– Rikspolitikken til grader dominerende

Bare 3 av 7 Venstre-ordførere tar gjenvalg – motbakkeløp for partiet

<p>Selv om meningsmålingene viser en svak bedring for Venstre de siste ukene, har partileder Trine Skei Grande nok å tenke på. Mange av dagens sju ordførere er på vei bort. Spørsmålet er da om nye ansikt klarer å trekke til seg velgerne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Selv om meningsmålingene viser en svak bedring for Venstre de siste ukene, har partileder Trine Skei Grande nok å tenke på. Mange av dagens sju ordførere er på vei bort. Spørsmålet er da om nye ansikt klarer å trekke til seg velgerne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Selv om de siste uker har vist noe fremgang for Venstre, er det fortsatt et stykke igjen til valgresultatet fra 2015. En ringerunde til Venstres sju ordførere stiller bare tre til gjenvalg. En har allerede gitt ordførerkjedet videre til Senterpartiet. Et par trekker seg etter langt liv i politikken.

Les hva Vestre-ordførerne mener om regjeringen og rikspolitikken lenger ned i artikkelen.

Ifølge tallene på Pollofpolls gikk Venstre og KrF ut av det forrige kommunevalget med henholdsvis 5,5 og 5,4 prosent. I uke 34 hadde de to regjeringspartnerne en oppslutning på henholdsvis 3,9 og 3,9 prosent.

Ved kommunevalget i 2015 fikk regjeringspartner KrF 18 ordførere og én fylkesordfører. En ringerunde til ordførerne da partiet gikk i regjeringsforhandlinger viste 12 av 17 tok gjenvalg. Flere var uenige i at partiet skulle være med i regjering.

Stiller ikke

De siste fire årene har regjeringen arbeidet med kommunereformen som skal føre til at 199 kommuner blir til 47. Noe som i tillegg til fallende oppslutning blant regjeringens to minste partier også vil gi utslag i antall ordførere de vil ha i kjølvannet av det kommende valget.

Ingebjørg Winjum trekker seg fra politikken Foto: Jo Straube / Venstre
Ingebjørg Winjum trekker seg fra politikken Foto: Jo Straube / Venstre

Venstre har i dag ordfører i Granvin kommune i Hordaland. Kommunen blir fra nyttår slått sammen med Voss. Dagens ordfører i Granvin, Ingebjørg Winjum, sittet som ordfører siden 2011. Hun forteller til at ABC Nyheter at hun ikke stiller til gjenvalg, etter 24 år som folkevalgt trer hun til side.

At hun ikke stiller til gjenvalg har verken med sammenslåing eller regjeringssamarbeidet å gjøre, selv om hun har vært kritisk til det sistnevnte.

Les også: Valgforsker Bernt Aardal: – Høyt spill av Frp og Venstre

– Jeg har vært skeptisk til hele tiden. Meningsmålingene har vist at det ikke vært positivt for venstre. Det kan godt hende at vi har fått gjennom en del ting og kanskje mer sentrumsorientert politikk, men ikke på meningsmålingen.

Nå da Winjum trer til side, er det Elin Seim som er partiets kandidat i nye Voss kommune.

Meningsmåling: MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling

Vil ha en ny periode

Ordfører Lena Landsverk i Vanylven stiller derimot til gjenvalg, i tillegg til at hun også stiller til valg i fylkestinget. Kommunen i Møre og Romsdal har flere ganger forsøkt å finne kommuner de kan slå seg sammen med, men har ikke lykkes. Det er klart flertall for dette både i kommunestyret og i befolkningen.

Landsverk har sittet ved roret i fire år og er ikke bare kommunes aller første venstreordfører, men også den første kvinnelige ordføreren i Vanylven.

(Artikkelen fortsetter under)

Lena Landsverk Sande tar gjenvalg som ordfører. Foto: Jo Straube, Venstre
Lena Landsverk Sande tar gjenvalg som ordfører. Foto: Jo Straube, Venstre

– Hvilke forventninger har du til å bli gjenvalgt?

– Det er fryktelig vanskelig å lage seg forventninger, da blir fallhøyde dertil stor. Jeg håper jo på gjenvalg. Jeg trives i rollen og lært mye på fire år, og så ser jeg at man faktisk må ha noen år i stolen for å skjønne alt som må læres, sier hun til ABC Nyheter og legger til: – Lokalvalg er personvalg, og det handler mye mer om det enn partiet. Noen er partilojale og vil fortsette å være det.

Da Landsverk ble valgt i 2015, landet Venstre på 18,3 prosent av stemmene. Det var en økning på 10,4 prosent.

Gratis skolefritidsordning : Venstre-topp krever gratis SFO i 2020

I Vestre Slidre har innbyggerne minst to ganger sagt nei til å kommunesammenslåing. Sist var i 2016 da 71,4 prosent stemte for å fortsette som egen kommune.

Sittende ordfører Eivind Brenna sa til Avisa Valdres allerede i fjor at han ikke tar gjenvalg, og samtidig trekker seg fra lokalpolitikken.

Her er regjeringens oversikt over nye kommuner

Kommunesammenslåing ga ny gnist

Alfred Bjørlo har i to perioder sittet som ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane. Egentlig hadde Bjørlo tenkt å gi seg, men når kommunen ble vedtatt sammenslått med Selje kommune, valgte han likevel å stille til valg. I 2015 oppnådde Venstre over 30 prosent av stemmene i kommunen.

– Da føles det som om vi begynner på noe nytt. Det ga meg ny inspirasjon til å fortsette.

Bjørlo forteller at han håper konfliktene i regjeringen snart tar slutt, og mener det er uforståelig at Frp tar omkamp om Granavolden-plattformen midt i valgkampen.

– Det skaper mye støy.

– Hvilke forventninger har du til valgresultatet?

– Jeg har forhåpninger om at vi samlet kan komme ut med resultat på samme som sist. Vi har sett målinger for siste uken som gir oss godt utslag. Jeg har god tro på at når folk blir opptatt av lokale saker, så snur det.

(Artikkelen fortsetter under)

Ordfører Alfred Bjørlo mener valgkampen har vært mer preget av rikspolitikere og rikssaker enn det som skjer lokalt. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen
Ordfører Alfred Bjørlo mener valgkampen har vært mer preget av rikspolitikere og rikssaker enn det som skjer lokalt. Foto: Martin Huseby Jensen Foto: Foto: Martin Huseby Jensen

Han viser til at på forsommeren er det mange som tenker, på grunn av dekningen, at det er stortingsvalg til høsten, men at dette endrer seg etter hvert som lokalvalget nærmer seg.

– Jeg kan ikke huske at rikspolitikken har vært så til grader dominerende som nå. Det virker som om rikspolitikerne i alle partiene tror at det er dem valget handler om. Det er de som tar plass, sier han og legger til at utviklingen i sosiale medier med rene aksjonsgrupper også er ny. – De får sette dagsorden som ikke svarer med det folk flest jeg snakker med er opptatt av - som bompenger og vindmøller. I sosiale medier er det noe med dynamikken om kan skrike høyt nok og rabiat kan sette dagsorden. Det er uheldig.

Les også: Bare Venstre-velgere ønsker Viken velkommen

Rikspolitikerne lever i en boble

En håndfull timer sørvest for Eid, ligger Fjaler kommune. Der har Gunhild Berge Stang vært ordfører den siste perioden. Hun forteller til ABC Nyheter at hun tar gjenvalg, i tillegg til å stille som fylkesordførerkandidat. Under kommunevalget 2015 fikk partiet 9,1 prosent av stemmene - tilbake 2,8 prosentpoeng fra valget i 2011.

Vil ta mer plass: Optimistisk Venstre-leder: – Skal ta mer plass i regjeringen

– Det er et veldig spennende valg og det blir interessant å se i hvilken grad nasjonale trender slår inn lokalt, sier Stang til ABC Nyheter.

– Som ordfører har jeg hatt fokus på lokale. Jeg ønsker å skape vekst og utvikling i Fjaler, det er mandatet mitt. Det er lokalt valg, og da velge den som gjort en god jobb.

(Artikkelen fortsetter under)

Gunhild Berge Stang tar gjenvalg og forsøker seg samtidig på fylkesordførerkontoret. Foto: Venstre
Gunhild Berge Stang tar gjenvalg og forsøker seg samtidig på fylkesordførerkontoret. Foto: Venstre

Stang opplever at partiets regjeringsdeltagelse har gitt mange gjennomslag - blant annet innen klima og miljø, og næringspolitikk. Hun forteller hun deler Alfred Bjørlos opplevelse om at valgkampen fremstår som en nasjonal valgkamp, ikke lokal. Både med tanke på rikspolitikernes uttalelser såvel som medienes dekning. For eksempel i bompengesaken.

– Mediene og rikspolitikerne lever i en boble hvor alt handler om dette, men når jeg står på valgbod i Fjaler er det helse og omsorg, barnehage og klimatiltak folk vil snakke om.

Fagforbundet svikter: Senterpartiet sviktes av Fagforbundet i Oslo foran kommunevalget

Trukket seg og på vei ut

I 2015 ble Olav Kasland gjenvalgt som ordfører i Bø i Telemark, og står fortsatt oppført på partiets liste over ordførere, men når vi ringer ham stemmer ikke det.

– Nei, jeg gikk av i fjor, forteller han.

Kasland er tilbake i Forbrukerrådet og Senterpartiet har inntatt ordførerkontoret. Venstre fikk 28,2 prosent oppslutning i Bø. Det var en tilbakegang på 8,8 prosentpoeng fra valget i 2011.

Dårlig kjønnsbalanse: Kommunevalget: Kvinneandelen på stedet hvil

I februar begynte ordfører Runar Bålsrud i Hurdal i 50 prosent stilling som daglig leder for Innovasjon Gardermoen. Bålsrud står ikke på Venstres liste over kandidater i kommunen hvor partiet i 2015 fikk 25,2 prosent av stemmene. Han bekrefter at det er på tide å komme seg videre, etter flere perioder i politikken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 Flystyrt i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21 Dette skjer i dag06:00 Hareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44 Dette skjedde i natt05:16 34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01 Massivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00 Statsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23 Kleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04 Babcock-sjef sier han forstår kritikken03:57 Ocean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17 Riksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 Klimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år
Siste nytt
13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenFlystyrt i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass06:21NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkHareide: Det må lønne seg å reise miljøvennlig05:44NorgeDette skjedde i natt05:16Norge34 evakuert da søppelskur brant i Oslo05:01PolitikkMassivt valgnederlag for opposisjonen i Peru05:00VerdenStatsledere og overlevende til Auschwitz for å minnes frigjøringen04:23SportKleveland fornøyd med andreplass i X Games-nyvinning04:04NorgeBabcock-sjef sier han forstår kritikken03:57VerdenOcean Viking har plukket opp 407 migranter siden fredag03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20PolitikkSalvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia03:17NorgeRiksrevisjonen kommer med ny «Kielland»-rappor03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58PengerSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17PolitikkRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48NorgeKlimaforsker: – Blir lamslått når jeg tar det veldig innover meg16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år
Populært