SV-leder Lysbakken kjørte statsminister Erna Solberg om Nav-skandalen i Stortinget

Se video fra Stortingets spørretime.
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken gjentok spørsmålet om statsminister Erna Solberg nå er fornøyd med egen regjerings arbeid i Nav-skandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke måtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie redegjøre i Stortinget om den såkalte Nav-skandalen som har avdekket av mange nordmenn er feilaktig blitt dømt i retten og sendt uskyldig i fengsel.

Under onsdagens spontanspørretime i Stortinget løftet SV-leder Audun Lysbakken opp igjen skandalesaken, da statsminister Erna Solberg møtte for å svare på spørsmål.

Lysbakken innledet med at Nav-skandalen gir et opprørende innblikk i Forskjells-Norge. Ikke bare skaper økonomi forskjeller, men også rettsikkerheten, sa han.

– Det har en eim av klassjuss, gjentok han. – Mennesker ble dømt og er økonomisk ruinert eller sendt i fengsel i strid med loven.

Det handler om å rydde opp, påpekte SV-lederen. Han er forundret siden regjeringen ikke ville ta i mot tilbudet fra Stortinget om å samarbeid om å granske i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse

Skal granske

Som kollega Bjørnar Moxnes i Rødt tidligere har stilt spørsmål om tidligere, spurte Lysbakken om ikke alarmen hos departementet burde gått tidligere, kanskje til og med allerede i desember i fjor.

– Jeg har ikke uttalt meg om vi burde slått alarm før, på noe tidspunkt. Jeg mener vi skal granske. Og så skal vi være ydmyke for eventuell kritikk om vi ikke har håndtert saken riktig, svarte statsminister Solberg.

Solberg pekte på at granskningen skal gjennomføres at uavhengige eksperter som jobber på et mandat fra regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være at de kommer med kritikk av regjeringen, om at det er ting vi skulle gjort tidligere, men nå handler det om å rydde opp for folk som er rammet.

– Vi må gjøre opp for dette. Det blir vår viktigste jobb, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringens granskere av Nav-skandalen er klare

Bosatt eller ikke bosatt

Lysbakken var enig i at rettferdighet har prioritet først, og at regjeringen ikke skal granske seg selv, men partilederen mener det likevel er viktig å kunne ha en diskusjon om alarmen i regjeringen kunne gått tidligere.

SV-lederen viste til at regjeringen takk tilbake en stortingsmelding om flere i arbeid, og at den daværende regjering så på trygd til folk bosatt i utlandet.

Hva skjedde så med dette arbeidet, ville han vite.

Statsminister Solberg viste til stikkordet bosatt i utlandet. Dette har vært diskusjonstema, påpekte hun, og påpekte at de som er rammet av Nav-skandalen er bosatt i Norge, men som hadde oppholdt seg i utlandet midlertidig. Altså en annen gruppe enn den Lysbakken løftet fram.

Slipper unna: Nav-skandalen: Mener Trygderetten har sluppet for billig unna

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke fornøyd

Stortingsrepresentant Lysbakken fortsatte å stille spørsmål om hvorfor regjeringen ikke tidligere så sammenhengene som nå er så tydelige. Og da Nav gjorde departementet oppmerksomme på problemet, og alvoret var krystallklart, hvorfor ventet departementet i 14 dager, ville han vite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer ikke til å si meg fornøyd med tiltakene. Derfor skal vi granske. Jeg har sagt at vi bør alle i denne salen være ydmyke for dette, svarte Solberg.

Og Lysbakken fortsatte med å slå fast at granskning ikke kan brukes som en unnskyldning for ikke å svare på hva som ble gjort før resultatet av granskingen foreligger.

– Det må være rimelig å be regjeringen om en vurdering om de er fornøyd eller ei, sa han fra talerstolen.

Jeg er ikke fornøyd med at vi ikke har oppdaget denne feilen på et tidligere tidspunktet, sa Solberg og samtidig tok tak i historikken: – Men hvorfor oppdaget ikke statsråd Lysbakken da han implementerte feil mens han var statsråd. Det er feil å peke skyld nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren pekte på at arbeidet med å følge med på EU-domstolen om endringer og hvordan andre land implementerte endringen, har vært for dårlig.

– Jeg er ikke fornøyd med hva regjeringen har gjort i denne saken, slik andre politikere ikke burde være fornøyd med det som tidligere er gjort.

I stortingskomité: Kontrollkomiteen skal behandle Nav-skandalen

Neppe et vakuum

Men ting oppstår ikke i et vakuum, sa Lysbakken - slik Moxnes også gjorde i forrige uke. SV-lederen viste til diskusjoner som hadde gitt mistillit til folk som mottar stønader, og presset Nav opplevde. Han ville vite hvordan slike politiske signaler påvirket systemets evne til å avdekke feil. Kanskje kan statsministeren være enig i at det store politiske presset kan ha påvirket muligheten til å avdekke feilen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren påpekte at det i Stortinget har vært en bred holdning om at når man mottar arbeidsavklaringspenger, pleiepenger eller sykepenger så har man forpliktelser. Og at hennes regjering arbeider med at disse forpliktelsene følges opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det oppfatter jeg en politisk linje, som jeg oppfatter ikke har endret seg med denne saken.

Hun stilte spørsmål om man kan oppholde seg i utlandet og samtidig oppfylle kravene.

Arbeiderpartiets Rigmor Aaserud opplevde på Solbergs svar som om statsministeren mener spørsmål om hennes perspektiv er utidig. Aaserud viste til at det mars i 2017 ble jobbet med endringer i arbeidsavklaringspengene, men i høringsbrevet fra regjeringen ble det ikke gått gjennom EØS-forskrifter. Til tross for at regjeringen hadde egen Europaminister.

– Mener du saken var tilstrekkelig opplyst?

Statsministeren svarte at tema som ble berørt i forslaget var klargjøring av praksis den gang. Den viste, ifølge Solberg, muligheten til å kunne ha et opphold i utlandet.

– Vi kunne sikkert gjort mer, men alle kunne gjort det på alle stadier av denne saken. Jeg mener jeg ikke skal konkludere på noe jeg har bedt et granskningsutvalg skal se på.