Åpen for alle - alltid

Trosser eget ACER-løfte:Arbeiderpartiet vil ikke være med på vedtak mot ny utenlandskabel

ACER-GJENNOMSLAG: På landsstyremøtet i Arbeiderpartiet 14. mars 2018 fikk Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre tilslutning for å si ja til EUs energibyrå ACER, forutsatt at det ikke skal gis konsesjon til den omstridte kraftkabelen NorthConnect til Skottland. Hva nå?
ACER-GJENNOMSLAG: På landsstyremøtet i Arbeiderpartiet 14. mars 2018 fikk Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre tilslutning for å si ja til EUs energibyrå ACER, forutsatt at det ikke skal gis konsesjon til den omstridte kraftkabelen NorthConnect til Skottland. Hva nå? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp og SV foreslår å si nei til nye kraftkabler til utlandet før man har erfaring med de to nye under bygging. Trass sitt ACER-løfte blir ikke Arbeiderpartiet med på det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ap fører folk bak lyset når de sier at ikke en kilowatt skal sendes ut av landet om industrien trenger den. De har signert en Acer-avtale med de borgerlige som nettopp ikke stanser den planlagte, nye kabelforbindelsen NorthConnect til Skottland.

Det sier Rødst leder, stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter, etter at Stortingets energi- og miljøkomité torsdag avga sin innstilling til Rødts forslag om en ny industriell revolusjon i Norge.

I ett av 12 punkter i sin industriplan går Rødt inn for at norsk strøm og kraftproduksjon skal brukes som et industripolitisk og miljømessig virkemiddel, og at det ikke skal legges flere kraftkabler til utlandet.

Rødt er ikke representert i komitéen, men Senterpartiet og SV foreslår følgende:

«Stortinget ber regjeringen gå imot flere utenlandskabler før vi har høstet erfaringer av de to påbegynte kablene til Tyskland og Storbritannia. Samfunnsnytten må være dokumentert før det eventuelt kan bygges flere utenlandskabler».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ufravikelige ACER-krav fra Ap?

Det pikante er at Arbeiderpartiet ikke slutter seg til dette forslaget, trass i hva partiledelsen gikk med på i den opphetede striden om tilslutning til EUs tredje energipakke, et omfattende lovverk for EUs energiunion, inkludert det overnasjonale energibyrået Acer.

Etter kraftig motstand i fagbevegelsen og internt i Arbeiderpartiet mot å gi EU enda mer myndighet over norsk energipolitikk, endte det med at partiets landsstyre i fjor vår sa ja, forutsatt at åtte ufravikelige krav blir oppfylt i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av landsstyrets ufravikelige betingelser er nesten identisk med forslaget fra SV og Sp 13. juni, som første nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité, Espen Barth Eide, og de øvrige Ap-medlemmene ikke ville være med på.

Slik ser det ut:

«Beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler skal fortsatt være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter og erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes». (ABC Nyheters utheving).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra avvisning til «legge til grunn»

ACER-KAMERATENE: Per Espen Stoknes (MDG), Kjetil Kjenseth (Venstre), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (Frp) signertei fjor sitt felles ståsted i ACER- og NorthConnectsakene.
ACER-KAMERATENE: Per Espen Stoknes (MDG), Kjetil Kjenseth (Venstre), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (Frp) signertei fjor sitt felles ståsted i ACER- og NorthConnectsakene.

– Hvorfor vil dere ikke slutte dere til dette forslaget fra SV og Sp, Espen Barth Eide?

– Vi viser i stedet til avtalen med MDG, Høyre, Venstre og Frp vi inngikk, samt behandlingen av samme sak i fjor som allerede har ivaretatt dette, svarer han på ABC Nyheters spørsmål.

Det som skjedde, var altså en fempartiavtale der den «ufravikelige» betingelsen fra landsstyret ble omskrevet til følgende:

«Eventuelle nye kabler skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme og det skal høstes erfaringer og gjøres grundige analyser før nye forbindelser kan etableres. Hvilken betydning dette får for eventuelle nye konsesjonssøknader, må vurderes som ledd i behandlingen av disse».

I Stortingets behandling av norsk tilslutning til EUs omfattende lovverk kalt «tredje energipakke», endte det med at de fem partiene sier seg kjent med at North Connect har søkt konsesjoner for en utenlandsforbindelse mellom Norge og Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De «...legger til grunn at departementet ferdigbehandler søknadene fra North Connect før det fremmes sak for Stortinget – om at konsesjon for å eie eller drive utenlandsforbindelser bare kan gis til den systemansvarlige (Statnett) eller foretak hvor denne har bestemmende innflytelse».

Arbeiderpartiets landsstyre vedtok altså at erfaringene med de to kablene til utlandet som nå er under utbygging, skal innhentes før man vurderer NorthConnect.

– Dette er et viktig gjennombrudd for der jeg ser på som solide sosialdemokratiske prinsipper i energipolitikken - og dette skal også ligge til grunn for erklæringen overfor EU, Espen Barth Eide til ABC Nyheter den gangen.

Vil ikke vedta på ny

NORTHCONNECT-VARSKO: Bjørnar Moxnes (Rødt) mener Arbeiderpartiet har sklidd vekk fra sitt landsstyrevedtak om Acer og NorthConnect - til skade for norsk industri. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
NORTHCONNECT-VARSKO: Bjørnar Moxnes (Rødt) mener Arbeiderpartiet har sklidd vekk fra sitt landsstyrevedtak om Acer og NorthConnect - til skade for norsk industri. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det er ikke nødvendig å vedta en gang til det avtalen med de andre partiene allerede har ivaretatt. Og det er særlig NorthConnect den handler om, sier Barth Eide i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står på linja, men vi er ikke tilhengere av at man stemmer om og om igjen om samme sak. Avtalen står seg, forsikrer han.

Også i april i fjor stemte Ap ned et forslag fra Rødt om å stoppe konsesjonsbehandlingen av NorthConnect-kabelen, med henvisning til fempartiavtalen og at det ikke var nødvendig å stemme over det på nytt.

– Gjorde noe helt avgjørende

Skal vi tro Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil NorthConnect-kabelen støvsuge Vestlandet for kraft, drive opp strømprisene og være en katastrofe for vår
kraftforedlende industri.
– Espen Barth Eide sier han sikret gjennomslag for kravene fra Aps landsstyre i Acer-forliket. Men han gjorde noen helt avgjørende endringer i avtaleteksten som vannet ut Aps krav og åpnet slusene for at NorthConnect kan bli godkjent mange år før Ap-landsstyret ønsket det, mener Moxnes.


– Aps landsstyrevedtak innebar at man skulle høste erfaringer med to eksportkabler som ennå ikke er bygd, før det kommer på tale å si ja eller nei til NortConnect. Acer-forliket betyr derimot bare at myndighetene må foreta noen analyser av hvordan de to strømkablene vil påvirke energimarkedet
og strømprisene før man sier ja eller nei til NorthConnect, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter, og legger til:
– Så lenge myndighetene har gjennomført en sånn analyse, så kan de si ja til NorthConnect. Det er sannheten om Acer-forliket, som Ap stemte for i Stortinget i fjor.