Justisminister Jøran Kallmyr:

– Barna i Fræna trenger samme beskyttelse som de i Oslo

Store politidistrikt er løsningen for å sikre barn over hele landet. Justisminister Jøran Kallmyr er opptatt av å bekjempe overgrep mot barn på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (ABC Nyheter): – Førsteinntrykket er hvor viktig jobben er. Og hvor ufattelig mange barn og unge som blir utsatt for kriminalitet på nettet. Internett blir brukt som en infrastruktur både for å utnytte andre mennesker, men også for å skaffe seg en gevinst. Vi har fått en kriminalitet som er helt annerledes enn før, da forstår man behovet for en politireform for å løfte kvaliteten. Slik at vi kan gjøre politiet i stand til å bekjempe den nye kriminaliteten.

Det sier justisminister Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet. Det er litt over en måned siden han tok over kontoret etter at Tor Mikkel Wara valgte å trekke seg som statsråd.

Tok over: Jøran Kallmyr (Frp) ny justisminister etter Wara

Kallmyr er jurist og har de siste tre årene vært partner i advokatfirmaet Ræder. Før det var han statssekretær i nettopp justisdepartementet, under daværende statsråd Sylvi Listhaug. ABC Nyheter møter ham mellom slagene på Fremskrittspartiets landsmøtet på Gardermoen utenfor Oslo.

Under sin tale til landsmøtet viste partileder Siv Jensen nettopp til utnyttelse av barn og unge på nett. Hun fortalte om da hun var ung og vokste opp på Majorstuen hvor det var en lokal blotter som plaget barna. Nå, er det en verden vanskelig for politiet å følge. Det skjer i mørket, på nettet.

Vil ta lovbrytere hardt: Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger

Større distrikt er løsningen

Overgrep og kriminalitet på nett er en av fire saker som særlig griper ham.

– Flere gjør kanskje kriminelle handlinger som de kanskje ellers ikke ville gjort. Kanskje særlig de som gjør overgrep mot barn. Det er mye lettere å få tak i de enn før, da de måtte oppsøke barna fysisk. Og så føler de nok at sjansen ikke er like stor for å bli tatt på nett.

Dette skaper utfordringer. For på et eller annet tidspunkt går det fra å presse barna til å sende bilder av seg selv, til å ta steget til å gjøre fysiske overgrep. Det kan bidra til å få enda flere pedofile i gatene, mener justisministeren. Derfor er det viktig å ta gjerningspersonene allerede på nettet.

Større politidistrikt, og med det større fagkompetanse i hvert distrikt, mener justisministeren er et viktig grep i kampen mot overgripere.

– Da er barn og unge i min hjemkommune, Fræna, med 9.000 innbyggere like beskyttet som de som bor i Oslo. Det kan ikke være slik at bare fordi du bor i Oslo får du bedre beskyttelse, sier han.

Barna er like viktig uavhengig av hvor de bor. Og nettet kjenner uansett ingen grenser.

– Politireformen skal gi bedre beskyttelse også ute i distriktene. I Oslo har de all mulig kompetanse fordi de har så mange saker. Da holder dessverre ikke den gamle lensmannsstrukturen som har fungert godt i mange år.

(Artikkelen fortsetter under)

Justisminister Jøran Kallmyr leverer en stortingsmelding like over sommeren om politireformen. Foto: Martin Huseby Jensen
Justisminister Jøran Kallmyr leverer en stortingsmelding like over sommeren om politireformen. Foto: Martin Huseby Jensen

Leverer reformmelding

Kallmyr forteller at som småbarnspappa, han har fire små barn, så rører det ved hjertet å komme inn på barnehuset, hvor barn utsatt for overgrep blir avhørt.

– Når du ser de samme små stolene som du har hjemme i egen stue, så gjør det noe med deg. Da forstår du hva det dreier seg om. Det er barna våre.

Kallmyr er også svært opptatt av å få politireformen i havn. Det kommer til å komme justeringer av reformen, noe som også var varslet av Wara.

– Man kan godt tegne opp på forhånd og si at sånn skal det bli, men med 17.000 ansatte og ikke å være villig til å gjøre justeringer underveis ... da kommer det ikke til å bli en vellykket reform.

Kallmyr vil levere en stortingsmelding i høst hvor hans anbefalinger kommer med.

Vil ta verdiene fra kriminelle

Som partilederen, og som regjeringkollegene i Høyre, er Kallmyr opptatt av å få gjeng- og ungdomskriminaliteten til livs.

Vil beslaglegge biler og smykker: Flertall i Høyre for å ta fra kriminelle utbytte

Justisministeren viser til at hovedtyngden av gjengkriminaliteten skjer i Oslo, men at det også sprer seg til andre byer. Det må forhindres, sier han. Dessuten blir gjerningspersonene stadig yngre.

– Det er ikke akseptabelt at 13-åringer bevæpnes med kniv. For det første kan de ødelegge andres liv, men de kan også ødelegge sitt eget. En 13-åring er ikke moden nok til å gå rundt med kniv. Så enkelt er det. Der har vi en kjempejobb foran oss, sier han.

Kallmyr forklarer at det også handler om integrering. For stort sett har mange av ungdommene minoritetsbakgrunn. Men, det har alltid vært ungdomsgjenger, sier han, som gjør gale ting. Forskjellen er at vi har fått kulturer inn i Norge hvor man ikke stoler på det offentlige. De har ikke tillit til viktige samfunnsinstitusjoner. Når den er fraværende hos foreldrene, får man unge som ikke har respekt for politiet og foreldre som ikke følger opp, slår han fast.

– Det er den store forskjellen på nå og før. Da blir det vanskelig å sette i gang forebyggende tiltak. Det er begynnelsen på svenske tilstander hvor du har bydeler som mangler tilliten til det offentlige. Dit skal vi ikke komme.

Vil innføre samfunnstjeneste: Tybring-Gjedde vil ha unge i plikttjeneste for samfunnet

Vil ha ordentlige forbilder

Kallmyr mener det er realistisk å få gjennom beslaglegging av verdisakene til kriminelle som stammer fra ulovlige handlinger. Han viser til tidligere denne uken da han og riksadvokaten deltok på samme møte. Der sa de ifølge justisministeren mer eller mindre det samme.

– Vi kan ikke tillate at forbilder i bydeler i Oslo og andre plasser skal være ungdommer som flasjer dyre biler eller smykker de har fått gjennom kriminell virksomhet. Det skal vi inndra. Vi skal plage dem ved å ta fra dem verdiene de har ervervet på ulovlig vis. Det er ikke kriminelle som skal være forbilder på Holmlia og i Groruddalen.

Gleder seg over utnevnelse: Frp-jubel over Listhaug-comeback

– Er det ikke noe uheldig i å stigmatisere særlig disse bydelene i Oslo?

– Det er der problemene ligger. Det ligger også på Grønland i Oslo. Vi må bare stikke fingeren i jorda. Det hjelper ikke å sette i gang en tiltakspakke for ungdom på Oslo vest om problemene skjer på Oslo øst. Vi må være ærlige med oss selv. Vi må sette i gang tiltak direkte mot der problemene er.

Kallmyr viser til at det er mange med minoritetsbakgrunn i Oslo øst, men understreker at de aller fleste ungdommene er flinke og står på. Det er et lite mindretall, sier han, som ødelegger for de andre.

Fikk tvillinger

– Forlot ikke du egentlig politikken?

– Jo, he-he, jeg gjorde det. Lykkelig uvitende om at jeg skulle tilbake.

Kallmyr trakk seg som statssekretær da det ble klart at familien skulle gå fra to til fire barn. Den gravide skulle ikke løfte noe for å unngå for tidlig fødsel, og når den nest eldste knapt kunne gå, var det å sjonglere med statssekretærjobben ikke så lett. Selv om daværende justisminister Listhaug var opptatt av å legge mest mulig tilrette for Kallmyr og familien. Blant annet gjennom en ni til fire-jobb.

– Men jeg er ikke en person som jobber fra ni til fire. Det hørtes litt kjedelig ut, og tenkte jeg heller kunne gå tilbake til advokatyrket.

– Men så kommer du tilbake som statsråd.

– I antall timer jobber jeg nok ikke mer nå enn som partner i advokatfirmaet. Det er heller ikke så stor forskjell på å være statssekretær og statsråd. Eneste må være at du har mindre tid til å sette deg inn i alt som statsråd. Sånn sett savner jeg litt tiden som statssekretær fordi jeg kunne grave meg dypt ned. Jeg liker det godt.

Klar til å rive ned: Jensen varsler riving av bomstasjoner for 200 millioner

Da handler det om å utnytte kompetansen som ligger i den politiske staben, samt hele departementet. For oss som har to barn, kan hverdagen bli vanskelig nok. Hvordan får en firebarnsfar hverdagen til å gå opp?

– Det blir ofte å komme hjem med blomster og konfekt fordi du har tabbet deg ut. Det krever en tålmodig kone som er villig til å akseptere at det blir endringer i planene hele tiden.

Justisministeren er ikke familiens eneste politiske engasjerte. Torunn Smedal Kallmyr, hans bedre halvdel, står som kandidat til kommunevalget i Frogn kommune, for Høyre, denne høsten.

Mange på landsmøtet: Sandberg og Letnes til Frp-landsmøte

Jøran Kallmyr (t.v.) overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Jøran Kallmyr (t.v.) overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lang rekke på få år

Femte justisministeren siden Solberg-regjeringens tiltredelse i 2013. Da regner vi ikke med de som har sittet midlertidig i stolen. Hva slags tanker gjør Kallmyr seg rundt det?

– Når du er justisminister i Norge er det alltid en forventning. Det jeg har ansvaret for angår folk og er viktig for mange. Det handler om de som har vært utsatt for kriminelle handlinger, og de som har begått dem. Gjerningsmennene skal også ha rehabilitering, og de pårørende skal ha omsorg. Dette er et område som betyr mye for mange. Det er jeg veldig ydmyk til. Og det er forventet at jeg skal levere.

– Greier jeg å gi den servicen til folk, vil de bli fornøyde, og da vil også partiet bli fornøyd.

– Du er jurist. Hvilken styrke gir det deg?

– Det er klart at det er en fordel for meg å kjenne til hvordan rettsvesenet fungerer, og det at jeg har vært statssekretær i departementet. Så får de som har sittet i jobben tidligere vurdere sine styrker. For meg er det til syvende og sist viktig at jeg har bakgrunn i fra jussen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden