Dramatikk i regjeringen få uker før valget

Valgforsker Bernt Aardal: – Høyt spill av Frp og Venstre

<p>I TRØBBEL: Finansminister og partileder i Frp, Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg (H) sliter både internt i regjeringen og på meningsmålingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
I TRØBBEL: Finansminister og partileder i Frp, Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg (H) sliter både internt i regjeringen og på meningsmålingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hvis regjeringssamarbeidet bryter sammen nå, spiller man veldig mye i hendene på opposisjonen, sier valgforsker Bernt Aardal.

Dramaet som utspiller seg for åpen scene få uker før høstens kommune- og fylkestingsvalg, ryster det politiske Norge.

– Forstyrrer valgkampen

Den store snakkisen, bompenger, har parkert alle andre valgkamptema i skyggen.

Nå handler det meste om de interne stridighetene i regjeringen, om hvorvidt Frp eller Venstre skal bøye av, og om Solbergs prestisjeprosjekt, den borgerlige firepartiregjeringen, vil overleve.

– Det er et paradoks at man har så stort fokus på regjeringens situasjon, selv om det ikke er regjeringen som er på valg nå. Det forstyrrer valgkampen, mener valgforsker Bernt Aardal.

Siste: Frp nekter å forhandle videre om bompenger

Bakgrunn: Venstre vil forhandle videre om bompenger

Aktuelt: Ropstad avbryter valgkampturné – Solberg ber ham komme til Oslo

– Svekker troverdigheten til et borgerlig regjeringsalternativ

– Hvilke konsekvenser vil det ha dersom regjeringen bryter sammen, og ett eller flere parti bryter ut. Betyr det at en slik firepartiregjering vil være usannsynlig og nærmest umulig i lang tid fremover?

Valgforsker Bernt Aardal Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Valgforsker Bernt Aardal Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis ett eller flere partier bryter ut av regjering, vil det selvsagt svekke regjeringen i og med at de da blir helt avhengig av støtte fra partier utenfor regjeringen. Allerede om to år, ved neste stortingsvalg, vil dette også svekke troverdigheten til et borgerlig regjeringsalternativ, svarer Aardal.

Han utelukker ikke at det kan oppstå en form for kompromiss, men at den tilspissede situasjonen kan resultere i at den enes gevinst blir den andres tap.

– Det vi nå ser er et litt høyt spill av Frp og Venstre. Begge partier kan også tape på dette. Samtidig trenger partiene seire å vise til overfor sine egne velgere, påpeker Aardal.

Aktuelt: Frp dårligst på kommunevalgkamp

Kan torpedere borgerlig regjeringsdrøm i årevis

Han mener spenningen og stridighetene innad i Solberg-regjeringen nå er så store, at det kan torpedere den borgerlige regjeringsdrømmen i mange år fremover.

– Det er det dette egentlig står om. Solberg har solgt dette inn som et borgerlig samarbeidsprosjekt for å vise at partiene har noe felles, og at det gir mening å se på partiene som et samlet alternativ. Hvis dette nå bryter sammen, da spiller man veldig mye i hendene på opposisjonen, mener Aardal.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Er statsministeren svekket nå?

– Hun har fått en del kritikk, og firepartiregjeringen er jo betegnet som Solbergs prosjekt. Hvis hun ikke lykkes med å holde partiene samlet, slår det skikkelig tilbake på henne også. Det er kinkig for regjeringen at dette er blitt en offentlig debatt. Det gir et bilde av en regjering preget av intern strid. Det er selvsagt ikke heldig så kort tid før selve valget, svarer Aardal.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: ABC Nyheter forklarer kjernen i bompengeopprøret.

Tviler på lederskifte i Frp: – Hun virker ikke truet

– Hva med Frp: Kan det komme krav om Siv Jensens avgang dersom valgresultatet blir så dårlig som de siste meningsmålingene tyder på?

– Jeg tror ikke man ser for seg et lederskifte i Frp. Hun virker ikke truet nå, men det er nok en del i partiet som ønsker mer action og sterkere standpunkt. Vi ser at blant andre Tybring-Gjedde og Amundsen bidrar til å sette saker på spissen ved å true med å gå ut av regjering. I brede koalisjoner vil det alltid være en drakamp mellom ulike parters interesser. Men hvis man kjører hardt ut, må man også få et bedre resultat, ellers blir det ikke troverdig. Og da mister de samtidig kraften sin, illustrerer valgforskeren.

FNB-topp: – Erna Solberg forstår ikke bompengeproblemet

– FNB har vært en liten akilleshæl for Frp

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er blitt en joker i valgkampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er blitt en joker i valgkampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han forklarer Frps enorme nedtur, og meningsmålinger helt nede på sekstallet, slik:

– Når man ser at de som forlater partiet, og særlig i en del av de store byene, går over til FNB (Folkeaksjonen nei til bompenger), blir det mye oppmerksomhet rundt dette. FNB har vært en liten akilleshæl for partiet. Frp har fremstilt seg som en garantist mot flere bompenger etter at de gikk inn i regjering. Selv om regjeringen har satset stort på samferdsel og veiutbygging, har debatten om bompengene satt fyr på velgerne og skapt uro innad i Frp.

Les også: Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise

– Nå begynner det å røyne på

– Er det regjeringsslitasje som blir Frps bane, i tillegg til bompenger?

– Frp har vært opptatt av at de ikke skulle gå i SV-fella og bli spist av de større partiene, men nå begynner det å røyne på. Å ta inn Venstre og KrF i regjeringen har også gjort situasjonen vanskeligere for Frp. Bompengeopprøret har dessuten utløst en motreaksjon, som igjen har mobilisert klimaentusiastene i Venstre. Dette bidrar igjen til at Frp preges av spenning i forhold til sine løfter og sitt partiprogram.

– Samtidig sliter også Arbeiderpartiet med oppslutningen?

– Ja, norsk politikk er nå i en fase hvor ting ikke har satt seg. Det er på en måte en slags oppbruddstid, mener Bernt Aardal.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne
Siste nytt
05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne
Populært