– Rikspolitikken til grader dominerende

Bare 3 av 7 Venstre-ordførere tar gjenvalg – motbakkeløp for partiet

<p>Selv om meningsmålingene viser en svak bedring for Venstre de siste ukene, har partileder Trine Skei Grande nok å tenke på. Mange av dagens sju ordførere er på vei bort. Spørsmålet er da om nye ansikt klarer å trekke til seg velgerne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Selv om meningsmålingene viser en svak bedring for Venstre de siste ukene, har partileder Trine Skei Grande nok å tenke på. Mange av dagens sju ordførere er på vei bort. Spørsmålet er da om nye ansikt klarer å trekke til seg velgerne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Selv om de siste uker har vist noe fremgang for Venstre, er det fortsatt et stykke igjen til valgresultatet fra 2015. En ringerunde til Venstres sju ordførere stiller bare tre til gjenvalg. En har allerede gitt ordførerkjedet videre til Senterpartiet. Et par trekker seg etter langt liv i politikken.

Les hva Vestre-ordførerne mener om regjeringen og rikspolitikken lenger ned i artikkelen.

Ifølge tallene på Pollofpolls gikk Venstre og KrF ut av det forrige kommunevalget med henholdsvis 5,5 og 5,4 prosent. I uke 34 hadde de to regjeringspartnerne en oppslutning på henholdsvis 3,9 og 3,9 prosent.

Ved kommunevalget i 2015 fikk regjeringspartner KrF 18 ordførere og én fylkesordfører. En ringerunde til ordførerne da partiet gikk i regjeringsforhandlinger viste 12 av 17 tok gjenvalg. Flere var uenige i at partiet skulle være med i regjering.

Stiller ikke

De siste fire årene har regjeringen arbeidet med kommunereformen som skal føre til at 199 kommuner blir til 47. Noe som i tillegg til fallende oppslutning blant regjeringens to minste partier også vil gi utslag i antall ordførere de vil ha i kjølvannet av det kommende valget.

Ingebjørg Winjum trekker seg fra politikken Foto: Jo Straube / Venstre
Ingebjørg Winjum trekker seg fra politikken Foto: Jo Straube / Venstre

Venstre har i dag ordfører i Granvin kommune i Hordaland. Kommunen blir fra nyttår slått sammen med Voss. Dagens ordfører i Granvin, Ingebjørg Winjum, sittet som ordfører siden 2011. Hun forteller til at ABC Nyheter at hun ikke stiller til gjenvalg, etter 24 år som folkevalgt trer hun til side.

At hun ikke stiller til gjenvalg har verken med sammenslåing eller regjeringssamarbeidet å gjøre, selv om hun har vært kritisk til det sistnevnte.

Les også: Valgforsker Bernt Aardal: – Høyt spill av Frp og Venstre

– Jeg har vært skeptisk til hele tiden. Meningsmålingene har vist at det ikke vært positivt for venstre. Det kan godt hende at vi har fått gjennom en del ting og kanskje mer sentrumsorientert politikk, men ikke på meningsmålingen.

Nå da Winjum trer til side, er det Elin Seim som er partiets kandidat i nye Voss kommune.

Meningsmåling: MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling

Vil ha en ny periode

Ordfører Lena Landsverk i Vanylven stiller derimot til gjenvalg, i tillegg til at hun også stiller til valg i fylkestinget. Kommunen i Møre og Romsdal har flere ganger forsøkt å finne kommuner de kan slå seg sammen med, men har ikke lykkes. Det er klart flertall for dette både i kommunestyret og i befolkningen.

Landsverk har sittet ved roret i fire år og er ikke bare kommunes aller første venstreordfører, men også den første kvinnelige ordføreren i Vanylven.

(Artikkelen fortsetter under)

Lena Landsverk Sande tar gjenvalg som ordfører. Foto: Jo Straube, Venstre
Lena Landsverk Sande tar gjenvalg som ordfører. Foto: Jo Straube, Venstre

– Hvilke forventninger har du til å bli gjenvalgt?

– Det er fryktelig vanskelig å lage seg forventninger, da blir fallhøyde dertil stor. Jeg håper jo på gjenvalg. Jeg trives i rollen og lært mye på fire år, og så ser jeg at man faktisk må ha noen år i stolen for å skjønne alt som må læres, sier hun til ABC Nyheter og legger til: – Lokalvalg er personvalg, og det handler mye mer om det enn partiet. Noen er partilojale og vil fortsette å være det.

Da Landsverk ble valgt i 2015, landet Venstre på 18,3 prosent av stemmene. Det var en økning på 10,4 prosent.

Gratis skolefritidsordning : Venstre-topp krever gratis SFO i 2020

I Vestre Slidre har innbyggerne minst to ganger sagt nei til å kommunesammenslåing. Sist var i 2016 da 71,4 prosent stemte for å fortsette som egen kommune.

Sittende ordfører Eivind Brenna sa til Avisa Valdres allerede i fjor at han ikke tar gjenvalg, og samtidig trekker seg fra lokalpolitikken.

Her er regjeringens oversikt over nye kommuner

Kommunesammenslåing ga ny gnist

Alfred Bjørlo har i to perioder sittet som ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane. Egentlig hadde Bjørlo tenkt å gi seg, men når kommunen ble vedtatt sammenslått med Selje kommune, valgte han likevel å stille til valg. I 2015 oppnådde Venstre over 30 prosent av stemmene i kommunen.

– Da føles det som om vi begynner på noe nytt. Det ga meg ny inspirasjon til å fortsette.

Bjørlo forteller at han håper konfliktene i regjeringen snart tar slutt, og mener det er uforståelig at Frp tar omkamp om Granavolden-plattformen midt i valgkampen.

– Det skaper mye støy.

– Hvilke forventninger har du til valgresultatet?

– Jeg har forhåpninger om at vi samlet kan komme ut med resultat på samme som sist. Vi har sett målinger for siste uken som gir oss godt utslag. Jeg har god tro på at når folk blir opptatt av lokale saker, så snur det.

(Artikkelen fortsetter under)

Ordfører Alfred Bjørlo mener valgkampen har vært mer preget av rikspolitikere og rikssaker enn det som skjer lokalt. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen
Ordfører Alfred Bjørlo mener valgkampen har vært mer preget av rikspolitikere og rikssaker enn det som skjer lokalt. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen

Han viser til at på forsommeren er det mange som tenker, på grunn av dekningen, at det er stortingsvalg til høsten, men at dette endrer seg etter hvert som lokalvalget nærmer seg.

– Jeg kan ikke huske at rikspolitikken har vært så til grader dominerende som nå. Det virker som om rikspolitikerne i alle partiene tror at det er dem valget handler om. Det er de som tar plass, sier han og legger til at utviklingen i sosiale medier med rene aksjonsgrupper også er ny. – De får sette dagsorden som ikke svarer med det folk flest jeg snakker med er opptatt av - som bompenger og vindmøller. I sosiale medier er det noe med dynamikken om kan skrike høyt nok og rabiat kan sette dagsorden. Det er uheldig.

Les også: Bare Venstre-velgere ønsker Viken velkommen

Rikspolitikerne lever i en boble

En håndfull timer sørvest for Eid, ligger Fjaler kommune. Der har Gunhild Berge Stang vært ordfører den siste perioden. Hun forteller til ABC Nyheter at hun tar gjenvalg, i tillegg til å stille som fylkesordførerkandidat. Under kommunevalget 2015 fikk partiet 9,1 prosent av stemmene - tilbake 2,8 prosentpoeng fra valget i 2011.

Vil ta mer plass: Optimistisk Venstre-leder: – Skal ta mer plass i regjeringen

– Det er et veldig spennende valg og det blir interessant å se i hvilken grad nasjonale trender slår inn lokalt, sier Stang til ABC Nyheter.

– Som ordfører har jeg hatt fokus på lokale. Jeg ønsker å skape vekst og utvikling i Fjaler, det er mandatet mitt. Det er lokalt valg, og da velge den som gjort en god jobb.

(Artikkelen fortsetter under)

Gunhild Berge Stang tar gjenvalg og forsøker seg samtidig på fylkesordførerkontoret. Foto: Venstre
Gunhild Berge Stang tar gjenvalg og forsøker seg samtidig på fylkesordførerkontoret. Foto: Venstre

Stang opplever at partiets regjeringsdeltagelse har gitt mange gjennomslag - blant annet innen klima og miljø, og næringspolitikk. Hun forteller hun deler Alfred Bjørlos opplevelse om at valgkampen fremstår som en nasjonal valgkamp, ikke lokal. Både med tanke på rikspolitikernes uttalelser såvel som medienes dekning. For eksempel i bompengesaken.

– Mediene og rikspolitikerne lever i en boble hvor alt handler om dette, men når jeg står på valgbod i Fjaler er det helse og omsorg, barnehage og klimatiltak folk vil snakke om.

Fagforbundet svikter: Senterpartiet sviktes av Fagforbundet i Oslo foran kommunevalget

Trukket seg og på vei ut

I 2015 ble Olav Kasland gjenvalgt som ordfører i Bø i Telemark, og står fortsatt oppført på partiets liste over ordførere, men når vi ringer ham stemmer ikke det.

– Nei, jeg gikk av i fjor, forteller han.

Kasland er tilbake i Forbrukerrådet og Senterpartiet har inntatt ordførerkontoret. Venstre fikk 28,2 prosent oppslutning i Bø. Det var en tilbakegang på 8,8 prosentpoeng fra valget i 2011.

Dårlig kjønnsbalanse: Kommunevalget: Kvinneandelen på stedet hvil

I februar begynte ordfører Runar Bålsrud i Hurdal i 50 prosent stilling som daglig leder for Innovasjon Gardermoen. Bålsrud står ikke på Venstres liste over kandidater i kommunen hvor partiet i 2015 fikk 25,2 prosent av stemmene. Han bekrefter at det er på tide å komme seg videre, etter flere perioder i politikken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København23:24 14 evakuert så langt etter uværet i Olden22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje
Siste nytt
23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København23:24Norge14 evakuert så langt etter uværet i Olden22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje
Populært