Norstat og ABC Nyheters spørreundersøkelse:

4 av 5 i Midt-Norge mener kommunene ikke tar godt vare på de eldre

<p>I Midt-Norge mener fire av fem at kommunene ikke ivaretar de eldre godt nok. Foto: Frank May / NTB scanpix </p>
I Midt-Norge mener fire av fem at kommunene ikke ivaretar de eldre godt nok. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May / NPK

Fersk spørreundersøkelse viser at ingen landsdel er mindre fornøyd med eldreomsorgen enn Midt-Norge. – Det er mye vi kan bli bedre på, innrømmer ordfører.

68 prosent mener ikke kommunene ivaretar eldre godt nok. Det viser en spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter som ble publisert i helgen.

Brytes tallene ned på landsdeler er det i Midt-Norge, som omfatter Møre og Romsdal og Trøndelag, hvor flest har denne oppfatningen.

Her svarer 8 av 10 (78 prosent) svarer nei på spørsmålet «synes du eldre i Norge ivaretas godt nok av kommunene?». Det er 10 prosent høyere enn landssnittet.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at i ni av landets 19 fylker kun har kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner. For eksempel i Nordland, hvor det er 75 institusjoner, ifølge listen fra SSB, og alle er kommunale.

Størst «spredning» blant eiere er det i Oslo. Her er 22 av institusjonene kommunale, 15 er private kommersielle og 8 er private ideelle.

Les også: Listhaug arver omstridt eldreprosjekt

– Veldig høyre tall

Tilbake til Midt-Norge er ingen av de 65 institusjonene i Møre og Romsdal som SSB har på sin oversikt privateide. Samtlige er altså kommunale. Mens det i Trøndelag er 97 institusjoner – 93 kommunale og 4 er privat ideelle.

Slik svarte de

- Synes du eldre i Norge ivaretas godt nok av kommunene?

Hele landet: 68 % nei - 19 % ja

Nord-Norge: 67 % nei - 20 % ja

Midt-Norge: 78 % nei - 14 % ja

Vestlandet: 72 % nei - 18 % ja

Østlandet: 66 % nei - 21 % ja

Sørlandet: 61 % nei - 26 % ja (Telemark er inkludert her)

Oslo: 64 % nei - 21 % ja

– Det var veldig høye tall, sier Pål Sæther Eiden når vi presenterer tallene for Midt-Norge for ham.

– Det er veldig dårlige tall, fortsetter han.

Eiden er Høyres kandidat til valget om fylkesordfører i Trøndelag om litt over én måned.

Han mener det kan være todelt at så mange som fire av fem mener at de eldre ikke blir ivaretatt godt nok av kommunene.

Det kan være forventningene til hva kommunene skal stille opp med, og som ikke er godt nok avklart. Og det kanskje er ikke kommunene flinke nok til å lytte til hvilke forventninger og ønsker innbyggerne i kommunene har til eldreomsorgen.

Han, som eldreminister Sylvi Listhaug, viser til at de to fylkene i Midt-Norge er dominert av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. De to partiene har sammen 68 ordførere i fylket. Igjen står 11 Høyre-ordførere. En fra KrF, Frp, Venstre og uavhengig. Rød-grønn politikk, mener han derfor er ingen garanti for innbyggere som er fornøyde med eldreomsorgen. Det handler tross alt ikke bare å telle hoder, sier han, men også kvalitet.

Bakgrunn : Olga om sykehjem: – Jeg ser de ansatte blir slitne

Fylkesordførerkandidat Pål Sæther Eiden fra Høyre FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Fylkesordførerkandidat Pål Sæther Eiden fra Høyre FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

– Når så mange svarer som de gjør er det tydelig at veldig få kommuner har hatt fokus på hva innbyggerne ønsker.

Når vi viser til SSBs oversikt over helse- og omsorgsinstitusjoner i Trøndelag, er Eiden kontant:

– Vi kan hvert fall slå fast at kommunalt drevet tilbud ikke er garanti for fornøyde brukere. Kanskje kan vi være mer åpne for innspill på hvordan en kan drive slike tilbud. Å si kategorisk at den eneste lykken er offentlige tilbud ... sammenstillingen viser at det er faktisk ikke slik.

Les også : Rapport: Økte kostnader med statlig finansiert eldreomsorg

Mange utfordringer

I Steinkjer sitter ordfører Bjørn Arild Gram (Sp). Som varaordfører har han Øystein Bjørnes fra Høyre. Gram sier til ABC Nyheter at det er vanskelig å uttale seg om hele landsdelen, men peker på at det er stramt i de kommunale tjenestene, også innen omsorgen.

Men, sier han, det ytes mye bra.

– Vi har noen utfordringer vi jobber med. Derfor gjennomfører vi også brukerundersøkelser med jevne mellomrom. Disse viser at brukerne er fornøyde, men at vi også har forbedringspunkter, sier han til ABC Nyheter.

Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram (Sp)
Ordfører i Steinkjer, Bjørn Arild Gram (Sp)

Særlig peker han på det å gi brukerne meningsfylte dager. Dette jobbes det aktivt med, men han peker på at det er behov for å gjøre mer.

Blant annet er det behov for økt kapasitet med flere eldre, og flere unge som også har omsorgsbehov.

– Vi har kraftig budsjettsøkning innen omsorg. Min bekymring er at om behovet blant de unge øker samtidig med eldrebølgen, blir det krevende for kommunene, sier han.

I Steinkjer har de en av de fire private institusjonene i Trøndelag. Lukas Stiftelsen står for private sykehjemstjenester i kommunen. Ifølge Gram er dette en tjeneste som har fungert bra, og er et godt samarbeid de ikke har ønske om å endre på.

Mat på agendaen: Tajik satte Listhaugs kjøkkenskap på plass

Ikke overrasket

I Molde sitter ordfører Torgeir Dahl fra Høyre. Han sier at når svarene er så kritiske i et såpass åpent spørsmål må man spørre om det gjøres nok.

– Nei, det gjør vi ikke. Det kan alltids gjøres mer. Derfor er jeg ikke overrasket over svarene.

Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde. Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no

Han synes det er interessant at andelen er høyere i Midt-Norge enn i andre regioner. Kanskje skyldes det at de spurte er mer utålmodige eller stiller høyere krav enn ellers, eller så kan det reflekteres om eldreomsorg må prioriteres høyere.

Mandag holdt Molde pensjonistforening debatt i kommunestyresalen hvor det var klart flertall eldre. Det var utspillene at de eldre opplever at sykehjemsdekningen er dårlig, at utfordringene med stadig flere over 80 år oppleves, og som vil bli tøft å møte både for Molde og andre kommuner. De demografiske endringene, sier han, danner et enormt utfordringsbilde.

På toppen kommer samhandlingsreformen i helsesektoren hvor stadig flere helse- og omsorgsoppdrag sendes fra sykehusene til kommunene.

Pasientene er i betydelig dårligere forfatning når kommunene tar over nå, enn de var for fem år tilbake, sier han.

Det gir ekstra belastning for kommunen. Dahl sier han forstår godt at det er bekymringer, både for situasjonen nå og den som eventuelt kommer i fremtiden.

– Jeg oppfatter tydelig stor bekymring om vi har kompetanse og kapasitet til å ivareta behovene til de eldre.

Reduserer tilbudet: Sykehjem kutter ned på eldremat

Høyere livskvalitet

I Molde jobbes det med forhold som gir livskvalitet. Som mat. Kommunen har fått priser for kvaliteten på maten, og at de serverer måltider til tider de fleste av oss tenker som normale. Og så handler det om å la den enkelte bruker i større grad få påvirke tjenesten selv, etter sine behov. Slik at de får et fullverdig liv.

– Møre og Romsdal har ifølge SSB ikke en eneste privat institusjon. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

Vi har ikke allergi mot private tilbud, ser i forhold til personlig assistenter og hjemmetjeneste har vi hatt private aktører. Vi forsøkte også å sette ut sykehjem til private, men det var ingen tilbydere.

Prosjektet ble avsluttet og det har senere ikke blitt reflektert rundt om det er behov for å sette tjenestene ut i det private. Snarere er de mer opptatt av at de eldre, og deres pårørende, kan få komme med innspill om opplevd kvalitet og ideer. Neste år skal Nesset og Midsund kommuner slås sammen med Molde. Det gir muligheter innen eldreomsorgen.

– De har litt annen kultur av drift som jeg tror det ligger gode læringspunkter fra hva de gjør opp mot det Molde har gjort. Midsund har i tillegg ledige plasser mens vi i Molde er presset, sier Dahl.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk
Siste nytt
18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk
Populært