Svar på riksrett-spørsmål må graves opp fra historiebøkene

Et maleri av Howard Chandler som fremstiller en konstitusjonelle kongressen i Philadelphia i 1787.
Et maleri av Howard Chandler som fremstiller en konstitusjonelle kongressen i Philadelphia i 1787. Foto: Offentlig verdensarv

Tillitsbrudd til fordel for fremmede makter, upålitelighet i tjenesten og «en leder som gjør seg selv motbydelig». Donald Trump har riksrettsproblemer om man tar forfatterne av den amerikanske grunnloven på ordet.

Hva forfatterne av konstitusjonen mente med «høyforbrytelser og forseelser» settes på spissen etter at Demokratene har startet å samle bevis til riksrett mot Donald Trump.

I en meningsmåling gjort for Fox News svarte 43 prosent av de spurte at Donald Trumps samtale med Ukrainas president Zelenskyj en riksrettsforbrytelse.

27 prosent mente det var upassende, men ikke en forbrytelse, mens kun 17 mente den var innenfor.

Dette fikk til og med Donald Trump til å tvitre løs på den svært konservative kanalen.

«forsvarer» Fox News seg gjennom sin medieviter Howard Kurtz, med at deres meningsmålinger ikke skiller seg spesielt fra andre. Han påpeker også at kun 13 prosent av republikanerne støtter en fellende riksrett.

Dessuten slår han tilbake mot Trump. Kurtz skriver at Trumps strategi er å ikke etterkomme noen krav om dokumenter og avhør fra Representantenes hus, og satse på at alt renner ut i sanden til slutt.

– Han vil heller snakke om hvor urettferdig de fryktelige demokratene behandler ham enn hvorvidt det var upassende å spørre en statsleder om å grave opp skitt om hans politiske motstandere.

«High Crimes and misdemeanors»

«Independence Hall» i Philadelphia, Uavhengighetserklæringen, og senere Den amerikanske konstitusjonen ble adoptert og datert, i 1787. Den dukket opp i filmen «National Treasure» med Nicholas Cage. Foto: Captain Albert E. Theberge, NOAA Corps
«Independence Hall» i Philadelphia, Uavhengighetserklæringen, og senere Den amerikanske konstitusjonen ble adoptert og datert, i 1787. Den dukket opp i filmen «National Treasure» med Nicholas Cage. Foto: Captain Albert E. Theberge, NOAA Corps

Det er nettopp dette spørsmålet som har satt historikere i sving i USA. Noen av dem er ikke i tvil om at Trumps handlinger og oppførsel faller direkte inn under det forfatterne av den amerikanske grunnloven mente, da de skrev «High Crimes and misdemeanors».

Den delen av konstitusjonen ble diskutert på den konstitusjonelle kongressen, i juli 1787. Eidsvollsforsamlingen i 1814 var ikke helt ulik denne.

– Bedre enn attentat

James Madison, som senere skulle bli president, nevnte tillitsbrudd til fordel for fremmede makter og bedrag og upålitelighet i tjenesten som en mulig forbrytelse.

Edmund Randolph, som skulle bli USAs første justisminister, nevnte maktmisbruk gjennom bruk av offentlige penger.

Gouverneur Morris, som skrev innledningen til konstitusjonen, snakket om å motta betaling fra andre interesser for å bryte nasjonens tillit.

Fargeklatten Benjamin Franklin, spøkte med at riksrett er egentlig den eneste muligheten til å fjerne en «leder som gjør seg selv motbydelig», og at det er bedre enn attentat, som i gamle dager.

– Dette beskriver historien til Trump

Professor og leder av senteret for presidenthistorie ved Southern Metodist University i Dallas, Texas, Jeffrey A. Engel, har skrevet en bok om amerikansk riksrett. Engel jobbet også med et prosjekt på det norske Nobelinstituttet.

Til Washington Post svarer han et rungende «JA» på spørsmålet om grunnlovsforfatterne ville ha blitt overrasket over at ingen president på 250 år har blitt fjernet av en fellende riksrettsavgjørelse.

Han oppsummerer diskusjonen i den konstitusjonelle kongressen slik:

– De sa på en måte at: «Vel, hva hvis en president allierer seg med en fremmed makt?» Vel, da burde han selvfølgelig bli stilt for riksrett». «Hva om en president bestemmer seg for å prøve å gjøre penger på vervet sitt?» Vel, selvfølgelig skal han stilles for riksrett. «Hva om en president ljuger som en del av kampanjen sin?» ... Vel, da burde han selvfølgelig bli stilles for riksrett», sier Engel.

Og:

– Dette er jo egentlig biografien til Donald Trump, sier Engel.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte Donald Trump, som Trumps kritikere mener presset ham. Under noe som så ut som en ukomfortabel pressekonferanse, en famlende Zelenskyj, som avviste at han følte seg presset, fikk likevel ord puttet i munnen av Trump som avsluttet setningene hans. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte Donald Trump, som Trumps kritikere mener presset ham. Under noe som så ut som en ukomfortabel pressekonferanse, en famlende Zelenskyj, som avviste at han følte seg presset, fikk likevel ord puttet i munnen av Trump som avsluttet setningene hans. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix

Franklin: – Vil ende i et monarki

Juristen Alexander Hamilton advarte mot at konklusjonen på en riksrettssak vil være for å være mer styrt av partienes styrkeforhold enn de reelle bevisene på uskyld eller skyld.

Men likevel var det viktigere å ha en mulighet for å fjerne en president enn å ikke ha en.

Benjamin Franklin advarte med sitt berømte sitat om at «Den første vi putter til å styre, vil bli en god mann. Ingen vet hva slags folk som kommer etter. Den utøvende makten vil alltid bli større, slik som andre steder, til vi ender i et monarki».

– Misbruk av makt

Senioradvokat i det amerikanske forsvarsdepartementet, Michel Paradis, skriver i en blogg at «det var ikke President Trump som snakket med Ukrainas president Zelenskyj. Det var Donald Trump. Derfor er spørsmålet hvorvidt en kan stole på at han fortsatt kan være president».

Han har også lite til overs for at Det hvite hus bruker sin utøvende myndighet til å tilbakeholde informasjon fra Kongressen, fordi det er Trump personlig som er etterforsket, ikke den utøvende makten.

– President Trump har ikke bare misbrukt makten til presidentembetet. Han har også brukt embetet for personlig vinning, skriver han, og sammenligner med riksrettssaken mot Karl I av England i 1649. Riksrettsbestemmelsene er til dels inspirert av britisk praksis.

Egnethet

Professor Frank Bowman III ved Universitetet i Missouri, er en annen forfatter, som har skrevet boken «High Crimes and Misdemeanors: A History of Impeachment for the Age of Trump».

– Definisjonen i konstitusjonen kan bety så mange ting, og handlingene trenger ikke å være kriminelle for å kvalifisere til riksrett, sier han til «Intersection».

– Riksrettsprosessen ber lovgiverne om å vurdere personens egnethet for embetet, trusselen mot embetet, og den utøvende maktens trussel mot de andre statsorganene, sier han.

Det som har kommet fram nå, er forhold som historisk sett kommer inn under riksrett, mener Bowman.

Men ettersom riksrett er en blanding av en juridisk og politisk prosess, er det Kongressen som må ta den vurderingen om å opprette riksrettssak og eventuelt dømme og avsette Donald Trump.

To presidenter frifunnet

Til dags dato har Representantenes hus opprettet riksrett mot 19 tjenestemenn siden 1789. To presidenter ble frifunnet, Andrew Johnson (1868) og Bill Clinton (1998).

President Richard Nixon sier farvel fra plenen til Det hvite hus, 9. august 1974, etter å ha blitt konfrontert med riksrett. Foto: Bob Daugherty / AP / NTB scanpix
President Richard Nixon sier farvel fra plenen til Det hvite hus, 9. august 1974, etter å ha blitt konfrontert med riksrett. Foto: Bob Daugherty / AP / NTB scanpix

President Richard Nixon trakk seg i 1974 midt i en etterforskningsutredning.

Før Nixon var det over 100 år siden siste riksrettssak mot en president, og riksrett var noe som ble sett på som en historisk kuriositet, sier Bowman. Da Nixon faktisk ble nødt til å gå av, var det med å bane veien også for riksrett mot Bill Clinton.

Bowman mener Clinton overlevde riksretten, siden hans forbrytelse ikke var alvorlig nok til å true forholdet mellom statsmaktene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én
Siste nytt
18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én
Populært