Se video av da krigsskipene nesten kolliderte

VIDEO: Se nesten-ulykken her. 

To krigsskip fra USA og Russland holdt fredag på å kollidere i Sørkinahavet. En video viser at russerne satt og solte seg på dekk under de farlige manøvrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

US Navy har publisert video fra da to krigsskip var nær ved å kollidere i Sørkinahavet fredag. Skipene fra USA og Russland skal ha vært mindre enn 50 meter fra hverandre før russerne endret kurs.

Det var de krysseren USS Chancellorville (9800 tonn) og den russiske destroyeren Admiral Vinogradov (7900 tonn) som kom svært nær hverandre. En kollisjon kunne fått fatalt utfall, og ville garantert ha skapt store bruduljer internasjonalt.

Nå krangler de om hvem som hadde skylda for episoden.

Amerikanerne hevder at et helikopter skulle lande og at skipet derfor måtte holde stå kurs.

De russiske gastene opptatt med å sole seg på helikopterdekket. Foto: US Navy
De russiske gastene opptatt med å sole seg på helikopterdekket. Foto: US Navy

US Navy beskriver russernes opptreden som «farlig og uprofesjonell».

Russerne sier på sin side at de hadde retten på sin side da et skip som kommer fra babord (venstre) – slik USS Chancellorville gjorde fredag – har vikeplikt.

Videoen fra hendelsen er tatt ombord på det amerikanske fartøyet og her ser det ut som om russerne nærmer seg med vilje.

Men den viser også en utrolig detalj. For mens Admiral Vinogradov styrer mot kollisjon sitter en rekke gaster på dekk, soler seg og venter på hva amerikanerne vil gjøre.

Den regimetro nyhetskanalen Russia Today gjør søndag et stort poeng av russernes rolige opptreden og latterliggjør vurderingene som kommer fra US Navy.

Personvernpolicy