Meny

Advarer mot amerikanske baser: – I strid med Norges interesser

Stjørdal januar 2017: En 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet på Værnes. De utgjorde første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skulle forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix
Stjørdal januar 2017: En 747 fly med tre hundre soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) landet på Værnes. De utgjorde første kontingent av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som skulle forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Arkivfoto: Ned Alley / NTB scanpix

Norge har alltid opprettholdt «en utstudert avstand» til både Russland og USA. Colin Powells tidligere stabsjef kommer med en kraftig advarsel mot å endre dette.

Den tidligere stabssjefen for Colin Powell, Lawrence Wilkerson, har vært en sterk kritiker av blant annet Bush-regjeringens behandling av fanger under krigen mot terror. NTB Scanpix/AP.
Den tidligere stabssjefen for Colin Powell, Lawrence Wilkerson, har vært en sterk kritiker av blant annet Bush-regjeringens behandling av fanger under krigen mot terror. NTB Scanpix/AP.

«Spenningene er nå så ille at offentliggjort russisk militærdoktrine tar til orde for bruk av taktiske atomvåpen for å hindre en potensiell NATO-inngripen i viktige russiske områder».

Det skriver den pensjonerte amerikanske obersten Lawrence Wilkerson i en epost til politisk rådgiver i Rødts stortingsgruppe Eirik Vold. Han har sendt Colin Powells tidligere rådgiver spørsmål om Norge og NATOs forhold til Russland, og ikke minst norsk basepolitikk. Spørsmålene er stilt i forbindelse med partiets seminar om basepolitikken på Stortinget fredag.

«Norge har alltid tidligere klart å opprettholde en utstudert avstand til begge parter. Å endre dette brått ved å akseptere at større amerikanske styrker forblir i landet vil slik jeg ser det være i strid med Norges langsiktige sikkerhetsinteresser. Medlemskap i NATO alene innebærer ikke en slik byrde. Det gjør permanente militærbaser», advarer Wilkerson.

ABC Nyheter har fått tilgang til svarene, og bekreftet uavhengig at de er signert Wilkerson.

USAs tidligere utenriksminister Colin Powell holder opp en ampull som «kunne ha inneholdt miltbrann-bakterier», under den famøse FN-talen i februar 2003, før angrepet mot Irak. NTB Scanpix/Reuters.
USAs tidligere utenriksminister Colin Powell holder opp en ampull som «kunne ha inneholdt miltbrann-bakterier», under den famøse FN-talen i februar 2003, før angrepet mot Irak. NTB Scanpix/Reuters.

Wilkerson jobbet for USAs tidligere utenriksminister Colin Powell, også før Powell var utenriksminister i Bush-regjeringen i perioden 2001-2005. Etter at Wilkerson forlot militæret har han offentlig kritisert mange sider av Irak-krigen, inkludert sine egne forberedelser av Powells herostratisk berømte presentasjon i FNs sikkerhetsråd i 2003, der utenriksministeren argumenterte for nødvendigheten av krig mot Irak.

I talen hevdet Powell blant annet at Irak skjulte masseødeleggelsesvåpen for FNs inspektører, noe som viste seg ikke å stemme.

Les også: – Norsk mediedekning av Russland er ensidig og nesten karikert

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tirsdag 11. september 2018 besøkte statsminister Erna Solberg, ambassadør Kenneth Braithwaite og ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes oberst Hudson og rotasjonsstyrken fra US Marine Core på Værnes garnison. Statsministeren fikk sitte på gjennom veikontrollposten. Foto: Kristian Kapelrud / Forsvaret.
Tirsdag 11. september 2018 besøkte statsminister Erna Solberg, ambassadør Kenneth Braithwaite og ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes oberst Hudson og rotasjonsstyrken fra US Marine Core på Værnes garnison. Statsministeren fikk sitte på gjennom veikontrollposten. Foto: Kristian Kapelrud / Forsvaret.

Skarpe russiske protester mot Norge

Til tross for russiske protester mot amerikanske styrker på Værnes ble det i midten av mai kjent at Erna Solbergs regjering ønsker økt nærvær av styrker fra NATO-land i Norge. Andøya og Bodø ble utpek som mottak for forsterkninger, meldte NTB 14. mai. Rødt-rådgiveren spør Wilkerson om det amerikanske nærværet på Værnes betyr at den norske basepolitikken ikke lenger gjelder. Wilkerson svarer:

«En mer tydelig permanent tilstedeværelse [med militære baser] sender sterkere signaler, og fører til at russisk krigsplanlegging (…) kan omfatte nøytralisering av slike ressurser tidlig i en (…) konflikt, særlig fordi de ligger på NATOs nordlige flanke.»

Russisk jetfly av typen Sukhoi Su-25 jet under en øvelse med Hviterussland i oktober 2008. Arkivfoto: NTB Scanpix/AP.
Russisk jetfly av typen Sukhoi Su-25 jet under en øvelse med Hviterussland i oktober 2008. Arkivfoto: NTB Scanpix/AP.

«Kort sagt vil man oppfatte at Norge har inntatt en ufravikelig og avgjørende posisjon, og derfor fremstår som et mål for første angrep ved konflikt.»

Regjeringen, med støtte fra Ap, mener basepolitikken ikke brytes med de amerikanske soldatene på Værnes, og viser til at det er snakk om såkalt rotasjonsbasert trening hvor alt personellet byttes ut hver sjette måned.

Ingen land er fullstendig sikret under hverken den amerikanske eller den russiske militære sikkerhetsparaplyen, mener den pensjonerte obersten:

«Amerikanske militære ledere vil forsøke å prioritere [norske interesser og begrensede spenninger med Russland] til et visst punkt. Men om politikken i Washington blir krigersk eller tar sikte på å provosere Moskva ytterligere, eller om en krise oppstår, vil alle kortene være kastet og [militær ledelse] vil handle ut fra dette.»

«Dersom Washington mente man måtte ofre den nordlige flanken til NATO for å redde Sentral- eller Sør-Europa ville man ikke nøle med det. Norske ledere bør innse dette, på samme måte som lederne i nye NATO-land som Polen, Lativa, Estland og Litauen. Slike land kan unnværes om det kreves av den overordnede militære strategien.»

Les også: Full jubel for Stoltenberg i Kongressen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Russlands president Vladimir Putin taler under Seiersdagsparaden på Den røde plass i Moskva 9. mai 2019. NTB Scanpix/AFP.
Russlands president Vladimir Putin taler under Seiersdagsparaden på Den røde plass i Moskva 9. mai 2019. NTB Scanpix/AFP.

700 US Marines i Trøndelag

Fra før er 700 soldater fra det amerikanske marinekorpset utplassert på Værnes i Trøndelag, noe som har ført til kraftig kritikk fra blant annet Russland. Kritikere mener det er brudd mot den norske basepolitikken fra 1949, som tilsier at fremmede makter ikke skal ha militærbaser for stridskrefter på norsk jord i fredstid, oppsummerer NTB.

Regjeringen fastholder at den norske basepolitikken fremdeles gjelder, og skrev i en pressemelding 14. mai:

«Økt alliert fokus på Norges nærområder er nødvendig for Norges sikkerhet (…). Samtidig er det viktig med et bevisst forhold til at økt alliert nærvær i Norge skal være i tråd med den norske basepolitikken og kombineres med beroligelse og forutsigbarhet overfor Russland.»

Wilkerson mener «ethvert land som grenser til Russland må tenke nøye gjennom hva det vil innebære å gå inn i [den spente situasjonen]. Om et land beslutter å akseptere permanente amerikanske militærbaser, som Polen later til å ha gjort, må regjeringene i dette landet akseptere det faktum at de tar side i en konflikt», skriver den tidligere obersten.

Les også: Russland hevder USA rekrutterer personell for å utføre aksjoner mot Russland fra Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spanske soldater i en Pizarro-stridsvogn nær Oppdal, under Trident Juncture-øvelsen i Norge høsten 2018. NTB Scanpix/AFP.
Spanske soldater i en Pizarro-stridsvogn nær Oppdal, under Trident Juncture-øvelsen i Norge høsten 2018. NTB Scanpix/AFP.

Vil USA stille opp?

USAs president Donald Trump har gitt tvetydige signaler om USAs forpliktelse til Artikkel 5 i NATO-pakten, som fastslår at angrep mot ett av alliansens medlemsland er et angrep mot dem alle.

«Når president Trump sår tvil om NATOs artikkel 5-prinsipp, er det på et vis et hint om dagens virkelighet. Dette er ikke ment å nedvurdere den fortsatte nytten av NATO, men å anerkjenne hvordan makt og krig fungerer», skriver Wilkerson i sin epost.

«USAs interesse i flere NATO-land, inkludert Norge, er å sende signal til Moskva om at Russland ikke kan diktere politikken i Europa. Avskrekking er også et militært mål, men når man sammenligner de militære utgiftene til USA og NATO-partnerne med dem Russland har er det vanskelig å se Russland som den store militære trusselen Washington vil at partnerlandene skal frykte. Derfor virker det å arbeide for diplomatiske, økonomiske og foreløpige ordninger med Russland som en mye mer opplyst og potensielt vellykket politikk, ikke minst for stater som grenser til Russland.»

Les også: Russiske agenter dømt for å ha planlagt å styrte Montenegros regjering

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto av USAs president Donald Trump, visepresident Mike Pence og den tidligere amerikanske forsvarsministeren James Mattis, ombord i det amerikanske marineskipet USS Mount Whitney under Trident Juncture-øvelsen i Norge, 2. november 2018. NTB Scanpix/AFP.
Foto av USAs president Donald Trump, visepresident Mike Pence og den tidligere amerikanske forsvarsministeren James Mattis, ombord i det amerikanske marineskipet USS Mount Whitney under Trident Juncture-øvelsen i Norge, 2. november 2018. NTB Scanpix/AFP.

– Lettelse å høre slike tanker fremført

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Julie Wilhelmsen. Foto: Nupi.
Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Julie Wilhelmsen. Foto: Nupi.

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) Julie Wilhelmsen har Russland og sikkerhetsstudier blant sine spesialområder. Wilhelmsen sier til ABC Nyheter at hun oppfatter standpunktene hun får referert fra Wilkinsons brev som å være på linje med hennes syn.

– For meg er det en lettelse å høre at tidligere amerikanske tjenestemenn nå tenker i denne retningen – og gir uttrykk for det. Den amerikanske strategien går ut på global militær dominans og tilstedeværelse, ut fra en idé om at det skal gi USA større sikkerhet. Men myndighetene i stater som Kina og Russland oppfatter seg som – og er – mye sterkere enn på 90-tallet, og vil ikke akseptere en slik dominans.

– I debatten om forsvaret av Norge er grunnpremisset at USA skal komme oss til unnsetning i en krise. Derfor kjøper Norge våpen av USA, øver med USA og er med på til dels kontroversielle militæraksjoner som bombingen av Libya; alt for å kjøpe seg en slags sikkerhetsgaranti. Det er få som har tatt initiativ til å diskutere om dette premisset er riktig. Samtidig har man med Trump fått en amerikansk president som fører en politikk, som ganske trolig kan føre til mer krig og konflikt i verden, sier forskeren.

ABC Nyheter publiserte i mai en Minerva-kronikk fra tidligere forsvarssjef Sverre Diesen der han diskuterer forsvaret av Nord-Norge: Hvordan kan Finnmark forsvares?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøker NATOs kampgruppe i militærleiren Tapa i Estland, 6. september 2017. NTB Scanpix/AFP.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg besøker NATOs kampgruppe i militærleiren Tapa i Estland, 6. september 2017. NTB Scanpix/AFP.

– Må kunne diskutere NATO

Pro-russiske styrker holder vakt utenfor en ukrainsk militærbase på Krim-halvøya i mars 2014. Ukrainske soldater fanget bak porten. Scanpix/AP.
Pro-russiske styrker holder vakt utenfor en ukrainsk militærbase på Krim-halvøya i mars 2014. Ukrainske soldater fanget bak porten. Scanpix/AP.

– Vi må være i stand til å diskutere hva vi skal stå sammen med USA om. Skal vi bare avvise alle russiske reaksjoner, eller ha en type samarbeid i NATO med våre nære allierte der vi faktisk reflekterer rundt hva som skaper større sikkerhet – og våger si fra om tiltak som ikke skaper slik sikkerhet? spør Wilhelmsen.

Etter den russiske annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya i 2014 har det vært økt frykt for at Russland kan representere en trussel mot Norge.

Admiral James G. Foggo avslutter øvelsen Trident Juncture med å takke soldatene for innsatsen. 7. november 2018. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Admiral James G. Foggo avslutter øvelsen Trident Juncture med å takke soldatene for innsatsen. 7. november 2018. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Jeg mener dette er veldig lite sannsynlig, bortsett fra nettopp hvis Russland føler seg truet av økt militært nærvær av USA og NATO langs sine grenser. Men når begge parter ruster opp på denne måten og kommunikasjonskanalene er svake kan det lett oppstå kritiske situasjoner vi har ikke har sett maken til siden den kalde krigen, sier Wilhelmsen.

Les også: Norge søker NATO om støtte til tre prosjekter på Andøya

(Artikkelen fortsetter under bildet)

United States Marine Corps ankommer Værnes lufthavn (Trondheim) 16. januar 2017. Tom-Daniel S. Laugerud / Forsvaret.
United States Marine Corps ankommer Værnes lufthavn (Trondheim) 16. januar 2017. Tom-Daniel S. Laugerud / Forsvaret.

– Russland opplevde Trident Juncture som direkte trussel

– Norske myndigheter har villet styrke NATO i nord, og har takket ja til alle tilbud siden 2014. USAs linje har vært oppdemmingspolitikk og avskrekking. Bak ligger forestillingen om at jo mer man øker NATOs militære nærvær langs Russlands grenser, dess mer avskrekkende effekt vil det ha. Regjeringen Solberg har ikke bare akseptert det amerikanske nærværet fordi de har blitt presset av USA, det har vært deres fastsatte politiske program, sier Wilhelmsen.

Oppdemmingspolitikk ble også drevet av USA under den kalde krigen, der målet var å isolere Sovjetunionen og tilhørende satellittstater. Admiral James Foggo, som var sjef for den store NATO-øvelsen Trident Juncture i Norge i fjor høst, avviste Russlands kritikk mot øvelsen der 50.000 NATO-soldater tok del. Admiralen sa det reduserer spenningen med Russland når NATO viser styrke som allianse, skrev VG i fjor.

– Russland varslet under Trident Juncture at de ville drive skyteøvelser utenfor Moldekysten. Det er et utvetydig signal om at myndighetene i landet opplevde øvelsen som en direkte trussel, sier NUPI-forskeren.

Hun følger nøye med på hvilke signaler som kommer fra russiske myndigheter, og hvordan Russland opererer rundt om i verden.

– Russland er ikke en veldig sterk militærmakt – bortsett fra kjernevåpnene, men er ekstremt insisterende på å ivareta sin sikkerhet i egne nærområder. Når Vesten og særlig amerikanske militærinstallasjoner kommer for nær Russlands grense kommer de ikke til å bli avskrekket, men å slå hardt tilbake, sier Wilhelmsen.

Russland har rustet opp og modernisert viktige militære ressurser siden 2008, og i de senere år har landet hatt spesielt fokus på nordområdene. Her ligger også den strategisk viktige Nordflåten. Russland er verdens største arktiske stat, og har sterke interesser i nord.

– Kritikk mot NATOs aktiviteter i Russlands nærområder har vært den russiske linjen lenge før Ukraina-krisen i 2014. De ser slikt nærvær som en trussel, og ruster opp som motreaksjon. Det er i hvert fall slik de beskriver det selv, sier NUPI-forskeren til ABC Nyheter.

Les også:

Russiske soldater marsjerer under seiersdagsparaden 9. mai 2019, der de markerte 74-årsdagen for seieren i andre verdenskrig, på Den røde plass i Moskva. NTB Scanpix/AP.
Russiske soldater marsjerer under seiersdagsparaden 9. mai 2019, der de markerte 74-årsdagen for seieren i andre verdenskrig, på Den røde plass i Moskva. NTB Scanpix/AP.
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:06 Mulla Krekar pågrepet av PST23:32 Alan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28 Savnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01 Minnestund for Umeå-ofre22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund
Siste nytt
00:06NorgeMulla Krekar pågrepet av PST23:32VerdenAlan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28NorgeSavnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01VerdenMinnestund for Umeå-ofre22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35Norge15-åring knivstukket på Holmlia – gjerningsperson tatt19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund
Populært