Eid kommune motstrøms i cruisedebatten

Ordføreren i Eid kommune, Alfred Bjørlo, går imot mange andre i cruiseskipdebatten.

Mens mange er kritiske til cruiseturismen går Eid kommune og ordfører Alfred Bjørlo motsatt vei. I år tar kommunen imot 20 skip. Neste år blir det dobbelt så mange.

ARENDALSUKA (ABC Nyheter): – Det er en bred politiske enighet i Norge om at cruise er en viktig del, og skal være en viktig del av reiselivsnæringen i Norge. Det er vel ikke en eneste by som tar i mot cruiseskip som snakker om å slutte med det, sier ordfører Alfred Bjørlo (V) i Eid kommune til ABC Nyheter.

Han har nettopp deltatt i en paneldebatt under Arendalsuka om bærekraftig cruiseturisme er en illusjon.

Du kan se hele intervjuet med ham over.

Så mye bruker de: Cruiseturistene bruker opp mot 700 kroner når de er i land

– Det vi snakker om er å unngå den ekstreme opphopningen av cruiseskip, som gjør at det blir altfor mye folk på en gang på en del plasser.

Ikke store nok batterier

Og så handler det om utslippene fra de store skipene. De kan reduseres, men da må teknologiskiftet skje. Altså skipene må slutte å gå på fossilt brensel. Det tar tid.

Vi vil ta i bruk fornybart i det øyeblikket vi får langsiktige nok kontrakter som gir leveringssikkerhet. Vi er nødt til å ha bunkringsmuligheter der skipene seiler, sa Tor Christian Sletner fra den internasjonale bransjeorganisasjonen Cruise Lines International Association (CLIA) under debatten.

Tor Christian Sletner representerte cruisenæringen under debatten. Foto: Martin Huseby Jensen
Tor Christian Sletner representerte cruisenæringen under debatten. Foto: Martin Huseby Jensen

Han understreket at flere rederier vil jobbe med dette framover. Samtidig poengterte han at det ikke finnes batterier som er store nok til de havgående skipene per i dag.

– Ta Color Lines nye hybridskip som seiler mellom Sandefjord og Strømstad, det er halvparten så stort som et cruiseskip og batteriet holder til landligge og 20 minutter ut fra Sandefjord, etter det kjører skipet på fossilt drivstoff.

Bringer med seg mange turister

Utslipp har vært et sentralt ankepunkt mot cruiseturisme. Et annet er overturisme.

Les også: Bobil- og campingferie mer miljøvennlig enn cruise og sydenferie

Næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv påpekte at noen må ta ansvaret for den fortettingen som skjer når skipene kommer inn.

Reisende med cruiseskip

Antall reisende med cruiseskip til Norge har økt fra rundt 200.000 til omtrent 700.000 passasjerer på 15 år.

Antall anløp er gått opp fra 1.200 til 2.000.

Samtidig har antall passasjerer per skip doblet seg.

Prognosene anslår omtrent 2 millioner årlige cruiseturister i 2060 fordelt på omlag 3.250 anløp i norske havner.

Kilde: Transportøkonomisk institutt.

–Vi har et opplagt ansvar om fortetting. Som å forhindre mange fartøy på samme sted til samme tid. Skipene gjør oss veldig synlige. Men så får vi nok også ansvaret for å bidra med flere turister enn vi gjør fordi vi er så synlige. Men vi har skjønt spørsmålet om fortettingsproblematikken, gjorde cruiserepresentant Sletner klart.

– Vi har hatt eventyrlig vekst, ikke bare i cruiseturisme, men generelt. I store trekk mest positivt. Gir verdiskapning og flere arbeidsplasser. Enkelte dager har vi mange folk på besøk, det jobber vi med å løse gjennom et besøksforvaltnings-prosjekt hvor ser på hvordan bedre forvaltning av gjestene slik at både de og beboerne får god opplevelse, forklarte ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune i Lofoten.

– Men det er ikke alle steder det behov for å bygge ut cruisehavn som kan ta imot alle type cruiseskip, påpekte Bjørndal i NHO Reiseliv.

– Vi er ferske, men tilbakemeldingene har vært positive. Vi er bygd for å ha mange mennesker i sentrum samtidig. Vi har også jobbet med infrastrukturen de senere årene som parker og offentlige toalett, skilting og tilrettelegging for gågate. Når vi får store cruiseanløp, stenger vi for trafikk i den store gata vår og butikkene flytter ut. Vi opplever at folk går i land og bruker penger og de små butikkene har økt omsetning. Vi har plass til å ta imot, sier Eid-ordfører Bjørlo etter debatten, og legger til:

– Men jeg sier ikke at dette er riktig overalt.

Les også: Besøksrekord for Preikestolen

Dårlig betalende gjester?

Det tredje punktet som cruiseindustrien har vært gjenstand for er hvor mye turistene som kommer med skipene legger igjen av penger når de er i land.

Tidligere i sommer kom en rapport som fortalte at cruiseturister i snitt bruker 700 kroner dagen i land i Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

Sletner fra CLIA slo fast at cruiseturistene legger igjen rundt 3 milliarder kroner langs norskekysten. Og at det offisielle tallet er 860 kroner dagen.

– På toppen av dette kommer skatter og avgifter i tillegg til at det i større og mindre grad berører 17.000 norske arbeidsplasser.

– Politisk enighet om cruise

Han etterlyser en helhetlig plan for næringen. Der fikk han også støtte fra direktør Astrid Bergmål i Virke Reise.

– Vi må vekk fra denne polarisende debatten. Det er politisk enighet om at man ønsker cruise. Og så kan vi krangle ukevis om hvor mye de legger igjen, de kom hit – de er her, så må i heller lage opplevelser som får bedre tilbud.

Bjørndal i NHO var på sin side uenig i at det er irrelevant å diskutere hvor mye cruiseturistene legger igjen.

– Men de legger igjen minst.

For en fersk destinasjon som Eid, er det selvsagt ikke irrelevant hvor mye turistene legger igjen, men det handler da om å gjøre en innsats, sier ordføreren.

– Gjøres det en god jobb lokalt, så legger turistene igjen mye penger. Så vil det alltid være slik at for hotellnæringene, som NHO representerer, vil ikke cruiseturistene legge igjen like mye penger. Gjør vi det riktig vil inntektene spre seg utover mange små aktører.

Kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri var meget tydelig i sin tale. – Vi må bli kvitt de turistene som betaler minst, sa han og slo fast at det vil kunne fungere utmerket med å ta skatt fra de reisende på anløpene. Han mener det skal koste å besøke kystens mange destinasjoner.

– Skal Norge fortsette å være high end, og Norge kommer alltid å være høykostland, da får fattige turister stikke og søppelskipene slutte å seile, sa han med tydelig henvisning til utslippene fra skipene som seiler kysten rundt.

Strengere: Roma forbyr turister å sitte i Spansketrappen

Langeland var tydelig i sin tale og viste til at industrien har gjennom de siste tiårene har redusert sine utslipp og ryddet opp etter seg.

– Cruisenæringen må ta initiativ for å få ned utslippene. Enten gjør de det eller så må regjeringen ta ansvar. Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal være tilbakeholdne, sa han.

(Artikkelen fortsetter under)

NHO Ole Michael Bjørndal (til venstre), Finn Langeland og ordfører Remi Solberg. Foto: Martin Huseby Jensen
NHO Ole Michael Bjørndal (til venstre), Finn Langeland og ordfører Remi Solberg. Foto: Martin Huseby Jensen

Differensierte priser

Bærekraften tar blant annet gjennom differensierte havnavgifter. Destinasjonssjef i Bergen, Anders Nyland forklarte fra scenen at i Bergen jobbes det med landstrøm og at havnen er snuhavn for skipene.

Verdensarvfjordene

Fra 2026 skal verdensarvfjordene Geirangerfjorden og Nærøyfjorden være utslippsfrie.

Fra 1. mars i år trådte strengere regler i kraft for å få dette til å gå .

Sjøfartsdirektoratet har foreslått det nye regelverket som omfatter blant annet strengere krav til utslipp av svovel- og nitrogenoksider, forbud mot utslipp av kloakk og gråvann og et forbud mot forbrenning av avfall om bord.

Kilde: Regjeringen

– Vi vil ikke ha skip som bare ligger ved havnen i fem timer. Har du miljøfiendtlige skip så får du ikke bekreftet booking for skipet hos oss, og havneavgiften stiger med 50 prosent, forklarte han.

Dette er 13 cruisehavner med på, også Eid. Ordfører Bjørlo forteller at de så snart som mulig vil ha på plass en slik ordning også hos dem. I tillegg til landsstrøm.

En annen ting er å bytte ut bussene fra diesel til strømgående.

Antall turister som kommer til Norge med cruiseskip har økt kraftig (se faktaboks lenger opp i artikkelen). I år har Eid 20 anløp og 50.000 gjester. Neste år ligger det an til 40 skip og 100.000 reisende cruisepassasjerer til Eid. Hvor går taket?

– Vi har sagt at 50 til 70 skip er mulig å få til, og også ønskelig. Ut fra den enkle logikken om at du har en avgrenset sesong og havnet kan ta i mot ett skip om dagen, og da begrenser det seg selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen
Siste nytt
12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen
Populært