Røe Isaksen forsikrer: – Kan ikke se for meg at det hjelper Amazonas å ikke signere avtalen

BIFF OG BRANN: Amazonas-skogen brennes ned for å produsere kjøtt og soya for eksport fra Brasil. Her beiter kveg 25. august nær en brann i regnskogen nær Novo Progresso, i delstaten Para. Noen går til boikott, Norge ønsker å øke handelen med Brasil.
BIFF OG BRANN: Amazonas-skogen brennes ned for å produsere kjøtt og soya for eksport fra Brasil. Her beiter kveg 25. august nær en brann i regnskogen nær Novo Progresso, i delstaten Para. Noen går til boikott, Norge ønsker å øke handelen med Brasil. Foto: Joao Laet / AFP/NTB scanpix

Frankrike sier nei, Norge ja til en omstridt handelsavtale med Brasil og andre Mercosur-land. Regjeringen har også startet forhandlinger om hvordan handel kan tjene klima og bærekraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ettermiddag sprakk nyheten: Frankrike sier nei til den omstridte frihandelsavtalen EU har inngått med Mercosur-gruppen bestående av Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay, på grunn av avskogingen i Brasil.

Østerrike har tidligere gjort det samme.

– Vi kan ikke signere en handelsavtale med et land som ikke respekterer Amazonas-skogen, som ikke respekterer Parisavtalen, sa den franske miljøministeren Elisabeth Borne ifølge BFM TV.

Bakgrunn: Bolsonaro hamrer løs mot verdensledere etter skogbrannene i Amazonas

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) omtaler den tilsvarende frihandelsavtalen Norge sammen med sine EFTA-partnere har inngått med Mercosur som ambisiøs på klima og bærekraft.

– I EU er det sterk motstand mot deres frihandelsavtale med Mercosur. Fra før har det østerrikske parlamentet pålagt sin regjering å legge ned veto mot godkjenning. Er det aktuelt for Norge å utsette godkjenning av EFTA-Mercosur-avtalen?

ABC Nyheter stilte næringsministeren spørsmålet på mandag. Da meldte regjeringen om at den sammen med New Zealand, Costa Rica, Filji og Island har blitt enige om å starte forhandlinger om en ambisiøs, bindende avtale om klima, handel og bærekraft (ACCTS) som skal få handel til å senke klimautslipp.

– Jeg kan vanskelig se for meg at det å ikke signere eller ratifisere avtalen, vil bedre situasjonen i Amazonas, svarer Torbjørn Røe Isaksen på epost til ABC Nyheter.

Lovpriser hemmelig Mercosur-avtale

Kritikken mot avtalene med Mercosur går ut på at økt markedsadgang for Brasil-biff og andre varer vil gi incentiver til å svi av mer skog for å skaffe beitemarker og åkerjord.

MERCOSUR OG KLIMA: Torbjørn Røe Isaksen forsikrer at frihandelsavtalen med Mercosur fremmer klima i tråd med en annen avtale Norge er i ferd med å inngå: ACCTS. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
MERCOSUR OG KLIMA: Torbjørn Røe Isaksen forsikrer at frihandelsavtalen med Mercosur fremmer klima i tråd med en annen avtale Norge er i ferd med å inngå: ACCTS. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Torbjørn Røe Isaksen mener avtalen virker tvert imot:

– Gjennom frihandelsavtalen etablerer vi klare rammer for dialog og konsultasjoner som vi ikke vil ha uten en avtale, hevder han overfor ABC Nyheter.

Disse opplysningene er ikke mulig å ettergå. Selve avtaleteksten er hemmelig.

Senest fredag stemte næringsministerens parti Høyre sammen med Venstre, Frp og Kristelig Folkeparti ned forslaget fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) om å gi Stortinget innsyn i frihandelsavtalen regjeringen har underskrevet med Mercosur.

– Frihandelsavtalen er en folkerettslig bindende avtale og vil utgjøre et nytt og solid fundament i forholdet til Brasil og de øvrige Mercosur-landene, slår Røe Isaksen fast.

Frihandelsregimene i verden er jevnlig blitt kritisert for å motvirke bærekraftig utvikling. Den store forhandlingsrunden i Doha i Verdens handelsorganisasjon WTO om en global frihandelsavtale tok for eksempel ikke klimahensyn.

Den kom aldri i mål, og en ny runde er ikke igangsatt.

Les: Støre: – For sent med klima i denne omgang

– Mercosur-avtalen langt framme for klima

– Er den ferske frihandelsavtalen mellom EFTA og Mercosur i tråd med intensjonen i samarbeidet om ACCTS, som Norge nå arbeider med?

– Ja, vi er langt fremme internasjonalt når det gjelder å ivareta hensynet til klima og miljø i frihandelsavtaler gjennom å inkludere et kapittel om handel og bærekraftig utvikling, svarer næringsministeren.

Han forteller at avtalen med Mercosur har et kapittel som på en god måte støtter opp under Norges politikk når det gjelder klima, miljø og arbeidstakerrettigheter. – Bestemmelsen om handel og bærekraftig forvaltning av skog, hvor partene blant annet påtar seg forpliktelser om å bekjempe ulovlig tømmerhogst, har vært spesielt viktig for Norge. Avtalen støtter videre opp om vårt mål om å fremme bærekraftig handel, også med landbruks- og skogprodukter, framholder Torbjørn Røe Isaksen.

Personvernpolicy