Alt om valget
Følg valget:

Med «selvmordsklausul» i 2021

Monsterfylket Viken vil oppløse seg selv

<p>NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud.</p>
NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

De røde og grønne partiene tar styringen med Viken og presenterte tirsdag sin politiske plattform. Den inkluderer oppløsning. Hovedsetet blir i Galleri Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rødgrønne partiene i det nye monsterfylket Viken går inn for å oppløse seg selv om to år og dropper planene om et nytt, kostbart fylkesbygg på en allerede innkjøpt tomt i Sandvika i Bærum.

Det ble klart da Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV tirsdag inviterte til Skårer gård i Lørenskog for å presentere sin politikk for det nye, tvangssammenslåtte fylket Viken, som strekker seg fra Svinesund til Geilo – men omgår Oslo.

Plattformen avklarer det mange har vært spent på:

De rødgrønne Viken-politikerne gjør det kollegene i det tvangssammenslåtte Troms og Finnmark gjør, inkluderer en selvmordsklausul.

– Hva tenker du om å fortsette som Viken eller å oppløse det hvis et nytt Storting i 2021 åpner for begge alternativer?

– Det er mange ulike meninger i alle partier. Det vi har sagt i plattformen, er at etter stortingsvalget i 2021 skal fylkesrådet legge fram en sak for fylkestinget hvor vi anmoder om å ta kontakt med regjering og Storting med sikte på å oppløse Viken.

Det sier påtroppende fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) til ABC Nyheter.

– En kjempeseier for Senterpartiet

– For meg er det viktig å si at vi ikke går til jobben med forbehold for at vi skal oppløses. Oppgavene vi skal gjøre for Viken, skal jo løses på Østlandet uansett. Kommer vi fram til en bedre kollektivløsning, vil vi jo ikke ødelegge den etterpå, understreker Brenna.

– Ap hele tiden vært tydelig på at Stortinget skal ta denne avgjørelsen. Vi kommer til å konsentrere oss om å levere på alle punkter. Så får vi ta denne problemstillingen når den melder seg etter valget i 2021, legger hun til.

Senterpartiets førstekandidat Anne Beathe K. Tvinnereim er svært fornøyd med enigheten som er oppnådd med de tre andre partiene.

VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er utrolig glad for at de fire partiene klarte å skrive oss sammen. Både fordi vi ønsker oppløsning, men også fordi det blir en veldig god rødgrønn politikk mens vi venter på omorganisering, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi skal sende søknad om å oppløse Viken i 2021. Det er en kjempeseier for Senterpartiet. Vi har også fått programfesta at vi skal beholde fylkeshusene og ikke bygge fylkeshus i Sandvika, slik fellesnemnda har vedtatt. Det er allerede kjøpt inn en tomt midt i Sandvika sentrum, forteller Tvinnereim.