Lederkrise i EU - toppene måtte kaste kortene etter lang natts strid

HVA NÅ? Avtroppende president for EU-toppmøtene, Donald Tusk (til venstre), her med Estlands statsminister Juri Ratas, har etter gjentatte forsøk ikke klart å finne arvtakere til EUs lederskap de neste fem årene.
HVA NÅ? Avtroppende president for EU-toppmøtene, Donald Tusk (til venstre), her med Estlands statsminister Juri Ratas, har etter gjentatte forsøk ikke klart å finne arvtakere til EUs lederskap de neste fem årene. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs stats- og regjeringssjefer utsatte igjen mandag formiddag diskusjonen om hvem som skal ta over toppjobbene kommende fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelig planla president Donald Tusk å få EUs toppmøte 20. juni til å velge nytt lederskap for EU, men det mislyktes så det sang. Motsetningene var for store.

Så ble det fastsatt et ekstraordinært toppmøte søndag 30. juni, som skulle gjøre jobben.

Men heller ikke i går lyktes det.

En tre timer forsinket middag søndag kveld ble utviklet til et maratonmøte utover natta som heller ikke lyktes.

Og rundt klokka 11 mandag 1. juli meldte Tusks medarbeider at det blir holdt pause i drøftingene til tirsdag klokka 11. Da hadde søvndrukne toppolitikere holdt på i 19 timer.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier det vil bli komplisert å oppnå en avtale også i morgen, men hun håper fortsatt på det hvis partene viser godvilje, skriver Politico.

Hun håper på en løsning med størst mulig konsensus. Etter reglene kan vervene i verste fall deles ut uten enstemmighet, men med det kvalifisert flertall bestående av 21 av 28 land, som representerer minst 65 prosent av EUs befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tomhendt til første parlamentsmøte?

Målet har hele tida vært å ha lederkabalen klar til onsdag 3. juli, da det nye EU-parlamentet har sin første samling og skal velge sin president. Og den presidenten er også del av lederkabalen som må være på plass.

Det er fem poster som skal fylles, oppsummerer NTB:

* President for EU-kommisjonen. Dette er den tyngste posten. Dagens kommisjonspresident er luxembourgeren Jean-Claude Juncker (64).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* President for Det europeiske råd. Sittende president er polske Donald Tusk (62).

* EUs utenrikssjef. Dagens utenrikssjef er italienske Federica Mogherini (46).

* President for Den europeiske sentralbanken. Denne posten regnes ikke som en politisk utnevnelse. Sittende president er italienske Mario Draghi (71).

* President for EU-parlamentet. Dette valget har stats- og regjeringssjefene ingen direkte innflytelse over. Sittende president er Antonio Tajani (65).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kabalen som ikke gikk opp

Politikerne jobbet natt til mandag med en kabal der den sosialdemokratiske nederlenderen Frans Timmermans ifølge Politico ble satt på som EU-kommisjonens president, bulgarske Kristalina Georgieva skulle etterfølge Donald Tusk som EU-rådets president, danske Margrethe Vestager eller belgieren Charles Michel.

Rollen som EU-parlamentets president skulle ifølge denne skissen for første gang deles, mellom konservative Manfred Weber og liberale Guy Verhofstadt.

Dette gikk altså ikke gjennom. Uenighetene går langs flere akser. En av de kraftige motstanderne mot flere av disse kandidatene er de såkalte Visegrad4-landene Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn.

– Kandidater som Weber og Timmermans er uakseptable og kan ikke regne med støtte fra V4, sa den ungarske kommunikasjonssjefen Zoltán Kovács etter et V4-forberedelsesmøte foran EU-toppmøtet søndag.

Ungarn har tidligere krevd at Timmermans, som nå er visepresident i Kommisjonen, skal få sparken.