Senterpartiet vil fjerne rett til tvillingabort

Senterpartiets Kjersti Toppe vil fjerne retten til selvbestemt tvillingabort. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Senterpartiets Kjersti Toppe vil fjerne retten til selvbestemt tvillingabort. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet vil legge fram forslag om å fjerne kvinners rett til selv å bestemme om de skal få fosterreduksjon, også kalt tvillingabort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens regelverk er omstridt også i fagmiljøer. Da lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet vurderte saken i 2016, kom den til at abortloven gir kvinner rett til selvbestemt fosterreduksjon. Når KrF og Høyre nå har åpnet for endringer i abortloven vil Senterpartiet foreslå å endre reglene.

– Vi kommer til å fremme forslag om å fjerne retten til tvillingabort, sier nestleder i helse- og omsorgskomiteen Kjersti Toppe (Sp) til Klassekampen.

Hun anklager både Høyre og Ap for å ha vært feige og ikke ville være med å diskutere tvillingaborter, da det ble teknisk mulig å gjennomføre dem.

Fosterreduksjon er et ressurskrevende, høyspesialisert inngrep som kun utføres ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Norge er det eneste landet i Europa som gir kvinner rett til selv å bestemme fosterreduksjon. Beslutningen må tas før svangerskapsuke 12, hvis ikke må hun søke abortnemnda om dette.