Med «selvmordsklausul» i 2021

Monsterfylket Viken vil oppløse seg selv

<p>NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud.</p>
NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

De røde og grønne partiene tar styringen med Viken og presenterte tirsdag sin politiske plattform. Den inkluderer oppløsning. Hovedsetet blir i Galleri Oslo.

De rødgrønne partiene i det nye monsterfylket Viken går inn for å oppløse seg selv om to år og dropper planene om et nytt, kostbart fylkesbygg på en allerede innkjøpt tomt i Sandvika i Bærum.

Det ble klart da Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV tirsdag inviterte til Skårer gård i Lørenskog for å presentere sin politikk for det nye, tvangssammenslåtte fylket Viken, som strekker seg fra Svinesund til Geilo – men omgår Oslo.

Plattformen avklarer det mange har vært spent på:

De rødgrønne Viken-politikerne gjør det kollegene i det tvangssammenslåtte Troms og Finnmark gjør, inkluderer en selvmordsklausul.

– Hva tenker du om å fortsette som Viken eller å oppløse det hvis et nytt Storting i 2021 åpner for begge alternativer?

– Det er mange ulike meninger i alle partier. Det vi har sagt i plattformen, er at etter stortingsvalget i 2021 skal fylkesrådet legge fram en sak for fylkestinget hvor vi anmoder om å ta kontakt med regjering og Storting med sikte på å oppløse Viken.

Det sier påtroppende fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) til ABC Nyheter.

– En kjempeseier for Senterpartiet

– For meg er det viktig å si at vi ikke går til jobben med forbehold for at vi skal oppløses. Oppgavene vi skal gjøre for Viken, skal jo løses på Østlandet uansett. Kommer vi fram til en bedre kollektivløsning, vil vi jo ikke ødelegge den etterpå, understreker Brenna.

– Ap hele tiden vært tydelig på at Stortinget skal ta denne avgjørelsen. Vi kommer til å konsentrere oss om å levere på alle punkter. Så får vi ta denne problemstillingen når den melder seg etter valget i 2021, legger hun til.

Senterpartiets førstekandidat Anne Beathe K. Tvinnereim er svært fornøyd med enigheten som er oppnådd med de tre andre partiene.

VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er utrolig glad for at de fire partiene klarte å skrive oss sammen. Både fordi vi ønsker oppløsning, men også fordi det blir en veldig god rødgrønn politikk mens vi venter på omorganisering, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi skal sende søknad om å oppløse Viken i 2021. Det er en kjempeseier for Senterpartiet. Vi har også fått programfesta at vi skal beholde fylkeshusene og ikke bygge fylkeshus i Sandvika, slik fellesnemnda har vedtatt. Det er allerede kjøpt inn en tomt midt i Sandvika sentrum, forteller Tvinnereim.

Mot E18- og Gardermoenutbygging

Av plattformen går det fram at den skisserte, bompengefinansierte utvidelsen av E18 vest for Oslo er i strid med Fylkesrådets ønske.

Det nye fylket «legger til grunn at veikapasiteten ikke skal øke og at kostnad og bompengene for prosjektet skal reduseres. Fylkesrådet forutsetter at Regjeringen ikke forskutterer videre planlegging av E18 før Oslo og Viken (tidl. Akershus), som er de lokale parter, har kommet til enighet», heter det.

Flytrafikken er i all hovedsak et nasjonalt anliggende, men arealbeslagene fra flyplasser samt lokal forurensing og støy er spørsmål som berører våre innbyggere i stor grad, skriver samarbeidspartiene.

Fylkesrådet sier derfor tydelig nei til å utvide flyplassen på Gardermoen med en tredje rullebane.

Natur og Ungdom jubler for planene om å skrinlegge rullebanen og utvidelsen av E18.

– Dette er virkelig gode nyheter, og politikerne har lyttet til alle ungdommene som har klimastreiket når de vil skrinlegge disse klimaverstingene. Når Viken fylke nå går imot en tredje rullebane, må det få konsekvenser, sier Gaute Eiterjord, Leder i Natur og Ungdom i en pressemelding.

I andre deler av storfylket ønsker samarbeidspartiene å knytte sammen nasjonalparkene på Hardangervidda og Hallingskarvet blant annet ved å legge RV7 i tunnel av hensyn til villreinstammen.

Fylkesrådet sier nei til bygging av vindturbinparker i urørt natur og viktige friluftsområder, og vil støtte opp om kommuner som sier nei til etablering av vindturbinparker.

– En motmakt til regjeringen

– Hva blir profilen til Norges største valgkrets, Tonje Brenna?

– Ved valget stemte over 300.000 på de røde og grønne partiene, inkludert Rødt, som ikke blir med i fylkesrådet. Vi vant med ni mandater, sier Arbeiderpartiets Tonje Brenna, som blir Vikens første fylkesrådsleder, til ABC Nyheter.

Ap (22), Sp (12) MDG (7) og SV (4) har sammen med Rødt (3) 48 av 87 mandater i Viken fylkesting.

– Det er et markant signal fra velgerne. Det oppfatter vi som at folk ønsker en annen retning for Viken enn regjeringen, sier Brenna og legger til:

– Vi vil bli en motmakt til regjeringen, stå på for desentraliserte tjenester, mindre forskjeller og sterkere fellesskap.

Hun tar valgresultatet som en klar beskjed om at folk er med på at vi må redusere klimautslippene.

Sp gleder seg til MDG-samarbeid

I fylkesrådet har Ap og Sp tre representanter hver, MDG to og SV en. Interessant er at Sp, som i media den siste tida har vært utsatt for kritikk for klimapolitikken, skal ha fylkesråd for klima og miljø.

Deres førstekandidat, 2. nestleder Anne Beathe K. Tvinnereim, er imidlertid kjent for en helt annen klimaprofil enn nestleder Ola Borten Moe.

– Det blir spennende å utforme en miljø- og klimapolitikk for hele Viken sammen med MDG. Det tror jeg kan bli veldig bra, sier Tvinnereim.

– Det er et annet inntrykk om forholdet til MDG enn man kan ha fått i media den siste tiden?

– Det handler om MDG på nasjonalt nivå. I Viken har vi ikke så mange krevende, prinsipielle saker i fanget. I Østfold og Buskerud har Sp og MDG allerede hatt et samarbeid, forteller Tvinnereim.

Fordelingen av personer på poster er ikke klarlagt enn.

Senterpartiet får hånda på rattet også for næring, distrikt og fylkesveier.

Vil eie kollektivtrafikken

Kollektivtrafikk er en av fylkenes viktige oppgaver.

– Hva er planene for kollektivtrafikk i det sammenslåtte Viken?

– Jeg er opptatt av at Viken skal eie sitt eget kollektivselskap, svarer fylkesrådsleder Tonje Brenna.

I dag er det tre selskaper: Østfold Kollektivtrafikk, Brakar i Buskerud og Ruter som eies av Oslo og Akershus i fellesskap.

– Vi må ha et nært samarbeid med Oslo og med Vy. Og det er viktig at organiseringen av Vikens kollektivtrafikk får kraft nok til å få gode avtaler med Vy, framholder Brenna.

Plattformen går inn for å opprette et felles billettsystem for Oslo og hele Viken.

Mat, nærhet og anstendighet

– Vi har fått gjennom Aps valgkampsak om gratis skolemat på de videregående skolene. Det vil vi forsøke å innføre så raskt vi kan, sier hun fornøyd.

– Blir det fritt skolevalg?

– Vi slår fast at elevene skal få gå på nærskolen. Vi vil ikke ha mer konkurranse blant ungdommene. Det viktigste er at alle skal ha et likeverdig tilbud uansett karakterer. Med karakterbasert opptak er det ikke fritt valg for alle, bare for dem med best karakterer, svarer Brenna.

Fra før har Buskerud og Østfold et nærskoleprinsipp. Akershus har opptaksområder.

– Her er det også en stor jobb som skal gjøres for å få på plass et regelverk som er like godt i Hallingdal som i Lillestrøm.

Brenna forteller at fylket også skal gjøre mer for å bidra til et anstendig arbeidsliv, og som stor innkjøper og arbeidsgiver utvikle en egen Viken-modell med krav om tariffavtale, lærlinger og så videre.

– Jeg mener vi som lokalpolitikere har gjort altfor lite for å vise at det er et konkurransefortrinn å behandle folka sine ordentlig, sier Tonje Brenna.

Les den politiske plattformen til Fylkesrådet i Viken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:25 80 døde av coronavirus i Kina01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:38 Valgdagsmåling: Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent
Siste nytt
02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58NorgeSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:25Verden80 døde av coronavirus i Kina01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:38VerdenValgdagsmåling: Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent
Populært