Alt om valget
Følg valget:

Arbeiderpartiet i kriseValgforsker: – En dramatisk utvikling på venstresiden i norsk politikk

Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten p NRK fredag kveld.
Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre (Ap) under partilederdebatten p NRK fredag kveld.  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet mister mange stemmer til MDG, SV og Senterpartiet, og ligger an til å gjøre sitt dårligste valg i Oslo noensinne. Valgeksperter mener det er dramatisk for partiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

VGs nasjonale partibarometer ligger Arbeiderpartiet (Ap) an til en oppslutning på 22,7 prosent. Det vil være en nedgang på hele 10,3 prosentpoeng fra sist kommunevalg. I en by som Bergen mister Arbeiderpartiet halvparten av stemmene og havner på en oppslutning på 18,6 prosent, ifølge en måling Respons analyses har gjort for VG og Bergens Tidende. Også i Oslo ligger Ap an til å gjøre det historisk dårlig.

På landsbasis ligger Miljøpartiet De Grønne (MDG), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet an til å gjøre svært gode valg. VG skriver at ifølge beregninger så har Ap mistet 49 000 tusen velgere til MDG, 33 000 velgere til SV og 41 000 til Senterpartiet.

– Dramatisk

Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, mener vi er vitne til en fragmentering på venstresiden i norsk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ap har lenge vært dominerende, men de går nå tilbake. Det er en dramatisk utvikling vi ser på venstresiden i norsk politikk, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til ABC Nyheter.

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, er også tydelig på at målingene er kritisk for Arbeiderpartiet.

– At Ap mister styrke er selvsagt dramatisk for dem, selv om det skjer, for deres del, på «rett» side av blokken. For Ap blir forhandlingene om politikk og posisjoner vanskeligere med et valgresultat slik målingene forespeiler det, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overrasket over MDGs fremgang

MDG ser ut til å gjøre et brakvalg i Oslo. På TV 2s siste Oslo-måling får partiet 14 prosent av stemmene, noe som er en framgang på 5,9 prosentpoeng siden valget i 2015.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Foto: ISF
Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. Foto: ISF

– Jeg er litt overrasket over at de ligger så bra an på målingene. De har mobilisert veldig. Man kan fastslå at valgkampen deres har vært velykket. De har fått deres sak, miljø og klima, på dagsorden, påpeker Bergh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Nehru Sand er ikke overrasket over MDGs store fremgang i Oslo.

MDGs radikale løsninger og tydelige tale og klare partinavn har gitt dem et sjeldent sterkt sakseierskap til miljøpolitikken. Oslo er et utstillingsvindu for dem på godt og vondt, men poenget er at i et stort segment, særlig blant unge, urbane høyere utdannede i indre by, treffer MDGs løsninger og standpunkt, sier han.

Mener MDG har tjent på bompengedebatten

Bompengedebatten har preget årets valgkamp i stor grad. Dette har vært en fordel for MDG, ifølge Bergh.

– Den har satt fokus på MDG og miljø-saken, poengterer valgforskeren.

Nehru Sand mener også at MDG har dratt nytte av bompengedebatten.

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

At bompengesaken har dominert, har MDG utnyttet godt, men man må være klar over at fundamentet MDG bygger fremgangen sin på er langt bredere enn bompengesaken, sier han.

TV 2s Oslo-måling viser at Høyre bare mangler 140 stemmer på å kapre SVs sistemandat i hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet er det eneste partiet på venstresiden som får framgang på målingen. De øker oppslutningen med 0,8 prosentpoeng til 22,8 prosent, men vil fortsatt gjøre sitt dårligste valg noensinne i Oslo hvis dette blir valgresultatet.

Det røde flertallet for byrådet (Ap, SV og MDG) og Rødt får 32 representanter. Det kreves 30 representanter for å ha flertall i bystyret i hovedstaden.

Etter at det sist uke ble kjent at MDG stod bak huggingen av 14 trær i Oslo sentrum, har partiet fått svær mye kritikk. Johannes Bergh sier at dette kan ha innvirking på antall stemmer.

– Sånne type medieoppslag kan ha noe å si. Det er mange som bestemmer seg i siste liten, men samtidig tror jeg MDG totalt sett har tjent på å være litt kontroversielle.