KrF får full støtte av Høyre-kvinnene i dagens abortdebatt i Stortinget

FÅR KVINNESTØTTE: Kjell Ingolf Ropstad og KrF får full støtte fra Høyres kvinneforum for endring i abortloven.
FÅR KVINNESTØTTE: Kjell Ingolf Ropstad og KrF får full støtte fra Høyres kvinneforum for endring i abortloven. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres kvinneforum støtter endringen av abortloven for å innføre nemndbehandling ved fosterreduksjon, og mener alle Høyre-representanter må stemme for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er forslaget til endring i abortloven:

Regjeringens forslag til endringer i abortloven dreier seg om å regulere adgangen til fosterreduksjon.

Fosterreduksjon er et inngrep der svangerskapet avsluttes for ett eller flere fostre, mens gjenværende foster/fostre utvikler seg videre.

Etter forslaget skal det kreves tillatelse fra en abortnemnd ved alle slike inngrep, uavhengig av når i svangerskapet inngrepet utføres. Nemndene skal kunne innvilge fosterreduksjon på grunnlag av de alminnelige kriteriene for abort etter tolvte svangerskapsuke. I tillegg skal nemndene kunne innvilge fosterreduksjon der antall fostre reduseres til to eller flere på grunn av risiko for spontanabort eller tidlig fødsel.

Kilde: Regjeringen

I dag kommer abort-striden i kjølvannet av Kristelig Folkepartis inntreden i regjeringen opp til endelig behandling i Stortinget.

Det vakte til dels sterke reaksjoner da Erna Solberg presenterte Granavolden-erklæringen der KrF fikk inn endringen i abortloven som krever nemndbehandling ved såkalt «fosterreduksjon», det vil si at ett eller flere fostre der det er flerlinger, aborteres.

Motstanderne hevder dette er inngrep i kvinnenes rett til selvbestemt abort.

Direkte: Følg debatten i Stortinget, der abort-striden er et av temaene

– Dette er en liten endring

Men i Høyres kvinne-rekker får endringen nå full støtte.

– Ja, jeg støtter forslaget til endring av abortloven.

Det sier fungerende leder Guro Angell Gimse i Høyres kvinneforum til ABC Nyheter foran torsdagens behandling i Stortinget.

HØYRES KVINNEFORUM: Fungerende leder Guro Angell Gimse støtter endringen i abortloven om fosterreduksjon, som KrF ville innføre. Foto: Jan Richard Kjelstrup / Arbeids- og sosialdepartementet
HØYRES KVINNEFORUM: Fungerende leder Guro Angell Gimse støtter endringen i abortloven om fosterreduksjon, som KrF ville innføre. Foto: Jan Richard Kjelstrup / Arbeids- og sosialdepartementet

– Dette er en liten endring som ikke påvirker retten til selvbestemt abort, sier Gimse, som satt som stortingsrepresentant da regjeringsplattformen ble behandlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til at legene ved St. Olavs hospital som gjennomfører de få tilfellene av fosterreduksjon her i landet, oppfattet at dette med fosterreduksjon var en gråsone i lovverket.

– Nå får vi en avklaring og en lik praksis med resten av Norden og Europa, sier Gimse.

Vil forplikte alle Høyres representanter

I Norge må fosterreduksjonen gjennomføres etter uke 12. I USA klarer de å gjøre det før, påpeker Gimse. Og selvbestemt abort i dagens lovverk gjelder fram til uke 12.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er Høyres kvinneforum samstemt i ønsket om denne lovendringen?

– Det er litt ulike meninger. Men de fleste synes at dette bør reguleres. Det er kjempeviktig med selvbestemt abort til uke 12. Det er det ingen som ønsker forandring på, heller ikke KrF. Og de aller fleste som søker om fosterreduksjon, får jo «ja» i nemnden.

– Dette har blitt dramatisert i politikken, fastslår Gimse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gimse er også enig i at alle Høyres representanter i salen skal bindes til å stemme ja, og ikke, som ofte er tilfelle ved livssynsspørsmål, stilles fritt.

– Syns du det er riktig at alle Høyres representanter bindes til å følge partilinja når det skal stemmes over lovforslaget, og i et slikt spørsmål om livssyn ikke stilles fritt?

– Ja, fordi alle har stemt for Granavolden-erklæringen. Da burde de som er imot, ha tatt dissens den gangen, sier Guro Angell Gimse.