Dramatikk i regjeringen få uker før valget

Valgforsker Bernt Aardal: – Høyt spill av Frp og Venstre

<p>I TRØBBEL: Finansminister og partileder i Frp, Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg (H) sliter både internt i regjeringen og på meningsmålingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
I TRØBBEL: Finansminister og partileder i Frp, Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg (H) sliter både internt i regjeringen og på meningsmålingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hvis regjeringssamarbeidet bryter sammen nå, spiller man veldig mye i hendene på opposisjonen, sier valgforsker Bernt Aardal.

Dramaet som utspiller seg for åpen scene få uker før høstens kommune- og fylkestingsvalg, ryster det politiske Norge.

– Forstyrrer valgkampen

Den store snakkisen, bompenger, har parkert alle andre valgkamptema i skyggen.

Nå handler det meste om de interne stridighetene i regjeringen, om hvorvidt Frp eller Venstre skal bøye av, og om Solbergs prestisjeprosjekt, den borgerlige firepartiregjeringen, vil overleve.

– Det er et paradoks at man har så stort fokus på regjeringens situasjon, selv om det ikke er regjeringen som er på valg nå. Det forstyrrer valgkampen, mener valgforsker Bernt Aardal.

Siste: Frp nekter å forhandle videre om bompenger

Bakgrunn: Venstre vil forhandle videre om bompenger

Aktuelt: Ropstad avbryter valgkampturné – Solberg ber ham komme til Oslo

– Svekker troverdigheten til et borgerlig regjeringsalternativ

– Hvilke konsekvenser vil det ha dersom regjeringen bryter sammen, og ett eller flere parti bryter ut. Betyr det at en slik firepartiregjering vil være usannsynlig og nærmest umulig i lang tid fremover?

Valgforsker Bernt Aardal Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Valgforsker Bernt Aardal Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis ett eller flere partier bryter ut av regjering, vil det selvsagt svekke regjeringen i og med at de da blir helt avhengig av støtte fra partier utenfor regjeringen. Allerede om to år, ved neste stortingsvalg, vil dette også svekke troverdigheten til et borgerlig regjeringsalternativ, svarer Aardal.

Han utelukker ikke at det kan oppstå en form for kompromiss, men at den tilspissede situasjonen kan resultere i at den enes gevinst blir den andres tap.

– Det vi nå ser er et litt høyt spill av Frp og Venstre. Begge partier kan også tape på dette. Samtidig trenger partiene seire å vise til overfor sine egne velgere, påpeker Aardal.

Aktuelt: Frp dårligst på kommunevalgkamp

Kan torpedere borgerlig regjeringsdrøm i årevis

Han mener spenningen og stridighetene innad i Solberg-regjeringen nå er så store, at det kan torpedere den borgerlige regjeringsdrømmen i mange år fremover.

– Det er det dette egentlig står om. Solberg har solgt dette inn som et borgerlig samarbeidsprosjekt for å vise at partiene har noe felles, og at det gir mening å se på partiene som et samlet alternativ. Hvis dette nå bryter sammen, da spiller man veldig mye i hendene på opposisjonen, mener Aardal.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Er statsministeren svekket nå?

– Hun har fått en del kritikk, og firepartiregjeringen er jo betegnet som Solbergs prosjekt. Hvis hun ikke lykkes med å holde partiene samlet, slår det skikkelig tilbake på henne også. Det er kinkig for regjeringen at dette er blitt en offentlig debatt. Det gir et bilde av en regjering preget av intern strid. Det er selvsagt ikke heldig så kort tid før selve valget, svarer Aardal.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: ABC Nyheter forklarer kjernen i bompengeopprøret.

Tviler på lederskifte i Frp: – Hun virker ikke truet

– Hva med Frp: Kan det komme krav om Siv Jensens avgang dersom valgresultatet blir så dårlig som de siste meningsmålingene tyder på?

– Jeg tror ikke man ser for seg et lederskifte i Frp. Hun virker ikke truet nå, men det er nok en del i partiet som ønsker mer action og sterkere standpunkt. Vi ser at blant andre Tybring-Gjedde og Amundsen bidrar til å sette saker på spissen ved å true med å gå ut av regjering. I brede koalisjoner vil det alltid være en drakamp mellom ulike parters interesser. Men hvis man kjører hardt ut, må man også få et bedre resultat, ellers blir det ikke troverdig. Og da mister de samtidig kraften sin, illustrerer valgforskeren.

FNB-topp: – Erna Solberg forstår ikke bompengeproblemet

– FNB har vært en liten akilleshæl for Frp

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er blitt en joker i valgkampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er blitt en joker i valgkampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han forklarer Frps enorme nedtur, og meningsmålinger helt nede på sekstallet, slik:

– Når man ser at de som forlater partiet, og særlig i en del av de store byene, går over til FNB (Folkeaksjonen nei til bompenger), blir det mye oppmerksomhet rundt dette. FNB har vært en liten akilleshæl for partiet. Frp har fremstilt seg som en garantist mot flere bompenger etter at de gikk inn i regjering. Selv om regjeringen har satset stort på samferdsel og veiutbygging, har debatten om bompengene satt fyr på velgerne og skapt uro innad i Frp.

Les også: Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise

– Nå begynner det å røyne på

– Er det regjeringsslitasje som blir Frps bane, i tillegg til bompenger?

– Frp har vært opptatt av at de ikke skulle gå i SV-fella og bli spist av de større partiene, men nå begynner det å røyne på. Å ta inn Venstre og KrF i regjeringen har også gjort situasjonen vanskeligere for Frp. Bompengeopprøret har dessuten utløst en motreaksjon, som igjen har mobilisert klimaentusiastene i Venstre. Dette bidrar igjen til at Frp preges av spenning i forhold til sine løfter og sitt partiprogram.

– Samtidig sliter også Arbeiderpartiet med oppslutningen?

– Ja, norsk politikk er nå i en fase hvor ting ikke har satt seg. Det er på en måte en slags oppbruddstid, mener Bernt Aardal.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:51 Solberg vil løse regjeringskabalen innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen
Siste nytt
12:51PolitikkSolberg vil løse regjeringskabalen innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen
Populært