Meny

Justisminister Jøran Kallmyr:

– Barna i Fræna trenger samme beskyttelse som de i Oslo

Store politidistrikt er løsningen for å sikre barn over hele landet. Justisminister Jøran Kallmyr er opptatt av å bekjempe overgrep mot barn på nett.

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Førsteinntrykket er hvor viktig jobben er. Og hvor ufattelig mange barn og unge som blir utsatt for kriminalitet på nettet. Internett blir brukt som en infrastruktur både for å utnytte andre mennesker, men også for å skaffe seg en gevinst. Vi har fått en kriminalitet som er helt annerledes enn før, da forstår man behovet for en politireform for å løfte kvaliteten. Slik at vi kan gjøre politiet i stand til å bekjempe den nye kriminaliteten.

Det sier justisminister Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet. Det er litt over en måned siden han tok over kontoret etter at Tor Mikkel Wara valgte å trekke seg som statsråd.

Tok over: Jøran Kallmyr (Frp) ny justisminister etter Wara

Kallmyr er jurist og har de siste tre årene vært partner i advokatfirmaet Ræder. Før det var han statssekretær i nettopp justisdepartementet, under daværende statsråd Sylvi Listhaug. ABC Nyheter møter ham mellom slagene på Fremskrittspartiets landsmøtet på Gardermoen utenfor Oslo.

Under sin tale til landsmøtet viste partileder Siv Jensen nettopp til utnyttelse av barn og unge på nett. Hun fortalte om da hun var ung og vokste opp på Majorstuen hvor det var en lokal blotter som plaget barna. Nå, er det en verden vanskelig for politiet å følge. Det skjer i mørket, på nettet.

Vil ta lovbrytere hardt: Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger

Større distrikt er løsningen

Overgrep og kriminalitet på nett er en av fire saker som særlig griper ham.

– Flere gjør kanskje kriminelle handlinger som de kanskje ellers ikke ville gjort. Kanskje særlig de som gjør overgrep mot barn. Det er mye lettere å få tak i de enn før, da de måtte oppsøke barna fysisk. Og så føler de nok at sjansen ikke er like stor for å bli tatt på nett.

Dette skaper utfordringer. For på et eller annet tidspunkt går det fra å presse barna til å sende bilder av seg selv, til å ta steget til å gjøre fysiske overgrep. Det kan bidra til å få enda flere pedofile i gatene, mener justisministeren. Derfor er det viktig å ta gjerningspersonene allerede på nettet.

Større politidistrikt, og med det større fagkompetanse i hvert distrikt, mener justisministeren er et viktig grep i kampen mot overgripere.

– Da er barn og unge i min hjemkommune, Fræna, med 9.000 innbyggere like beskyttet som de som bor i Oslo. Det kan ikke være slik at bare fordi du bor i Oslo får du bedre beskyttelse, sier han.

Barna er like viktig uavhengig av hvor de bor. Og nettet kjenner uansett ingen grenser.

– Politireformen skal gi bedre beskyttelse også ute i distriktene. I Oslo har de all mulig kompetanse fordi de har så mange saker. Da holder dessverre ikke den gamle lensmannsstrukturen som har fungert godt i mange år.

(Artikkelen fortsetter under)

Justisminister Jøran Kallmyr leverer en stortingsmelding like over sommeren om politireformen. Foto: Martin Huseby Jensen
Justisminister Jøran Kallmyr leverer en stortingsmelding like over sommeren om politireformen. Foto: Martin Huseby Jensen

Leverer reformmelding

Kallmyr forteller at som småbarnspappa, han har fire små barn, så rører det ved hjertet å komme inn på barnehuset, hvor barn utsatt for overgrep blir avhørt.

– Når du ser de samme små stolene som du har hjemme i egen stue, så gjør det noe med deg. Da forstår du hva det dreier seg om. Det er barna våre.

Kallmyr er også svært opptatt av å få politireformen i havn. Det kommer til å komme justeringer av reformen, noe som også var varslet av Wara.

– Man kan godt tegne opp på forhånd og si at sånn skal det bli, men med 17.000 ansatte og ikke å være villig til å gjøre justeringer underveis ... da kommer det ikke til å bli en vellykket reform.

Kallmyr vil levere en stortingsmelding i høst hvor hans anbefalinger kommer med.

Vil ta verdiene fra kriminelle

Som partilederen, og som regjeringkollegene i Høyre, er Kallmyr opptatt av å få gjeng- og ungdomskriminaliteten til livs.

Vil beslaglegge biler og smykker: Flertall i Høyre for å ta fra kriminelle utbytte

Justisministeren viser til at hovedtyngden av gjengkriminaliteten skjer i Oslo, men at det også sprer seg til andre byer. Det må forhindres, sier han. Dessuten blir gjerningspersonene stadig yngre.

– Det er ikke akseptabelt at 13-åringer bevæpnes med kniv. For det første kan de ødelegge andres liv, men de kan også ødelegge sitt eget. En 13-åring er ikke moden nok til å gå rundt med kniv. Så enkelt er det. Der har vi en kjempejobb foran oss, sier han.

Kallmyr forklarer at det også handler om integrering. For stort sett har mange av ungdommene minoritetsbakgrunn. Men, det har alltid vært ungdomsgjenger, sier han, som gjør gale ting. Forskjellen er at vi har fått kulturer inn i Norge hvor man ikke stoler på det offentlige. De har ikke tillit til viktige samfunnsinstitusjoner. Når den er fraværende hos foreldrene, får man unge som ikke har respekt for politiet og foreldre som ikke følger opp, slår han fast.

– Det er den store forskjellen på nå og før. Da blir det vanskelig å sette i gang forebyggende tiltak. Det er begynnelsen på svenske tilstander hvor du har bydeler som mangler tilliten til det offentlige. Dit skal vi ikke komme.

Vil innføre samfunnstjeneste: Tybring-Gjedde vil ha unge i plikttjeneste for samfunnet

Vil ha ordentlige forbilder

Kallmyr mener det er realistisk å få gjennom beslaglegging av verdisakene til kriminelle som stammer fra ulovlige handlinger. Han viser til tidligere denne uken da han og riksadvokaten deltok på samme møte. Der sa de ifølge justisministeren mer eller mindre det samme.

– Vi kan ikke tillate at forbilder i bydeler i Oslo og andre plasser skal være ungdommer som flasjer dyre biler eller smykker de har fått gjennom kriminell virksomhet. Det skal vi inndra. Vi skal plage dem ved å ta fra dem verdiene de har ervervet på ulovlig vis. Det er ikke kriminelle som skal være forbilder på Holmlia og i Groruddalen.

Gleder seg over utnevnelse: Frp-jubel over Listhaug-comeback

– Er det ikke noe uheldig i å stigmatisere særlig disse bydelene i Oslo?

– Det er der problemene ligger. Det ligger også på Grønland i Oslo. Vi må bare stikke fingeren i jorda. Det hjelper ikke å sette i gang en tiltakspakke for ungdom på Oslo vest om problemene skjer på Oslo øst. Vi må være ærlige med oss selv. Vi må sette i gang tiltak direkte mot der problemene er.

Kallmyr viser til at det er mange med minoritetsbakgrunn i Oslo øst, men understreker at de aller fleste ungdommene er flinke og står på. Det er et lite mindretall, sier han, som ødelegger for de andre.

Fikk tvillinger

– Forlot ikke du egentlig politikken?

– Jo, he-he, jeg gjorde det. Lykkelig uvitende om at jeg skulle tilbake.

Kallmyr trakk seg som statssekretær da det ble klart at familien skulle gå fra to til fire barn. Den gravide skulle ikke løfte noe for å unngå for tidlig fødsel, og når den nest eldste knapt kunne gå, var det å sjonglere med statssekretærjobben ikke så lett. Selv om daværende justisminister Listhaug var opptatt av å legge mest mulig tilrette for Kallmyr og familien. Blant annet gjennom en ni til fire-jobb.

– Men jeg er ikke en person som jobber fra ni til fire. Det hørtes litt kjedelig ut, og tenkte jeg heller kunne gå tilbake til advokatyrket.

– Men så kommer du tilbake som statsråd.

– I antall timer jobber jeg nok ikke mer nå enn som partner i advokatfirmaet. Det er heller ikke så stor forskjell på å være statssekretær og statsråd. Eneste må være at du har mindre tid til å sette deg inn i alt som statsråd. Sånn sett savner jeg litt tiden som statssekretær fordi jeg kunne grave meg dypt ned. Jeg liker det godt.

Klar til å rive ned: Jensen varsler riving av bomstasjoner for 200 millioner

Da handler det om å utnytte kompetansen som ligger i den politiske staben, samt hele departementet. For oss som har to barn, kan hverdagen bli vanskelig nok. Hvordan får en firebarnsfar hverdagen til å gå opp?

– Det blir ofte å komme hjem med blomster og konfekt fordi du har tabbet deg ut. Det krever en tålmodig kone som er villig til å akseptere at det blir endringer i planene hele tiden.

Justisministeren er ikke familiens eneste politiske engasjerte. Torunn Smedal Kallmyr, hans bedre halvdel, står som kandidat til kommunevalget i Frogn kommune, for Høyre, denne høsten.

Mange på landsmøtet: Sandberg og Letnes til Frp-landsmøte

Jøran Kallmyr (t.v.) overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Jøran Kallmyr (t.v.) overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lang rekke på få år

Femte justisministeren siden Solberg-regjeringens tiltredelse i 2013. Da regner vi ikke med de som har sittet midlertidig i stolen. Hva slags tanker gjør Kallmyr seg rundt det?

– Når du er justisminister i Norge er det alltid en forventning. Det jeg har ansvaret for angår folk og er viktig for mange. Det handler om de som har vært utsatt for kriminelle handlinger, og de som har begått dem. Gjerningsmennene skal også ha rehabilitering, og de pårørende skal ha omsorg. Dette er et område som betyr mye for mange. Det er jeg veldig ydmyk til. Og det er forventet at jeg skal levere.

– Greier jeg å gi den servicen til folk, vil de bli fornøyde, og da vil også partiet bli fornøyd.

– Du er jurist. Hvilken styrke gir det deg?

– Det er klart at det er en fordel for meg å kjenne til hvordan rettsvesenet fungerer, og det at jeg har vært statssekretær i departementet. Så får de som har sittet i jobben tidligere vurdere sine styrker. For meg er det til syvende og sist viktig at jeg har bakgrunn i fra jussen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Redningsaksjon i fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot har problemer i verdensrommet09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft
Siste nytt
16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterRedningsaksjon i fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot har problemer i verdensrommet09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft
Populært