Fra full åpenhet til hemmelighold:

Full forvirring blant LO-forbundene om lederlønninger

Arbeiderbevegelsen markerer 1. mai med krav om økt lønn, bedre arbeidsvilkår og internasjonal solidaritet. Her fra Oslo i år.
Arbeiderbevegelsen markerer 1. mai med krav om økt lønn, bedre arbeidsvilkår og internasjonal solidaritet. Her fra Oslo i år. Foto: NTB scanpix

– Åpenhet om lønninger er viktig, sier LOs sentrale informasjonssjef. Men samtidig nekter hun å opplyse hvem av de ansatte som tjener mer enn LO-lederen, bortimot halvannen million.

For de tillitsvalgte forbundslederne er åpenhet om lønn uproblematisk for fagbevegelsen. Fagforbundene forteller åpent om hva de landsmøtevalgte representantene tjener, slik også LO sentralt gjør.

Men når det gjelder millionlønningene til advokater, økonomer og andre fast ansatte, da er det slutt på åpenheten hos de aller fleste.

Nå viser det seg at flere ansatte i både LO og de 25 fagforbundene, har høyere lønn enn LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han har en årslønn på 1.373.000 kroner.

I slutten av april kunne Fri Fagbevegelse fortelle at alle åtte i LO-ledelsen nå tjente mer enn 1 million kroner i året.

ABC Nyheter har nå spurt alle LOs 25 forbund om hva de fem best lønnede lederne tjener, altså både tillitsvalgte og ansatte.

7 av 25 forbund kan opplyse at deres leder har en lønn over den symbolske million-grensa (se grafikk lenger ned). Og i fire av disse forbundene har også andre tillitsvalgte syvsifrede årslønninger.

Det eneste hvor hele ledelsen kan vise til tall som ligner LO sentralt er Norges største arbeidstakerorganisasjon – Fagforbundet – hvor flertallet av medlemmene arbeider i offentlig sektor. Her havner hele ni valgte ledere også over millionen i årsinntekt.

Full forvirring om de ansatte

Men når det kommer til hva de fast ansatte i lederposisjoner innenfor LO-forbundene tjener, hersker det derimot full forvirring om hva man vil opplyse.

Sjømannsforbundet viser størst åpenhet. De har ingen problemer med å opplyse at forbundets eneste advokat, Terje Hernes Pettersen, tjener mer enn forbundets leder Johnny Hansen.

– Jeg har ikke noe problem med at det offentliggjøres, sier advokat Pettersen til ABC Nyheter.

Han tjener det samme som gjennomsnittslønnen blant advokater i Norge, 1,06 millioner kroner. Forbundsleder Hansen ligger like bak med 1,02 millioner kroner i året.

– Tallene er som de er. Det er forbundet som fastsetter lønna. Å få den offentliggjort er jo ikke noe man har kjempelyst til, men som sagt – det er ikke noe problem, sier Terje Hernes Pettersen.

Av de LO-forbundene hvor lederne er høyere lønnet enn Johnny Hansen i Sjømannsforbundet, nekter fem av dem å opplyse om hva andre ledere enn de valgte har av inntekt: Fagforbundet, Industri Energi, Forbundet for Ledelse og Teknik, Handel og Kontor samt NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeideriforbund).

Et sjette, Fellesforbundet, slipper å svare på ABC Nyheters spørsmål om deres fem best betalte medarbeidere. For hos dem er alle med høyest lønn tillitsvalgte (seks personer).


Nekter å dele info

I det lønnsledende Fagforbundet nekter man å opplyse om de ansattes lønnsforhold, ut over de valgte lederne.

«Fagforbundet er, som du veit, ikkje underlagt Offentleglova, og det er derfor ikkje noko krav om å utlever slike opplysningar. Vi har vurdert spørsmålet ditt ut frå personvernomsyn og har komme fram til at vi ikkje ønsker å dele informasjonen du spør etter», svarer kommunikasjonssjef Kjell-Erik N. Kallset i en epost.

Fagforbundets leder Mette Nord har den høyeste lønna av forbundslederne, men hun nekter å dele opplysninger om forbundets høyt gasjerte ansatte. Foto: NTB scanpix
Fagforbundets leder Mette Nord har den høyeste lønna av forbundslederne, men hun nekter å dele opplysninger om forbundets høyt gasjerte ansatte. Foto: NTB scanpix

Men noe er kjent om dette forbundets lønnspolitikk. For fem år siden kunne VG avdekke at seks advokater tjente betydelig mer enn Fagforbundets leder Mette Nord. Forbundsadvokatenes leder Thrine Skaga hadde i 2014 en lønn på 1,65 millioner kroner.

På de siste listene (2017) hadde den økt skattbare inntekten hennes økt til 1,9 millioner kroner. Forbundets kommunikasjonssjef vil ikke bekrefte eller avkrefte lønnsnivået for lederen for forbundets advokatene.

I det minste av LOs forbund har man tatt en uvanlig prinsippbeslutning. Dramatikerforbundet har bestemt at forbundslederen skal ligge ett lønnstrinn over den høyeste lønnede, siden lederen har det øverste ansvaret i organisasjonen.

– Når min lønn nå ligger på 80 prosent av høyeste lønn i forbundet, så er det fordi jeg på papiret jobber 80 prosent, sier forbundsleder Monica Boracco til ABC Nyheter.

«Åpenhet viktig», men hemmelig lønn

Jenny Ann Hammerø, informasjonsjef LO Norge, svarer slik på et spørsmål om hvorfor det, etter LOs syn, er viktig med åpenhet når det gjelder lederlønninger også i fagbevegelsen:

«Åpenhet om lønninger er viktig i arbeidslivet generelt. Dette er en del av den norske modellen som er med på å forebygge alt for store lønnsforskjeller. Hemmelige lønninger kan også påvirke arbeidsmiljøet og føre til unødvendige spekulasjoner», skriver hun i en epost.

Men også hos LO sentralt finnes det flere som tjener mer enn LO-leder Hans-Christian Gabrielsens 1,373 millioner kroner. Informasjonssjefen opplyser at det er to fast ansatte i LO som har en fast lønn på ca 1,5 millioner kroner, og at LOs sentralt ansatte advokater også kan komme opp i årslønninger som passerer dette.

Men på spørsmål om hvem disse er, er det slutt på hennes åpenhet:

«Du får nøye med de opplysningene du har fått», svarer Hammerø.

Personvernhensyn

En av grunnene til forbundenes tilbakeholdenhet, påpekes av Lars Johnsen som leder Transportarbeiderforbundet (som fra 1. juni 2019 legges ned og blir med i Fellesforbundet).

Lars Johnsen er inne i sin siste uke som leder av Transportarbeiderforbundet. De tre valgte lederne her har identisk lønn. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Lars Johnsen er inne i sin siste uke som leder av Transportarbeiderforbundet. De tre valgte lederne her har identisk lønn. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter

Han viser til den nye personvernforordningen (GDPR) om behandling av personopplysninger, som grunn for at heller ikke de opplyser om annet enn lønningene til de tre tillitsvalgte lederne:

– Vi tre på toppen har lik lønn hos oss, og så har du personvernhensyn for de ansatte. Men vi tre har høyest lønn, sier den avtroppende forbundslederen Lars Johansen, til ABC Nyheter.

Han synes ikke det er rart at ulike advokater i LO-systemet tjener mer enn de tillitsvalgte, og mener det må ses i sammenheng med de forbundene har som motparter og dermed advokater som kan tjene titalls millioner i året.

Lars Johansen mener det fortsatt finnes idealisme hos de som søker jobber hos dem, og at enkelte har valgt å gå ned i lønn for å jobbe innenfor fagbevegelsen.

– Det bør ikke være lønna som er drivkraften, men å ha et hjerte for fagbevegelsen og prøve å en best mulig jobb for de som er medlemmer, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Børsen i Hongkong ned 3 prosent02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26 132 er døde av Wuhan-viruset01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning
Siste nytt
03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09VerdenBørsen i Hongkong ned 3 prosent02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18VerdenPerus opposisjonsleder Keiko Fujimori satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:26Verden132 er døde av Wuhan-viruset01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning
Populært