Folkvord: – Tyrkia burde vært hardere straffet for innmarsjen i Syria, enn Russland for annekteringen av Krim

Video: Kort fortalt: Derfor åpner de for tyrkisk invasjon av Syria.

Erling Folkvord er glad for samarbeidet den kurdisk-dominerte selvstyremyndigheten SDF og den syriske staten har inngått i forsvarskrigen mot Tyrkia – men rister på hodet over Vestens reaksjoner.

– De jeg snakker med i Syria, er glad for at dette ser ut til å bety at den syriske hæren vil stasjonere egne styrker ved statsgrensa. Hvis det skjer, er det veldig bra, sier Erling Folkvord til ABC Nyheter.

Han er forhenværende stortingsrepresentant for Rødts forløper RV, har i mange år engasjert seg for kurdernes sak, har gjennomført en rekke reiser i området og leder organisasjonen Solidaritet med Kurdistan.

Nyheten som sprakk i helgen om at selvstyremyndighetene SDF og Assad-styrets syriske styrker har inngått en forsvarsallianse mot Tyrkias invasjon, skaper en ny situasjon politisk og på bakken for Tyrkias invasjon og planlagte annektering av områder i Syria.

Videoen over viser den syriske regjeringshærens innmarsj i stridsområdet.

Reaksjonene på Tyrkias invasjon har vært sterke verbalt, og er fulgt opp fra norske myndigheter med å gjennomføre eksisterende avtaler om salg av våpen til Erdogans styrker, men foreløpig slutt på nye lisenser deretter.

Det er heller ikke iverksatt noen internasjonal «flyforbudssone» over områdene Tyrkia angriper, slik det skjedde mot diktatoren Gaddafi i Libya.

Også EU reagerer verbalt på det som skjer.

– Hundre ganger sterkere reaksjoner

I FRONTLINJEN: Forfatteren Erling Folkvord i Sør-Tyrkia rett ved kurdiske Kobane på syrisk side av grensa i 2014, da IS ble jaget ut trass det som så ut som bistand fra Tyrkia. Tyrkiske tanks i bakgrunnen. Nå er Kobane igjen under angrep - fra Nato-landet Tyrkia. Foto: Privat
I FRONTLINJEN: Forfatteren Erling Folkvord i Sør-Tyrkia rett ved kurdiske Kobane på syrisk side av grensa i 2014, da IS ble jaget ut trass det som så ut som bistand fra Tyrkia. Tyrkiske tanks i bakgrunnen. Nå er Kobane igjen under angrep - fra Nato-landet Tyrkia. Foto: Privat

– Hva syns du om reaksjonene i Norge og Vesten på Tyrkias invasjon av Syria, Folkvord?

– Den massive, folkelige reaksjonen i Norge er oppmuntrende. Men jeg er skuffet over regjeringen, svarer han.

Folkvord viser til at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) for noen dager siden sa at regjeringen vil si nei til framtidige søknader om lisens for våpeneksport.

– Hun omtalte dette som et føre var-tiltak. I dag er ikke det mye verd når de lar våpeneksporten fortsette på de lisensene som er innvilget, framholder Folkvord.

Han sammenlikner med reaksjonene mot Erdogans angrep med Norges og Vestens reaksjoner mot Russland.

– Annekteringen av Krim skjedde ikke ved massiv innmarsj fra den russiske hæren. Men reaksjonene fra EU- og Nato-landene var jo hundre ganger sterkere enn tilsvarende reaksjoner mot Tyrkia, sier Folkvord og legger til:

– Jeg har null sans for regimet i Russland og det å annektere deler av andre stater. Men det er jo sånn at sanksjonsregimet mot Russland er kraftig. Hadde det vært noen som helst logisk sammenheng, burde et hardere sanksjonsregime blitt iverksatt mot Tyrkia.

Les også: Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria

– SDF forsvarer Syria

– Selvstyremyndighetene i nordlige og østre Syria og deres militære styrker, SDF (Syrias demokratiske styrker), har i snart to år jobbet for å få til en felles militær opptreden mot Tyrkia. De oppfordret regjeringen i Damaskus til det samme da Tyrkia invaderte Afrin i januar 2018, sier Erling Folkvord.

– Også SDF ser tyrkisk invasjon som en krenkelse av Syrias suverenitet. De også har som linje å forsvare Syria med de statsgrensene landet har, framholder Folkvord.

SDF og Syrias suverenitet

– Du snakker om SDFs forsvar av syrisk suverenitet. Men de kurdiskdominerte selvstyremyndighetene har jo tatt kontroll over en tredjedel av Syrias areal. Har også de svin på skogen?

– De kontrollerer områdene de frigjorde fra IS. Det største partiet (PYD) er et revolusjonært parti som slåss for et tverrkulturelt demokrati i hele Syria. De har aldri rettet våpen mot regjeringsstyrkene utenom i noen få tilfeller i selvforsvar, svarer Folkvord.

Han siterer en av PYDs framtredende representanter, Saleh Muslim, om PYDs forhold til sentralmyndighetene under president Assad i Damaskus:

– Saleh sa de vil drive sivilt arbeid, men ikke bruke våpen mot regjeringen. Derimot vil de oppfordre befolkningen også i regjeringskontrollerte områder til å slutte seg til ideene de står for om demokrati og likestilling mellom kvinner og menn.

– Damaskus er den lovlige regjeringen

SDF og PYD er ifølge Erling Folkvord en sterk opposisjon som har brukt våpen og ofret 11.000 liv i kampen mot IS, men ikke rettet våpen mot styrker fra Damaskus.

– Det er ikke tvil om at PYD og SDF ser på regjeringen i Damaskus som den lovlige, konstitusjonelle regjeringen i Syria. Jeg har aldri hørt noe annet, konstaterer Folkvord.

– PYD tok i 2012 over kontrollen med de tre kurdiske områdene lengst nord mens det var svakt militært nærvær fra Damaskus. Dette var før IS rykka inn.

Så krigen mot IS på nært hold

– Har SDF pluss den syriske regjeringshæren noen sjanse mot Tyrkia?

– Militært vil jeg tro Natos nest største hær er overlegen. Men okkupasjonssoldater i fremmed land har gjerne lavere kampmoral enn forsvarsstyrkene. Tyrkia kan tape, sier Folkvord optimistisk på vegne av sine venner.

For fem år siden, i oktober 2014, sto Erling Folkvord ved grensa mens krigen mot IS raste om grensebyen Kobane, bare et steinkast fra Tyrkia.

Han forteller at mange den gang observerte at Tyrkia lot våpensendinger til IS passere inn i Syria.

– Jeg var ved grensa da de første amerikanske bombene traff en IS-tanks noen hundre meter unna oss. Den ble et flammehav. Da gikk det ikke mange minuttene før vi så tyrkiske ambulanser krysse grensa til Syria dit USA hadde bombet IS. De fraktet skadde til sykehus i Tyrkia, i samsvar med krigens folkerett, forteller Folkvord og fortsetter:

– Samtidig var det alvorlig skadde blant forsvarerne som trengte sykehushjelp. De fikk ingen hjelp. Tre hardt skadde forsvarssoldater ble fraktet i en sivil bil for å komme på sykehus i Tyrkia. De ble stoppet av grensevaktene som ikke åpna grensebommen før de tre hadde blødd i hjel.

– Erdogan frykter demokratisk smitteeffekt

KOBANES SKJEBNE: Grensebyen Kobane ble lagt i ruiner i krigen mot IS. Så ble den gjenoppbygd og Erling Folkvord og andre samlet inn penger til to kunstgressbaner for barn og unge. Banene ble åpnet i september (bildet), og nå er Tyrkia i gang med å ødelegge byen igjen. Foto: Privat
KOBANES SKJEBNE: Grensebyen Kobane ble lagt i ruiner i krigen mot IS. Så ble den gjenoppbygd og Erling Folkvord og andre samlet inn penger til to kunstgressbaner for barn og unge. Banene ble åpnet i september (bildet), og nå er Tyrkia i gang med å ødelegge byen igjen. Foto: Privat

– Hva føler du når det nå igjen er krig om Kobane, som denne gangen bombes av Norges allierte Tyrkia?

– Jeg har ikke ord. For meg er dette trasig. Byen var nesten gjenoppbygd etter krigen mot IS. 24. september var det offisiell åpning av de to kunstgressbanene som er finansiert med innsamling i Norge. Nå bomber Tyrkia denne gjenoppbygde byen der IS ble påført sitt første nederlag, svarer Folkvord.

Han tror den tyrkiske makthaveren Erdogan, som har tiltatt seg stadig mer makt, ikke bare har imot folkegruppa kurdere.

– Erdogan frykter like mye smitteeffekten fra deres tverrkulturelle demokratiske styringssystem, sier Folkvord.

Han trekker fram byen Tell Abyad som ligger tett inntil grensa mot Tyrkia, der de fleste innbyggerne er arabere.

– Byen var hovedinnfartsåre for fremmedkrigere fra IS, og for IS-olje som Tyrkia lot slippe gjennom for salg på verdensmarkedet. IS ble nedkjempet der i 2015 av SDF. Før frigjøringa ble folk skremt om at det skulle bli et diktatur fra det kurdiske mindretallet i denne byen med flere nasjonaliteter. I stedet ble det opprettet et selvstyreråd og en administrasjon som gjenspeiler den demografiske fordelingen. Jeg har selv snakket med både arabere og turkmenere som deltar i styringa av byen, forteller Erling Folkvord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:14 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:22 Kraftig jordskjelv på Filippinene10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt
Siste nytt
11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:14SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:22VerdenKraftig jordskjelv på Filippinene10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt
Populært