Folk på gata: – Fylkeskommunen? Hva gjør den?

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun én av fire har en viss anelse om hva fylkeskommunen egentlig gjør. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter svarer den største andelen, 36 prosent, «vet ikke» på spørsmålet «Har fylkeskommunen utspilt sin rolle?».

I år ser det ut til at 60, 5 prosent har stemt ved fylkestingsvalget, mot 55,8 prosent i 2015, ifølge Valgdirektoratet.

Men hva vet egentlig folk om hva fylkeskommunen egentlig gjør?

Da ABC Nyheter stilte folk på gata spørsmålet «Vet du hva oppgavene til fylkeskommunen er?», hadde kun én av fire en viss anelse.

– Å, herregud! Det hadde jeg på skolen. Er det sykehus og sånt, det er fylke? Og skole ... Jeg tør ikke si noe mer, sier Kristian Arnesen Strømshoved.

– De styrer politikken i fylket.

– Ja, jeg tenkte mer spesifikt. Det har jeg ikke svar på.

Malin Skodje hadde heller ikke oversikt:

– Nei, gud! Jeg er kjempedårlig på politikk og sånt, svarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Se video øverst i artikkelen)

– Lite tyder på at folk er likegyldige

Senterpartiet har kjempet mot fylkessammenslåing. Heidi Greni (Sp), medlem Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, mener det er en utfordring at folk flest ser ut til å legge liten vekt på fylkeskommunen sin.

– En av årsakene er at mange rett og slett ikke vet hva fylkene driver på med. Vi er for lite flinke til å synliggjøre hva fylkeskommunene har ansvaret for og hva de betyr i hverdagen. Når du ser engasjementet for å beholde fylkesstrukturen i nord, er det likevel lite som tyder på at folk er likegyldige, sier Greni til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Einar Kristoffer Brandsdal er lektor ved Universitetet i Stavanger. Han mener folk har svart godt når de har vært ærlige og sagt at de ikke vet om fylkeskommunen har utspilt sin rolle.

– Det er fornuftige folk, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor er de fornuftige?

– Fordi de svarer ærlig. Ofte vil man i slike undersøkelser oppleve at det er forventninger om at de skal vite noe om fylkeskommunen, og så svarer de deretter.

Les også: Arbeiderpartiet: – Viken er en rød-grønn øy i et blått land

– Viken er en kunstig region

Lektoren mener at fylkeskommunen ikke er en skivebom, fordi det er behov for regional koordinering. Brandsdal mener at fylkeskommunen ikke bør avskaffes, men snarere styrkes, slik at typiske bo- og arbeidsplassregioner koordineres. Og det er en tradisjon i fylkeskommunen at de har fått til koordinering.

– Men vi har gjort det feil. Områdene fylkeskommunene dekker, samsvarer ikke med problemområdene. Ta for eksempel Viken hvor alle har Oslo som sentrum, men det er forskjellige by- og arbeidsområder. Det blir en veldig kunstig region som blir vanskelig å styre, sier han og legger til:

– Og så har vi dette med identitet, det må være samsvar med hva de identifiserer seg med og grensene hvor grensene går. Dessuten må medlemmene i fylkestingene og -utvalgene være regionrepresentanter, de må se helheten i regionen ikke bare kommunen de kommer fra.