Norge har godkjent utkast til frihandelsavtale

Østerrike setter stopper for EUs handelsavtale med Mercosur

Nasjonalrådet i det østerrikske parlamentet pålegger regjeringen å legge ned veto i EU mot handelsavtalen med Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay. Bakom suser Amazonas-skogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort flertall i EU-komiteen i det østerrikske parlamentet nasjonalråd satte onsdag en stopper for utkastet til frihandelsavtalen mellom EU og den søramerikanske handelsblokken Mercosur bestående av Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay.

Tidligere har frykten for at en handelsavtale vil oppmuntre til at kvegdrift og soyaproduksjon skal ete seg innover i Amazonas, gjort at både Frankrikes president Emmanuel Macron og andre har advart mot avtalen.

Men Østerrike er det første landet som faktisk har fattet en beslutning. Det er nok til å velte hele avtalen.

EUs ministerråd opplyser til ABC Nyheter at godkjenning av denne handelsavtalen med sine politiske implikasjoner etter alt å dømme vil kreve enstemmighet i Rådet, der samtlige medlemsland er representert.

Utkastet til avtale ble undertegnet 28. juni, men må godkjennes i EU og ratifiseres i medlemslandenes parlamenter.

Skandaløs frihandelsavtale med Mercosur?

Diskusjoner har rast etter at henholdsvis EU og EFTA, der Norge er medlem av sistnevnte, har inngått omfattende frihandelsavtaler med Mercosur-landene.

For to måneder etter at EU og Mercosur var ferdig snakket, ble EFTA-landene Sveits, Island, Liechtenstein og Norge 23. august enige med Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay om utkast til en frihandelsavtale.

Særlig har uroen for Amazonas etter at Jair Bolsonaro overtok som president, gjort at mange spør om det er forsvarlig å oppmuntre til økt eksport, og dermed produksjon av, kjøtt og fôrråstoffer fra Brasil.

EFTAs frihandelsavtale med Mercosur må ratifiseres av Stortinget.

SV varsler at de først vil kreve en konsekvensanalyse av økt kjøttimport fra Brasil på klimautslippene.

– Det er en skandale om Norge slutter seg til dette mens Amazonas brenner. Vi krever at regjeringen sier nei til handelsavtalen så lenge Brasil ikke gjør mer for å stanse avskogingen, sa SVs Audun Lysbakken da enigheten mellom EFTA og Mercosur ble kjent.

FNs matvare- og landbruksorganisasjon har beregnet at biff produsert i Mercosur-regionen står for fire ganger så store klimautslipp som kjøttproduksjon i Nord-Europa.

Andre, som Politico-journalist Hans von der Burchard, påpeker at EUs avtale med Mercosur inneholder formuleringer som forplikter til bærekraftig politikk. Slike formuleringer er også med i EFTA-avtalen.

Kritikerne hevder så at formuleringene ikke er bindende nok.

Les om vedtaket i Østerrikes parlament (tysk)

Les om frihandelsavtalen EFTA-Mercosur hos regjeringen

Les om frihandelsavtalen EU-Mercosur hos EU-kommisjonen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden