm slipper til er Arbeiderpartiets Kari Henriksen først til å stille hovedspørsmål til statsråden. Hun vil utfordre Ropstads prioriteringer.

– Jeg vil utfordre ham på at det er utrolig mange ting han har vært opptatt av den siste tiden, som ettbarnspolitikk, klima, hvem som er øverst av dyr og mennesker, men barnevernet hadde han ikke tid til å komme og redegjøre for mens han kanskje gikk rundt og grunnet på dette, sier Henriksen til ABC Nyheter.

Kari Henriksen (AP) vil konfrontere Kjell Ingolf Ropstad i spørretimen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kari Henriksen (AP) vil konfrontere Kjell Ingolf Ropstad i spørretimen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Henriksen er inne i sin tredje periode på Stortinget og sitter i familie- og kulturkomiteen.

Hun vil også ta opp homoterapi, et tema hvor hun mener at statsråden lander på et standpunkt hvor han ønsker å beskytte en praksis som både krenker, diskriminerer og ødelegger folk.

Tirsdag ble det klart at regjeringen vil utrede et forbud mot homoterapi. KrF-leder Ropstad er uenig med egen regjering. Barne- og familieministeren sier til VG at overgrep, vold og terapi som er til skade for enkeltmennesker allerede er forbudt. Ropstad mener at et forbud vil begrense hva trossamfunn kan mene og tro.

– Jeg ser ikke behovet for å utrede noe som allerede er forbudt. Jeg har vært åpen for å kartlegge og få mer kunnskap om problemomfanget og hvordan vi kan få vekk skadelig virksomhet, sier Ropstad til VG.

– Alvorlig sak

Henriksen synes det er underlig siden det fremstår som om statsråden ikke vil beskytte de som faktisk begår selvmord, eller som får livene sine ødelagt.

– Det er en alvorlig sak. Han er minister for mange barn og unge som går rundt og opplever at de ikke har noen verdi eller oppfattes som syndige. Han velger å beskytte de voksne som fører til denne lidelsen.

Vil lytte: Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte

– Jeg er overrasket fordi det ser ut til at han ikke tar innover seg hvor alvorlig praksisen er for de som blir rammet av den.

Også SV vurderer om de vil følge opp et eventuelt hovedspørsmål til Ropstad om hans utsagn.