– Rikspolitikken til grader dominerende

Bare 3 av 7 Venstre-ordførere tar gjenvalg – motbakkeløp for partiet

<p>Selv om meningsmålingene viser en svak bedring for Venstre de siste ukene, har partileder Trine Skei Grande nok å tenke på. Mange av dagens sju ordførere er på vei bort. Spørsmålet er da om nye ansikt klarer å trekke til seg velgerne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Selv om meningsmålingene viser en svak bedring for Venstre de siste ukene, har partileder Trine Skei Grande nok å tenke på. Mange av dagens sju ordførere er på vei bort. Spørsmålet er da om nye ansikt klarer å trekke til seg velgerne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Selv om de siste uker har vist noe fremgang for Venstre, er det fortsatt et stykke igjen til valgresultatet fra 2015. En ringerunde til Venstres sju ordførere stiller bare tre til gjenvalg. En har allerede gitt ordførerkjedet videre til Senterpartiet. Et par trekker seg etter langt liv i politikken.

Les hva Vestre-ordførerne mener om regjeringen og rikspolitikken lenger ned i artikkelen.

Ifølge tallene på Pollofpolls gikk Venstre og KrF ut av det forrige kommunevalget med henholdsvis 5,5 og 5,4 prosent. I uke 34 hadde de to regjeringspartnerne en oppslutning på henholdsvis 3,9 og 3,9 prosent.

Ved kommunevalget i 2015 fikk regjeringspartner KrF 18 ordførere og én fylkesordfører. En ringerunde til ordførerne da partiet gikk i regjeringsforhandlinger viste 12 av 17 tok gjenvalg. Flere var uenige i at partiet skulle være med i regjering.

Stiller ikke

De siste fire årene har regjeringen arbeidet med kommunereformen som skal føre til at 199 kommuner blir til 47. Noe som i tillegg til fallende oppslutning blant regjeringens to minste partier også vil gi utslag i antall ordførere de vil ha i kjølvannet av det kommende valget.

Ingebjørg Winjum trekker seg fra politikken Foto: Jo Straube / Venstre
Ingebjørg Winjum trekker seg fra politikken Foto: Jo Straube / Venstre

Venstre har i dag ordfører i Granvin kommune i Hordaland. Kommunen blir fra nyttår slått sammen med Voss. Dagens ordfører i Granvin, Ingebjørg Winjum, sittet som ordfører siden 2011. Hun forteller til at ABC Nyheter at hun ikke stiller til gjenvalg, etter 24 år som folkevalgt trer hun til side.

At hun ikke stiller til gjenvalg har verken med sammenslåing eller regjeringssamarbeidet å gjøre, selv om hun har vært kritisk til det sistnevnte.

Les også: Valgforsker Bernt Aardal: – Høyt spill av Frp og Venstre

– Jeg har vært skeptisk til hele tiden. Meningsmålingene har vist at det ikke vært positivt for venstre. Det kan godt hende at vi har fått gjennom en del ting og kanskje mer sentrumsorientert politikk, men ikke på meningsmålingen.

Nå da Winjum trer til side, er det Elin Seim som er partiets kandidat i nye Voss kommune.

Meningsmåling: MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling

Vil ha en ny periode

Ordfører Lena Landsverk i Vanylven stiller derimot til gjenvalg, i tillegg til at hun også stiller til valg i fylkestinget. Kommunen i Møre og Romsdal har flere ganger forsøkt å finne kommuner de kan slå seg sammen med, men har ikke lykkes. Det er klart flertall for dette både i kommunestyret og i befolkningen.

Landsverk har sittet ved roret i fire år og er ikke bare kommunes aller første venstreordfører, men også den første kvinnelige ordføreren i Vanylven.

(Artikkelen fortsetter under)

Lena Landsverk Sande tar gjenvalg som ordfører. Foto: Jo Straube, Venstre
Lena Landsverk Sande tar gjenvalg som ordfører. Foto: Jo Straube, Venstre

– Hvilke forventninger har du til å bli gjenvalgt?

– Det er fryktelig vanskelig å lage seg forventninger, da blir fallhøyde dertil stor. Jeg håper jo på gjenvalg. Jeg trives i rollen og lært mye på fire år, og så ser jeg at man faktisk må ha noen år i stolen for å skjønne alt som må læres, sier hun til ABC Nyheter og legger til: – Lokalvalg er personvalg, og det handler mye mer om det enn partiet. Noen er partilojale og vil fortsette å være det.

Da Landsverk ble valgt i 2015, landet Venstre på 18,3 prosent av stemmene. Det var en økning på 10,4 prosent.

Gratis skolefritidsordning : Venstre-topp krever gratis SFO i 2020

I Vestre Slidre har innbyggerne minst to ganger sagt nei til å kommunesammenslåing. Sist var i 2016 da 71,4 prosent stemte for å fortsette som egen kommune.

Sittende ordfører Eivind Brenna sa til Avisa Valdres allerede i fjor at han ikke tar gjenvalg, og samtidig trekker seg fra lokalpolitikken.

Her er regjeringens oversikt over nye kommuner

Kommunesammenslåing ga ny gnist

Alfred Bjørlo har i to perioder sittet som ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane. Egentlig hadde Bjørlo tenkt å gi seg, men når kommunen ble vedtatt sammenslått med Selje kommune, valgte han likevel å stille til valg. I 2015 oppnådde Venstre over 30 prosent av stemmene i kommunen.

– Da føles det som om vi begynner på noe nytt. Det ga meg ny inspirasjon til å fortsette.

Bjørlo forteller at han håper konfliktene i regjeringen snart tar slutt, og mener det er uforståelig at Frp tar omkamp om Granavolden-plattformen midt i valgkampen.

– Det skaper mye støy.

– Hvilke forventninger har du til valgresultatet?

– Jeg har forhåpninger om at vi samlet kan komme ut med resultat på samme som sist. Vi har sett målinger for siste uken som gir oss godt utslag. Jeg har god tro på at når folk blir opptatt av lokale saker, så snur det.

(Artikkelen fortsetter under)

Ordfører Alfred Bjørlo mener valgkampen har vært mer preget av rikspolitikere og rikssaker enn det som skjer lokalt. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen
Ordfører Alfred Bjørlo mener valgkampen har vært mer preget av rikspolitikere og rikssaker enn det som skjer lokalt. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen

Han viser til at på forsommeren er det mange som tenker, på grunn av dekningen, at det er stortingsvalg til høsten, men at dette endrer seg etter hvert som lokalvalget nærmer seg.

– Jeg kan ikke huske at rikspolitikken har vært så til grader dominerende som nå. Det virker som om rikspolitikerne i alle partiene tror at det er dem valget handler om. Det er de som tar plass, sier han og legger til at utviklingen i sosiale medier med rene aksjonsgrupper også er ny. – De får sette dagsorden som ikke svarer med det folk flest jeg snakker med er opptatt av - som bompenger og vindmøller. I sosiale medier er det noe med dynamikken om kan skrike høyt nok og rabiat kan sette dagsorden. Det er uheldig.

Les også: Bare Venstre-velgere ønsker Viken velkommen

Rikspolitikerne lever i en boble

En håndfull timer sørvest for Eid, ligger Fjaler kommune. Der har Gunhild Berge Stang vært ordfører den siste perioden. Hun forteller til ABC Nyheter at hun tar gjenvalg, i tillegg til å stille som fylkesordførerkandidat. Under kommunevalget 2015 fikk partiet 9,1 prosent av stemmene - tilbake 2,8 prosentpoeng fra valget i 2011.

Vil ta mer plass: Optimistisk Venstre-leder: – Skal ta mer plass i regjeringen

– Det er et veldig spennende valg og det blir interessant å se i hvilken grad nasjonale trender slår inn lokalt, sier Stang til ABC Nyheter.

– Som ordfører har jeg hatt fokus på lokale. Jeg ønsker å skape vekst og utvikling i Fjaler, det er mandatet mitt. Det er lokalt valg, og da velge den som gjort en god jobb.

(Artikkelen fortsetter under)

Gunhild Berge Stang tar gjenvalg og forsøker seg samtidig på fylkesordførerkontoret. Foto: Venstre
Gunhild Berge Stang tar gjenvalg og forsøker seg samtidig på fylkesordførerkontoret. Foto: Venstre

Stang opplever at partiets regjeringsdeltagelse har gitt mange gjennomslag - blant annet innen klima og miljø, og næringspolitikk. Hun forteller hun deler Alfred Bjørlos opplevelse om at valgkampen fremstår som en nasjonal valgkamp, ikke lokal. Både med tanke på rikspolitikernes uttalelser såvel som medienes dekning. For eksempel i bompengesaken.

– Mediene og rikspolitikerne lever i en boble hvor alt handler om dette, men når jeg står på valgbod i Fjaler er det helse og omsorg, barnehage og klimatiltak folk vil snakke om.

Fagforbundet svikter: Senterpartiet sviktes av Fagforbundet i Oslo foran kommunevalget

Trukket seg og på vei ut

I 2015 ble Olav Kasland gjenvalgt som ordfører i Bø i Telemark, og står fortsatt oppført på partiets liste over ordførere, men når vi ringer ham stemmer ikke det.

– Nei, jeg gikk av i fjor, forteller han.

Kasland er tilbake i Forbrukerrådet og Senterpartiet har inntatt ordførerkontoret. Venstre fikk 28,2 prosent oppslutning i Bø. Det var en tilbakegang på 8,8 prosentpoeng fra valget i 2011.

Dårlig kjønnsbalanse: Kommunevalget: Kvinneandelen på stedet hvil

I februar begynte ordfører Runar Bålsrud i Hurdal i 50 prosent stilling som daglig leder for Innovasjon Gardermoen. Bålsrud står ikke på Venstres liste over kandidater i kommunen hvor partiet i 2015 fikk 25,2 prosent av stemmene. Han bekrefter at det er på tide å komme seg videre, etter flere perioder i politikken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 – Det ble klart at president Trump ville ha henne bort15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 Småbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet
Siste nytt
15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54Politikk– Det ble klart at president Trump ville ha henne bort15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43PengerSmåbruker-topp sjokkert over Tine og Senterpartiet
Populært