Svar på riksrett-spørsmål må graves opp fra historiebøkene

Et maleri av Howard Chandler som fremstiller en konstitusjonelle kongressen i Philadelphia i 1787.
Et maleri av Howard Chandler som fremstiller en konstitusjonelle kongressen i Philadelphia i 1787. Foto: Offentlig verdensarv

Tillitsbrudd til fordel for fremmede makter, upålitelighet i tjenesten og «en leder som gjør seg selv motbydelig». Donald Trump har riksrettsproblemer om man tar forfatterne av den amerikanske grunnloven på ordet.

Hva forfatterne av konstitusjonen mente med «høyforbrytelser og forseelser» settes på spissen etter at Demokratene har startet å samle bevis til riksrett mot Donald Trump.

I en meningsmåling gjort for Fox News svarte 43 prosent av de spurte at Donald Trumps samtale med Ukrainas president Zelenskyj en riksrettsforbrytelse.

27 prosent mente det var upassende, men ikke en forbrytelse, mens kun 17 mente den var innenfor.

Dette fikk til og med Donald Trump til å tvitre løs på den svært konservative kanalen.

«forsvarer» Fox News seg gjennom sin medieviter Howard Kurtz, med at deres meningsmålinger ikke skiller seg spesielt fra andre. Han påpeker også at kun 13 prosent av republikanerne støtter en fellende riksrett.

Dessuten slår han tilbake mot Trump. Kurtz skriver at Trumps strategi er å ikke etterkomme noen krav om dokumenter og avhør fra Representantenes hus, og satse på at alt renner ut i sanden til slutt.

– Han vil heller snakke om hvor urettferdig de fryktelige demokratene behandler ham enn hvorvidt det var upassende å spørre en statsleder om å grave opp skitt om hans politiske motstandere.

«High Crimes and misdemeanors»

«Independence Hall» i Philadelphia, Uavhengighetserklæringen, og senere Den amerikanske konstitusjonen ble adoptert og datert, i 1787. Den dukket opp i filmen «National Treasure» med Nicholas Cage. Foto: Captain Albert E. Theberge, NOAA Corps
«Independence Hall» i Philadelphia, Uavhengighetserklæringen, og senere Den amerikanske konstitusjonen ble adoptert og datert, i 1787. Den dukket opp i filmen «National Treasure» med Nicholas Cage. Foto: Captain Albert E. Theberge, NOAA Corps

Det er nettopp dette spørsmålet som har satt historikere i sving i USA. Noen av dem er ikke i tvil om at Trumps handlinger og oppførsel faller direkte inn under det forfatterne av den amerikanske grunnloven mente, da de skrev «High Crimes and misdemeanors».

Den delen av konstitusjonen ble diskutert på den konstitusjonelle kongressen, i juli 1787. Eidsvollsforsamlingen i 1814 var ikke helt ulik denne.

– Bedre enn attentat

James Madison, som senere skulle bli president, nevnte tillitsbrudd til fordel for fremmede makter og bedrag og upålitelighet i tjenesten som en mulig forbrytelse.

Edmund Randolph, som skulle bli USAs første justisminister, nevnte maktmisbruk gjennom bruk av offentlige penger.

Gouverneur Morris, som skrev innledningen til konstitusjonen, snakket om å motta betaling fra andre interesser for å bryte nasjonens tillit.

Fargeklatten Benjamin Franklin, spøkte med at riksrett er egentlig den eneste muligheten til å fjerne en «leder som gjør seg selv motbydelig», og at det er bedre enn attentat, som i gamle dager.

– Dette beskriver historien til Trump

Professor og leder av senteret for presidenthistorie ved Southern Metodist University i Dallas, Texas, Jeffrey A. Engel, har skrevet en bok om amerikansk riksrett. Engel jobbet også med et prosjekt på det norske Nobelinstituttet.

Til Washington Post svarer han et rungende «JA» på spørsmålet om grunnlovsforfatterne ville ha blitt overrasket over at ingen president på 250 år har blitt fjernet av en fellende riksrettsavgjørelse.

Han oppsummerer diskusjonen i den konstitusjonelle kongressen slik:

– De sa på en måte at: «Vel, hva hvis en president allierer seg med en fremmed makt?» Vel, da burde han selvfølgelig bli stilt for riksrett». «Hva om en president bestemmer seg for å prøve å gjøre penger på vervet sitt?» Vel, selvfølgelig skal han stilles for riksrett. «Hva om en president ljuger som en del av kampanjen sin?» ... Vel, da burde han selvfølgelig bli stilles for riksrett», sier Engel.

Og:

– Dette er jo egentlig biografien til Donald Trump, sier Engel.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte Donald Trump, som Trumps kritikere mener presset ham. Under noe som så ut som en ukomfortabel pressekonferanse, en famlende Zelenskyj, som avviste at han følte seg presset, fikk likevel ord puttet i munnen av Trump som avsluttet setningene hans. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte Donald Trump, som Trumps kritikere mener presset ham. Under noe som så ut som en ukomfortabel pressekonferanse, en famlende Zelenskyj, som avviste at han følte seg presset, fikk likevel ord puttet i munnen av Trump som avsluttet setningene hans. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix

Franklin: – Vil ende i et monarki

Juristen Alexander Hamilton advarte mot at konklusjonen på en riksrettssak vil være for å være mer styrt av partienes styrkeforhold enn de reelle bevisene på uskyld eller skyld.

Men likevel var det viktigere å ha en mulighet for å fjerne en president enn å ikke ha en.

Benjamin Franklin advarte med sitt berømte sitat om at «Den første vi putter til å styre, vil bli en god mann. Ingen vet hva slags folk som kommer etter. Den utøvende makten vil alltid bli større, slik som andre steder, til vi ender i et monarki».

– Misbruk av makt

Senioradvokat i det amerikanske forsvarsdepartementet, Michel Paradis, skriver i en blogg at «det var ikke President Trump som snakket med Ukrainas president Zelenskyj. Det var Donald Trump. Derfor er spørsmålet hvorvidt en kan stole på at han fortsatt kan være president».

Han har også lite til overs for at Det hvite hus bruker sin utøvende myndighet til å tilbakeholde informasjon fra Kongressen, fordi det er Trump personlig som er etterforsket, ikke den utøvende makten.

– President Trump har ikke bare misbrukt makten til presidentembetet. Han har også brukt embetet for personlig vinning, skriver han, og sammenligner med riksrettssaken mot Karl I av England i 1649. Riksrettsbestemmelsene er til dels inspirert av britisk praksis.

Egnethet

Professor Frank Bowman III ved Universitetet i Missouri, er en annen forfatter, som har skrevet boken «High Crimes and Misdemeanors: A History of Impeachment for the Age of Trump».

– Definisjonen i konstitusjonen kan bety så mange ting, og handlingene trenger ikke å være kriminelle for å kvalifisere til riksrett, sier han til «Intersection».

– Riksrettsprosessen ber lovgiverne om å vurdere personens egnethet for embetet, trusselen mot embetet, og den utøvende maktens trussel mot de andre statsorganene, sier han.

Det som har kommet fram nå, er forhold som historisk sett kommer inn under riksrett, mener Bowman.

Men ettersom riksrett er en blanding av en juridisk og politisk prosess, er det Kongressen som må ta den vurderingen om å opprette riksrettssak og eventuelt dømme og avsette Donald Trump.

To presidenter frifunnet

Til dags dato har Representantenes hus opprettet riksrett mot 19 tjenestemenn siden 1789. To presidenter ble frifunnet, Andrew Johnson (1868) og Bill Clinton (1998).

President Richard Nixon sier farvel fra plenen til Det hvite hus, 9. august 1974, etter å ha blitt konfrontert med riksrett. Foto: Bob Daugherty / AP / NTB scanpix
President Richard Nixon sier farvel fra plenen til Det hvite hus, 9. august 1974, etter å ha blitt konfrontert med riksrett. Foto: Bob Daugherty / AP / NTB scanpix

President Richard Nixon trakk seg i 1974 midt i en etterforskningsutredning.

Før Nixon var det over 100 år siden siste riksrettssak mot en president, og riksrett var noe som ble sett på som en historisk kuriositet, sier Bowman. Da Nixon faktisk ble nødt til å gå av, var det med å bane veien også for riksrett mot Bill Clinton.

Bowman mener Clinton overlevde riksretten, siden hans forbrytelse ikke var alvorlig nok til å true forholdet mellom statsmaktene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen
Siste nytt
14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen
Populært