Ber nordmenn endre navn på Oslo

<p>Den jødiske kommentatoren Amira Hass mener Oslo er blitt et synonym for falske nyheter, og synes nordmenn burde kreve et nytt navn på hovedstaden. Faksimile: Haaretz</p>
Den jødiske kommentatoren Amira Hass mener Oslo er blitt et synonym for falske nyheter, og synes nordmenn burde kreve et nytt navn på hovedstaden. Faksimile: Haaretz

«Oslo» har blitt et synonym på falske nyheter spredd av respekterte kanaler, mener en respektert jødisk kommentator. Hun mener nordmenn bør kreve et nytt navn på hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jødiske Amira Hass er korrespondent for avisen Haaretz i de okkuperte områdene. Hun er høyt respektert og en av få israelske journalister som selv har levd blant palestinere i flere år.

Mandag skrev hun en kommentar som gikk til angrep på ordet «Oslo» som flittig brukes om avtaler mellom Israel og PLO, helt siden Oslo-avtalen som ble signert utenfor Det hvite hus av Yithzak Rabin, Yasir Arafat og Bill Clinton i 1993.

«Oslo er et skittent ord. Hvis jeg var norsk ville jeg krevd et nytt navn på hovedstaden», skrev Hass i sin kommentarartikkel.

«Skandinavisk anstendighet»

Den 26 år gamle Oslo-avtalen var den første politiske avtalen mellom de to hovedmotstanderne i Midtøsten. I denne anerkjente Israel at PLO var palestinernes rettmessige representant, og PLO anerkjente staten Israels rett til å eksistere.

Amira Hass er født i 1956 i Jerusalem av jødiske foreldre. Foto: @Hass_Haaretz/ twitter.com
Amira Hass er født i 1956 i Jerusalem av jødiske foreldre. Foto: @Hass_Haaretz/ twitter.com

I årene etter har det vært gjort en rekke nye avtaler som har blitt knyttet til Oslo-prosessen. Det er denne uformelle bruken av «Oslo» for alle mislykkede avtaler som den anerkjente journalisten og forfatteren av boken «Drinking the Sea at Gaza», nå angriper.

«Det er veldig behagelig for Israel at de kalkulerte forsøk på både å ødelegge palestinernes geografiske områder og knekke det palestinske samfunnet ... blir smykket med kjølig, blond og skandinavisk anstendighet.»

– Oslo et kodeord for bedrag

Amira Hass, som har bodd i Ramallah på Vestbredden siden 1997, innrømmer at hun har blitt besatt av «Oslo» som et kodeord for Israels bedrag.

«Det stammer fra min nesten daglige kontakt med det byråkratiet som disse avtalene har skapt», skriver hun.

Artikkelen hennes kommer tre uker etter at samme avis hadde en artikkel om at Israel reduserte avtalte utbetalinger til de palestinske myndighetene av skatteinntekter. Haaretz påpekte at de palestinske protestene også denne gangen ble overhørt av det internasjonale samfunnet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden