Dramatikk i regjeringen få uker før valget

Valgforsker Bernt Aardal: – Høyt spill av Frp og Venstre

<p>I TRØBBEL: Finansminister og partileder i Frp, Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg (H) sliter både internt i regjeringen og på meningsmålingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
I TRØBBEL: Finansminister og partileder i Frp, Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og statsminister Erna Solberg (H) sliter både internt i regjeringen og på meningsmålingene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hvis regjeringssamarbeidet bryter sammen nå, spiller man veldig mye i hendene på opposisjonen, sier valgforsker Bernt Aardal.

Dramaet som utspiller seg for åpen scene få uker før høstens kommune- og fylkestingsvalg, ryster det politiske Norge.

– Forstyrrer valgkampen

Den store snakkisen, bompenger, har parkert alle andre valgkamptema i skyggen.

Nå handler det meste om de interne stridighetene i regjeringen, om hvorvidt Frp eller Venstre skal bøye av, og om Solbergs prestisjeprosjekt, den borgerlige firepartiregjeringen, vil overleve.

– Det er et paradoks at man har så stort fokus på regjeringens situasjon, selv om det ikke er regjeringen som er på valg nå. Det forstyrrer valgkampen, mener valgforsker Bernt Aardal.

Siste: Frp nekter å forhandle videre om bompenger

Bakgrunn: Venstre vil forhandle videre om bompenger

Aktuelt: Ropstad avbryter valgkampturné – Solberg ber ham komme til Oslo

– Svekker troverdigheten til et borgerlig regjeringsalternativ

– Hvilke konsekvenser vil det ha dersom regjeringen bryter sammen, og ett eller flere parti bryter ut. Betyr det at en slik firepartiregjering vil være usannsynlig og nærmest umulig i lang tid fremover?

Valgforsker Bernt Aardal Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Valgforsker Bernt Aardal Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis ett eller flere partier bryter ut av regjering, vil det selvsagt svekke regjeringen i og med at de da blir helt avhengig av støtte fra partier utenfor regjeringen. Allerede om to år, ved neste stortingsvalg, vil dette også svekke troverdigheten til et borgerlig regjeringsalternativ, svarer Aardal.

Han utelukker ikke at det kan oppstå en form for kompromiss, men at den tilspissede situasjonen kan resultere i at den enes gevinst blir den andres tap.

– Det vi nå ser er et litt høyt spill av Frp og Venstre. Begge partier kan også tape på dette. Samtidig trenger partiene seire å vise til overfor sine egne velgere, påpeker Aardal.

Aktuelt: Frp dårligst på kommunevalgkamp

Kan torpedere borgerlig regjeringsdrøm i årevis

Han mener spenningen og stridighetene innad i Solberg-regjeringen nå er så store, at det kan torpedere den borgerlige regjeringsdrømmen i mange år fremover.

– Det er det dette egentlig står om. Solberg har solgt dette inn som et borgerlig samarbeidsprosjekt for å vise at partiene har noe felles, og at det gir mening å se på partiene som et samlet alternativ. Hvis dette nå bryter sammen, da spiller man veldig mye i hendene på opposisjonen, mener Aardal.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Er statsministeren svekket nå?

– Hun har fått en del kritikk, og firepartiregjeringen er jo betegnet som Solbergs prosjekt. Hvis hun ikke lykkes med å holde partiene samlet, slår det skikkelig tilbake på henne også. Det er kinkig for regjeringen at dette er blitt en offentlig debatt. Det gir et bilde av en regjering preget av intern strid. Det er selvsagt ikke heldig så kort tid før selve valget, svarer Aardal.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: ABC Nyheter forklarer kjernen i bompengeopprøret.

Tviler på lederskifte i Frp: – Hun virker ikke truet

– Hva med Frp: Kan det komme krav om Siv Jensens avgang dersom valgresultatet blir så dårlig som de siste meningsmålingene tyder på?

– Jeg tror ikke man ser for seg et lederskifte i Frp. Hun virker ikke truet nå, men det er nok en del i partiet som ønsker mer action og sterkere standpunkt. Vi ser at blant andre Tybring-Gjedde og Amundsen bidrar til å sette saker på spissen ved å true med å gå ut av regjering. I brede koalisjoner vil det alltid være en drakamp mellom ulike parters interesser. Men hvis man kjører hardt ut, må man også få et bedre resultat, ellers blir det ikke troverdig. Og da mister de samtidig kraften sin, illustrerer valgforskeren.

FNB-topp: – Erna Solberg forstår ikke bompengeproblemet

– FNB har vært en liten akilleshæl for Frp

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er blitt en joker i valgkampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er blitt en joker i valgkampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han forklarer Frps enorme nedtur, og meningsmålinger helt nede på sekstallet, slik:

– Når man ser at de som forlater partiet, og særlig i en del av de store byene, går over til FNB (Folkeaksjonen nei til bompenger), blir det mye oppmerksomhet rundt dette. FNB har vært en liten akilleshæl for partiet. Frp har fremstilt seg som en garantist mot flere bompenger etter at de gikk inn i regjering. Selv om regjeringen har satset stort på samferdsel og veiutbygging, har debatten om bompengene satt fyr på velgerne og skapt uro innad i Frp.

Les også: Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise

– Nå begynner det å røyne på

– Er det regjeringsslitasje som blir Frps bane, i tillegg til bompenger?

– Frp har vært opptatt av at de ikke skulle gå i SV-fella og bli spist av de større partiene, men nå begynner det å røyne på. Å ta inn Venstre og KrF i regjeringen har også gjort situasjonen vanskeligere for Frp. Bompengeopprøret har dessuten utløst en motreaksjon, som igjen har mobilisert klimaentusiastene i Venstre. Dette bidrar igjen til at Frp preges av spenning i forhold til sine løfter og sitt partiprogram.

– Samtidig sliter også Arbeiderpartiet med oppslutningen?

– Ja, norsk politikk er nå i en fase hvor ting ikke har satt seg. Det er på en måte en slags oppbruddstid, mener Bernt Aardal.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:27 Ung mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21 Mellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51 Flygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen
Siste nytt
00:27NorgeUng mann i god behold, påført stikkskader i Oslo23:21VerdenMellom-Amerika rammet av strømbrudd22:51NorgeFlygerforbundet mener Luftfartstilsynet ikke gjør jobben sin etter flere helikopterulykker22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen
Populært