Norstat og ABC Nyheters spørreundersøkelse:

4 av 5 i Midt-Norge mener kommunene ikke tar godt vare på de eldre

<p>I Midt-Norge mener fire av fem at kommunene ikke ivaretar de eldre godt nok. Foto: Frank May / NTB scanpix </p>
I Midt-Norge mener fire av fem at kommunene ikke ivaretar de eldre godt nok. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May / NPK

Fersk spørreundersøkelse viser at ingen landsdel er mindre fornøyd med eldreomsorgen enn Midt-Norge. – Det er mye vi kan bli bedre på, innrømmer ordfører.

68 prosent mener ikke kommunene ivaretar eldre godt nok. Det viser en spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter som ble publisert i helgen.

Brytes tallene ned på landsdeler er det i Midt-Norge, som omfatter Møre og Romsdal og Trøndelag, hvor flest har denne oppfatningen.

Her svarer 8 av 10 (78 prosent) svarer nei på spørsmålet «synes du eldre i Norge ivaretas godt nok av kommunene?». Det er 10 prosent høyere enn landssnittet.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at i ni av landets 19 fylker kun har kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner. For eksempel i Nordland, hvor det er 75 institusjoner, ifølge listen fra SSB, og alle er kommunale.

Størst «spredning» blant eiere er det i Oslo. Her er 22 av institusjonene kommunale, 15 er private kommersielle og 8 er private ideelle.

Les også: Listhaug arver omstridt eldreprosjekt

– Veldig høyre tall

Tilbake til Midt-Norge er ingen av de 65 institusjonene i Møre og Romsdal som SSB har på sin oversikt privateide. Samtlige er altså kommunale. Mens det i Trøndelag er 97 institusjoner – 93 kommunale og 4 er privat ideelle.

Slik svarte de

- Synes du eldre i Norge ivaretas godt nok av kommunene?

Hele landet: 68 % nei - 19 % ja

Nord-Norge: 67 % nei - 20 % ja

Midt-Norge: 78 % nei - 14 % ja

Vestlandet: 72 % nei - 18 % ja

Østlandet: 66 % nei - 21 % ja

Sørlandet: 61 % nei - 26 % ja (Telemark er inkludert her)

Oslo: 64 % nei - 21 % ja

– Det var veldig høye tall, sier Pål Sæther Eiden når vi presenterer tallene for Midt-Norge for ham.

– Det er veldig dårlige tall, fortsetter han.

Eiden er Høyres kandidat til valget om fylkesordfører i Trøndelag om litt over én måned.

Han mener det kan være todelt at så mange som fire av fem mener at de eldre ikke blir ivaretatt godt nok av kommunene.

Det kan være forventningene til hva kommunene skal stille opp med, og som ikke er godt nok avklart. Og det kanskje er ikke kommunene flinke nok til å lytte til hvilke forventninger og ønsker innbyggerne i kommunene har til eldreomsorgen.

Han, som eldreminister Sylvi Listhaug, viser til at de to fylkene i Midt-Norge er dominert av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. De to partiene har sammen 68 ordførere i fylket. Igjen står 11 Høyre-ordførere. En fra KrF, Frp, Venstre og uavhengig. Rød-grønn politikk, mener han derfor er ingen garanti for innbyggere som er fornøyde med eldreomsorgen. Det handler tross alt ikke bare å telle hoder, sier han, men også kvalitet.

Bakgrunn : Olga om sykehjem: – Jeg ser de ansatte blir slitne

Fylkesordførerkandidat Pål Sæther Eiden fra Høyre FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Fylkesordførerkandidat Pål Sæther Eiden fra Høyre FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

– Når så mange svarer som de gjør er det tydelig at veldig få kommuner har hatt fokus på hva innbyggerne ønsker.

Når vi viser til SSBs oversikt over helse- og omsorgsinstitusjoner i Trøndelag, er Eiden kontant:

– Vi kan hvert fall slå fast at kommunalt drevet tilbud ikke er garanti for fornøyde brukere. Kanskje kan vi være mer åpne for innspill på hvordan en kan drive slike tilbud. Å si kategorisk at den eneste lykken er offentlige tilbud ... sammenstillingen viser at det er faktisk ikke slik.

Les også : Rapport: Økte kostnader med statlig finansiert eldreomsorg

Mange utfordringer

I Steinkjer sitter ordfører Bjørn Arild Gram (Sp). Som varaordfører har han Øystein Bjørnes fra Høyre. Gram sier til ABC Nyheter at det er vanskelig å uttale seg om hele landsdelen, men peker på at det er stramt i de kommunale tjenestene, også innen omsorgen.

Men, sier han, det ytes mye bra.

– Vi har noen utfordringer vi jobber med. Derfor gjennomfører vi også brukerundersøkelser med jevne mellomrom. Disse viser at brukerne er fornøyde, men at vi også har forbedringspunkter, sier han til ABC Nyheter.

Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram (Sp)
Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram (Sp)

Særlig peker han på det å gi brukerne meningsfylte dager. Dette jobbes det aktivt med, men han peker på at det er behov for å gjøre mer.

Blant annet er det behov for økt kapasitet med flere eldre, og flere unge som også har omsorgsbehov.

– Vi har kraftig budsjettsøkning innen omsorg. Min bekymring er at om behovet blant de unge øker samtidig med eldrebølgen, blir det krevende for kommunene, sier han.

I Steinkjer har de en av de fire private institusjonene i Trøndelag. Lukas Stiftelsen står for private sykehjemstjenester i kommunen. Ifølge Gram er dette en tjeneste som har fungert bra, og er et godt samarbeid de ikke har ønske om å endre på.

Mat på agendaen: Tajik satte Listhaugs kjøkkenskap på plass

Ikke overrasket

I Molde sitter ordfører Torgeir Dahl fra Høyre. Han sier at når svarene er så kritiske i et såpass åpent spørsmål må man spørre om det gjøres nok.

– Nei, det gjør vi ikke. Det kan alltids gjøres mer. Derfor er jeg ikke overrasket over svarene.

Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Han synes det er interessant at andelen er høyere i Midt-Norge enn i andre regioner. Kanskje skyldes det at de spurte er mer utålmodige eller stiller høyere krav enn ellers, eller så kan det reflekteres om eldreomsorg må prioriteres høyere.

Mandag holdt Molde pensjonistforening debatt i kommunestyresalen hvor det var klart flertall eldre. Det var utspillene at de eldre opplever at sykehjemsdekningen er dårlig, at utfordringene med stadig flere over 80 år oppleves, og som vil bli tøft å møte både for Molde og andre kommuner. De demografiske endringene, sier han, danner et enormt utfordringsbilde.

På toppen kommer samhandlingsreformen i helsesektoren hvor stadig flere helse- og omsorgsoppdrag sendes fra sykehusene til kommunene.

Pasientene er i betydelig dårligere forfatning når kommunene tar over nå, enn de var for fem år tilbake, sier han.

Det gir ekstra belastning for kommunen. Dahl sier han forstår godt at det er bekymringer, både for situasjonen nå og den som eventuelt kommer i fremtiden.

– Jeg oppfatter tydelig stor bekymring om vi har kompetanse og kapasitet til å ivareta behovene til de eldre.

Reduserer tilbudet: Sykehjem kutter ned på eldremat

Høyere livskvalitet

I Molde jobbes det med forhold som gir livskvalitet. Som mat. Kommunen har fått priser for kvaliteten på maten, og at de serverer måltider til tider de fleste av oss tenker som normale. Og så handler det om å la den enkelte bruker i større grad få påvirke tjenesten selv, etter sine behov. Slik at de får et fullverdig liv.

– Møre og Romsdal har ifølge SSB ikke en eneste privat institusjon. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

Vi har ikke allergi mot private tilbud, ser i forhold til personlig assistenter og hjemmetjeneste har vi hatt private aktører. Vi forsøkte også å sette ut sykehjem til private, men det var ingen tilbydere.

Prosjektet ble avsluttet og det har senere ikke blitt reflektert rundt om det er behov for å sette tjenestene ut i det private. Snarere er de mer opptatt av at de eldre, og deres pårørende, kan få komme med innspill om opplevd kvalitet og ideer. Neste år skal Nesset og Midsund kommuner slås sammen med Molde. Det gir muligheter innen eldreomsorgen.

– De har litt annen kultur av drift som jeg tror det ligger gode læringspunkter fra hva de gjør opp mot det Molde har gjort. Midsund har i tillegg ledige plasser mens vi i Molde er presset, sier Dahl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:46 Mahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18 Prins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19 Danmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19 Tybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58 Island stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58 Brannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57 Merk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47 Politiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31 Brann i kjemibygget på Blindern15:15 Fourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10 Terrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16 Noel ble for sterk for Kristoffersen14:13 Nordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08 Bolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38 Jente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10 Israel bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50 Eckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48 Døde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31 Oransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59 Tåregass mot protest i Hongkong11:43 Johaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14 Tyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49 To menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33 Nær 400 skadd under protester i Libanon10:12 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04 Mor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48 Redningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46 Hopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40 Innbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35 Minst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12 Full overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10 Britiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07 Bent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06 Spektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34 McGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16 Mann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40 Mexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39 Mann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13 Zuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:31 Mann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44 Fjøs og låve brant i Indre Salten04:20 Johnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17 Kina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04 Opprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02 Politikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45 Trumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14 Australsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47 Lotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17 Kjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42 Over 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32 Ventura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29 Ovetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38 Celtic videre i cupen uten Ajer23:30 Minst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29 AZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16 Tøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet
Siste nytt
01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17NorgeIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:46SportMahomes førte Chiefs til første Superbowl siden Stenerud00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering00:18VerdenPrins Harry: – Det var ikke noe annet alternativ23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand16:19VerdenDanmark tar enda et skritt mot kjempebru over Kattegat16:19NorgeTybring-Gjedde med ny bredside mot regjeringskolleger15:58SportIsland stoppet Portugal i EM, gunstig for Norge15:58NorgeBrannen i kjemibygget på Blindern er slukket15:57VerdenMerk deg datoene: Slik får du med deg årets heftigste stjerneskudd15:47NorgePolitiet gir klarsignal for dusør i Hagen-saken15:31NorgeBrann i kjemibygget på Blindern15:15SportFourcade i kanonform vant igjen – Christiansen på pallen15:10NorgeTerrorsiktet kvinne kastet straks nikaben14:16SportNoel ble for sterk for Kristoffersen14:13NorgeNordhus: Overbeviste myndighetene i oktober14:08SportBolsjunov sikret seieren på jaktstarten – Klæbo og Krüger på pallen13:38NorgeJente falt fra skiheis – luftambulanse på vei13:10VerdenIsrael bygger underjordisk forsvar ved grensen til Libanon12:50SportEckhoff holdt unna for konkurrentene og vant overlegent12:48VerdenDøde ukrainere sendt hjem etter nedskytingen av fly12:31NorgeOransje farevarsel i Nordland – ventes svært mye regn11:59VerdenTåregass mot protest i Hongkong11:43SportJohaug i ensom majestet til nok en verdenscupseier11:14VerdenTyskland: Libya må ikke bli et nytt Syria10:49NorgeTo menn tiltalt for drapsforsøk med hagle10:33VerdenNær 400 skadd under protester i Libanon10:12NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner10:11SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao09:04NorgeMor fikk problemer med bilen. Da lot hun sønnen kjøre den08:48VerdenRedningspersonell: Nær 400 skadd under protester i Libanon08:46SportHopp: Lundby nummer tre etter 1. omgang i Zao08:40NorgeInnbruddstyv tatt på fersk gjerning i Porsgrunn – stupte ut av lukket vindu08:35VerdenMinst 70 soldater drept i angrep i Jemen08:12NorgeFull overtenning i bolighus i Roa på Hadeland08:10VerdenBritiske medier: Dronningen har straffet Harry og Meghan hardt08:07Helse og livsstilBent Høie: – Du får hjelp, men det er ikke sikkert det er akkurat den hjelpen du hadde ønsket08:06VerdenSpektakulær oppdagelse på Saturn: – Har omskrevet lærebøkene07:34SportMcGregor tilbake med et smell, knocket ut konkurrenten etter 40 sekunder07:16NorgeMann ranet i Trondheim, sju personer innbrakt06:40VerdenMexico har stanset migrantkaravane på vei mot USA06:39NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Oslo06:13SportZuccarello-scoring sikret sterk hjemmeseier for Wild06:00NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:31NorgeMann i retten tiltalt for tre drapsforsøk i Oslo i 201204:44NorgeFjøs og låve brant i Indre Salten04:20VerdenJohnson vurderer å flytte Overhuset til York03:17VerdenKina bekrefter 17 nye virustilfeller03:04VerdenOpprørsgeneral Haftar har ankommet Tyskland03:02NorgePolitikvinne tiltalt for brudd på taushetsplikten02:45VerdenTrumps advokater kaller riksrettstiltalen farlig02:14VerdenAustralsk reiseliv får millioner i skogbrannhjelp01:47NorgeLotteritilsynet ber Apple fjerne over 30 pengespill-apper01:17NorgeKjøttsentralen mister godkjenning etter flere regelbrudd00:42VerdenOver 200 såret i sammenstøt i Libanon00:32SportVentura greide ikke å følge opp pangstart, misser cuten00:29SportOvetsjkin inn på tidenes topp-ti-liste med hattrick23:38SportCeltic videre i cupen uten Ajer23:30VerdenMinst 60 drept i rakettangrep i Jemen23:29SportAZ Alkmaar tapte terreng i gullkampen23:16SportTøff dag for Thorsby og Sampdoria da Immobile herjet
Populært