Norstat og ABC Nyheters spørreundersøkelse:

4 av 5 i Midt-Norge mener kommunene ikke tar godt vare på de eldre

<p>I Midt-Norge mener fire av fem at kommunene ikke ivaretar de eldre godt nok. Foto: Frank May / NTB scanpix </p>
I Midt-Norge mener fire av fem at kommunene ikke ivaretar de eldre godt nok. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May / NPK

Fersk spørreundersøkelse viser at ingen landsdel er mindre fornøyd med eldreomsorgen enn Midt-Norge. – Det er mye vi kan bli bedre på, innrømmer ordfører.

68 prosent mener ikke kommunene ivaretar eldre godt nok. Det viser en spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter som ble publisert i helgen.

Brytes tallene ned på landsdeler er det i Midt-Norge, som omfatter Møre og Romsdal og Trøndelag, hvor flest har denne oppfatningen.

Her svarer 8 av 10 (78 prosent) svarer nei på spørsmålet «synes du eldre i Norge ivaretas godt nok av kommunene?». Det er 10 prosent høyere enn landssnittet.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at i ni av landets 19 fylker kun har kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner. For eksempel i Nordland, hvor det er 75 institusjoner, ifølge listen fra SSB, og alle er kommunale.

Størst «spredning» blant eiere er det i Oslo. Her er 22 av institusjonene kommunale, 15 er private kommersielle og 8 er private ideelle.

Les også: Listhaug arver omstridt eldreprosjekt

– Veldig høyre tall

Tilbake til Midt-Norge er ingen av de 65 institusjonene i Møre og Romsdal som SSB har på sin oversikt privateide. Samtlige er altså kommunale. Mens det i Trøndelag er 97 institusjoner – 93 kommunale og 4 er privat ideelle.

Slik svarte de

- Synes du eldre i Norge ivaretas godt nok av kommunene?

Hele landet: 68 % nei - 19 % ja

Nord-Norge: 67 % nei - 20 % ja

Midt-Norge: 78 % nei - 14 % ja

Vestlandet: 72 % nei - 18 % ja

Østlandet: 66 % nei - 21 % ja

Sørlandet: 61 % nei - 26 % ja (Telemark er inkludert her)

Oslo: 64 % nei - 21 % ja

– Det var veldig høye tall, sier Pål Sæther Eiden når vi presenterer tallene for Midt-Norge for ham.

– Det er veldig dårlige tall, fortsetter han.

Eiden er Høyres kandidat til valget om fylkesordfører i Trøndelag om litt over én måned.

Han mener det kan være todelt at så mange som fire av fem mener at de eldre ikke blir ivaretatt godt nok av kommunene.

Det kan være forventningene til hva kommunene skal stille opp med, og som ikke er godt nok avklart. Og det kanskje er ikke kommunene flinke nok til å lytte til hvilke forventninger og ønsker innbyggerne i kommunene har til eldreomsorgen.

Han, som eldreminister Sylvi Listhaug, viser til at de to fylkene i Midt-Norge er dominert av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. De to partiene har sammen 68 ordførere i fylket. Igjen står 11 Høyre-ordførere. En fra KrF, Frp, Venstre og uavhengig. Rød-grønn politikk, mener han derfor er ingen garanti for innbyggere som er fornøyde med eldreomsorgen. Det handler tross alt ikke bare å telle hoder, sier han, men også kvalitet.

Bakgrunn : Olga om sykehjem: – Jeg ser de ansatte blir slitne

Fylkesordførerkandidat Pål Sæther Eiden fra Høyre FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Fylkesordførerkandidat Pål Sæther Eiden fra Høyre FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

– Når så mange svarer som de gjør er det tydelig at veldig få kommuner har hatt fokus på hva innbyggerne ønsker.

Når vi viser til SSBs oversikt over helse- og omsorgsinstitusjoner i Trøndelag, er Eiden kontant:

– Vi kan hvert fall slå fast at kommunalt drevet tilbud ikke er garanti for fornøyde brukere. Kanskje kan vi være mer åpne for innspill på hvordan en kan drive slike tilbud. Å si kategorisk at den eneste lykken er offentlige tilbud ... sammenstillingen viser at det er faktisk ikke slik.

Les også : Rapport: Økte kostnader med statlig finansiert eldreomsorg

Mange utfordringer

I Steinkjer sitter ordfører Bjørn Arild Gram (Sp). Som varaordfører har han Øystein Bjørnes fra Høyre. Gram sier til ABC Nyheter at det er vanskelig å uttale seg om hele landsdelen, men peker på at det er stramt i de kommunale tjenestene, også innen omsorgen.

Men, sier han, det ytes mye bra.

– Vi har noen utfordringer vi jobber med. Derfor gjennomfører vi også brukerundersøkelser med jevne mellomrom. Disse viser at brukerne er fornøyde, men at vi også har forbedringspunkter, sier han til ABC Nyheter.

Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram (Sp)
Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram (Sp)

Særlig peker han på det å gi brukerne meningsfylte dager. Dette jobbes det aktivt med, men han peker på at det er behov for å gjøre mer.

Blant annet er det behov for økt kapasitet med flere eldre, og flere unge som også har omsorgsbehov.

– Vi har kraftig budsjettsøkning innen omsorg. Min bekymring er at om behovet blant de unge øker samtidig med eldrebølgen, blir det krevende for kommunene, sier han.

I Steinkjer har de en av de fire private institusjonene i Trøndelag. Lukas Stiftelsen står for private sykehjemstjenester i kommunen. Ifølge Gram er dette en tjeneste som har fungert bra, og er et godt samarbeid de ikke har ønske om å endre på.

Mat på agendaen: Tajik satte Listhaugs kjøkkenskap på plass

Ikke overrasket

I Molde sitter ordfører Torgeir Dahl fra Høyre. Han sier at når svarene er så kritiske i et såpass åpent spørsmål må man spørre om det gjøres nok.

– Nei, det gjør vi ikke. Det kan alltids gjøres mer. Derfor er jeg ikke overrasket over svarene.

Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Han synes det er interessant at andelen er høyere i Midt-Norge enn i andre regioner. Kanskje skyldes det at de spurte er mer utålmodige eller stiller høyere krav enn ellers, eller så kan det reflekteres om eldreomsorg må prioriteres høyere.

Mandag holdt Molde pensjonistforening debatt i kommunestyresalen hvor det var klart flertall eldre. Det var utspillene at de eldre opplever at sykehjemsdekningen er dårlig, at utfordringene med stadig flere over 80 år oppleves, og som vil bli tøft å møte både for Molde og andre kommuner. De demografiske endringene, sier han, danner et enormt utfordringsbilde.

På toppen kommer samhandlingsreformen i helsesektoren hvor stadig flere helse- og omsorgsoppdrag sendes fra sykehusene til kommunene.

Pasientene er i betydelig dårligere forfatning når kommunene tar over nå, enn de var for fem år tilbake, sier han.

Det gir ekstra belastning for kommunen. Dahl sier han forstår godt at det er bekymringer, både for situasjonen nå og den som eventuelt kommer i fremtiden.

– Jeg oppfatter tydelig stor bekymring om vi har kompetanse og kapasitet til å ivareta behovene til de eldre.

Reduserer tilbudet: Sykehjem kutter ned på eldremat

Høyere livskvalitet

I Molde jobbes det med forhold som gir livskvalitet. Som mat. Kommunen har fått priser for kvaliteten på maten, og at de serverer måltider til tider de fleste av oss tenker som normale. Og så handler det om å la den enkelte bruker i større grad få påvirke tjenesten selv, etter sine behov. Slik at de får et fullverdig liv.

– Møre og Romsdal har ifølge SSB ikke en eneste privat institusjon. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

Vi har ikke allergi mot private tilbud, ser i forhold til personlig assistenter og hjemmetjeneste har vi hatt private aktører. Vi forsøkte også å sette ut sykehjem til private, men det var ingen tilbydere.

Prosjektet ble avsluttet og det har senere ikke blitt reflektert rundt om det er behov for å sette tjenestene ut i det private. Snarere er de mer opptatt av at de eldre, og deres pårørende, kan få komme med innspill om opplevd kvalitet og ideer. Neste år skal Nesset og Midsund kommuner slås sammen med Molde. Det gir muligheter innen eldreomsorgen.

– De har litt annen kultur av drift som jeg tror det ligger gode læringspunkter fra hva de gjør opp mot det Molde har gjort. Midsund har i tillegg ledige plasser mens vi i Molde er presset, sier Dahl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Frykter dårligere kreftforskning på grunn av nye personvernregler09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 Kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan
Siste nytt
10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilFrykter dårligere kreftforskning på grunn av nye personvernregler09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43NorgeOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52Politikk– Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkKan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan
Populært