– Norsk mediedekning av Russland er ensidig og nesten karikert

Journalistikken om Russland i store norske medier ligner på norsk utenrikspolitikk ifølge rapport fra Nordisk Journalistcenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dekningen leserne av nordiske medier får av Russland, har mangler. Den gir et ensidig negativt bilde av landet og president Putin, ifølge en rapport i to bind laget av Nordisk Journalistcenter, finansiert av Nordisk Ministerråd.

– Hvor i mediedekningen er hele Den Russiske Føderasjon og det store, forskjelligartede samfunn? Hvor er de russiske republikker, hvor er minoritetene? Bruker redaksjonene nøytrale journalistiske standarder, når det gjelder russlandsdekningen? spør lederen av det toårige projektet, lektor Lars Kabel, ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Måten mediene dekker vårt store naboland på, er ikke uviktig.

Mange samfundsdebattører henter input i nyhetsmedienes dekning af Rusland. Det preger debatten og den førte politikk i de nordiske landene, heter det i rapporten.

Nyhetene og narrativene som dagsaviser, nettaviser og TV skaper av Russland, har stor betydning for vårt forhold til Russland og russere. Og noen ganger blir debatten fiendtlig.

Medienes dekning virker å være i takt med norsk utenrikspolitikk.

Aggressive Russland - ett unntak

Anja Aaheim Naper ved OsloMet har stått for analysen av norske medier, der artiklene om Russland som sto i forbindelse med presidentvalget i mars 2018, samt hele juni, i NRK, TV2, Aftenposten, Dagbladet, VG og Dagens Næringsliv.

I alle de tre mediene som skrev mest om Russland, NRK, Aftenposten og VG, fantes både saker som gav et nesten karikert bilde av Putin som en manipulerende makt på vei til å bli en enehersker, og saker som gikk dypere, heter det i rapporten.

Det var et relativt ensidig fokus på negative saker om Russland, som først og fremst bidro til å fremstille landet som en uforståelig, ustabil og farlig nabo uten etiske og moralske idealer eller skrupler. Det var overraskende få saker om russisk næringsliv og business.

Mest framtredende var fokuset på Russland som militær aggressor og trussel, med ett unntak:

I dekningen av Frode Berg som ble arrestert i Russland for spionasje for Norge, omtales Russland mer som et fredelig naboland og norsk etterretning som den store, stygge ulven.

– Negativ, nesten karikert

Naper er overrasket over at det er så få kommentarer fra eksperter og andre i russlandspørsmål. Dermed overlates mer av framstillingen til journaliststanden.

Mange artikler er sensasjonspregede om hvordan styresmakter eller personer i Russland går frem på kontroversielle måter for å få bukt med ting de ikke liker. Både hvordan de kvitter seg med regimekritikere, hvordan de «rydder før VM» (NRK 6.6.18) ved å kaste ut hjemløse fra OL-byer eller dreper løshunder, hvordan hooligans lover «blodbad under VM» (NRK 25.5.18) eller om kosakker som «sprer skrekk på skatte-betalernes regning» (Aftenposten 15.5.18).

Det er ingen tvil om at Russland har sine utfordringer og at den generelle politiske utvikling ikke går i demokratisk retning, heter det i rapporten, som fortsetter:

Likevel er det lite av den norske journalistikken som går i dybden på utviklingen, og som forsøker å se det russiske samfunnet fra et russisk perspektiv.

Det fører til at dekningen blir negativ og nesten karikert.

Les rapporten her

Personvernpolicy