Med «selvmordsklausul» i 2021

Monsterfylket Viken vil oppløse seg selv

<p>NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud.</p>
NORGES STØRSTE: Tonje Brenna ble 1. oktober presentert som første fylkesrådsleder i det nye storfylket Viken, som er blitt Norges største valgkrets med 963.349 stemmerettigede per september. Viken som oppstår 1. januar, består av Østfold, Akershus og Buskerud. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

De røde og grønne partiene tar styringen med Viken og presenterte tirsdag sin politiske plattform. Den inkluderer oppløsning. Hovedsetet blir i Galleri Oslo.

De rødgrønne partiene i det nye monsterfylket Viken går inn for å oppløse seg selv om to år og dropper planene om et nytt, kostbart fylkesbygg på en allerede innkjøpt tomt i Sandvika i Bærum.

Det ble klart da Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG og SV tirsdag inviterte til Skårer gård i Lørenskog for å presentere sin politikk for det nye, tvangssammenslåtte fylket Viken, som strekker seg fra Svinesund til Geilo – men omgår Oslo.

Plattformen avklarer det mange har vært spent på:

De rødgrønne Viken-politikerne gjør det kollegene i det tvangssammenslåtte Troms og Finnmark gjør, inkluderer en selvmordsklausul.

– Hva tenker du om å fortsette som Viken eller å oppløse det hvis et nytt Storting i 2021 åpner for begge alternativer?

– Det er mange ulike meninger i alle partier. Det vi har sagt i plattformen, er at etter stortingsvalget i 2021 skal fylkesrådet legge fram en sak for fylkestinget hvor vi anmoder om å ta kontakt med regjering og Storting med sikte på å oppløse Viken.

Det sier påtroppende fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) til ABC Nyheter.

– En kjempeseier for Senterpartiet

– For meg er det viktig å si at vi ikke går til jobben med forbehold for at vi skal oppløses. Oppgavene vi skal gjøre for Viken, skal jo løses på Østlandet uansett. Kommer vi fram til en bedre kollektivløsning, vil vi jo ikke ødelegge den etterpå, understreker Brenna.

– Ap hele tiden vært tydelig på at Stortinget skal ta denne avgjørelsen. Vi kommer til å konsentrere oss om å levere på alle punkter. Så får vi ta denne problemstillingen når den melder seg etter valget i 2021, legger hun til.

Senterpartiets førstekandidat Anne Beathe K. Tvinnereim er svært fornøyd med enigheten som er oppnådd med de tre andre partiene.

VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VIKENS SP-TOPP: Anne Beathe K. Tvinnereim gleder seg til samarbeid med Miljøpartiet De grønne om miljø og klima. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Jeg er utrolig glad for at de fire partiene klarte å skrive oss sammen. Både fordi vi ønsker oppløsning, men også fordi det blir en veldig god rødgrønn politikk mens vi venter på omorganisering, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi skal sende søknad om å oppløse Viken i 2021. Det er en kjempeseier for Senterpartiet. Vi har også fått programfesta at vi skal beholde fylkeshusene og ikke bygge fylkeshus i Sandvika, slik fellesnemnda har vedtatt. Det er allerede kjøpt inn en tomt midt i Sandvika sentrum, forteller Tvinnereim.

Mot E18- og Gardermoenutbygging

Av plattformen går det fram at den skisserte, bompengefinansierte utvidelsen av E18 vest for Oslo er i strid med Fylkesrådets ønske.

Det nye fylket «legger til grunn at veikapasiteten ikke skal øke og at kostnad og bompengene for prosjektet skal reduseres. Fylkesrådet forutsetter at Regjeringen ikke forskutterer videre planlegging av E18 før Oslo og Viken (tidl. Akershus), som er de lokale parter, har kommet til enighet», heter det.

Flytrafikken er i all hovedsak et nasjonalt anliggende, men arealbeslagene fra flyplasser samt lokal forurensing og støy er spørsmål som berører våre innbyggere i stor grad, skriver samarbeidspartiene.

Fylkesrådet sier derfor tydelig nei til å utvide flyplassen på Gardermoen med en tredje rullebane.

Natur og Ungdom jubler for planene om å skrinlegge rullebanen og utvidelsen av E18.

– Dette er virkelig gode nyheter, og politikerne har lyttet til alle ungdommene som har klimastreiket når de vil skrinlegge disse klimaverstingene. Når Viken fylke nå går imot en tredje rullebane, må det få konsekvenser, sier Gaute Eiterjord, Leder i Natur og Ungdom i en pressemelding.

I andre deler av storfylket ønsker samarbeidspartiene å knytte sammen nasjonalparkene på Hardangervidda og Hallingskarvet blant annet ved å legge RV7 i tunnel av hensyn til villreinstammen.

Fylkesrådet sier nei til bygging av vindturbinparker i urørt natur og viktige friluftsområder, og vil støtte opp om kommuner som sier nei til etablering av vindturbinparker.

– En motmakt til regjeringen

– Hva blir profilen til Norges største valgkrets, Tonje Brenna?

– Ved valget stemte over 300.000 på de røde og grønne partiene, inkludert Rødt, som ikke blir med i fylkesrådet. Vi vant med ni mandater, sier Arbeiderpartiets Tonje Brenna, som blir Vikens første fylkesrådsleder, til ABC Nyheter.

Ap (22), Sp (12) MDG (7) og SV (4) har sammen med Rødt (3) 48 av 87 mandater i Viken fylkesting.

– Det er et markant signal fra velgerne. Det oppfatter vi som at folk ønsker en annen retning for Viken enn regjeringen, sier Brenna og legger til:

– Vi vil bli en motmakt til regjeringen, stå på for desentraliserte tjenester, mindre forskjeller og sterkere fellesskap.

Hun tar valgresultatet som en klar beskjed om at folk er med på at vi må redusere klimautslippene.

Sp gleder seg til MDG-samarbeid

I fylkesrådet har Ap og Sp tre representanter hver, MDG to og SV en. Interessant er at Sp, som i media den siste tida har vært utsatt for kritikk for klimapolitikken, skal ha fylkesråd for klima og miljø.

Deres førstekandidat, 2. nestleder Anne Beathe K. Tvinnereim, er imidlertid kjent for en helt annen klimaprofil enn nestleder Ola Borten Moe.

– Det blir spennende å utforme en miljø- og klimapolitikk for hele Viken sammen med MDG. Det tror jeg kan bli veldig bra, sier Tvinnereim.

– Det er et annet inntrykk om forholdet til MDG enn man kan ha fått i media den siste tiden?

– Det handler om MDG på nasjonalt nivå. I Viken har vi ikke så mange krevende, prinsipielle saker i fanget. I Østfold og Buskerud har Sp og MDG allerede hatt et samarbeid, forteller Tvinnereim.

Fordelingen av personer på poster er ikke klarlagt enn.

Senterpartiet får hånda på rattet også for næring, distrikt og fylkesveier.

Vil eie kollektivtrafikken

Kollektivtrafikk er en av fylkenes viktige oppgaver.

– Hva er planene for kollektivtrafikk i det sammenslåtte Viken?

– Jeg er opptatt av at Viken skal eie sitt eget kollektivselskap, svarer fylkesrådsleder Tonje Brenna.

I dag er det tre selskaper: Østfold Kollektivtrafikk, Brakar i Buskerud og Ruter som eies av Oslo og Akershus i fellesskap.

– Vi må ha et nært samarbeid med Oslo og med Vy. Og det er viktig at organiseringen av Vikens kollektivtrafikk får kraft nok til å få gode avtaler med Vy, framholder Brenna.

Plattformen går inn for å opprette et felles billettsystem for Oslo og hele Viken.

Mat, nærhet og anstendighet

– Vi har fått gjennom Aps valgkampsak om gratis skolemat på de videregående skolene. Det vil vi forsøke å innføre så raskt vi kan, sier hun fornøyd.

– Blir det fritt skolevalg?

– Vi slår fast at elevene skal få gå på nærskolen. Vi vil ikke ha mer konkurranse blant ungdommene. Det viktigste er at alle skal ha et likeverdig tilbud uansett karakterer. Med karakterbasert opptak er det ikke fritt valg for alle, bare for dem med best karakterer, svarer Brenna.

Fra før har Buskerud og Østfold et nærskoleprinsipp. Akershus har opptaksområder.

– Her er det også en stor jobb som skal gjøres for å få på plass et regelverk som er like godt i Hallingdal som i Lillestrøm.

Brenna forteller at fylket også skal gjøre mer for å bidra til et anstendig arbeidsliv, og som stor innkjøper og arbeidsgiver utvikle en egen Viken-modell med krav om tariffavtale, lærlinger og så videre.

– Jeg mener vi som lokalpolitikere har gjort altfor lite for å vise at det er et konkurransefortrinn å behandle folka sine ordentlig, sier Tonje Brenna.

Les den politiske plattformen til Fylkesrådet i Viken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten
Siste nytt
18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten
Populært