Får støtte fra Frp – Venstre, Høyre og Rødt på gjerdet

Bompengeparti varsler mistillitsforslag mot Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg

<p>Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne risikerer mistillittsforslag fra FNB med støtte fra Frp.</p>
Lan Marie Berg fra Miljøpartiet de Grønne risikerer mistillittsforslag fra FNB med støtte fra Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hvis ingen andre partier gjør det, så reiser vi mistillitsforslag, annonserer FNB. Frp varsler at de vil stemme for, men de trenger både Venstre, Høyre og Rødt med på laget for å få flertall.

Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) rasler med sablene mot Lan Marie Bergs rolle i Veireno-skandalen. Partiets bystyrerepresentant Cecilie Lyngby skriver på Facebook fredag at et mistillitsforslag kan være nært forestående.

Til ABC Nyheter sier Lyngby at hun er sjokkert over hvordan ting håndteres i rådhuset i Oslo. Og at dette fremstår som symptomatisk, og ikke bare i Veireno-saken.

Når vi ringer har hun nettopp kommet til kontoret i rådhuset for første gang.

– Jeg er sjokkert over hvordan forhandlingene mellom partiene om posisjoner foregår her. Dette er ikke demokratisk, sier hun og legger til at hun er sint. Årsaken er at FNB med sine fire mandater bare har fått et halvt heltidsverv.

Det handler om hestehandler i kulissene og at de største tar for seg, sier hun.

– Dette er ikke hva folk har stemt for, sier hun.

Å stemme er noe annet hun vil bystyret skal gjøre. Om Lan Marie Bergs framtid som byråd i Oslo kommune. Med 850 brudd på arbeidsmiljøloven i renholdsetaten under hennes ledelse, mener Lyngby det er grunn til å reise mistillit. Ulempen er at FNB er førstereis og forholdsvis lite med sine fire mandater i bystyret.

– Vi ønsker å stå sammen med andre partier om dette slik at forslaget får bredest mulig støtte. Men jeg vet at det er flere partier som snakker om dette. Og vi støtter et forslag om det kommer fra noen av de andre partiene, sier Lyngby og partikollega Britt Fossum skyter inn: – Hvis ingen andre partier gjør det, så reiser vi mistillitsforslaget.

– Men, dette må gjøres skikkelig, understreker de.

Lyngby legger til at det kan være aktuelt å vente til saken er ferdig etterforsket.

Mistillitsforslag aktuelt for flere partier

Etter at rapportene fra revisorselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) fredag ble lagt frem, har flere av partiene i Oslo vist misnøye med MDG.

Leder i Høyres byutviklingsgruppe, Øystein Rikheim Sundelin, skriver i en SMS til ABC Nyheter at Høyre ikke utelukker å reise mistillit mot partiet.

– Vi utelukker det ikke, men vi må bruke den nærmeste tiden godt på å sette oss inn i rapportene før vi kan konkludere, skriver han.

Også Venstre uttaler til ABC Nyheter at de vurderer å reise mistillit, men at de først må gå grundig igjennom de omfattende PwC-rapportene.

– Det er en stygg sak, som ikke har blitt mindre stygg etter at rapportene ble offentliggjort. Først og fremst ser vi at det er spesielt en ukultur i Energigjenvinningsetaten (EGE), så får vi se om det er en ukultur i flere etater, sier Hallstein Bjercke (V) over telefon.

Han påpeker samtidig at det er for tidlig å si hva som vil skje videre.

Gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre Eivor Evenrud sier hun har lest gjennom rapporten én gang, og at hun fremdeles savner svar på en del spørsmål.

– Vi er ikke der nå at vi har begynt å vurdere tilliten til byråd Lan Marie Berg, sier Evenrud til ABC Nyheter.

Støtte fra Frp

Nestleder i Frps bystyregruppe i Oslo, Aina Stenersen sier ikke noe om Frp selv har planer om å reise et mistillitsforslag, men i likhet med FNBs Lyngby og Fossum uttrykker hun et ønske om å stå bredt sammen.

– Vi må se på det som en gruppe når et forslag eventuelt kommer. Jeg kan si at det er stor sannsynlighet for at vi vil støtte et eventuelt mistillitsforslag, sier hun.

Stenersen uttrykker også sin misnøye over de mange bruddene på arbeidsmiljøloven.

– Det er ekstremt mange brudd på arbeidsmiljøloven som har blitt gjort av ulike etater. Det i seg selv er veldig alvorlig. Vi tenker at kommunen må følge opp sitt ansvar på lik linje som mange andre aktører, og det må få like konsekvenser, sier hun.

Om et mistillitsforslag mot miljøbyråd Berg skal bli vedtatt, kreves det flertall i bystyret, det vil si 30 stemmer. FNB, Venstre, Høyre, Frp og Rødt har tilsammen 30 representanter i bystyret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært