Jøran Kallmyr svarer Karin Andersen om UDI og instruksmyndighet

Forsvarer og presiserer Helgheim-utspill: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks

<p>Justisminister Jøran Kallmyr svarer stortingsrepresentant Karin Andersen. Foto: Martin Huseby Jensen</p>
Justisminister Jøran Kallmyr svarer stortingsrepresentant Karin Andersen. Foto: Martin Huseby Jensen

Departementet og ikke partiet gir UDI instruks, svarer justisminister Jøran Kallmyr etter at partifelle Jon Helgheim gir inntrykk av at Frp har instruert UDI.

For et par uker siden fortalte ABC Nyheter om Frps Jon Helgheim som på Facebook fortalte at partiet hans hadde instruert UDI om tilbakesending av flyktninger fra Norge.

Bakgrunn: Droppet statsråd, departement og regjering da han delte informasjon med sine følgere

Flere reagerte på posten hans og lurte på om det var gjort endringer i loven slik at et parti kan instruere offentlig forvaltning. Blant disse var Karin Andersen (SV) som stilte skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg:

«Karin Andersen (SV): Medfører det riktighet at Frp er gitt myndighet til å instruere UDI slik representanten Helgheim fra FRP skriver på sosiale medier og i så fall hvordan og av hvem er denne instruksjonsmyndigheten gitt?»

Til ABC Nyheter karakteriserte hun posten på Facebook som oppsiktsvekkende.

Frps politikk

– Å påstå det er drøyt. Enten er det en blank løgn, eller så har regjeringen gjort noe som ikke er lovlig, sa Andersen da.

Helgheim hadde selv da allerede karakterisert kritikken som flisespikkeri.

– Det er selvfølgelig Frp i regjering ved statsråden. Det er ikke viktig. Det er Frp som er statsråden, Frps initiativ, Frps politikk. Det er Frp som har det gjennomslaget. Det er ikke viktig for det budskapet jeg prøver å komme med at man har sånne detaljer i orden. Det er flisespikkeri, sier Helgheim til ABC Nyheter når vi spør ham om når partiet fikk instruksjonsmyndighet i den offentlige forvaltning.

Han legger til at presisjonsnivået mellom parti og departement ikke er vesentlig for budskapet hans. Og viser til at dette er politikk Frp har fått gjennomslag for i regjering, og at det er partiet som har tatt initiativ til instruksen.

Nå svarer hans partifelle, justisminister Jøran Kallmyr, på spørsmålet fra Andersen. Dette skyldes at statsministeren har oversendt spørsmålet til hans departement for å gi svar.

Les også: Våpenlov-instramming uteblir: Lene Vågslid (Ap) sparker mot Jøran Kallmyr og justisdepartementet

Departementet gir instruks

Kallmyr svarer ikke direkte nei på Andersens spørsmål, men starter med å sparke i representantens retning:

«Instruksjonsmyndigheten overfor UDI er fastsatt i utlendingsloven § 76. Endringer i instruksjonsadgangen krever vedtak i lovs form og ville dermed kommet til stortingsrepresentant Andersens kunnskap.»

Kallmyr understreker at det ikke er foretatt noen endringer i instruksjonsadgangen.

Her kan du lese spørsmål og svar.

«Det er således fortsatt departementet som har instruksjonsadgang og ikke politiske partier. Jeg ser for øvrig at Helgheim selv har presisert i media at det var «Frp i regjering ved statsråden» han mente.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden