Folkvord: – Tyrkia burde vært hardere straffet for innmarsjen i Syria, enn Russland for annekteringen av Krim

Video: Kort fortalt: Derfor åpner de for tyrkisk invasjon av Syria.

Erling Folkvord er glad for samarbeidet den kurdisk-dominerte selvstyremyndigheten SDF og den syriske staten har inngått i forsvarskrigen mot Tyrkia – men rister på hodet over Vestens reaksjoner.

– De jeg snakker med i Syria, er glad for at dette ser ut til å bety at den syriske hæren vil stasjonere egne styrker ved statsgrensa. Hvis det skjer, er det veldig bra, sier Erling Folkvord til ABC Nyheter.

Han er forhenværende stortingsrepresentant for Rødts forløper RV, har i mange år engasjert seg for kurdernes sak, har gjennomført en rekke reiser i området og leder organisasjonen Solidaritet med Kurdistan.

Nyheten som sprakk i helgen om at selvstyremyndighetene SDF og Assad-styrets syriske styrker har inngått en forsvarsallianse mot Tyrkias invasjon, skaper en ny situasjon politisk og på bakken for Tyrkias invasjon og planlagte annektering av områder i Syria.

Videoen over viser den syriske regjeringshærens innmarsj i stridsområdet.

Reaksjonene på Tyrkias invasjon har vært sterke verbalt, og er fulgt opp fra norske myndigheter med å gjennomføre eksisterende avtaler om salg av våpen til Erdogans styrker, men foreløpig slutt på nye lisenser deretter.

Det er heller ikke iverksatt noen internasjonal «flyforbudssone» over områdene Tyrkia angriper, slik det skjedde mot diktatoren Gaddafi i Libya.

Også EU reagerer verbalt på det som skjer.

– Hundre ganger sterkere reaksjoner

I FRONTLINJEN: Forfatteren Erling Folkvord i Sør-Tyrkia rett ved kurdiske Kobane på syrisk side av grensa i 2014, da IS ble jaget ut trass det som så ut som bistand fra Tyrkia. Tyrkiske tanks i bakgrunnen. Nå er Kobane igjen under angrep - fra Nato-landet Tyrkia. Foto: Privat
I FRONTLINJEN: Forfatteren Erling Folkvord i Sør-Tyrkia rett ved kurdiske Kobane på syrisk side av grensa i 2014, da IS ble jaget ut trass det som så ut som bistand fra Tyrkia. Tyrkiske tanks i bakgrunnen. Nå er Kobane igjen under angrep - fra Nato-landet Tyrkia. Foto: Privat

– Hva syns du om reaksjonene i Norge og Vesten på Tyrkias invasjon av Syria, Folkvord?

– Den massive, folkelige reaksjonen i Norge er oppmuntrende. Men jeg er skuffet over regjeringen, svarer han.

Folkvord viser til at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) for noen dager siden sa at regjeringen vil si nei til framtidige søknader om lisens for våpeneksport.

– Hun omtalte dette som et føre var-tiltak. I dag er ikke det mye verd når de lar våpeneksporten fortsette på de lisensene som er innvilget, framholder Folkvord.

Han sammenlikner med reaksjonene mot Erdogans angrep med Norges og Vestens reaksjoner mot Russland.

– Annekteringen av Krim skjedde ikke ved massiv innmarsj fra den russiske hæren. Men reaksjonene fra EU- og Nato-landene var jo hundre ganger sterkere enn tilsvarende reaksjoner mot Tyrkia, sier Folkvord og legger til:

– Jeg har null sans for regimet i Russland og det å annektere deler av andre stater. Men det er jo sånn at sanksjonsregimet mot Russland er kraftig. Hadde det vært noen som helst logisk sammenheng, burde et hardere sanksjonsregime blitt iverksatt mot Tyrkia.

Les også: Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria

– SDF forsvarer Syria

– Selvstyremyndighetene i nordlige og østre Syria og deres militære styrker, SDF (Syrias demokratiske styrker), har i snart to år jobbet for å få til en felles militær opptreden mot Tyrkia. De oppfordret regjeringen i Damaskus til det samme da Tyrkia invaderte Afrin i januar 2018, sier Erling Folkvord.

– Også SDF ser tyrkisk invasjon som en krenkelse av Syrias suverenitet. De også har som linje å forsvare Syria med de statsgrensene landet har, framholder Folkvord.

SDF og Syrias suverenitet

– Du snakker om SDFs forsvar av syrisk suverenitet. Men de kurdiskdominerte selvstyremyndighetene har jo tatt kontroll over en tredjedel av Syrias areal. Har også de svin på skogen?

– De kontrollerer områdene de frigjorde fra IS. Det største partiet (PYD) er et revolusjonært parti som slåss for et tverrkulturelt demokrati i hele Syria. De har aldri rettet våpen mot regjeringsstyrkene utenom i noen få tilfeller i selvforsvar, svarer Folkvord.

Han siterer en av PYDs framtredende representanter, Saleh Muslim, om PYDs forhold til sentralmyndighetene under president Assad i Damaskus:

– Saleh sa de vil drive sivilt arbeid, men ikke bruke våpen mot regjeringen. Derimot vil de oppfordre befolkningen også i regjeringskontrollerte områder til å slutte seg til ideene de står for om demokrati og likestilling mellom kvinner og menn.

– Damaskus er den lovlige regjeringen

SDF og PYD er ifølge Erling Folkvord en sterk opposisjon som har brukt våpen og ofret 11.000 liv i kampen mot IS, men ikke rettet våpen mot styrker fra Damaskus.

– Det er ikke tvil om at PYD og SDF ser på regjeringen i Damaskus som den lovlige, konstitusjonelle regjeringen i Syria. Jeg har aldri hørt noe annet, konstaterer Folkvord.

– PYD tok i 2012 over kontrollen med de tre kurdiske områdene lengst nord mens det var svakt militært nærvær fra Damaskus. Dette var før IS rykka inn.

Så krigen mot IS på nært hold

– Har SDF pluss den syriske regjeringshæren noen sjanse mot Tyrkia?

– Militært vil jeg tro Natos nest største hær er overlegen. Men okkupasjonssoldater i fremmed land har gjerne lavere kampmoral enn forsvarsstyrkene. Tyrkia kan tape, sier Folkvord optimistisk på vegne av sine venner.

For fem år siden, i oktober 2014, sto Erling Folkvord ved grensa mens krigen mot IS raste om grensebyen Kobane, bare et steinkast fra Tyrkia.

Han forteller at mange den gang observerte at Tyrkia lot våpensendinger til IS passere inn i Syria.

– Jeg var ved grensa da de første amerikanske bombene traff en IS-tanks noen hundre meter unna oss. Den ble et flammehav. Da gikk det ikke mange minuttene før vi så tyrkiske ambulanser krysse grensa til Syria dit USA hadde bombet IS. De fraktet skadde til sykehus i Tyrkia, i samsvar med krigens folkerett, forteller Folkvord og fortsetter:

– Samtidig var det alvorlig skadde blant forsvarerne som trengte sykehushjelp. De fikk ingen hjelp. Tre hardt skadde forsvarssoldater ble fraktet i en sivil bil for å komme på sykehus i Tyrkia. De ble stoppet av grensevaktene som ikke åpna grensebommen før de tre hadde blødd i hjel.

– Erdogan frykter demokratisk smitteeffekt

KOBANES SKJEBNE: Grensebyen Kobane ble lagt i ruiner i krigen mot IS. Så ble den gjenoppbygd og Erling Folkvord og andre samlet inn penger til to kunstgressbaner for barn og unge. Banene ble åpnet i september (bildet), og nå er Tyrkia i gang med å ødelegge byen igjen. Foto: Privat
KOBANES SKJEBNE: Grensebyen Kobane ble lagt i ruiner i krigen mot IS. Så ble den gjenoppbygd og Erling Folkvord og andre samlet inn penger til to kunstgressbaner for barn og unge. Banene ble åpnet i september (bildet), og nå er Tyrkia i gang med å ødelegge byen igjen. Foto: Privat

– Hva føler du når det nå igjen er krig om Kobane, som denne gangen bombes av Norges allierte Tyrkia?

– Jeg har ikke ord. For meg er dette trasig. Byen var nesten gjenoppbygd etter krigen mot IS. 24. september var det offisiell åpning av de to kunstgressbanene som er finansiert med innsamling i Norge. Nå bomber Tyrkia denne gjenoppbygde byen der IS ble påført sitt første nederlag, svarer Folkvord.

Han tror den tyrkiske makthaveren Erdogan, som har tiltatt seg stadig mer makt, ikke bare har imot folkegruppa kurdere.

– Erdogan frykter like mye smitteeffekten fra deres tverrkulturelle demokratiske styringssystem, sier Folkvord.

Han trekker fram byen Tell Abyad som ligger tett inntil grensa mot Tyrkia, der de fleste innbyggerne er arabere.

– Byen var hovedinnfartsåre for fremmedkrigere fra IS, og for IS-olje som Tyrkia lot slippe gjennom for salg på verdensmarkedet. IS ble nedkjempet der i 2015 av SDF. Før frigjøringa ble folk skremt om at det skulle bli et diktatur fra det kurdiske mindretallet i denne byen med flere nasjonaliteter. I stedet ble det opprettet et selvstyreråd og en administrasjon som gjenspeiler den demografiske fordelingen. Jeg har selv snakket med både arabere og turkmenere som deltar i styringa av byen, forteller Erling Folkvord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin05:02 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip
Siste nytt
05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin05:02VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:50NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:37NorgeNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip
Populært