Meny

Eid kommune motstrøms i cruisedebatten

Ordføreren i Eid kommune, Alfred Bjørlo, går imot mange andre i cruiseskipdebatten.

Mens mange er kritiske til cruiseturismen går Eid kommune og ordfører Alfred Bjørlo motsatt vei. I år tar kommunen imot 20 skip. Neste år blir det dobbelt så mange.

ARENDALSUKA (ABC Nyheter): – Det er en bred politiske enighet i Norge om at cruise er en viktig del, og skal være en viktig del av reiselivsnæringen i Norge. Det er vel ikke en eneste by som tar i mot cruiseskip som snakker om å slutte med det, sier ordfører Alfred Bjørlo (V) i Eid kommune til ABC Nyheter.

Han har nettopp deltatt i en paneldebatt under Arendalsuka om bærekraftig cruiseturisme er en illusjon.

Du kan se hele intervjuet med ham over.

Så mye bruker de: Cruiseturistene bruker opp mot 700 kroner når de er i land

– Det vi snakker om er å unngå den ekstreme opphopningen av cruiseskip, som gjør at det blir altfor mye folk på en gang på en del plasser.

Ikke store nok batterier

Og så handler det om utslippene fra de store skipene. De kan reduseres, men da må teknologiskiftet skje. Altså skipene må slutte å gå på fossilt brensel. Det tar tid.

Vi vil ta i bruk fornybart i det øyeblikket vi får langsiktige nok kontrakter som gir leveringssikkerhet. Vi er nødt til å ha bunkringsmuligheter der skipene seiler, sa Tor Christian Sletner fra den internasjonale bransjeorganisasjonen Cruise Lines International Association (CLIA) under debatten.

Tor Christian Sletner representerte cruisenæringen under debatten. Foto: Martin Huseby Jensen
Tor Christian Sletner representerte cruisenæringen under debatten. Foto: Martin Huseby Jensen

Han understreket at flere rederier vil jobbe med dette framover. Samtidig poengterte han at det ikke finnes batterier som er store nok til de havgående skipene per i dag.

– Ta Color Lines nye hybridskip som seiler mellom Sandefjord og Strømstad, det er halvparten så stort som et cruiseskip og batteriet holder til landligge og 20 minutter ut fra Sandefjord, etter det kjører skipet på fossilt drivstoff.

Bringer med seg mange turister

Utslipp har vært et sentralt ankepunkt mot cruiseturisme. Et annet er overturisme.

Les også: Bobil- og campingferie mer miljøvennlig enn cruise og sydenferie

Næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv påpekte at noen må ta ansvaret for den fortettingen som skjer når skipene kommer inn.

Reisende med cruiseskip

Antall reisende med cruiseskip til Norge har økt fra rundt 200.000 til omtrent 700.000 passasjerer på 15 år.

Antall anløp er gått opp fra 1.200 til 2.000.

Samtidig har antall passasjerer per skip doblet seg.

Prognosene anslår omtrent 2 millioner årlige cruiseturister i 2060 fordelt på omlag 3.250 anløp i norske havner.

Kilde: Transportøkonomisk institutt.

–Vi har et opplagt ansvar om fortetting. Som å forhindre mange fartøy på samme sted til samme tid. Skipene gjør oss veldig synlige. Men så får vi nok også ansvaret for å bidra med flere turister enn vi gjør fordi vi er så synlige. Men vi har skjønt spørsmålet om fortettingsproblematikken, gjorde cruiserepresentant Sletner klart.

– Vi har hatt eventyrlig vekst, ikke bare i cruiseturisme, men generelt. I store trekk mest positivt. Gir verdiskapning og flere arbeidsplasser. Enkelte dager har vi mange folk på besøk, det jobber vi med å løse gjennom et besøksforvaltnings-prosjekt hvor ser på hvordan bedre forvaltning av gjestene slik at både de og beboerne får god opplevelse, forklarte ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune i Lofoten.

– Men det er ikke alle steder det behov for å bygge ut cruisehavn som kan ta imot alle type cruiseskip, påpekte Bjørndal i NHO Reiseliv.

– Vi er ferske, men tilbakemeldingene har vært positive. Vi er bygd for å ha mange mennesker i sentrum samtidig. Vi har også jobbet med infrastrukturen de senere årene som parker og offentlige toalett, skilting og tilrettelegging for gågate. Når vi får store cruiseanløp, stenger vi for trafikk i den store gata vår og butikkene flytter ut. Vi opplever at folk går i land og bruker penger og de små butikkene har økt omsetning. Vi har plass til å ta imot, sier Eid-ordfører Bjørlo etter debatten, og legger til:

– Men jeg sier ikke at dette er riktig overalt.

Les også: Besøksrekord for Preikestolen

Dårlig betalende gjester?

Det tredje punktet som cruiseindustrien har vært gjenstand for er hvor mye turistene som kommer med skipene legger igjen av penger når de er i land.

Tidligere i sommer kom en rapport som fortalte at cruiseturister i snitt bruker 700 kroner dagen i land i Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

Sletner fra CLIA slo fast at cruiseturistene legger igjen rundt 3 milliarder kroner langs norskekysten. Og at det offisielle tallet er 860 kroner dagen.

– På toppen av dette kommer skatter og avgifter i tillegg til at det i større og mindre grad berører 17.000 norske arbeidsplasser.

– Politisk enighet om cruise

Han etterlyser en helhetlig plan for næringen. Der fikk han også støtte fra direktør Astrid Bergmål i Virke Reise.

– Vi må vekk fra denne polarisende debatten. Det er politisk enighet om at man ønsker cruise. Og så kan vi krangle ukevis om hvor mye de legger igjen, de kom hit – de er her, så må i heller lage opplevelser som får bedre tilbud.

Bjørndal i NHO var på sin side uenig i at det er irrelevant å diskutere hvor mye cruiseturistene legger igjen.

– Men de legger igjen minst.

For en fersk destinasjon som Eid, er det selvsagt ikke irrelevant hvor mye turistene legger igjen, men det handler da om å gjøre en innsats, sier ordføreren.

– Gjøres det en god jobb lokalt, så legger turistene igjen mye penger. Så vil det alltid være slik at for hotellnæringene, som NHO representerer, vil ikke cruiseturistene legge igjen like mye penger. Gjør vi det riktig vil inntektene spre seg utover mange små aktører.

Kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri var meget tydelig i sin tale. – Vi må bli kvitt de turistene som betaler minst, sa han og slo fast at det vil kunne fungere utmerket med å ta skatt fra de reisende på anløpene. Han mener det skal koste å besøke kystens mange destinasjoner.

– Skal Norge fortsette å være high end, og Norge kommer alltid å være høykostland, da får fattige turister stikke og søppelskipene slutte å seile, sa han med tydelig henvisning til utslippene fra skipene som seiler kysten rundt.

Strengere: Roma forbyr turister å sitte i Spansketrappen

Langeland var tydelig i sin tale og viste til at industrien har gjennom de siste tiårene har redusert sine utslipp og ryddet opp etter seg.

– Cruisenæringen må ta initiativ for å få ned utslippene. Enten gjør de det eller så må regjeringen ta ansvar. Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal være tilbakeholdne, sa han.

(Artikkelen fortsetter under)

NHO Ole Michael Bjørndal (til venstre), Finn Langeland og ordfører Remi Solberg. Foto: Martin Huseby Jensen
NHO Ole Michael Bjørndal (til venstre), Finn Langeland og ordfører Remi Solberg. Foto: Martin Huseby Jensen

Differensierte priser

Bærekraften tar blant annet gjennom differensierte havnavgifter. Destinasjonssjef i Bergen, Anders Nyland forklarte fra scenen at i Bergen jobbes det med landstrøm og at havnen er snuhavn for skipene.

Verdensarvfjordene

Fra 2026 skal verdensarvfjordene Geirangerfjorden og Nærøyfjorden være utslippsfrie.

Fra 1. mars i år trådte strengere regler i kraft for å få dette til å gå .

Sjøfartsdirektoratet har foreslått det nye regelverket som omfatter blant annet strengere krav til utslipp av svovel- og nitrogenoksider, forbud mot utslipp av kloakk og gråvann og et forbud mot forbrenning av avfall om bord.

Kilde: Regjeringen

– Vi vil ikke ha skip som bare ligger ved havnen i fem timer. Har du miljøfiendtlige skip så får du ikke bekreftet booking for skipet hos oss, og havneavgiften stiger med 50 prosent, forklarte han.

Dette er 13 cruisehavner med på, også Eid. Ordfører Bjørlo forteller at de så snart som mulig vil ha på plass en slik ordning også hos dem. I tillegg til landsstrøm.

En annen ting er å bytte ut bussene fra diesel til strømgående.

Antall turister som kommer til Norge med cruiseskip har økt kraftig (se faktaboks lenger opp i artikkelen). I år har Eid 20 anløp og 50.000 gjester. Neste år ligger det an til 40 skip og 100.000 reisende cruisepassasjerer til Eid. Hvor går taket?

– Vi har sagt at 50 til 70 skip er mulig å få til, og også ønskelig. Ut fra den enkle logikken om at du har en avgrenset sesong og havnet kan ta i mot ett skip om dagen, og da begrenser det seg selv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt
Siste nytt
20:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41VerdenStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt
Populært