Fra full åpenhet til hemmelighold:

Full forvirring blant LO-forbundene om lederlønninger

Arbeiderbevegelsen markerer 1. mai med krav om økt lønn, bedre arbeidsvilkår og internasjonal solidaritet. Her fra Oslo i år.
Arbeiderbevegelsen markerer 1. mai med krav om økt lønn, bedre arbeidsvilkår og internasjonal solidaritet. Her fra Oslo i år. Foto: NTB scanpix

– Åpenhet om lønninger er viktig, sier LOs sentrale informasjonssjef. Men samtidig nekter hun å opplyse hvem av de ansatte som tjener mer enn LO-lederen, bortimot halvannen million.

For de tillitsvalgte forbundslederne er åpenhet om lønn uproblematisk for fagbevegelsen. Fagforbundene forteller åpent om hva de landsmøtevalgte representantene tjener, slik også LO sentralt gjør.

Men når det gjelder millionlønningene til advokater, økonomer og andre fast ansatte, da er det slutt på åpenheten hos de aller fleste.

Nå viser det seg at flere ansatte i både LO og de 25 fagforbundene, har høyere lønn enn LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han har en årslønn på 1.373.000 kroner.

I slutten av april kunne Fri Fagbevegelse fortelle at alle åtte i LO-ledelsen nå tjente mer enn 1 million kroner i året.

ABC Nyheter har nå spurt alle LOs 25 forbund om hva de fem best lønnede lederne tjener, altså både tillitsvalgte og ansatte.

7 av 25 forbund kan opplyse at deres leder har en lønn over den symbolske million-grensa (se grafikk lenger ned). Og i fire av disse forbundene har også andre tillitsvalgte syvsifrede årslønninger.

Det eneste hvor hele ledelsen kan vise til tall som ligner LO sentralt er Norges største arbeidstakerorganisasjon – Fagforbundet – hvor flertallet av medlemmene arbeider i offentlig sektor. Her havner hele ni valgte ledere også over millionen i årsinntekt.

Full forvirring om de ansatte

Men når det kommer til hva de fast ansatte i lederposisjoner innenfor LO-forbundene tjener, hersker det derimot full forvirring om hva man vil opplyse.

Sjømannsforbundet viser størst åpenhet. De har ingen problemer med å opplyse at forbundets eneste advokat, Terje Hernes Pettersen, tjener mer enn forbundets leder Johnny Hansen.

– Jeg har ikke noe problem med at det offentliggjøres, sier advokat Pettersen til ABC Nyheter.

Han tjener det samme som gjennomsnittslønnen blant advokater i Norge, 1,06 millioner kroner. Forbundsleder Hansen ligger like bak med 1,02 millioner kroner i året.

– Tallene er som de er. Det er forbundet som fastsetter lønna. Å få den offentliggjort er jo ikke noe man har kjempelyst til, men som sagt – det er ikke noe problem, sier Terje Hernes Pettersen.

Av de LO-forbundene hvor lederne er høyere lønnet enn Johnny Hansen i Sjømannsforbundet, nekter fem av dem å opplyse om hva andre ledere enn de valgte har av inntekt: Fagforbundet, Industri Energi, Forbundet for Ledelse og Teknik, Handel og Kontor samt NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeideriforbund).

Et sjette, Fellesforbundet, slipper å svare på ABC Nyheters spørsmål om deres fem best betalte medarbeidere. For hos dem er alle med høyest lønn tillitsvalgte (seks personer).


Nekter å dele info

I det lønnsledende Fagforbundet nekter man å opplyse om de ansattes lønnsforhold, ut over de valgte lederne.

«Fagforbundet er, som du veit, ikkje underlagt Offentleglova, og det er derfor ikkje noko krav om å utlever slike opplysningar. Vi har vurdert spørsmålet ditt ut frå personvernomsyn og har komme fram til at vi ikkje ønsker å dele informasjonen du spør etter», svarer kommunikasjonssjef Kjell-Erik N. Kallset i en epost.

Fagforbundets leder Mette Nord har den høyeste lønna av forbundslederne, men hun nekter å dele opplysninger om forbundets høyt gasjerte ansatte. Foto: NTB scanpix
Fagforbundets leder Mette Nord har den høyeste lønna av forbundslederne, men hun nekter å dele opplysninger om forbundets høyt gasjerte ansatte. Foto: NTB scanpix

Men noe er kjent om dette forbundets lønnspolitikk. For fem år siden kunne VG avdekke at seks advokater tjente betydelig mer enn Fagforbundets leder Mette Nord. Forbundsadvokatenes leder Thrine Skaga hadde i 2014 en lønn på 1,65 millioner kroner.

På de siste listene (2017) hadde den økt skattbare inntekten hennes økt til 1,9 millioner kroner. Forbundets kommunikasjonssjef vil ikke bekrefte eller avkrefte lønnsnivået for lederen for forbundets advokatene.

I det minste av LOs forbund har man tatt en uvanlig prinsippbeslutning. Dramatikerforbundet har bestemt at forbundslederen skal ligge ett lønnstrinn over den høyeste lønnede, siden lederen har det øverste ansvaret i organisasjonen.

– Når min lønn nå ligger på 80 prosent av høyeste lønn i forbundet, så er det fordi jeg på papiret jobber 80 prosent, sier forbundsleder Monica Boracco til ABC Nyheter.

«Åpenhet viktig», men hemmelig lønn

Jenny Ann Hammerø, informasjonsjef LO Norge, svarer slik på et spørsmål om hvorfor det, etter LOs syn, er viktig med åpenhet når det gjelder lederlønninger også i fagbevegelsen:

«Åpenhet om lønninger er viktig i arbeidslivet generelt. Dette er en del av den norske modellen som er med på å forebygge alt for store lønnsforskjeller. Hemmelige lønninger kan også påvirke arbeidsmiljøet og føre til unødvendige spekulasjoner», skriver hun i en epost.

Men også hos LO sentralt finnes det flere som tjener mer enn LO-leder Hans-Christian Gabrielsens 1,373 millioner kroner. Informasjonssjefen opplyser at det er to fast ansatte i LO som har en fast lønn på ca 1,5 millioner kroner, og at LOs sentralt ansatte advokater også kan komme opp i årslønninger som passerer dette.

Men på spørsmål om hvem disse er, er det slutt på hennes åpenhet:

«Du får nøye med de opplysningene du har fått», svarer Hammerø.

Personvernhensyn

En av grunnene til forbundenes tilbakeholdenhet, påpekes av Lars Johnsen som leder Transportarbeiderforbundet (som fra 1. juni 2019 legges ned og blir med i Fellesforbundet).

Lars Johnsen er inne i sin siste uke som leder av Transportarbeiderforbundet. De tre valgte lederne her har identisk lønn. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Lars Johnsen er inne i sin siste uke som leder av Transportarbeiderforbundet. De tre valgte lederne her har identisk lønn. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter

Han viser til den nye personvernforordningen (GDPR) om behandling av personopplysninger, som grunn for at heller ikke de opplyser om annet enn lønningene til de tre tillitsvalgte lederne:

– Vi tre på toppen har lik lønn hos oss, og så har du personvernhensyn for de ansatte. Men vi tre har høyest lønn, sier den avtroppende forbundslederen Lars Johansen, til ABC Nyheter.

Han synes ikke det er rart at ulike advokater i LO-systemet tjener mer enn de tillitsvalgte, og mener det må ses i sammenheng med de forbundene har som motparter og dermed advokater som kan tjene titalls millioner i året.

Lars Johansen mener det fortsatt finnes idealisme hos de som søker jobber hos dem, og at enkelte har valgt å gå ned i lønn for å jobbe innenfor fagbevegelsen.

– Det bør ikke være lønna som er drivkraften, men å ha et hjerte for fagbevegelsen og prøve å en best mulig jobb for de som er medlemmer, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:14 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg
Siste nytt
07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:14NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg
Populært