Karin Andersen mener Jon Helgheims post er oppsiktsvekkende

Svs Karin Andersen reagerer etter at Frps Jon Helgheim hevder på Facebook at partiet har instruert UDI, nå forventer hun svar fra statsministeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Svs Karin Andersen reagerer etter at Frps Jon Helgheim hevder på Facebook at partiet har instruert UDI, nå forventer hun svar fra statsministeren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enten er det en blank løgn, eller så har regjeringen gjort noe som ikke er lovlig, sier Karin Andersen om Jon Helgheims Facebook-post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en oppsiktsvekkende påstand, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til ABC Nyheter. I kjølvannet av Frp-representant Jon Helgheims post på Facebook tidligere denne uken hvor han hevder at Frp har instruert UDI har Andersen tatt pennen fatt og stilet spørsmål til statsminister Erna Solberg.

Bakgrunn : Hevdet Frp hadde instruert UDI om ferieflyktninger: – Overhodet ikke, mener professor

«Medfører det riktighet at Frp er gitt myndighet til å instruere UDI slik representanten Helgheim fra FRP skriver på sosiale medier og i så fall hvordan og av hvem er denne instruksjonsmyndigheten gitt?»

Andersen sier til ABC Nyheter at det er oppsiktsvekkende at Helgheim kan påstå at Fremskrittspartiet kan instruere en offentlig etat.

– Å påstå det er drøyt. Enten er det en blank løgn, eller så har regjeringen gjort noe som ikke er lovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun peker på at riktignok har regjeringen muligheter til å instruere UDI, tidligere hadde de også samme mulighet med UNE, men denne muligheten har Stortinget trukket tilbake.

– Det er vel bare et tegn på hvor desperate Frp er når de finner på slike ting, slår Andersen fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Helgheim er Frps invandringspolitiske talsmann. Men har Frp instruert UDI, slik han hevdet på Facebook (innfelt)? Nei mener SVs Karin Andersen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Jon Helgheim er Frps invandringspolitiske talsmann. Men har Frp instruert UDI, slik han hevdet på Facebook (innfelt)? Nei mener SVs Karin Andersen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Frp har gjennomslaget

Helgheim karakteriserer de negative reaksjonene på innlegget som flisespikkeri:

– Det er selvfølgelig Frp i regjering ved statsråden. Det er ikke viktig. Det er Frp som er statsråden, Frps initiativ, Frps politikk. Det er Frp som har det gjennomslaget. Det er ikke viktig for det budskapet jeg prøver å komme med at man har sånne detaljer i orden. Det er flisespikkeri, svarte Helgheim ABC Nyheter på spørsmål om partiet hadde fått instruksjonsmyndighet over forvaltningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er et budskap han igjen også sprer på Facebook-siden sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er liten tvil om at dette er Frps politikk i regjeringen, men når det står å lese at Frp har instruert forvaltningen er dette uriktig, mener professor i samfunnsvitenskap, Tobias Bach, ved Universitetet i Oslo.

– Nei, politiske partier kan overhodet ikke instruere den offentlige forvaltningen, sa Bach til ABC Nyheter torsdag.

Grenser for tull

Andersen på sin side håper hun at statsministeren tar på alvor at regjeringspartneren oppfører seg useriøst, og at landets mektigste fot settes ned. Ansvaret ligger hos Solberg, sier Andersen.

– Det må være grenser for hva slags tull som spres. Vi har nok å krangle om. Vi trenger ikke tull som dette.

– Hva er det som er så farlig i at Helgheim tillegger partiet en seier?

– Det rett og slett fake news. Vi kan godt være uenige om politikken, men å skape et helt feilaktig inntrykk av hvordan forvaltningen kan opptre er ikke bra.

ABC Nyheter har så langt ikke lyktes å få Statministerens kontor i tale om denne saken.