Meny

Fra full åpenhet til hemmelighold:

Full forvirring blant LO-forbundene om lederlønninger

Arbeiderbevegelsen markerer 1. mai med krav om økt lønn, bedre arbeidsvilkår og internasjonal solidaritet. Her fra Oslo i år.
Arbeiderbevegelsen markerer 1. mai med krav om økt lønn, bedre arbeidsvilkår og internasjonal solidaritet. Her fra Oslo i år. Foto: NTB scanpix

– Åpenhet om lønninger er viktig, sier LOs sentrale informasjonssjef. Men samtidig nekter hun å opplyse hvem av de ansatte som tjener mer enn LO-lederen, bortimot halvannen million.

For de tillitsvalgte forbundslederne er åpenhet om lønn uproblematisk for fagbevegelsen. Fagforbundene forteller åpent om hva de landsmøtevalgte representantene tjener, slik også LO sentralt gjør.

Men når det gjelder millionlønningene til advokater, økonomer og andre fast ansatte, da er det slutt på åpenheten hos de aller fleste.

Nå viser det seg at flere ansatte i både LO og de 25 fagforbundene, har høyere lønn enn LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han har en årslønn på 1.373.000 kroner.

I slutten av april kunne Fri Fagbevegelse fortelle at alle åtte i LO-ledelsen nå tjente mer enn 1 million kroner i året.

ABC Nyheter har nå spurt alle LOs 25 forbund om hva de fem best lønnede lederne tjener, altså både tillitsvalgte og ansatte.

7 av 25 forbund kan opplyse at deres leder har en lønn over den symbolske million-grensa (se grafikk lenger ned). Og i fire av disse forbundene har også andre tillitsvalgte syvsifrede årslønninger.

Det eneste hvor hele ledelsen kan vise til tall som ligner LO sentralt er Norges største arbeidstakerorganisasjon – Fagforbundet – hvor flertallet av medlemmene arbeider i offentlig sektor. Her havner hele ni valgte ledere også over millionen i årsinntekt.

Full forvirring om de ansatte

Men når det kommer til hva de fast ansatte i lederposisjoner innenfor LO-forbundene tjener, hersker det derimot full forvirring om hva man vil opplyse.

Sjømannsforbundet viser størst åpenhet. De har ingen problemer med å opplyse at forbundets eneste advokat, Terje Hernes Pettersen, tjener mer enn forbundets leder Johnny Hansen.

– Jeg har ikke noe problem med at det offentliggjøres, sier advokat Pettersen til ABC Nyheter.

Han tjener det samme som gjennomsnittslønnen blant advokater i Norge, 1,06 millioner kroner. Forbundsleder Hansen ligger like bak med 1,02 millioner kroner i året.

– Tallene er som de er. Det er forbundet som fastsetter lønna. Å få den offentliggjort er jo ikke noe man har kjempelyst til, men som sagt – det er ikke noe problem, sier Terje Hernes Pettersen.

Av de LO-forbundene hvor lederne er høyere lønnet enn Johnny Hansen i Sjømannsforbundet, nekter fem av dem å opplyse om hva andre ledere enn de valgte har av inntekt: Fagforbundet, Industri Energi, Forbundet for Ledelse og Teknik, Handel og Kontor samt NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeideriforbund).

Et sjette, Fellesforbundet, slipper å svare på ABC Nyheters spørsmål om deres fem best betalte medarbeidere. For hos dem er alle med høyest lønn tillitsvalgte (seks personer).


Nekter å dele info

I det lønnsledende Fagforbundet nekter man å opplyse om de ansattes lønnsforhold, ut over de valgte lederne.

«Fagforbundet er, som du veit, ikkje underlagt Offentleglova, og det er derfor ikkje noko krav om å utlever slike opplysningar. Vi har vurdert spørsmålet ditt ut frå personvernomsyn og har komme fram til at vi ikkje ønsker å dele informasjonen du spør etter», svarer kommunikasjonssjef Kjell-Erik N. Kallset i en epost.

Fagforbundets leder Mette Nord har den høyeste lønna av forbundslederne, men hun nekter å dele opplysninger om forbundets høyt gasjerte ansatte. Foto: NTB scanpix
Fagforbundets leder Mette Nord har den høyeste lønna av forbundslederne, men hun nekter å dele opplysninger om forbundets høyt gasjerte ansatte. Foto: NTB scanpix

Men noe er kjent om dette forbundets lønnspolitikk. For fem år siden kunne VG avdekke at seks advokater tjente betydelig mer enn Fagforbundets leder Mette Nord. Forbundsadvokatenes leder Thrine Skaga hadde i 2014 en lønn på 1,65 millioner kroner.

På de siste listene (2017) hadde den økt skattbare inntekten hennes økt til 1,9 millioner kroner. Forbundets kommunikasjonssjef vil ikke bekrefte eller avkrefte lønnsnivået for lederen for forbundets advokatene.

I det minste av LOs forbund har man tatt en uvanlig prinsippbeslutning. Dramatikerforbundet har bestemt at forbundslederen skal ligge ett lønnstrinn over den høyeste lønnede, siden lederen har det øverste ansvaret i organisasjonen.

– Når min lønn nå ligger på 80 prosent av høyeste lønn i forbundet, så er det fordi jeg på papiret jobber 80 prosent, sier forbundsleder Monica Boracco til ABC Nyheter.

«Åpenhet viktig», men hemmelig lønn

Jenny Ann Hammerø, informasjonsjef LO Norge, svarer slik på et spørsmål om hvorfor det, etter LOs syn, er viktig med åpenhet når det gjelder lederlønninger også i fagbevegelsen:

«Åpenhet om lønninger er viktig i arbeidslivet generelt. Dette er en del av den norske modellen som er med på å forebygge alt for store lønnsforskjeller. Hemmelige lønninger kan også påvirke arbeidsmiljøet og føre til unødvendige spekulasjoner», skriver hun i en epost.

Men også hos LO sentralt finnes det flere som tjener mer enn LO-leder Hans-Christian Gabrielsens 1,373 millioner kroner. Informasjonssjefen opplyser at det er to fast ansatte i LO som har en fast lønn på ca 1,5 millioner kroner, og at LOs sentralt ansatte advokater også kan komme opp i årslønninger som passerer dette.

Men på spørsmål om hvem disse er, er det slutt på hennes åpenhet:

«Du får nøye med de opplysningene du har fått», svarer Hammerø.

Personvernhensyn

En av grunnene til forbundenes tilbakeholdenhet, påpekes av Lars Johnsen som leder Transportarbeiderforbundet (som fra 1. juni 2019 legges ned og blir med i Fellesforbundet).

Lars Johnsen er inne i sin siste uke som leder av Transportarbeiderforbundet. De tre valgte lederne her har identisk lønn. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Lars Johnsen er inne i sin siste uke som leder av Transportarbeiderforbundet. De tre valgte lederne her har identisk lønn. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter

Han viser til den nye personvernforordningen (GDPR) om behandling av personopplysninger, som grunn for at heller ikke de opplyser om annet enn lønningene til de tre tillitsvalgte lederne:

– Vi tre på toppen har lik lønn hos oss, og så har du personvernhensyn for de ansatte. Men vi tre har høyest lønn, sier den avtroppende forbundslederen Lars Johansen, til ABC Nyheter.

Han synes ikke det er rart at ulike advokater i LO-systemet tjener mer enn de tillitsvalgte, og mener det må ses i sammenheng med de forbundene har som motparter og dermed advokater som kan tjene titalls millioner i året.

Lars Johansen mener det fortsatt finnes idealisme hos de som søker jobber hos dem, og at enkelte har valgt å gå ned i lønn for å jobbe innenfor fagbevegelsen.

– Det bør ikke være lønna som er drivkraften, men å ha et hjerte for fagbevegelsen og prøve å en best mulig jobb for de som er medlemmer, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik
Siste nytt
16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik
Populært